Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Ogrodnictwo (N2)
specjalność: Produkcja owoców, warzyw i ziół
Sylabus przedmiotu Winnice, sady i jagodniki w gospodarstwach agroturystycznych:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Ogrodnictwo | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia niestacjonarne | Poziom | drugiego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | magister inżynier | ||
Obszary studiów | nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych, studiów inżynierskich | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Winnice, sady i jagodniki w gospodarstwach agroturystycznych | ||
Specjalność | Produkcja owoców, warzyw i ziół | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Ogrodnictwa | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Piotr Chełpiński <Piotr.Chelpinski@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | Grzegorz Mikiciuk <Grzegorz.Mikiciuk@zut.edu.pl>, Ireneusz Ochmian <Ireneusz.Ochmian@zut.edu.pl> | ||
ECTS (planowane) | 2,0 | ECTS (formy) | 2,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Podstawy sadownictwa i ekonomiki gospodarstw ogrodniczych. |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Zapoznanie studenta z doborem agrotechniką roślin sadowniczych w gospodarstwach agrotechnicznych. |
C-2 | Zapoznanie studenta z możliwościami wykorzystania uzyskanych plonów owoców. |
C-3 | Zapoznanie studenta z możliwościami promocji oraz podstawami uwarunkowań prawno-ekonomicznych gospodarstw agroturystycznych. |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
wykłady | ||
T-W-1 | Siedliskowe i klimatyczne wymagania roślin sadowniczych w gospodarstwach agroturystycznych. Dobór gatunków i odmian dla gospodarstw agroturystycznych. Podstawy agrotechniki sadowniczej w gospodarstwach agroturystycznych. | 9 |
T-W-2 | Możliwości wykorzystania i przetwarzania uzyskanych plonów owoców poszczególnych gatunków. Owoce i ich przetwory jako element autopromocji gospodarstwa agroturystycznego oraz całego regionu. Przepisy i umowy regulujące produkcję i przetwarzanie owoców w gospodarstwach agroturystycznych. Opłacalność produkcji ogrodniczej w gospodarstwach agroturystycznych. | 9 |
18 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
wykłady | ||
A-W-1 | uczestnictwo w zajęciach | 18 |
A-W-2 | konsultacje | 17 |
A-W-3 | przygotowanie do zaliczenia przedmiotu | 15 |
A-W-4 | przygotowanie do zaliczenia wykładów | 10 |
60 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Metody podające ( wykład informacyjny, konwersatoryjny) |
M-2 | Metody aktywizujące (dyskusja dydaktyczna związana z wykładem) |
M-3 | Metody eksponujące (ryciny, tablice, zdjęcia, kolekcje roślin) |
M-4 | Metody praktyczne (pokaz) |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena podsumowująca: kolokwium |
Zamierzone efekty kształcenia - wiedza
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
OG_2A_D02-po_W01 Ma wiedzę o podstawach agrotechniki poszczególnych gatunków i odmian roślin sadowniczych w gospodarstwie agroturystycznym. | OG_2A_W03, OG_2A_W10 | R2A_W01, R2A_W04 | — | C-1 | T-W-2, T-W-1 | M-2, M-1, M-3, M-4 | S-1 |
OG_2A_D02-po_W02 Ma wiedzę na temat możliwości wykorzystania plonów owoców poszczególnych gatunków w autopromocji gospodarstw agroturystycznych. | OG_2A_W10 | R2A_W01 | — | C-2 | T-W-2 | M-1, M-2, M-4, M-3 | S-1 |
OG_2A_D02-po_W03 Prawne i ekonomiczne uwarunkowania produkcji sadowniczej w gospodarstwie agroturystycznym. | OG_2A_W09 | R2A_W09 | InzA2_W03, InzA2_W04 | C-3 | T-W-2 | M-3, M-1, M-4, M-2 | S-1 |
Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
