Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Inżynierii Mechanicznej i Mechatroniki - Zarządzanie i inżynieria produkcji (N1)
specjalność: inżynieria jakości i zarządzanie

Sylabus przedmiotu Praktyka programowa:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Zarządzanie i inżynieria produkcji
Forma studiów studia niestacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów nauk technicznych, studiów inżynierskich
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Praktyka programowa
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Eksploatacji Pojazdów Samochodowych
Nauczyciel odpowiedzialny Małgorzata Mrozik <Malgorzata.Mrozik@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 6,0 ECTS (formy) 6,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
praktykiPR7 6 6,01,00zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Zapoznanie się z obowiązującymi zasadami realizacji praktyk.
W-2Otrzymanie skierowania na praktykę zawodową.
W-3Obowiązek ubezpieczenia od nastepstw nieszcześliwych wypadków (NNW).
W-4Zawarcie umowy pomiędzy uczelnią a placówką, w której realizowana jest praktyka zawodowa przez studenta.

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie się ze specyfiką działalności i strukturą zarządzania w przedsiębiorstwie.
C-2Zapoznanie się z praktycznymi rozwiązaniami systemów zarządzania jakością w zakresie procesów produkcyjnych, zasad bezpieczeństwa i higieny pracy oraz ochronny środowiska.
C-3Zapoznanie się ze specyfiką działań w zakresie zarządzania produkcją, stosowanych technik i procesów produkcyjnych.
C-4Zapoznanie się z systemami informatycznymi mającymi na celu gromadzenie, przetwarzanie oraz udostępnianie danych w sferze zarządzania, przygotowania i organizacji produkcji w przedsiębiorstwie.
C-5Zapoznanie się z praktycznymi aspektami procesów realizowanych w ramach zarządzania finansami i zarządzania kadrami.
C-6Praktyczne zastosowanie wiedzy i umiejętności zdobytych w czasie studiów.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
praktyki
T-PR-11. Poznanie zakresu działalności struktury organizacyjnej i sposobu zarządzania. 2. Zapoznanie się z misją, wizją, celami strategicznymi, polityką jakości systemu zarządzania w przedsiębiorstwie oraz zasadami opracowywania celów dotyczących jakości. 3. Poznanie funkcji i zadań wybranych obszarów zarządzania w przedsiębiorstwie. 4. Zapoznanie się z procesami realizowanymi w przedsiębiorstwie oraz metodologią kontroli tych procesów (narzędzia, metody, itp.). 5. Poznanie przygotowywanej bądź będącej w użyciu dokumentacji systemu zarządzania (księga jakości, procedury, instrukcje wykonawcze, formularze, itp.). 6. Zapoznanie się z systemami sterowania produkcją, stosowanymi technikami wytwarzania jak i procesami wdrażania wybranych systemów sterowania produkcją. 7. Zapoznanie się z metodami i technikami zarządzania systemami produkcyjnymi. 8. Zapoznanie się z technicznym i organizacyjnym przygotowaniem produkcji oraz z informatycznymi systemami wspomagającymi produkcję. 9. Zapoznanie się z elementami rachunku kosztów oraz systemu zatrudniania i motywowania pracowników.6
6

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
praktyki
A-PR-1Szkolenie BHP.6
A-PR-2Wprowadzenie w tematykę zadań.8
A-PR-3Realizacja zadań programu praktyk dla kierunku Zarządzanie i inżynieria produkcji.150
A-PR-4Rejestracja przebiegu praktyki zawodowej w formie dziennika praktyk.16
180

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Spotkanie informacyjne zapoznające studentów z zasadami obowiazującymi podczas realizacji praktyki zawodowej na kierunku Zarządzanie i inżynieria produkcji. Spotkanie przeprowadza pełnomocnik dziekana ds. praktyk zawodowych.

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: Ocena pracy studenta na podstawie oceny na praktyce zawodowej wystawionej przez bezpośredniego opiekuna w miejscu realizacji praktyki oraz weryfikacja dziennika praktyk i potwierdzenia odbycia praktyki zawodowej przez pełnomocnika dziekana ds. praktyk zawodowych.
S-2Ocena podsumowująca: Możliwość zaliczenia pracy zawodowej na poczet praktyki zawodowej.

