Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Ogrodnictwo (S3)
Sylabus przedmiotu Horticulture in the World:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Ogrodnictwo | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | trzeciego stopnia |
Stopnień naukowy absolwenta | doktor | ||
Obszary studiów | — | ||
Profil | |||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Horticulture in the World | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Ogrodnictwa | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Renata Dobromilska <Renata.Dobromilska@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | Piotr Chełpiński <Piotr.Chelpinski@zut.edu.pl>, Grzegorz Mikiciuk <Grzegorz.Mikiciuk@zut.edu.pl> | ||
ECTS (planowane) | 2,0 | ECTS (formy) | 2,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | 9 | Grupa obieralna | 1 |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Vegetables and fruit growing in Poland. |
W-2 | Growing methods of vegetables and orchard plants. |
W-3 | English language B2 |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Quantity of production in selected countries of the World. |
C-2 | To know species and cultivars of vegetables and fruits cultivated in different parts of the World. |
C-3 | Technologies of production and growing vegetables and fruit used in selected countries of the World. |
C-4 | To know the most popular exchanges, trade fair and exhibitions all over the world. |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
konwersatoria | ||
T-K-1 | Botanical names, edible parts and particular crop characters of selected species of vegetables and fruits. | 4 |
T-K-2 | Area structure, harvest and yield of vegetables and fruits in most important world's producers. | 2 |
T-K-3 | Assortment and trade of vegetables and fruits on global market. | 2 |
T-K-4 | Vegetables and fruits production in varius countries of: UE, East Europe, South Europe, Mediterranean, African, USA, Canada, South America, Australia, New Zeland, Asia. | 8 |
T-K-5 | New technologies in vegetable and orchard plants production. | 4 |
20 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
konwersatoria | ||
A-K-1 | Uczestnictwo w zajęciach. | 20 |
A-K-2 | Konsultacje | 5 |
A-K-3 | Szukanie i studiowanie literatury przedmiotu | 14 |
A-K-4 | Przygotowanie do dyskusji | 10 |
A-K-5 | Przygotowanie prezentacji | 6 |
A-K-6 | Przygotowanie do zaliczenia przedmiotu | 5 |
60 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Wykład konwersatoryjny. |
M-2 | Dyskusja dydaktyczna. |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: Aktywność studenta w dyskusji. |
S-2 | Ocena podsumowująca: Przygotowanie i przedstawienie prezentacji multimedialnej. |
Zamierzone efekty kształcenia - wiedza
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla dyscypliny | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
OG_3A_C08-1_W01 Student should know the specific features of growing in diffrent countries. | OG_3A_W07, OG_3A_W09 | — | C-3, C-2, C-1 | T-K-5, T-K-1, T-K-2, T-K-4 | M-1, M-2 | S-1, S-2 |
Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla dyscypliny | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
OG_3A_C08-1_U01 Used other new technologies and growing methods in future activity. | OG_3A_U01, OG_3A_U09, OG_3A_U02, OG_3A_U07 | — | C-4, C-3 | T-K-4, T-K-5, T-K-3 | M-1, M-2 | S-2, S-1 |
Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla dyscypliny | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
OG_3A_C08-1_K01 Student is open minded on new methods, technologies, abilities of development in horticulture production. | OG_3A_K01 | — | C-2, C-3, C-4 | T-K-3, T-K-5, T-K-4 | M-2, M-1 | S-2, S-1 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
OG_3A_C08-1_W01 Student should know the specific features of growing in diffrent countries. | 2,0 | |
3,0 | Doktorant przyswoił ogólną wiedzę na temat stanu produkcji ogrodniczej w różnych krajach świata. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
OG_3A_C08-1_U01 Used other new technologies and growing methods in future activity. | 2,0 | |
3,0 | Doktorant posiadł umiejętność wykorzystywania nowych technologii stosowanych na świecie w produkcji ogrodniczej. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
OG_3A_C08-1_K01 Student is open minded on new methods, technologies, abilities of development in horticulture production. | 2,0 | |
3,0 | Ma świadomość stałego dokształcania się i monitorowania światowych trendów na rynku ogrodniczym. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Maynard D.N., Hochmuth G.J., Knott's Handbook for Vegetable Growers, John Wiley & Sons, Inc., New Jersey, 2007
- Hasło Ogrodnicze, Plantpress sp. z o.o., Kraków, 2012, Miesięcznik
- Sad Nowoczesny, Hortpress Sp. z o.o., Warszawa, 2012, Miesięcznik
- Rubatzky V.E., Yamaguchi M., World Vegetables, Aspen Publishers Inc., 1999
- Adams C.R., Bamford K.M., Early M.P., Principles of horticulture, Elsevier Ltd., 2008, 5th edition
Literatura dodatkowa
- Fruit & Veg Tech. International Magazine for Production Marketing and Technology of Fruits and Vegetables Worldwide, Red Business bv. International Agri&Horticulture, Doetinchem - The Nederlands, 2012
- Eurofruit. The international magazine for fresh produce buyers in Europe., Mike Knowles, 2012
- Fruit Today. Euromagazine, Carmen Cabra, Valencia - Espana, 2012
- FPJ Vegetables Supplement, Laura Gould, UK, 2012