Pole | KOD | Znaczenie kodu |
---|
Zamierzone efekty kształcenia | OG_1A_O02-B_U01 | Potrafi opisać podstawowe metody biotechnologiczne i odróżniać je lub porównać do metod klasycznej hodowli roślin |
---|
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | OG_1A_U09 | student posiada umiejętność przygotowania prac projektowych, sprawozdań, raportów oraz wystąpień ustnych z zakresu ogrodnictwa z wykorzystaniem podstawowych ujęć teoretycznych, a także innych źródeł w celu precyzyjnego porozumienia się z instytucjami, producentami, odbiorcami związanymi z produkcją ogrodniczą |
---|
OG_1A_U08 | student wykonuje pod kierunkiem opiekuna naukowego proste zadanie badawcze lub projektowe dotyczące szeroko rozumianego ogrodnictwa, prawidłowo interpretuje rezultaty i wyciąga wnioski |
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | R1A_U01 | posiada umiejętność wyszukiwania, zrozumienia, analizy i wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z różnych źródeł i w różnych formach właściwych dla studiowanego kierunku studiów |
---|
R1A_U02 | posiada umiejętność precyzyjnego porozumiewania się z różnymi podmiotami w formie werbalnej, pisemnej i graficznej |
R1A_U03 | stosuje podstawowe technologie informatyczne w zakresie pozyskiwania i przetwarzania informacji z zakresu produkcji rolniczej i leśnej |
R1A_U04 | wykonuje pod kierunkiem opiekuna naukowego proste zadanie badawcze lub projektowe dotyczące szeroko rozumianego rolnictwa, prawidłowo interpretuje rezultaty i wyciąga wnioski |
R1A_U05 | dokonuje identyfikacji i standardowej analizy zjawisk wpływających na produkcję, jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi, stan środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz wykazuje znajomość zastosowania typowych technik i ich optymalizacji dostosowanych do studiowanego kierunku studiów |
R1A_U06 | posiada zdolność podejmowania standardowych działań, z wykorzystaniem odpowiednich metod, technik, technologii, narzędzi i materiałów, rozwiązujących problemy w zakresie produkcji żywności, zdrowia zwierząt, stanu środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz technicznych zadań inżynierskich zgodnych ze studiowanym kierunku studiów |
R1A_U07 | posiada znajomość wad i zalet podejmowanych działań mających na celu rozwiązywanie zaistniałych problemów zawodowych - dla nabrania doświadczenia i doskonalenia kompetencji inżynierskich |
R1A_U08 | posiada umiejętność przygotowania typowych prac pisemnych w języku polskim i języku obcym, uznawanym za podstawowy dla dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów, dotyczących zagadnień szczegółowych, z wykorzystaniem podstawowych ujęć teoretycznych, a także różnych źródeł |
R1A_U09 | posiada umiejętność przygotowania wystąpień ustnych w języku polskim i języku obcym, dotyczących zagadnień szczegółowych, z wykorzystaniem podstawowych ujęć teoretycznych, a także różnych źródeł |
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | InzA_U01 | potrafi planować i przeprowadzać eksperymenty, w tym pomiary i symulacje komputerowe, interpretować uzyskane wyniki i wyciągać wnioski |
---|
InzA_U02 | potrafi wykorzystać do formułowania i rozwiązywania zadań inżynierskich metody analityczne, symulacyjne oraz eksperymentalne |
InzA_U03 | potrafi - przy formułowaniu i rozwiązywaniu zadań inżynierskich - dostrzegać ich aspekty systemowe i pozatechniczne |
InzA_U04 | potrafi dokonać wstępnej analizy ekonomicznej podejmowanych działań inżynierskich |
InzA_U05 | potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania i ocenić - zwłaszcza w powiązaniu ze studiowanym kierunkiem studiów - istniejące rozwiązania techniczne, w szczególności urządzenia, obiekty, systemy, procesy, usługi |
InzA_U06 | potrafi dokonać identyfikacji i sformułować specyfikację prostych zadań inżynierskich o charakterze praktycznym, charakterystycznych dla studiowanego kierunku studiów |
InzA_U07 | potrafi ocenić przydatność rutynowych metod i narzędzi służących do rozwiązania prostego zadania inżynierskiego o charakterze praktycznym, charakterystycznego dla studiowanego kierunku studiów oraz wybrać i zastosować właściwą metodę i narzędzia |
InzA_U08 | potrafi - zgodnie z zadaną specyfikacją - zaprojektować proste urządzenie, obiekt, system lub proces, typowe dla studiowanego kierunku studiów, używając właściwych metod, technik i narzędzi |
Cel przedmiotu | C-5 | umiejętność przygotowania prostego projektu biotechnologicznego |
---|
Treści programowe | T-W-8 | GMO – efekt implementacji metod biotechnologicznych u roślin. |
---|
T-W-7 | Porównanie hodowli: konwencjonalnej, mieszańcowej i biotechnologicznej, hodowla. Podsumowanie |
T-W-10 | Wprowadzenie do wybranych technik biologii molekularnej. Omówienie zasad przygotowania projektu biotechnologicznego. |
T-W-6 | Hodowla biotechnologiczna. Istota transformacji genetycznych roślin i ich znaczenie w badaniach podstawowych i aplikacyjnych. |
Metody nauczania | M-2 | dyskusja dydaktyczna nad przygotowaniem i zaprezentowaniem projektu hodowlanego |
---|
Sposób oceny | S-3 | Ocena podsumowująca: ocena merytorycznego aspektu oraz umiejętności przedstawienia projektu biotechnologicznego |
---|
S-2 | Ocena formująca: umiejętność przygotowania projektu biotechnologicznego, dyskusja |
Kryteria oceny | Ocena | Kryterium oceny |
---|
2,0 | Student nie potrafi opisać podstawowych metod biotechnologicznych, ani też nie potrafi porównać do metod klasycznej hodowli roślin |
3,0 | Student potrafi opisać w stopniu podstawowym metody biotechnologiczne oraz potrafi porównać je do metod klasycznej hodowli roślin |
3,5 | Student potrafi opisać metody biotechnologiczne oraz potrafi porównać je do metod klasycznej hodowli roślin |
4,0 | Student potrafi opisać w stopniu dobrym metody biotechnologiczne oraz potrafi porównać je do metod klasycznej hodowli roślin |
4,5 | Student potrafi opisać w stopniu ponad dobrym metody biotechnologiczne oraz potrafi porównać je do metod klasycznej hodowli roślin |
5,0 | Student potrafi w stopniu bardzo dobrym opisać metody biotechnologiczne oraz potrafi porównać je do metod klasycznej hodowli roślin |