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZIIP_1A_P01_W01
Student powinien posiadać wiedzę dotyczącą realizowanych zadań na praktyce zawodowej.
ZIIP_1A_W03, ZIIP_1A_W04T1A_W02, T1A_W03, T1A_W07InzA_W02, InzA_W05C-1, C-2, C-3, C-4, C-5, C-6T-PR-1M-1S-1

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZIIP_1A_P01_U01
Student potrafi w sposób praktyczny wykorzystać wiedzę zdobytą w dotychczasowym toku studiów.
ZIIP_1A_U22, ZIIP_1A_U01, ZIIP_1A_U17, ZIIP_1A_U05, ZIIP_1A_U14T1A_U01, T1A_U04, T1A_U07, T1A_U08, T1A_U09, T1A_U10, T1A_U11, T1A_U12, T1A_U13, T1A_U14, T1A_U15, T1A_U16InzA_U01, InzA_U02, InzA_U03, InzA_U04, InzA_U05, InzA_U06, InzA_U07, InzA_U08C-1, C-2, C-3, C-4, C-5, C-6T-PR-1M-1S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ZIIP_1A_P01_W01
Student powinien posiadać wiedzę dotyczącą realizowanych zadań na praktyce zawodowej.
2,0Student nie odbył praktyki zawodowej.
3,0Student sporadycznie pojawiał się w miejscu realizowania praktyki. Nie wypełnił dziennik praktyk.
3,5Student sporadycznie pojawiał się w miejscu realizowania praktyki. Częściowo wypełnił dziennik praktyk.
4,0Student pojawiał się w miejscu realizowania praktyki. Częściowo wypełnił dziennik praktyk.
4,5Student regularnie pojawiał się w miejscu realizowania praktyki. Częściowo wypełnił dziennik praktyk.
5,0Student aktywnie i systematycznie odbywał praktykę. Wzorowo wypełnił dziennik praktyk.

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ZIIP_1A_P01_U01
Student potrafi w sposób praktyczny wykorzystać wiedzę zdobytą w dotychczasowym toku studiów.
2,0Student nie odbył praktyki zawodowej.
3,0Student odbył praktykę zawodową. Student nie posiada wiedzy dotyczącej zrealizowanych zadań praktycznych.
3,5Student odbył praktykę zawodową. Student posiada wiedzy dotyczącej zrealizowanych zadań praktycznych.
4,0Student odbył praktykę zawdową. Posiada rozeznanie odnośnie swoich preferencji oraz charakteru ewentualnej przyszłej pracy.
4,5Student aktywnie i systematycznie odbywał praktykę. Zdobył wiedzę w zakresie realizowanych zadań. Posiada rozeznanie w zakresie swoich kompetencji zawodowych.
5,0Student aktywnie i systematycznie odbywał praktykę. Potrafi w sposób praktyczny wykorzystać wiedzę zdobytą w dotychczasowym toku studiów.

Literatura podstawowa

  1. Małgorzata Mrozik, Informacje w zakładce Praktyki na stronie wydziałowej: www.wimim.zut.edu.pl, 2012

Treści programowe - praktyki

KODTreść programowaGodziny
T-PR-11. Poznanie zakresu działalności struktury organizacyjnej i sposobu zarządzania. 2. Zapoznanie się z misją, wizją, celami strategicznymi, polityką jakości systemu zarządzania w przedsiębiorstwie oraz zasadami opracowywania celów dotyczących jakości. 3. Poznanie funkcji i zadań wybranych obszarów zarządzania w przedsiębiorstwie. 4. Zapoznanie się z procesami realizowanymi w przedsiębiorstwie oraz metodologią kontroli tych procesów (narzędzia, metody, itp.). 5. Poznanie przygotowywanej bądź będącej w użyciu dokumentacji systemu zarządzania (księga jakości, procedury, instrukcje wykonawcze, formularze, itp.). 6. Zapoznanie się z systemami sterowania produkcją, stosowanymi technikami wytwarzania jak i procesami wdrażania wybranych systemów sterowania produkcją. 7. Zapoznanie się z metodami i technikami zarządzania systemami produkcyjnymi. 8. Zapoznanie się z technicznym i organizacyjnym przygotowaniem produkcji oraz z informatycznymi systemami wspomagającymi produkcję. 9. Zapoznanie się z elementami rachunku kosztów oraz systemu zatrudniania i motywowania pracowników.6
6

