Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Rolnictwo (S1)
Sylabus przedmiotu Agroekologia:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Rolnictwo | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | inżynier | ||
Obszary studiów | nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych, studiów inżynierskich | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Agroekologia | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Ekologii, Ochrony i Kształtowania Środowiska | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Renata Gamrat <Renata.Gamrat@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | Renata Gamrat <Renata.Gamrat@zut.edu.pl>, Joanna Podlasińska <Joanna.Podlasinska@zut.edu.pl> | ||
ECTS (planowane) | 3,0 | ECTS (formy) | 3,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Przed rozpoczęciem nauki przedmiotu Student powinien posiadać podstawową wiedzę z zakresu praw ochrony środowiska, podstawowych wymagań roślin i zwierząt |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Głównym celem zajęć jest przekazanie Studentom podstawowej wiedzy z zakresu agroekologii, umożliwiającej ocenę stanu środowiska przyrodniczego |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
T-A-1 | Czym zajmuje się ekologia, ochrona przyrody i środowiska i jakie korzyści z tego czerpie człowiek? | 2 |
T-A-2 | Analiza struktury i elementów wybranej agrobiocenozy oraz charakterystyka ich funkcji ekologicznych. | 2 |
T-A-3 | Zbiorowiska roślinne. Zbiorowiska segetalne (chwastów). Cechy analityczne i syntetyczne zbiorowisk roślinnych. Podział zbiorowisk z punktu widzenia roli człowieka w ich powstawaniu i przeobrażeniu według Falińskiego. Synantropizacja zbiorowisk. | 2 |
T-A-4 | Ocena stosunków TWRNG metodą Ellenberga | 2 |
T-A-5 | Ekologiczna ocena gleb przy pomocy zbiorowisk roślinnych i grup gatunków ekologiczno-fitosocjologicznych. | 2 |
T-A-6 | Wykonanie zdjęcia fitosocjologicznego na podstawie udostępnionych tablic z roślinnością segetalną (wybranej agrocenozy).Wykonanie zdjęcia fitosocjologicznego na podstawie udostępnionych tablic z roślinnością segetalną. | 2 |
T-A-7 | Zaliczenie pisemne z części ćwiczeniowej. Dokonywanie wpisów do indeksu | 3 |
15 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Podstawowe pojęcia związane z agroekologią: ekologia, sozologia, populacja, biocenoza, ekosystem, biom, biosfera, nisza ekologiczna, siedlisko, środowisko. | 2 |
T-W-2 | Rodzaje środowisk, kryteria ich podziału, sukcesja erkologiczna, struktura troficzna biocenozy, oddziaływania między organizmami: neutralizm, amensalizn, konkurencja, pasożytnictwo, drapieżnictwo, komensalizm, protokooperacja, mutualizm. | 2 |
T-W-3 | Ekologia organizmu. Prawo Liebiga i dwa prawa Shelforda. Kryteria klasyfikacji ekologicznej organizmów. Zasada tolerancji ekologicznej i jej ograniczenia. Wskaźniki ekologiczne. Ekologia populacji (struktura przestrzenna, wieku, płci, socjalna, rozrodczość i śmiertelność, przyczyny śmiertelności). Granice tolerancji. | 2 |
T-W-4 | Czynniki ekologiczne: ciepło, światło, energia. Cykle biogeochemiczne wybranych pierwiastków. | 2 |
T-W-5 | Agroekologiczna ocena warunków klimatycznych. Równoważniki meteorologiczne. Znaczenie ekologiczne mikroklimatu. Kompleksowe ujmowanie czynników klimatycznych. Kimograf, klimatogram, klimoskop, formuły klimatyczne i grafik termopluwiometryczny. Mapy stref agroklimatyczno-klimatycznych | 2 |
T-W-6 | Agroekologiczna ocena gleb. Ekologiczna ocena gleb przy pomocy zbiorowisk chwastów. Ocena gleby na podstawie ekologicznych grup gatunków oraz jednostek fitosocjologicznych (zespołów, podzespołów, wariantów). | 2 |
T-W-7 | Ekologiczna ocena gleb według metody Azziego. Szereg ekologiczny gleb. Ocena gleb przy pomocy map kompleksów glebowo-rolniczych. Rzeźba terenu jako czynnik agroekologiczny, | 2 |
T-W-8 | Zaliczenie pisemne z części wykładów | 1 |
15 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
A-A-1 | Udział Studenta w ćwiczeniach audytoryjnych | 15 |
A-A-2 | Przygotowanie przez Studenta prezentacji multimedialnej | 10 |
A-A-3 | Przygotowanie się Studenta do zajęć audytoryjnych | 5 |
A-A-4 | Przygotowanie się Studenta do zaliczenia pisemnego z części ćwiczeniowej | 15 |
45 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | Udział Studenta w wykładach | 15 |
A-W-2 | Samodzielne studiowanie tematyki wykładów przez Studenta | 5 |
A-W-3 | Przygotowanie Studenta do zaliczenia końcowego w formie pisemnej | 15 |
A-W-4 | Czytanie wskazanej literatury | 5 |
A-W-5 | Przygotowanie przez Studenta części wstępnej do wykładu | 5 |
45 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Wykład informacyjny prezentujący zagadnienia teoretyczne |
M-2 | Metody programowe z użyciem podręcznika programowego do przedmiotu |
