Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Ogrodnictwo (S1)
Sylabus przedmiotu Niestandardowa uprawa roślin sadowniczych:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Ogrodnictwo | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | inżynier | ||
Obszary studiów | nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych, studiów inżynierskich | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | Proekologiczna i niestandardowa uprawa roślin sadowniczych | ||
Przedmiot | Niestandardowa uprawa roślin sadowniczych | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Ogrodnictwa | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Piotr Chełpiński <Piotr.Chelpinski@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | Grzegorz Mikiciuk <Grzegorz.Mikiciuk@zut.edu.pl>, Ireneusz Ochmian <Ireneusz.Ochmian@zut.edu.pl> | ||
ECTS (planowane) | 2,0 | ECTS (formy) | 2,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | 13 | Grupa obieralna | 2 |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Wiedza o morfologii, anatomii i systematyce roślin sadowniczych, znajomość wymagań roślin sadowniczych, podstawy sadownictwa, podstawy gleboznawstwa, chemii i nawożenia, znajomość patogenów występujących na roślinach sadowniczych, podstawowa wiedza o klimacie regionu. |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Zaznajomienie z mniej znanymi oraz leśnymi roślinami o jadalnych owocach. |
C-2 | Rewitalizacja zapomnianych gatunków i odmian. |
C-3 | Zapoznanie z technologią uprawy rewitalizowanych i mniej znanych gatunków i odmian oraz sposobem zagospodarowania owoców. |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
T-A-1 | Charakterystyka poszczególnych gatunków roślin sadowniczych mniej rozpowszechnionych w uprawie: aktinidia ostrolistna, bez czarny, cytryna chińska, czeremcha, dereń jadalny, głóg, jarząb, kalina, morwa, pigwa, pigwowiec, rokitnik zwyczajny, róża, suchodrzew jadalny, świdośliwka, żurawina, borówka czernica, brusznica i poziomka. | 15 |
15 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Analiza zagrożeń upraw mniej znanych gatunków roślin sadowniczych wynikających z warunków pogodowych – temperatura, opady atmosferyczne. Rejonizacja upraw. | 8 |
T-W-2 | Biologia i wykorzystanie roślin dziko rosnących o jadalnych owocach. | 7 |
15 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
A-A-1 | konsultacje | 5 |
A-A-2 | przygotowanie do zajęć audytoryjnych i sprawdzianów | 10 |
A-A-3 | uczestnictwo w zajęciach | 15 |
30 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | konsultacje | 5 |
A-W-2 | przygotowanie do zaliczenia przedmiotu | 10 |
A-W-3 | uczestnictwo w zajęciach | 15 |
30 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Metody podające ( wykład informacyjny, konwersatoryjny) |
M-2 | Metody aktywizujące (dyskusja dydaktyczna związana z wykładem) |
M-3 | Metody eksponujące (ryciny, tablice, zdjęcia, kolekcje roślin) |
M-4 | Metody praktyczne (pokaz) |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: sprawdzian |
S-2 | Ocena podsumowująca: kolokwium |
S-3 | Ocena formująca: dyskusja |
Zamierzone efekty kształcenia - wiedza
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
OG_1A_O10-P2_W01 Zna rośliny uprawiane w Polsce dawniej lub na małą skalę. Ma wiedzę o ich biologii i wymaganich. | OG_1A_W03, OG_1A_W14, OG_1A_W04 | R1A_W01, R1A_W03, R1A_W04, R1A_W05, R1A_W06, R1A_W09 | InzA_W01, InzA_W02, InzA_W03, InzA_W04, InzA_W05 | C-1, C-2 | T-A-1, T-W-1 | M-4, M-3, M-1, M-2 | S-1, S-2 |
OG_1A_O10-P2_W02 Posiada wiedzę o sposobach wykorzystania owoców gatunków mniej rozpowszechnionych. | OG_1A_W14 | R1A_W01, R1A_W03, R1A_W04, R1A_W05, R1A_W06, R1A_W09 | InzA_W01, InzA_W02, InzA_W03, InzA_W04, InzA_W05 | C-3 | T-W-2 | M-1, M-4, M-2, M-3 | S-1, S-2 |
Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
OG_1A_O10-P2_U01 Rozróżnia mniej znane gatunki i odmiany roślin sadowniczych i potrafi ocenić i dobrać stanowisko pod ich uprawe. | OG_1A_U05 | R1A_U01, R1A_U02, R1A_U04, R1A_U05, R1A_U06, R1A_U07 | InzA_U01, InzA_U02, InzA_U03, InzA_U05, InzA_U06, InzA_U07, InzA_U08 | C-2, C-1 | T-A-1, T-W-1 | M-2, M-4, M-3, M-1 | S-2, S-1 |
OG_1A_O10-P2_U02 Potrafi uprawiać i wykorzystywać mniej znane gatunki roślin sadowniczych. | OG_1A_U06 | R1A_U01, R1A_U04, R1A_U05, R1A_U06, R1A_U07 | InzA_U01, InzA_U02, InzA_U03, InzA_U04, InzA_U05, InzA_U06, InzA_U07, InzA_U08 | C-3 | T-W-2 | M-3, M-1, M-2, M-4 | S-1, S-2 |
Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
OG_1A_O10-P2_K01 Jest zorientowany w systemach produkcji sadowniczej. | OG_1A_K07 | R1A_K05, R1A_K06, R1A_K07, R1A_K08 | InzA_K02 | C-1 | T-W-1 | M-1, M-2, M-3, M-4 | S-2, S-1, S-3 |