Formy aktywności - praktyki

KODForma aktywnościGodziny
A-PR-1Szkolenie BHP.6
A-PR-2Wprowadzenie w tematykę zadań.8
A-PR-3Realizacja zadań programu praktyk dla kierunku Zarządzanie i inżynieria produkcji.150
A-PR-4Rejestracja przebiegu praktyki zawodowej w formie dziennika praktyk.16
180
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZIIP_1A_P01_W01Student powinien posiadać wiedzę dotyczącą realizowanych zadań na praktyce zawodowej.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZIIP_1A_W03zna podstawowe metody, techniki, narzędzia i technologie w wybranym obszarze inżynierii produkcji ze szczególnym uwzględnieniem komputerowego wspomagania projektowania i wytwarzania
ZIIP_1A_W04ma wiedzę z zakresu planowania i przeprowadzania prostych eksperymentów badawczych (w tym symulacji komputerowej)
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaT1A_W02ma podstawową wiedzę w zakresie kierunków studiów powiązanych ze studiowanym kierunkiem studiów
T1A_W03ma uporządkowaną, podbudowaną teoretycznie wiedzę ogólną obejmującą kluczowe zagadnienia z zakresu studiowanego kierunku studiów
T1A_W07zna podstawowe metody, techniki, narzędzia i materiały stosowane przy rozwiązywaniu prostych zadań inżynierskich z zakresu studiowanego kierunku studiów
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_W02zna podstawowe metody, techniki, narzędzia i materiały stosowane przy rozwiązywaniu prostych zadań inżynierskich z zakresu studiowanego kierunku studiów
InzA_W05zna typowe technologie inżynierskie w zakresie studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie się ze specyfiką działalności i strukturą zarządzania w przedsiębiorstwie.
C-2Zapoznanie się z praktycznymi rozwiązaniami systemów zarządzania jakością w zakresie procesów produkcyjnych, zasad bezpieczeństwa i higieny pracy oraz ochronny środowiska.
C-3Zapoznanie się ze specyfiką działań w zakresie zarządzania produkcją, stosowanych technik i procesów produkcyjnych.
C-4Zapoznanie się z systemami informatycznymi mającymi na celu gromadzenie, przetwarzanie oraz udostępnianie danych w sferze zarządzania, przygotowania i organizacji produkcji w przedsiębiorstwie.
C-5Zapoznanie się z praktycznymi aspektami procesów realizowanych w ramach zarządzania finansami i zarządzania kadrami.
C-6Praktyczne zastosowanie wiedzy i umiejętności zdobytych w czasie studiów.
Treści programoweT-PR-11. Poznanie zakresu działalności struktury organizacyjnej i sposobu zarządzania. 2. Zapoznanie się z misją, wizją, celami strategicznymi, polityką jakości systemu zarządzania w przedsiębiorstwie oraz zasadami opracowywania celów dotyczących jakości. 3. Poznanie funkcji i zadań wybranych obszarów zarządzania w przedsiębiorstwie. 4. Zapoznanie się z procesami realizowanymi w przedsiębiorstwie oraz metodologią kontroli tych procesów (narzędzia, metody, itp.). 5. Poznanie przygotowywanej bądź będącej w użyciu dokumentacji systemu zarządzania (księga jakości, procedury, instrukcje wykonawcze, formularze, itp.). 6. Zapoznanie się z systemami sterowania produkcją, stosowanymi technikami wytwarzania jak i procesami wdrażania wybranych systemów sterowania produkcją. 7. Zapoznanie się z metodami i technikami zarządzania systemami produkcyjnymi. 8. Zapoznanie się z technicznym i organizacyjnym przygotowaniem produkcji oraz z informatycznymi systemami wspomagającymi produkcję. 9. Zapoznanie się z elementami rachunku kosztów oraz systemu zatrudniania i motywowania pracowników.
Metody nauczaniaM-1Spotkanie informacyjne zapoznające studentów z zasadami obowiazującymi podczas realizacji praktyki zawodowej na kierunku Zarządzanie i inżynieria produkcji. Spotkanie przeprowadza pełnomocnik dziekana ds. praktyk zawodowych.
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Ocena pracy studenta na podstawie oceny na praktyce zawodowej wystawionej przez bezpośredniego opiekuna w miejscu realizacji praktyki oraz weryfikacja dziennika praktyk i potwierdzenia odbycia praktyki zawodowej przez pełnomocnika dziekana ds. praktyk zawodowych.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie odbył praktyki zawodowej.
