Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Ochrona i kształtowanie środowiska (S3)

Sylabus przedmiotu Nowe kierunki produkcji roślinnej wynikające z rozwoju biotechnologii:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Ochrona i kształtowanie środowiska
Forma studiów studia stacjonarne Poziom trzeciego stopnia
Stopnień naukowy absolwenta doktor
Obszary studiów
Profil
Moduł
Przedmiot Nowe kierunki produkcji roślinnej wynikające z rozwoju biotechnologii
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Genetyki, Hodowli i Biotechnologii Roślin
Nauczyciel odpowiedzialny Piotr Masojć <Piotr.Masojc@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia egzamin Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
konwersatoriaK6 20 2,01,00egzamin

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1podstawowa wiedza z genetyki, biochemii, hodowli roślin, podstaw biotechnologii

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1celem przedmiotu jest pogłębienie wiedzy na temat znaczenia agrobiotechnologii we współczesnej produkcji roślinnej

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
konwersatoria
T-K-1Produkcja biopreparatów w kulturach in vitro roślin2
T-K-2Uprawy molekularne4
T-K-3Nowe kierunki modyfikacji genetycznej roślin4
T-K-4Biotechnologia w produkcji biomasy2
T-K-5Produkcja biopaliw2
T-K-6Fitoremediacja4
T-K-7Biobezpioeczeństwo w produkcji i obrocie GMO2
20

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
konwersatoria
A-K-1Uczestnictwo w zajęciach20
A-K-2Praca samodzielna z podręcznikiem18
A-K-3Przygotowanie do zajęć12
A-K-4przygotowanie do egzaminu8
A-K-5egzamin z przedmiotu2
60

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1wykład konwersatoryjny z użyciem przekazu multimedialnego
M-2dyskusja dydaktyczna

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: egzamin pisemny
S-2Ocena formująca: udział w dyskusji

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla dyscyplinyOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
OS_3A_B06_W01
znajomość zastosowań biotechnologii w produkcji roślinnej
OS_3A_W07C-1T-K-7, T-K-4, T-K-5, T-K-3, T-K-2, T-K-6, T-K-1M-1S-1

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla dyscyplinyOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
OS_3A_B06_U01
student potrafi opisać metodę biotechnologiczną która może być zastosowana w produkcji roślinnej dla podniesienia jej wydajności
OS_3A_U02C-1T-K-3, T-K-6, T-K-7, T-K-4, T-K-1, T-K-2, T-K-5M-2S-2

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla dyscyplinyOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
OS_3A_B06_K01
student jest kompetentny w zakresie nowych zdobyczy biotechnologii w produkcji rolniczej
OS_3A_K01C-1T-K-5, T-K-4, T-K-1, T-K-7, T-K-3, T-K-6, T-K-2M-1S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
OS_3A_B06_W01
znajomość zastosowań biotechnologii w produkcji roślinnej
2,0
3,0zna podstawowe metody biotechnologii stosowane w produkcji roslinnej
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
OS_3A_B06_U01
student potrafi opisać metodę biotechnologiczną która może być zastosowana w produkcji roślinnej dla podniesienia jej wydajności
2,0
3,0potrafi opisywać metodę biotechnologiczną stosowana w produkcji roślinnej
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
OS_3A_B06_K01
student jest kompetentny w zakresie nowych zdobyczy biotechnologii w produkcji rolniczej
2,0
3,0wyjazuje świadomość dokształcania się w zakresie metod biotechnologii stosowanych w produkcji roślinnej
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. S. Malepszy (red.), Biotechnologia roślin, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, 2009, nowe wydanie

Literatura dodatkowa

  1. A. Slater, N. Scott, M. Fowler, Plant Biotechnology, Oxford University Press, Oxford, 2003

Treści programowe - konwersatoria

KODTreść programowaGodziny
T-K-1Produkcja biopreparatów w kulturach in vitro roślin2
T-K-2Uprawy molekularne4
T-K-3Nowe kierunki modyfikacji genetycznej roślin4
T-K-4Biotechnologia w produkcji biomasy2
T-K-5Produkcja biopaliw2
T-K-6Fitoremediacja4
T-K-7Biobezpioeczeństwo w produkcji i obrocie GMO2
20