OG_1A_O10-P2_K02 Potrafi zorganizować pracę w zespole. | OG_1A_K05 | R1A_K02, R1A_K03, R1A_K05, R1A_K07, R1A_K08 | InzA_K01, InzA_K02 | C-2, C-3, C-1 | T-W-1, T-W-2 | M-3, M-4, M-1, M-2 | S-2, S-1, S-3 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
OG_1A_O10-P2_W01 Zna rośliny uprawiane w Polsce dawniej lub na małą skalę. Ma wiedzę o ich biologii i wymaganich. | 2,0 | student nie opanował tematyki w stopniu podstawowym |
3,0 | student zna podstawowe rośliny uprawiane w Polsce lub na małą skalę dawniej | |
3,5 | student opanował wiedzę w stopniu dostatecznym, potrafi na podstawie opanowanej wiedzy wymienić i opisać rośliny uprawiane w Polsce lub na małą skalę dawniej | |
4,0 | student zna większość roślin uprawianych w Polsce lub na małą skalę dawniej. Posiada więdzę o ich wymaganiach klimatyczno-glebowych | |
4,5 | student na dobrym poziomie opanował wiedzę z zakresu tematu, zna większość roślin uprawianych w Polsce lub na małą skalę dawniej | |
5,0 | student w bardzo dobrym stopniu opanował wiedzę dotyczącą roślin uprawianych w Polsce lub na małą skalę dawniej | |
OG_1A_O10-P2_W02 Posiada wiedzę o sposobach wykorzystania owoców gatunków mniej rozpowszechnionych. | 2,0 | student nie opanował tematyki w stopniu podstawowym |
3,0 | student w stopniu podstawowym jest w stanie wymienić sposoby wykorzystywania owoców gatunków mniej rozpowszechnionych | |
3,5 | student w stopniu dostatecznym zna, jak również umie opisać sposoby wykorzystania owoców roślin mniej rozpowszechnionych | |
4,0 | student na dobrym poziomie opanował wiedzę z zakresu tematu | |
4,5 | student dobrze zna sposoby wykorzystania i walory owoców mniej znanych gatunków roślin | |
5,0 | student bardzo dobrze opanował wiedzę z omawianego zakresu, potrafi w sposób praktyczny wykorzystać wiedzę o sposobach wykorzystywania owoców roślin mniej rozpowszechnionych |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
OG_1A_O10-P2_U01 Rozróżnia mniej znane gatunki i odmiany roślin sadowniczych i potrafi ocenić i dobrać stanowisko pod ich uprawe. | 2,0 | student nie opanował umiejętności z zakresu tematu w stopniu podstawowym |
3,0 | student w stopniu podstawowym rozróżnia mniej znane gatunki i odmiany roślin sadowniczych | |
3,5 | student ma podstawową umiejętność rozpoznawania gatunków i odmian mniej znanych | |
4,0 | student w dobrym stopniu rozpoznaje gatunki i odmiany roślin sadowniczych | |
4,5 | student posiada umiejętność opisywania, charakterystyki i rozróżniania mniej znanych gatunków i odmian roślin | |
5,0 | student bardzo dobrze posiadł umiejętność samodzielnego rozpoznawania mniej znanych gatunków i odmian roślin sadowniczych | |
OG_1A_O10-P2_U02 Potrafi uprawiać i wykorzystywać mniej znane gatunki roślin sadowniczych. | 2,0 | student nie opanował tematyki w stopniu podstawowym |
3,0 | student w stopniu podstawowym potrafi uprawiać i wykorzystać mniej znane gatunki roślin sadowniczych | |
3,5 | student w stopniu dostatecznym potrafi wykorzystywać mniej znane gatunki roślin sadowniczych | |
4,0 | student na dobrym poziomie opanował umiejętność uprawiania i wykorzystywania mniej znanych roślin sadowniczych | |
4,5 | student opanował umiejętność z zakresu przedmiotu na dobrym poziomie, potrafi zastosować posiadaną wiedzę w praktyce | |
5,0 | student na bardzo dobrym poziomie opanował umiejętność z omawianego zakresu, potrafi samodzielnie uprawiać i wykorzystywać mniej znane gatunki roślin sadowniczych |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
OG_1A_O10-P2_K01 Jest zorientowany w systemach produkcji sadowniczej. | 2,0 | student nie opanował tematyki w stopniu podstawowym |
3,0 | student zna podstawowe systemy produkcji sadowniczej | |
3,5 | student potrafi wymienić i opisać podstawowe systemy produkcji sadowniczej | |
4,0 | student opanował wiedzę z zakresu przedmiotu, dostrzega zależności pomiędzy systemami produkcji sadowniczej | |
4,5 | student opanował wiedzę dotyczącą tematu zajęć na dobrym poziomie | |
5,0 | student bardzo dobrze jest zorientowany w systemach produkcji sadowniczej | |
OG_1A_O10-P2_K02 Potrafi zorganizować pracę w zespole. | 2,0 | student nie potrafi pracować w zespole |
3,0 | student stara się pracować w zespole | |
3,5 | student w małym stopniu potrafi zorganizować pracę w zespole | |
4,0 | student jest w stanie zorganizować pracę w zespole | |
4,5 | student potrafi dobrze zorganizować pracę w zespole | |
5,0 | student w bardzo dobrym stopniu potrafi zorganizować pracę w zespole |
Literatura podstawowa
- Mika A., Cięcie drzew i krzewów owocowych, PWRiL, Warszawa, 1984
- Pieniążek S., Sadownictwo, PWRiL, Warszawa, 2000
Literatura dodatkowa
- Hasło Ogrodnicze, Sad Nowoczesny, 2012