3,0Student sporadycznie pojawiał się w miejscu realizowania praktyki. Nie wypełnił dziennik praktyk.
3,5Student sporadycznie pojawiał się w miejscu realizowania praktyki. Częściowo wypełnił dziennik praktyk.
4,0Student pojawiał się w miejscu realizowania praktyki. Częściowo wypełnił dziennik praktyk.
4,5Student regularnie pojawiał się w miejscu realizowania praktyki. Częściowo wypełnił dziennik praktyk.
5,0Student aktywnie i systematycznie odbywał praktykę. Wzorowo wypełnił dziennik praktyk.
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZIIP_1A_P01_U01Student potrafi w sposób praktyczny wykorzystać wiedzę zdobytą w dotychczasowym toku studiów.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZIIP_1A_U22ma umiejętności w zakresie rozumienia i stosowania w praktyce zdobytej wiedzy
ZIIP_1A_U01ma umiejętności w zakresie eksploatacji, nadzorowania oraz zarządzania, na poziomie operacyjnym, istniejącymi obiektami, procesami i systemami produkcyjnymi w wybranym obszarze inżynierii produkcji
ZIIP_1A_U17ma przygotowanie niezbędne do pracy w środowisku przemysłowym oraz zna zasady bezpieczeństwa związane z tą pracą
ZIIP_1A_U05ma umiejętności w zakresie zarządzania w różnych formach aktywności zawodowej
ZIIP_1A_U14ma umiejętności w zakresie przeprowadzenia analizy problemów mających bezpośrednie odniesienie do zdobytej wiedzy
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaT1A_U01potrafi pozyskiwać informacje z literatury, baz danych oraz innych właściwie dobranych źródeł, także w języku angielskim lub innym języku obcym uznawanym za język komunikacji międzynarodowej w zakresie studiowanego kierunku studiów; potrafi integrować uzyskane informacje, dokonywać ich interpretacji, a także wyciągać wnioski oraz formułować i uzasadniać opinie
T1A_U04potrafi przygotować i przedstawić w języku polskim i języku obcym prezentację ustną, dotyczącą szczegółowych zagadnień z zakresu studiowanego kierunku studiów
T1A_U07potrafi posługiwać się technikami informacyjno-komunikacyjnymi właściwymi do realizacji zadań typowych dla działalności inżynierskiej
T1A_U08potrafi planować i przeprowadzać eksperymenty, w tym pomiary i symulacje komputerowe, interpretować uzyskane wyniki i wyciągać wnioski
T1A_U09potrafi wykorzystać do formułowania i rozwiązywania zadań inżynierskich metody analityczne, symulacyjne oraz eksperymentalne
T1A_U10potrafi - przy formułowaniu i rozwiązywaniu zadań inżynierskich - dostrzegać ich aspekty systemowe i pozatechniczne
T1A_U11ma przygotowanie niezbędne do pracy w środowisku przemysłowym oraz zna zasady bezpieczeństwa związane z tą pracą
T1A_U12potrafi dokonać wstępnej analizy ekonomicznej podejmowanych działań inżynierskich
T1A_U13potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania i ocenić - zwłaszcza w powiązaniu ze studiowanym kierunkiem studiów - istniejące rozwiązania techniczne, w szczególności urządzenia, obiekty, systemy, procesy, usługi
T1A_U14potrafi dokonać identyfikacji i sformułować specyfikację prostych zadań inżynierskich o charakterze praktycznym, charakterystycznych dla studiowanego kierunku studiów
T1A_U15potrafi ocenić przydatność rutynowych metod i narzędzi służących do rozwiązania prostego zadania inżynierskiego o charakterze praktycznym, charakterystycznego dla studiowanego kierunku studiów oraz wybrać i zastosować właściwą metodę i narzędzia
T1A_U16potrafi - zgodnie z zadaną specyfikacją - zaprojektować oraz zrealizować proste urządzenie, obiekt, system lub proces, typowe dla studiowanego kierunku studiów, używając właściwych metod, technik i narzędzi
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_U01potrafi planować i przeprowadzać eksperymenty, w tym pomiary i symulacje komputerowe, interpretować uzyskane wyniki i wyciągać wnioski
InzA_U02potrafi wykorzystać do formułowania i rozwiązywania zadań inżynierskich metody analityczne, symulacyjne oraz eksperymentalne
InzA_U03potrafi - przy formułowaniu i rozwiązywaniu zadań inżynierskich - dostrzegać ich aspekty systemowe i pozatechniczne
InzA_U04potrafi dokonać wstępnej analizy ekonomicznej podejmowanych działań inżynierskich
