Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Ogrodnictwo (S1)
Sylabus przedmiotu Warzywnictwo:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Ogrodnictwo | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | inżynier | ||
Obszary studiów | nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych, studiów inżynierskich | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Warzywnictwo | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Ogrodnictwa | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Ewa Rekowska <Ewa.Rekowska@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | Renata Dobromilska <Renata.Dobromilska@zut.edu.pl>, Paweł Słodkowski <Pawel.Slodkowski@zut.edu.pl> | ||
ECTS (planowane) | 9,0 | ECTS (formy) | 9,0 |
Forma zaliczenia | egzamin | Język | polski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Podstawowe wiadomości z zakresu botaniki, fizjologii roślin, gleboznawstwa i chemii środowiska |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Wskazanie i analiza czynników wzrostu i rozwoju roślin w uprawie polowej i pod osłonami |
C-2 | Charakteryzowanie, rozpoznawanie i biologia gatunków roślin warzywnych |
C-3 | Zapoznanie studentów z rozmnażaniem, pielęgnacją, przyspieszaniem zbioru warzyw |
C-4 | Poznanie odmian oraz agrotechniki technologii uprawy poszczególnych gatunków warzyw w uprawie na polu i pod osłonami |
C-5 | Układanie zmianowania i płodozmianu |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
T-A-1 | Odmianoznawstwo ważniejszych gospodarczo gatunków warzyw polowych z grup: kapustnych, rzepowatych psiankowatych, dyniowatych, korzeniowych, cebulowych, liściowych, strączkowych, wieloletnich i różnych. | 20 |
20 | ||
ćwiczenia audytoryjne | ||
T-A-1 | Charakterystyka botaniczna i części jadalne warzyw z grup: kapustnych, rzepowatych, korzeniowych, psiankowatych, dyniowatych, wieloletnich, cebulowych, liściowych, strączkowych i różnych. | 8 |
T-A-2 | Rozmnażanie wegetatywne i generatywne warzyw, produkcja rozsady. | 4 |
T-A-3 | Pielęgnacja i ochrona warzyw w uprawie polowej i pod osłonami. | 3 |
15 | ||
laboratoria | ||
T-L-1 | Rozpoznawanie i ocena cech odmianowych warzyw z grup: kapustnych, rzepowatych psiankowatych, dyniowatych, korzeniowych, cebulowych, liściowych, strączkowych, wieloletnich i różnych. | 20 |
20 | ||
laboratoria | ||
T-L-1 | Charakterystyka botaniczna warzyw uprawianych pod osłonami (pomidora, papryki, ogórka, sałaty szklarniowej, rzodkiewki, rzodkwi i kapusty pekińskiej). | 6 |
T-L-2 | Opis odmian warzyw szklarniowych. | 3 |
T-L-3 | Metody uprawy warzyw w podłożach organicznych i inertnych. | 4 |
T-L-4 | Pędzenie warzyw pod osłonami | 2 |
15 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Ośrodki pochodzenia warzyw, znaczenie gospodarcze i wartość odżywcza. Klasyfikacja roślin warzywnych. Czynniki wzrostu i rozwoju roślin warzywnych w uprawie polowej, pod szkłem i folią. | 9 |
T-W-2 | Zasady zmianowanie i konstrukcji płodozmianu w uprawie warzyw. Nawadnianie warzyw. | 3 |
T-W-3 | Zbiór i przechowywanie warzyw. | 4 |
T-W-4 | Agrotechnika wybranych gatunków warzyw kapustnych (kapusty głowiastej i kalafiora) | 4 |
20 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Warzywnictwo pod osłonami w Polsce i na świecie. | 2 |