Formy aktywności - konwersatoria

KODForma aktywnościGodziny
A-K-1Uczestnictwo w zajęciach20
A-K-2Praca samodzielna z podręcznikiem18
A-K-3Przygotowanie do zajęć12
A-K-4przygotowanie do egzaminu8
A-K-5egzamin z przedmiotu2
60
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaOS_3A_B06_W01znajomość zastosowań biotechnologii w produkcji roślinnej
Odniesienie do efektów kształcenia dla dyscyplinyOS_3A_W07Ma pogłębioną wiedzę z zakresu stosowania nowoczesnych technologii i technik w praktyce rolniczej, ogrodniczej i ochronie środowiska.
Cel przedmiotuC-1celem przedmiotu jest pogłębienie wiedzy na temat znaczenia agrobiotechnologii we współczesnej produkcji roślinnej
Treści programoweT-K-7Biobezpioeczeństwo w produkcji i obrocie GMO
T-K-4Biotechnologia w produkcji biomasy
T-K-5Produkcja biopaliw
T-K-3Nowe kierunki modyfikacji genetycznej roślin
T-K-2Uprawy molekularne
T-K-6Fitoremediacja
T-K-1Produkcja biopreparatów w kulturach in vitro roślin
Metody nauczaniaM-1wykład konwersatoryjny z użyciem przekazu multimedialnego
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: egzamin pisemny
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0zna podstawowe metody biotechnologii stosowane w produkcji roslinnej
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaOS_3A_B06_U01student potrafi opisać metodę biotechnologiczną która może być zastosowana w produkcji roślinnej dla podniesienia jej wydajności
Odniesienie do efektów kształcenia dla dyscyplinyOS_3A_U02Posiada umiejętność wprowadzania do praktyki rolniczej nowoczesnych technologii, z wykorzystaniem osiągnięć naukowych, z zachowaniem praw własności intelektualnej
Cel przedmiotuC-1celem przedmiotu jest pogłębienie wiedzy na temat znaczenia agrobiotechnologii we współczesnej produkcji roślinnej
Treści programoweT-K-3Nowe kierunki modyfikacji genetycznej roślin
T-K-6Fitoremediacja
T-K-7Biobezpioeczeństwo w produkcji i obrocie GMO
T-K-4Biotechnologia w produkcji biomasy
T-K-1Produkcja biopreparatów w kulturach in vitro roślin
T-K-2Uprawy molekularne
T-K-5Produkcja biopaliw
Metody nauczaniaM-2dyskusja dydaktyczna
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: udział w dyskusji
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0potrafi opisywać metodę biotechnologiczną stosowana w produkcji roślinnej
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaOS_3A_B06_K01student jest kompetentny w zakresie nowych zdobyczy biotechnologii w produkcji rolniczej
Odniesienie do efektów kształcenia dla dyscyplinyOS_3A_K01Ma świadomość ważności dokształcania się i samodoskonalenia, a także potrafi inspirować i organizować proces uczenia się innych osób.
Cel przedmiotuC-1celem przedmiotu jest pogłębienie wiedzy na temat znaczenia agrobiotechnologii we współczesnej produkcji roślinnej
Treści programoweT-K-5Produkcja biopaliw
T-K-4Biotechnologia w produkcji biomasy
T-K-1Produkcja biopreparatów w kulturach in vitro roślin
T-K-7Biobezpioeczeństwo w produkcji i obrocie GMO
T-K-3Nowe kierunki modyfikacji genetycznej roślin
T-K-6Fitoremediacja
T-K-2Uprawy molekularne
Metody nauczaniaM-1wykład konwersatoryjny z użyciem przekazu multimedialnego
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: egzamin pisemny
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0wyjazuje świadomość dokształcania się w zakresie metod biotechnologii stosowanych w produkcji roślinnej
3,5
4,0
4,5
5,0