OG_2A_D02-po_U01 Umie zaplanować i zorganizować produkcję sadowniczą w gospodarstwie agroturystycznym. | OG_2A_U03, OG_2A_U04 | R2A_U05, R2A_U06, R2A_U07 | InzA2_U03, InzA2_U05, InzA2_U07 | C-1 | T-W-2, T-W-1 | M-2, M-3, M-4, M-1 | S-1 |
OG_2A_D02-po_U02 Umie wykorzystać produkty uzyskane z upraw sadowniczych w celu podniesienia atrakcyjności i efektywności działalności agroturystycznej. | OG_2A_U04, OG_2A_U06 | R2A_U04, R2A_U07 | InzA2_U01, InzA2_U02, InzA2_U05 | C-2 | T-W-2 | M-4, M-3, M-1, M-2 | S-1 |
Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
OG_2A_D02-po_K01 Potrafi prawidłowo określać oraz rozwiązywać problemy związane z planowaniem i realizacją produkcji ogrodniczej w gospodarstwach agroturystycznych. | OG_2A_K06 | R2A_K02, R2A_K04 | InzA2_K01 | C-2, C-1, C-3 | T-W-2, T-W-1 | M-2, M-4, M-1, M-3 | S-1 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
OG_2A_D02-po_W01 Ma wiedzę o podstawach agrotechniki poszczególnych gatunków i odmian roślin sadowniczych w gospodarstwie agroturystycznym. | 2,0 | student nie opanował tematyki przedmiotu |
3,0 | student zna podstawy agrotechniki poszczególnych gatunków i odmian roślin sadowniczych w gospodarstwie agroturystycznym | |
3,5 | student opanował wiedzę w stopniu dostatecznym, potrafi wymienić podstawy agrotechniki poszczególnych gatunków i odmian roślin sadowniczych w gospodarstwie agroturystycznym | |
4,0 | student ma wiedzę na temat podstaw agrotechniki poszczególnych gatunków i odmian roślin sadowniczych w gospodarstwie agroturystycznym | |
4,5 | student opanował wiedzę na dobrym poziomie, zna agrotechnikę poszczególnych gatunków i odmian roślin sadowniczych w gospodarstwie agroturystycznym | |
5,0 | student posiada na bardzo dobrym poziomie wiedzę, dostrzega różnice i zna agrotechnike poszczególnych gatunków i odmian roślin sadowniczych w gospodarstwie agroturystycznym | |
OG_2A_D02-po_W02 Ma wiedzę na temat możliwości wykorzystania plonów owoców poszczególnych gatunków w autopromocji gospodarstw agroturystycznych. | 2,0 | student nie opanował tematyki w stopniu podstawowym |
3,0 | student posiada podstawową wiedzę na temat możliwości wykorzystania plonów owoców poszczególnych gatunków w autopromocji gospodarstw agroturystycznych | |
3,5 | student zna możliwości wykorzystania plonów owoców poszczególnych gatunków w autopromocji gospodarstw agroturystycznych | |
4,0 | student dobrze opanował wiedzę z zakresu możliwości wykorzystania plonów owoców poszczególnych gatunków w autopromocji gospodarstw agroturystycznych | |
4,5 | student dobrze zna i przewiduje możliwości wykorzystania plonów owoców poszczególnych gatunków w autopromocji gospodarstw agroturystycznych | |
5,0 | student bardzo dobrze opanował wiedzę teoretyczną i praktyczną, samodzielnie potrafi wykorzystać plony owoców poszczególnych gatunków w autopromocji gospodarstw agroturystycznych | |
OG_2A_D02-po_W03 Prawne i ekonomiczne uwarunkowania produkcji sadowniczej w gospodarstwie agroturystycznym. | 2,0 | student nie opanował tematyki w stopniu podstawowym |
3,0 | student zna podstawy prawne i ekonomiczne produkcji sadowniczej w gospodarstwie agroturystycznym | |
3,5 | student opanował wiedzę w stopniu dostatecznym, potrafi na podstawie opanowanej wiedzy ocenić prawne i ekonomiczne uwarunkowania produkcji sadowniczej w gospodarstwie agroturystycznym | |
4,0 | student zna większość prawnych i ekonomicznych uwarunkowań produkcji sadowniczej w gospodarstwie agroturystycznym | |
4,5 | student na dobrym poziomie opanował wiedzę z zakresu tematu, zna prawne i ekonomiczne uwarunkowanie produkcji sadowniczej w gospodarstwie agroturystycznym | |