T-W-2 | Lokalizacja i typy szklarni. Wykorzystanie osłon z tworzyw sztucznych w uprawie warzyw. Typy tuneli. | 4 |
T-W-3 | Metody uprawy pomidora, ogórka, papryki, sałaty, rzodkiewki, rzodkwi i kapusty pekińskiej w pomieszczeniach. | 9 |
15 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Agrotechnika wybranych gatunków warzyw polowych z grup: kapustnych (brokuł, kalarepa, kapusta brukselska, jarmuż, kapusta pekińska) oraz rzepowatych, korzeniowych, psiankowatych,i dyniowatych, cebulowych, liściowych, strączkowych, wieloletnich i różnych. | 15 |
15 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
A-A-1 | Uczestnictwo w zajęciach audytoryjnych. | 15 |
A-A-2 | Konsultacje | 5 |
A-A-3 | Przygotowanie do zajęć audytoryjnych | 10 |
30 | ||
ćwiczenia audytoryjne | ||
A-A-1 | uczestnictwo w zajęciach | 20 |
A-A-2 | Przygotowanie do zaliczenia zajęć audytoryjnych. | 10 |
30 | ||
laboratoria | ||
A-L-1 | Uczestnictwo w zajęciach laboratoryjnych | 20 |
A-L-2 | Zapoznanie się z żywym i suchym materiałem roślinnym (kolekcja, zielniki) | 12 |
A-L-3 | Przygotowanie do zaliczenia zajęć laboratoryjnych. | 12 |
44 | ||
laboratoria | ||
A-L-1 | uczestnictwo w zajęciach | 15 |
A-L-2 | Realizacja projektu płodozmianu. | 8 |
A-L-3 | Przygotowanie do zaliczenia ćwiczeń. | 8 |
31 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | Udział w wykładach | 20 |
A-W-2 | Przygotowanie do dyskusji w ramach wykładu konwersatoryjnego | 5 |
A-W-3 | Gromadzenie i opracowanie literatury przedmiotu. | 10 |
A-W-4 | Konsultacje | 10 |
A-W-5 | Przygotowanie do zaliczenia. | 14 |
59 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | uczestnictwo w zajęciach | 15 |
A-W-2 | Przygotowanie do dyskusji w ramach wykładu konwersatoryjnego. | 10 |
A-W-3 | Gromadzenie i opracowanie literatury przedmiotu. | 10 |
A-W-4 | Konsultacje. | 10 |
45 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | uczestnictwo w zajęciach | 15 |
A-W-2 | Przygotowanie do egzaminu. | 15 |
30 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Wykład informacyjny, problemowy i konwersatoryjny |
M-2 | Metody problemowe (dyskusja dydaktyczna) |
M-3 | Metody poszukujące: ćwiczeniowa, projektowa |
M-4 | Metody eksponujące i praktyczne: ćwiczenia w gospodarstwie szklarniowym, ćwiczenia na poletkach Wydziałowej Stacji Badawczej, pokaz, film |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: sprawdzian |
S-2 | Ocena formująca: kolokwium |
S-3 | Ocena formująca: projekt |
S-4 | Ocena formująca: egzamin pisemny i ustny |
Zamierzone efekty kształcenia - wiedza
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
OG_1A_C07_W01 Student zna ośrodki pochodzenia warzyw, potrafi nazwać i klasyfikować gatunki i podstawowe odmiany z różnych grup botanicznych | OG_1A_W03, OG_1A_W14 | R1A_W01, R1A_W03, R1A_W04, R1A_W05, R1A_W06, R1A_W09 | InzA_W01, InzA_W02, InzA_W03, InzA_W04, InzA_W05 | C-2, C-4 | T-W-1, T-L-1 | M-1 | S-1 |
OG_1A_C07_W02 Definiuje dane agrotechniczne i metody uprawy warzyw polowych i szklarniowych | OG_1A_W14 | R1A_W01, R1A_W03, R1A_W04, R1A_W05, R1A_W06, R1A_W09 | InzA_W01, InzA_W02, InzA_W03, InzA_W04, InzA_W05 | C-4 | T-L-3, T-W-2, T-W-4, T-W-1 | M-1, M-4 | S-3, S-4, S-2 |
Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
OG_1A_C07_U01 Student potrafi rozpoznać gatunki i dobiera odmiany warzyw polowych i szklarniowych do terminów i metod uprawy | OG_1A_U05, OG_1A_U06 | R1A_U01, R1A_U02, R1A_U04, R1A_U05, R1A_U06, R1A_U07 | InzA_U01, InzA_U02, InzA_U03, InzA_U04, InzA_U05, InzA_U06, InzA_U07, InzA_U08 | C-2, C-4 | T-W-2, T-W-4, T-L-2, T-L-1, T-A-1 | M-2, M-4 | S-4, S-2 |
OG_1A_C07_U02 Ocenia wpływ czynników klimatycznych na wzrost roślin polowych i steruje tymi czynnikami w warunkach szklarniowych | OG_1A_U06, OG_1A_U10 | R1A_U01, R1A_U03, R1A_U04, R1A_U05, R1A_U06, R1A_U07, R1A_U08, R1A_U09 | InzA_U01, InzA_U02, InzA_U03, InzA_U04, InzA_U05, InzA_U06, InzA_U07, InzA_U08 | C-1 | T-W-2, T-W-3, T-W-1, T-W-1 | M-1, M-4 | S-2, S-4, S-1 |
OG_1A_C07_U03 Planuje i organizuje proces produkcji warzyw na polu i pod osłonami, (układanie zmianowania, płodozmianu, siew, sadzenie rozsady, dobór podłoża, nawożenie, pielęgnacja, dobór osłon i zbiór) | OG_1A_U06 | R1A_U01, R1A_U04, R1A_U05, R1A_U06, R1A_U07 | InzA_U01, InzA_U02, InzA_U03, InzA_U04, InzA_U05, InzA_U06, InzA_U07, InzA_U08 | C-4 | T-W-1, T-W-3, T-W-1, T-W-1, T-L-3, T-L-2, T-W-4 | M-1, M-4, M-2 | S-2, S-1, S-4 |
Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
OG_1A_C07_K01 Ma świadomość potrzeby produkcji żywności o wysokiej jakości | OG_1A_K04 | R1A_K03, R1A_K04, R1A_K05, R1A_K06 | InzA_K01, InzA_K02 | C-3, C-4, C-1, C-5 | T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-2, T-L-3, T-W-1, T-A-2, T-L-4, T-A-1, T-A-3 | M-4, M-1, M-2 | S-4, S-2, S-3 |
OG_1A_C07_K02 Potrafi organizować pracę w zespole, wyznaczając funkcje i zadania do realizacji | OG_1A_K05 | R1A_K02, R1A_K03, R1A_K05, R1A_K07, R1A_K08 | InzA_K01, InzA_K02 | C-1, C-2, C-4 | T-W-3, T-W-1, T-W-2 | M-2, M-4, M-1 | S-4, S-2 |
OG_1A_C07_K03 Absolwent ma wpojone nawyki ustawicznego kształcenia się i jest przygotowany do podjęcia studiów II stopnia | OG_1A_K01 | R1A_K01, R1A_K03, R1A_K04, R1A_K05, R1A_K06, R1A_K07, R1A_K08 | InzA_K01, InzA_K02 | C-4, C-2, C-3 | T-W-1, T-W-2, T-W-1, T-W-2 | M-4, M-2, M-3, M-1 | S-4, S-2 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
OG_1A_C07_W01 Student zna ośrodki pochodzenia warzyw, potrafi nazwać i klasyfikować gatunki i podstawowe odmiany z różnych grup botanicznych | 2,0 | Student nie opanował zakresu wiedzy w stopniu podstawowym |
3,0 | Student wymienia ośrodki pochodzenia warzyw i podstawowe gatunki warzyw | |
3,5 | Student wymienia i charakteryzuje miejsca pochodzenia i podstawowe gatunki roślin warzywnych | |
4,0 | Student dobrze opanował wiedzę z zakresu znajomości pochodzenia, charakteryzuje warzywa dla poszczególnych stref klimatycznych | |
4,5 | Student wymienia i charakteryzuje wszystkie ośrodki pochodzenia warzyw, klasyfikuje większość gatunków i odmian z różnych grup botanicznych | |
5,0 | Student ma pogłębioną wiedzę na temat powiązań pomiędzy środowiskiem naturalnym a adaptacją roślin do poszczególnych stref klimatycznych. Wymienia i charakteryzuje wszystkie poznane gatunki warzyw | |
OG_1A_C07_W02 Definiuje dane agrotechniczne i metody uprawy warzyw polowych i szklarniowych | 2,0 | Student nie opanował tematyki w stopniu podstawowym |
