Pole | KOD | Znaczenie kodu |
---|
Zamierzone efekty kształcenia | ZIP_2A_D5/07_U01 | W wyniku przeprowadzonych zajęć student powinien umieć analizować dokumenty systemowe w firmie pod katem zgodności z wymaganiami norm ISO9001, ISO14001 i PN18001. Student powinien posiąść podstawowe wiadomości o innych normach dotyczących systemów zarządzania. |
---|
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | ZIP_2A_U09 | potrafi wykorzystać do formułowania i rozwiązywania zadań inżynierskich i prostych problemów badawczych metody analityczne, symulacyjne i eksperymentalne |
---|
ZIP_2A_U10 | potrafi łączyć wiedzę z zakresu inżynierii produkcji oraz zastosować podejście systemowe, uwzględniające także aspekty pozatechniczne |
ZIP_2A_U13 | zna zasady bezpieczeństwa związane z pracą w środowisku przemysłowym |
ZIP_2A_U18 | potrafi stosować i poszukiwać techniki, metody oraz koncepcje twórczego rozwiązywania problemów charakterystycznych dla inżynierii produkcji |
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | T2A_U01 | potrafi pozyskiwać informacje z literatury, baz danych oraz innych właściwie dobranych źródeł, także w języku angielskim lub innym języku obcym uznawanym za język komunikacji międzynarodowej w zakresie studiowanego kierunku studiów; potrafi integrować uzyskane informacje, dokonywać ich interpretacji i krytycznej oceny, a także wyciągać wnioski oraz formułować i wyczerpująco uzasadniać opinie |
---|
T2A_U09 | potrafi wykorzystać do formułowania i rozwiązywania zadań inżynierskich i prostych problemów badawczych metody analityczne, symulacyjne i eksperymentalne |
T2A_U10 | potrafi - przy formułowaniu i rozwiązywaniu zadań inżynierskich - integrować wiedzę z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów oraz zastosować podejście systemowe, uwzględniające także aspekty pozatechniczne |
T2A_U13 | ma przygotowanie niezbędne do pracy w środowisku przemysłowym oraz zna zasady bezpieczeństwa związane z tą pracą |
T2A_U19 | potrafi - zgodnie z zadaną specyfikacją, uwzględniającą aspekty pozatechniczne - zaprojektować złożone urządzenie, obiekt, system lub proces, związane z zakresem studiowanego kierunku studiów, oraz zrealizować ten projekt - co najmniej w części - używając właściwych metod, technik i narzędzi, w tym przystosowując do tego celu istniejące lub opracowując nowe narzędzia |
Cel przedmiotu | C-1 | Zdobycie podstawowej wiedzy z zakresu zintegrowanych systemów zarządzania przedsiębiorstwie. Pokazanie przesłanek przemawiających za integracja systemów zarządzania. Zintegrowane systemy zarządzania obejmują zarządzanie jakością, środowiskiem i bezpieczeństwem. Pokazanie związków, jakie zachodzą pomiędzy podsystemami zarządzania. Prezentacja innych systemów zarządzania, które są integrowane z SZJ. |
---|
Treści programowe | T-W-1 | 1. Istota zintegrowanych systemów zarządzania. Proces integracji systemów zarządzania w przedsiębiorstwie i jego przesłanki, wskazanie na potrzebę integracji systemowej.
2. System zarządzania środowiskiem jako element ZSZ. Podstawa opracowania systemu: norma ISO 14000.
3. System zarządzania bezpieczeństwem i higiena pracy w przedsiębiorstwie. Normy PN 18000 cz. 1-4 i ich interpretacja..
4. System zarządzania informacja w przedsiębiorstwie.
5. System zapewnienia bezpiecznej żywności HACCP. Codex Allimentaius – Kodeks, dyrektywa 93/43 EEC w sprawie higieny żywności, polskie ustawodawstwo w zakresie HACCP. |
---|
T-A-1 | Omówienie wymagań norm: ISO/TS 16949, EN16001, ISO17025, ISO13485, AQAP, IRIS, ISO22716, 28000, ISO9100, ISO20000, ISO27000 |
Metody nauczania | M-1 | Wyklad wspomagany prezentacjami wykonanymi w programie Power Point oraz przykładami dokumentacji w certyfikowanych organizacji. |
---|
Sposób oceny | S-1 | Ocena formująca: Podstawa do zaliczenia przedmiotu jest wiedza przekazana podczas wykładów. Niezbędne jest uzupełnienie i rozwiniecie problemów zgodnie z treściami zawartymi we wskazanej literaturze przedmiotu. Zaliczenie przedmiotu: egzamin ustny |
---|
Kryteria oceny | Ocena | Kryterium oceny |
---|
2,0 | Student nie potrafi w najprostszy sposób zaprezentować wyników swoich badań. |
3,0 | Student prezentuje "suche" wyniki bez umiejętności ich analizy. |
3,5 | Student prezentuje wyniki z umiejętności ich analizy. |
4,0 | Student nie tylko efektywnie prezentuje wyniki, ale również dokonuje ich analizy. Potrafi również prowadzić dyskusję o róznicach pomiedzy systemami. |
4,5 | Student potrafi efektywnie prezentować, analizować, dyskutować o osiągniętych wynikach. |
5,0 | Student potrafi efektywnie prezentować, analizować, dyskutować o osiągniętych wynikach, potrafi wykazać wzajemne powiązania pomiedzy systemami.. |