M-3 | Film |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: Aktywność Studenta na zajęciach |
S-2 | Ocena formująca: Potwierdzenie obecności Studenta na zajęciach |
S-3 | Ocena formująca: Ocena okresowych osiągnięć Studenta |
S-4 | Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne z części ćwiczeniowej i wykładowej przez Studenta |
Zamierzone efekty kształcenia - wiedza
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ROL_1A_C02_W05 Student po zrealizowaniu części wykładowej i ćwiczeniowej przedmiotu będzie znał i rozumiał podstawowe relacje ekologiczne w odniesieniu do poszczególnych elementów ekosystemu | ROL_1A_W05 | R1A_W03, R1A_W04, R1A_W06, R1A_W07 | — | C-1 | T-A-2, T-A-1, T-W-2, T-W-1, T-W-3 | M-1, M-2 | S-1, S-3, S-4, S-2 |
Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ROL_1A_C02_U13 Student po zrealizowaniu części wykładowej i ćwiczeniowej przedmiotu będzie posiadał umiejętność porozumiewania się z poprzez komputer, ustnie - praca w grupie | ROL_1A_U13 | R1A_U02 | — | C-1 | T-A-4, T-A-2, T-A-5, T-A-6 | M-1 | S-1, S-2 |
Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ROL_1A_C02_K05 Student po zrealizowaniu części wykładowej i ćwiczeniowej przedmiotu będzie miał świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za produkcję zdrowej zywności żywności | ROL_1A_K05 | R1A_K05 | — | C-1 | T-A-3, T-A-4, T-W-6 | M-1 | S-3, S-2, S-1 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ROL_1A_C02_W05 Student po zrealizowaniu części wykładowej i ćwiczeniowej przedmiotu będzie znał i rozumiał podstawowe relacje ekologiczne w odniesieniu do poszczególnych elementów ekosystemu | 2,0 | Student nie zna i nie rozumie podstawowych relacji ekologicznych w odniesieniu do poszczególnych elementów ekosystemu |
3,0 | Student zna w niewielkim stopniu relacje ekologiczne | |
3,5 | Student zna w niewielkim stopniu relacje ekologiczne w odniesieniu do poszczególnych elementów ekosystemu | |
4,0 | Student zna i rozumie podstawowe relacje ekologiczne w odniesieniu do poszczególnych elementów ekosystemu | |
4,5 | Student dobrze zna i rozumie podstawowe relacje ekologiczne w odniesieniu do poszczególnych elementów ekosystemu | |
5,0 | Student bardzo dobrze zna i rozumie podstawowe relacje ekologiczne w odniesieniu do poszczególnych elementów ekosystemu |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ROL_1A_C02_U13 Student po zrealizowaniu części wykładowej i ćwiczeniowej przedmiotu będzie posiadał umiejętność porozumiewania się z poprzez komputer, ustnie - praca w grupie | 2,0 | Student nie posiada umiejętności porozumiewania się z poprzez komputer, ustnie - praca w grupie |
3,0 | Student posiada w niewielkim stopniu umiejętność porozumiewania się z poprzez komputer | |
3,5 | Student posiada w niewielkim stopniu umiejętność porozumiewania się z poprzez komputer, ustnie - praca w grupie | |
4,0 | Student posiada umiejętność porozumiewania się z poprzez komputer, ustnie - praca w grupie | |
4,5 | Student posiada w stopniu dobrym umiejętność porozumiewania się z poprzez komputer, ustnie - praca w grupie | |
5,0 | Student posiada w stopniu bardzo dobrym umiejętność porozumiewania się z poprzez komputer, ustnie - praca w grupie |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ROL_1A_C02_K05 Student po zrealizowaniu części wykładowej i ćwiczeniowej przedmiotu będzie miał świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za produkcję zdrowej zywności żywności | 2,0 | Student nie ma świadomość znaczenia społecznej odpowiedzialności za produkcję zdrowej żywności |
3,0 | Student ma w niewielkim stopniu świadomość znaczenia społecznej odpowiedzialności za produkcję zdrowej żywności | |
3,5 | Student ma w stopniu dostatecznym świadomość znaczenia społecznej, odpowiedzialności za produkcję zdrowej żywności | |
4,0 | Student ma w stopniu dobrym świadomość znaczenia społecznej odpowiedzialności za produkcję zdrowej żywności | |
4,5 | Student ma w stopniu dobrym świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za produkcję zdrowej żywności | |
5,0 | Student ma w stopniu bardzo dobrym świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za produkcję zdrowej żywności |
Literatura podstawowa
- Bieszczad S., Sobota J., Zagrożenia, ochrona i kształtowanie środowiska przyrodniczo-rolniczego, Wyd. AR, 1. Bieszczad S., Sobota J. 2003. Zagrożenia, ochrona i kształtowanie środowiska przyrodniczo-rolniczego. Wyd. AR Wrocław., 2003, II
- Borowiec S., Agroekologia, Wydaw. AR, Szczecin., 1981
- Prończuk J., Podstawy ekologii rolniczej, PWN, Warszawa., 1982
Literatura dodatkowa
- Kalinowska A., Ekologia wybór na nowe stulecie, Agencja Reklamowo-Wydaw. A. Grzegorczyk, Stare Babice., 2002
- Pyłka-Gutowska E., Ekologia z ochroną środowiska, Wydawnictwo Oświata, Warszawa., 1996
- Trojan P., Ekologia ogólna, PWN, Warszawa., 1975