3,0 | Student definiuje podstawowe dane agrotechniczne dotyczące uprawy ważniejszych gatunków warzyw w uprawie polowej i szklarniowej. Student wymienia poznane metody uprawy warzyw | |
3,5 | Student wymienia i charakteryzuje poznane metody uprawy warzyw polowych i szklarniowych. Definiuje dane agrotechniczne dotyczące uprawy warzyw | |
4,0 | Student dobrze opanował wiedzę z zakresu terminów agrotechnicznych i metod uprawy warzyw polowych i szklarniowych | |
4,5 | Student dobrze opanował wiedzę z zakresu terminów agrotechnicznych i metod uprawy warzyw polowych i szklarniowych. Proponuje właściwe metody uprawy dla poszczególnych gatunków warzyw w zależności od przeznaczenia zbioru | |
5,0 | Student ma pogłębioną wiedzę z zakresu terminów oraz metod uprawy warzyw. Samodzielnie proponuje właściwe metody uprawy oraz rodzaje zabiegów pielęgnacyjnych stosowanych w uprawie konkretnych gatunków warzyw |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
OG_1A_C07_U01 Student potrafi rozpoznać gatunki i dobiera odmiany warzyw polowych i szklarniowych do terminów i metod uprawy | 2,0 | Student nie opanował umiejętności w stopniu podstawowym |
3,0 | Student potrafi wymienić podstawowe gatunki warzyw i odmiany | |
3,5 | Student wymienia poznane gatunki warzyw i ich odmiany oraz na podstawie cech morfologicznych rozpoznaje podstawowe gatunki | |
4,0 | Student na podstawie cech morfologicznych określa wybrane gatunki i odmiany warzyw | |
4,5 | Student na podstawie cech morfologicznych potrafi rozpoznać wszystkie poznane gatunki i odmiany ważniejszych gospodarczo warzyw | |
5,0 | Student na podstawie cech morfologicznych potrafi rozpoznać wszystkie poznane gatunki i odmiany. Posiada umiejętność doboru właściwych odmian warzyw do terminów i metod ich uprawy | |
OG_1A_C07_U02 Ocenia wpływ czynników klimatycznych na wzrost roślin polowych i steruje tymi czynnikami w warunkach szklarniowych | 2,0 | Student nie opanował tematyki w stopniu podstawowym |
3,0 | Student umie wymienić czynniki klimatyczne wpływające na wzrost roślin w uprawie polowej i szklarniowej | |
3,5 | Student umie wymienić i scharakteryzować czynniki klimatyczne wpływające na wzrost roślin w uprawie polowej i szklarniowej | |
4,0 | Student posiada umiejętność oceny wpływu czynników klimatycznych na wzrost roślin warzywnych | |
4,5 | Student posiada umiejętność oceny wpływu czynników klimatycznych na wzrost i rozwój roślin warzywnych oraz doboru metod zmniejszających negatywne skutki działania czynników środowiska | |
5,0 | Student umie wykorzystać zjawiska termo- i fotoperiodyzmu w uprawie warzyw. Posiada też umiejętność sterowania czynnikami klimatycznymi w czasie uprawy warzyw w szklarni | |
OG_1A_C07_U03 Planuje i organizuje proces produkcji warzyw na polu i pod osłonami, (układanie zmianowania, płodozmianu, siew, sadzenie rozsady, dobór podłoża, nawożenie, pielęgnacja, dobór osłon i zbiór) | 2,0 | Student nie opanował tematyki w stopniu podstawowym |
3,0 | Student umie planować proces produkcji podstawowych gatunków warzyw | |
3,5 | Student umie planować i organizować proces produkcji podstawowych gatunków warzyw | |
4,0 | Student umie planować i organizować proces produkcji większości poznanych gatunków warzyw | |