5,0 | student w bardzo dobrym stopniu opanował wiedzę dotyczącą prawnych i ekonomicznych uwarunkowań produkcji sadowniczej w gospodarstwie agroturystycznym |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
OG_2A_D02-po_U01 Umie zaplanować i zorganizować produkcję sadowniczą w gospodarstwie agroturystycznym. | 2,0 | student nie opanował umiejętności z zakresu tematu w stopniu podstawowym |
3,0 | student w stopniu podstawowym posiadł umiejętność zaplanowania i organizowania produkcji sadowniczej w gospodarstwie agroturystycznym | |
3,5 | student ma dostateczną umiejętność planowania i organizowania produkcji sadowniczej w gospodarstwie agroturystycznym | |
4,0 | student dobrze planuje i organizuje produkcję sadowniczą w gospodarstwie agroturystycznym | |
4,5 | student posiada umiejętność samodzielnego zaplanowania i zorganizowania produkcji sadowniczej w gospodarstwie agroturystycznym | |
5,0 | student bardzo dobrze posiadł umiejętność samodzielnego planowania i zorganizowania produkcji sadowniczej w gospodarstwie agroturystycznym | |
OG_2A_D02-po_U02 Umie wykorzystać produkty uzyskane z upraw sadowniczych w celu podniesienia atrakcyjności i efektywności działalności agroturystycznej. | 2,0 | student nie opanował tematyki w stopniu podstawowym |
3,0 | student w stopniu dostatecznym potrafi wykorzystać produkty uzyskane z upraw sadowniczych w celu podniesienia atrakcyjności i efektywności działalności agroturystycznej | |
3,5 | student potrafi wykorzystywać produkty uzyskane z upraw sadowniczych w celu podniesienia atrakcyjności i efektywności działalności agroturystycznej | |
4,0 | student na dobrym poziomie opanował umiejętność wykorzystywania produktów uzyskanych z upraw sadowniczych w celu podniesienia atrakcyjności i efektywności działalności agroturystycznej | |
4,5 | student opanował umiejętność z zakresu przedmiotu na dobrym poziomie, potrafi zastosować posiadaną wiedzę w praktyce | |
5,0 | student na bardzo dobrym poziomie opanował umiejętność z omawianego zakresu, potrafi samodzielnie wykorzystać produkty uzyskane z upraw sadowniczych w celu podniesienia atrakcyjności i efektywności działalności agroturystycznej |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
OG_2A_D02-po_K01 Potrafi prawidłowo określać oraz rozwiązywać problemy związane z planowaniem i realizacją produkcji ogrodniczej w gospodarstwach agroturystycznych. | 2,0 | student nie opanował tematyki w stopniu podstawowym |
3,0 | student ma podstawową świadomość dotyczącą określania oraz rozwiązywania problemów związanych z planowaniem i realizacją produkcji ogrodniczej w gospodarstwach agroturystycznych | |
3,5 | student w stopniu dostatecznym potrafi prawidłowo określać oraz rozwiązywać problemy związane z planowaniem i realizacją produkcji ogrodniczej w gospodarstwach agroturystycznych | |
4,0 | student opanował wiedzę z zakresu przedmiotu, umiejętnie określa oraz rozwiązuje problemy związane z planowaniem i realizacją produkcji ogrodniczej w gospodarstwach agroturystycznych | |
4,5 | student opanował wiedzę z zakresu przedmiotu, umiejętnie i samodzielnie określa oraz rozwiązuje problemy związane z planowaniem i realizacją produkcji ogrodniczej w gospodarstwach agroturystycznych | |
5,0 | student bardzo dobrze wykorzystuje w praktyce posiadaną wiedzę oraz potrafi samodzielnie określać oraz rozwiązywać problemy związane z planowaniem i realizacją produkcji ogrodniczej w gospodarstwach agroturystycznych |
Literatura podstawowa
- PIENIĄŻEK S.A., Sadownictwo, PWRiL, Warszawa, 2000
- REJMAN A., Pomologia, PWRiL, Warszawa, 1994
- ŻURAWICZ E., Pomologia, PWRiL, Warszawa, 2003
Literatura dodatkowa
- Hasło Ogrodnicze, Sad Nowoczesny, 2012