Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Ogrodnictwo (S3)
Sylabus przedmiotu Rolnictwo w Unii Europejskiej:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Ogrodnictwo | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | trzeciego stopnia |
Stopnień naukowy absolwenta | doktor | ||
Obszary studiów | — | ||
Profil | |||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Rolnictwo w Unii Europejskiej | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Agroinżynierii | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Eleonora Wrzesińska <Eleonora.Wrzesinska@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | Stanisław Pużyński <Stanislaw.Puzynski@zut.edu.pl>, Eleonora Wrzesińska <Eleonora.Wrzesinska@zut.edu.pl> | ||
ECTS (planowane) | 1,0 | ECTS (formy) | 1,0 |
Forma zaliczenia | egzamin | Język | polski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Student posiada podstawowe wiadomości dotyczące wymagań glebowych i klimatycznych i roślin rolniczych. |
W-2 | Student zna czynniki agrotechniczne wpływające na wysokość i jakość plonu oraz współczesne sposoby gospodarowania. |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Zapoznanie studenta ze Wspólną Polityką Rolną UE jej piorytetami i modyfikacjami oraz strategią działania. |
C-2 | Nabycie umiejetności porównywania i oceny określonych wskaźników stanu rolnictwa w UE oraz ich wpływu na wielofunkcyjność obszarów wiejskich, ochronę zasobów przyrodniczych, kulturowych i rozwój zrównoważony. |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
konwersatoria | ||
T-K-1 | Zarys historii powstania Wspólnoty Euroejskiej | 2 |
T-K-2 | Wspólna Polityka rolna jej piorytety i modyfikacje oraz strategia działania. | 2 |
T-K-3 | Zasoby ziemi rolniczej wybranych państw UE, struktura użytkowania ziemi i użytków rolnych. | 2 |
T-K-4 | Struktura agrarna rolnictwa europejskiego, problemy dostosowania do standardów UE, problem gospodarstw małoobszarowych. | 2 |
T-K-5 | Zasady finansowania rolnictwa -jego funkcji produkcyjnych i nieprodukcyjnych na obszarach wiejskich. | 2 |
T-K-6 | Struktura upraw, samowystarczalność żywieniowa, produkcja roślin na cele nieżywieniowe. Eksport i import produktów żywnościowych. | 2 |
T-K-7 | Wielofunkcyjny rozwój obszarów wiejskich jako dobra publicznego.Ochrona zasobów przyrodniczych i kulturowych obszarów wiejskich, rozwój zrównoważony. | 2 |
T-K-8 | Niektóre wskaźniki charakteryzujace stan rolnictwa krajów UE. Polskie rolnictwo na tle rolnictwa rolnictwa wybranych państw UE. | 2 |
T-K-9 | Specyfika polskiego rolnictwa i jego zróżnicowanie regionalne. | 4 |
20 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
konwersatoria | ||
A-K-1 | uczestnictwo w zajęciach | 20 |
A-K-2 | Studiowanie literatury , przygotowanie prezentacji tematycznych | 6 |
A-K-3 | Przygotowanie do zaliczenia przedmiotu | 3 |
A-K-4 | Udział w zaliczeniu pisemnym teści programowych przedmiotu. | 1 |
30 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Wykład konwesatoryjny. |
M-2 | Dyskusja dydaktyczna. |
M-3 | Przygotowanie prezentacj tematycznej. |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: Ocena prezentacji tematycznej wykonanej przez studentów. |
S-2 | Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne treści programowych konwersatorium. |
Zamierzone efekty kształcenia - wiedza
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla dyscypliny | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
OG_3A_B05_W01 Student posiada rozszerzoną wiedzę o strukturze agrarnej i produkcji rolniczej w warunkach klimatycznych krajów czlonkowskich Unii Europejskiej | OG_3A_W06 | — | C-1 | T-K-1, T-K-2, T-K-3, T-K-4, T-K-5, T-K-6, T-K-7 | M-1, M-2, M-3 | S-1, S-2 |
Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla dyscypliny | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
OG_3A_B05_U01 Student dokonuje krytycznej oceny określonych wskaźników stanu rolnictwa w UE oraz ich wpływu na wielofunkcyjność obszarów wiejskich, ochronę zasobów przyrodniczych, kulturowych i rozwój zrównoważony. | OG_3A_U04 | — | C-2 | T-K-3, T-K-4, T-K-6, T-K-8, T-K-9 | M-1, M-2, M-3 | S-1, S-2 |
Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla dyscypliny | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
OG_3A_B05_K01 Student ma świadomość odpowiedzialności zawodowej i etycznej przestrzegania zasad zrównoważonego rolnictwa zarówno w kraju jak i w państwach UE. | OG_3A_K02 | — | C-2 | T-K-7 | M-1, M-2, M-3 | S-1, S-2 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
OG_3A_B05_W01 Student posiada rozszerzoną wiedzę o strukturze agrarnej i produkcji rolniczej w warunkach klimatycznych krajów czlonkowskich Unii Europejskiej | 2,0 | |
3,0 | Student potrafi poprawnie charakteryzować strukturę agrarną i produkcję rolniczą w wybranych państwach członkowskich Unii Europejskiej | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
OG_3A_B05_U01 Student dokonuje krytycznej oceny określonych wskaźników stanu rolnictwa w UE oraz ich wpływu na wielofunkcyjność obszarów wiejskich, ochronę zasobów przyrodniczych, kulturowych i rozwój zrównoważony. | 2,0 | |
3,0 | Student dokonuje krytycznej oceny niektórych wskaźników stanu rolnictwa w UE oraz ich wpływu na wielofunkcyjność obszarów wiejskich, ochronę zasobów przyrodniczych, kulturowych i rozwój zrównoważony. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
OG_3A_B05_K01 Student ma świadomość odpowiedzialności zawodowej i etycznej przestrzegania zasad zrównoważonego rolnictwa zarówno w kraju jak i w państwach UE. | 2,0 | |
3,0 | Student rozumie odpowiedzialność zawodową i etyczną za przestrzeganie podstawowych zasad zrównoważonego rolnictwa zarówno w kraju jak i w państwach UE. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Dzienia S., Pużyński S., Polskie rolnictwo -prognozy zmian, Annales Univesitatis Mariae Curie -Skłodowska, Lublin, 2010, LXV(1)
- Dawidowski J.B., Infrastruktura rolnicza i wiejska -szanse i zagrożenia, Przyszłość sektora rolno-spożywczego i obszarów wiejskich, Puławy, 2009
- Kłodziński M., Wielofunkcyjny rozwój terenów wiejskich w Polsce i w krajach UE., SGGW Warszawa, Warszawa, 1996
- Szot E., Polskie rolnictwo w Unii Europejskiej., http://www.agro-info.org.pl/Polskie_rolnictwo_w_UE.pdf, Warszawa, 2003
Literatura dodatkowa
- Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Strategi rozwoju obszarów wiejskich i rolnictwa na lata 2007-2013 (z elementami prognozy do roku 2020), MRiRW, Warszawa, 2009
- GUS, Roczniki Statystyczne od 2005 roku, Warszawa, 2011