4,5 | Student umie planować i organizować proces produkcji wszystkich poznanych gatunków warzyw zgodnie z właściwymi zasadami agrotechniki | |
5,0 | Student umie dostosować profil produkcji warzyw w zależności od czynników środowiska oraz wymagań odbiorcy |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
OG_1A_C07_K01 Ma świadomość potrzeby produkcji żywności o wysokiej jakości | 2,0 | Student nie opanował tematyki w stopniu podstawowym |
3,0 | Ma świadomość wpływu czynników środowiska na wielkość oraz jakość plonu warzyw | |
3,5 | Jest świadomy skutków niepowodzeń w uprawie roślin warzywnych pod wpływem czynników środowiska | |
4,0 | Mając świadomość w zakresie potrzeb produkcji warzyw wysokiej jakości, steruje czynnikami klimatycznymi w szklarni i dobiera właściwe metody uprawy warzyw polowych | |
4,5 | Student ma wysoką świadomość potrzeby produkcji warzyw wysokiej jakości | |
5,0 | Student ma bardzo wysoką świadomość potrzeby produkcji warzyw wysokiej jakości | |
OG_1A_C07_K02 Potrafi organizować pracę w zespole, wyznaczając funkcje i zadania do realizacji | 2,0 | Student nie potrafi organizować pracy w zespole |
3,0 | Student w małym stopniu potrafi organizować prace w zespole | |
3,5 | Student potrafi organizować i pracować w zespole | |
4,0 | Student dobrze organizuje pracę w zespole w charakterze osoby odpowiedzialniej za końcowy wynik pracy | |
4,5 | Student dobrze potrafi pracować w zespole i organizować prace w charakterze osoby odpowiedzialnej za końcowy wynik pracy oraz jako wykonawca części powierzonego zadania | |
5,0 | Student bardzo dobrze potrafi pracować w zespole, organizować pracę w charakterze osoby odpowiedzialnej za końcowy wynik pracy oraz jako wykonawca części powierzonego zadania | |
OG_1A_C07_K03 Absolwent ma wpojone nawyki ustawicznego kształcenia się i jest przygotowany do podjęcia studiów II stopnia | 2,0 | Absolwent nie ma wpojonych nawyków ustawicznego kształcenia się |
3,0 | Absolwent w małym stopniu ma wpojone nawyki ustawicznego kształcenia się | |
3,5 | Absolwent w stopniu dostatecznym ma wpojone nawyki ustawicznego kształcenia się i jest przygotowany do podjęcia studiów II stopnia | |
4,0 | Absolwent jest dobrze przygotowany do podjęcia studiów II stopnia i ma wpojone nawyki ustawicznego kształcenia się | |
4,5 | Absolwent ma w wysokim stopniu wpojone nawyki ustawicznego kształcenia się i podejmowania studiów | |
5,0 | Absolwent ma w bardzo wysokim stopniu wpojone nawyki ustawicznego kształcenia się i jest dobrze przygotowany do podejmowania studiów II stopnia, potrafi inspirować i organizować proces kształcenia się innych osób |
Literatura podstawowa
- Orłowski M. (red.), Polowa uprawa warzyw, Wydaw. Brasika, Szczecin, Szczecin, 2000
- Orłowski M., Kołota E. (red.), Uprawa warzyw, Wydaw. Brasika Szczecin, Szczecin, 1999
- Knaflewski M. (red.), Ogólna uprawa warzyw, PWRiL Poznań, Poznań, 2007
- Knaflewski M. (red.), Uprawa warzyw w pomieszczeniach, PWRiL, Poznań, 2010
Literatura dodatkowa
- Kołota. E., Orłowski M., Biesiada A., Warzywnictwo, Wydaw. UWP Wrocław, Wrocław, 2007
- Wysocka-Owczarek M., Uprawa pomidorów w szklarniach i tunelach foliowych, Hortpress Sp. z o.o., Warszawa, Warszawa, 2010
- Pudelski T. (red.), Uprawa warzyw pod osłonami, PWRiL, Poznań, 1998