InzA_U05potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania i ocenić - zwłaszcza w powiązaniu ze studiowanym kierunkiem studiów - istniejące rozwiązania techniczne, w szczególności urządzenia, obiekty, systemy, procesy, usługi
InzA_U06potrafi dokonać identyfikacji i sformułować specyfikację prostych zadań inżynierskich o charakterze praktycznym, charakterystycznych dla studiowanego kierunku studiów
InzA_U07potrafi ocenić przydatność rutynowych metod i narzędzi służących do rozwiązania prostego zadania inżynierskiego o charakterze praktycznym, charakterystycznego dla studiowanego kierunku studiów oraz wybrać i zastosować właściwą metodę i narzędzia
InzA_U08potrafi - zgodnie z zadaną specyfikacją - zaprojektować proste urządzenie, obiekt, system lub proces, typowe dla studiowanego kierunku studiów, używając właściwych metod, technik i narzędzi
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie się ze specyfiką działalności i strukturą zarządzania w przedsiębiorstwie.
C-2Zapoznanie się z praktycznymi rozwiązaniami systemów zarządzania jakością w zakresie procesów produkcyjnych, zasad bezpieczeństwa i higieny pracy oraz ochronny środowiska.
C-3Zapoznanie się ze specyfiką działań w zakresie zarządzania produkcją, stosowanych technik i procesów produkcyjnych.
C-4Zapoznanie się z systemami informatycznymi mającymi na celu gromadzenie, przetwarzanie oraz udostępnianie danych w sferze zarządzania, przygotowania i organizacji produkcji w przedsiębiorstwie.
C-5Zapoznanie się z praktycznymi aspektami procesów realizowanych w ramach zarządzania finansami i zarządzania kadrami.
C-6Praktyczne zastosowanie wiedzy i umiejętności zdobytych w czasie studiów.
Treści programoweT-PR-11. Poznanie zakresu działalności struktury organizacyjnej i sposobu zarządzania. 2. Zapoznanie się z misją, wizją, celami strategicznymi, polityką jakości systemu zarządzania w przedsiębiorstwie oraz zasadami opracowywania celów dotyczących jakości. 3. Poznanie funkcji i zadań wybranych obszarów zarządzania w przedsiębiorstwie. 4. Zapoznanie się z procesami realizowanymi w przedsiębiorstwie oraz metodologią kontroli tych procesów (narzędzia, metody, itp.). 5. Poznanie przygotowywanej bądź będącej w użyciu dokumentacji systemu zarządzania (księga jakości, procedury, instrukcje wykonawcze, formularze, itp.). 6. Zapoznanie się z systemami sterowania produkcją, stosowanymi technikami wytwarzania jak i procesami wdrażania wybranych systemów sterowania produkcją. 7. Zapoznanie się z metodami i technikami zarządzania systemami produkcyjnymi. 8. Zapoznanie się z technicznym i organizacyjnym przygotowaniem produkcji oraz z informatycznymi systemami wspomagającymi produkcję. 9. Zapoznanie się z elementami rachunku kosztów oraz systemu zatrudniania i motywowania pracowników.
Metody nauczaniaM-1Spotkanie informacyjne zapoznające studentów z zasadami obowiazującymi podczas realizacji praktyki zawodowej na kierunku Zarządzanie i inżynieria produkcji. Spotkanie przeprowadza pełnomocnik dziekana ds. praktyk zawodowych.
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Ocena pracy studenta na podstawie oceny na praktyce zawodowej wystawionej przez bezpośredniego opiekuna w miejscu realizacji praktyki oraz weryfikacja dziennika praktyk i potwierdzenia odbycia praktyki zawodowej przez pełnomocnika dziekana ds. praktyk zawodowych.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie odbył praktyki zawodowej.
3,0Student odbył praktykę zawodową. Student nie posiada wiedzy dotyczącej zrealizowanych zadań praktycznych.
3,5Student odbył praktykę zawodową. Student posiada wiedzy dotyczącej zrealizowanych zadań praktycznych.
4,0Student odbył praktykę zawdową. Posiada rozeznanie odnośnie swoich preferencji oraz charakteru ewentualnej przyszłej pracy.
4,5Student aktywnie i systematycznie odbywał praktykę. Zdobył wiedzę w zakresie realizowanych zadań. Posiada rozeznanie w zakresie swoich kompetencji zawodowych.
5,0Student aktywnie i systematycznie odbywał praktykę. Potrafi w sposób praktyczny wykorzystać wiedzę zdobytą w dotychczasowym toku studiów.