Wydział Informatyki - Zarządzanie i inżynieria produkcji (S2)
Sylabus przedmiotu Nowoczesne metody zarządzania produkcją:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Zarządzanie i inżynieria produkcji | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | drugiego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | magister inżynier | ||
Obszary studiów | nauk technicznych | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Nowoczesne metody zarządzania produkcją | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Inżynierii Systemów Informacyjnych | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Przemysław Korytkowski <Przemyslaw.Korytkowski@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | |||
ECTS (planowane) | 2,0 | ECTS (formy) | 2,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Wiedza z zakresu procesów produkcyjnych |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Przedstawić studentom współczesne podejścia do zarządznaia produkcją oparte na technologiach informacyjnych oraz zarządzaniu odchudzonym. |
C-2 | Nauczyć studentów całościowego podejścia do zarządzania systemami produkcyjnymi. |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
projekty | ||
T-P-1 | Charakterystykwa wybranego systemu produkcyjnego: lista materiałowa, zestawienie opreracji technologicznych | 3 |
T-P-2 | Balansowanie linii produkcyjnej | 3 |
T-P-3 | Plan dla każdej części | 3 |
T-P-4 | Opracowanie mapy stanu obecnego | 3 |
T-P-5 | Opracowanie mapy stanu przyszłego wraz propozycjami usprawnień | 3 |
15 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Systemy zarządzania produkcją klasy MRP, MRP II i ERP | 2 |
T-W-2 | Algorytmy MRP, CRP | 2 |
T-W-3 | Koncepcja produkcji odchudzonej | 2 |
T-W-4 | Eliminacja marnotrawstwa | 2 |
T-W-5 | Metodyka Mapowania strumienia wartości (VSM) | 2 |
T-W-6 | Standaryzacja i metoda 5S | 2 |
T-W-7 | Ciągłe doskonalenie (kaizen) | 2 |
T-W-8 | Organizacja produkcji w system pchany i ssący | 2 |
T-W-9 | Poziomowanie produkcji (hiejunka) | 2 |
T-W-10 | Elastyczność systemu produkcyjnego | 2 |
T-W-11 | Podział pracy w gniazdach i liniach produkcyjnych | 2 |
T-W-12 | Zarządzanie czasem przezbrojeń (SMED) | 2 |
T-W-13 | Logistyka procesu produkcyjnego: kurs mleczarza, system kanban, just-in-time | 2 |
T-W-14 | Zarządzanie zasobami ludzkimi wg koncepcki odchudzonej | 2 |
T-W-15 | Szkolenie pracowników | 2 |
30 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
projekty | ||
A-P-1 | uczestnictwo w zajęciach | 15 |
A-P-2 | Praca nad projektem w grupach | 8 |
A-P-3 | Udział w zaliczeniu formy zajęć i konsultacjach | 2 |
25 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | uczestnictwo w zajęciach | 30 |
A-W-2 | Przygotowanie do zajęć i zaliczenia - czytanie zadaniej literatury | 8 |
A-W-3 | Udział w zaliczeniu formy zajęć i konsultacjach | 2 |
40 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | wykład informacyjny i problemowy |
M-2 | projekt grupowy |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena podsumowująca: Test uzupełnień |
S-2 | Ocena podsumowująca: Ocena projektu grupowego |
Zamierzone efekty kształcenia - wiedza
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
ZIP_2A_C/07_W01 zna zaawansowane metody i narzędzia inżynierii produkcji | ZIP_2A_W03 | T2A_W02, T2A_W05 | C-1 | T-P-1, T-W-11, T-P-5, T-W-13, T-P-2, T-W-3, T-W-14, T-W-4, T-W-5, T-W-15, T-W-9, T-W-6, T-W-12, T-P-3, T-W-1, T-W-7, T-W-8, T-P-4, T-W-10, T-W-2 | M-1 | S-1 |
Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
ZIP_2A_C/07_U01 potrafi zastosować zaawansowane metody inżynierii produkcji w praktyce. | ZIP_2A_U10 | T2A_U10 | C-2, C-1 | T-W-8, T-P-3, T-W-13, T-W-11, T-W-6, T-P-5, T-P-1, T-W-15, T-W-12, T-W-4, T-W-9, T-W-1, T-P-4, T-W-3, T-W-5, T-P-2, T-W-2, T-W-7, T-W-10, T-W-14 | M-1, M-2 | S-1, S-2 |
Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
ZIP_2A_C/07_K01 potrafi inspirować i organizować proces uczenia się innych osób | ZIP_2A_K01 | T2A_K01 | C-2 | T-W-6, T-W-4, T-W-14, T-W-11, T-W-3, T-W-15, T-W-7 | M-2, M-1 | S-2 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ZIP_2A_C/07_W01 zna zaawansowane metody i narzędzia inżynierii produkcji | 2,0 | Student nie potrafi opisać zaawansowanych metod i narzędzi inżynierii produkcji. |
3,0 | Student potrafi opisać zaawansowane metody i narzędzia inżynierii produkcji. | |
3,5 | Student potrafi prównać między sobą zaawansowane metody zarządzania produkcją. | |
4,0 | Student potrafi dobrać zaawansowane metody zarządzania produkcją do typowych problemów. | |
4,5 | Student potrafi rozpoznać typowy problem i zaproponować jego rozwiązanie korzystjąc z zaawansowanych metod zarządzania produkcją. | |
5,0 | Student potrafi zaplanować proces wdrażania zaawansowanych metod inżynierii produkcji do typowych systemów produkcyjnych celem podniesienia ich efektywności. |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ZIP_2A_C/07_U01 potrafi zastosować zaawansowane metody inżynierii produkcji w praktyce. | 2,0 | Student nie potrafi opisać jak wybraną metodę zarządznia produckją stosuje się w praktyce. |
3,0 | Student potrafi opisać jak wybraną metodę zarządznia produckją stosuje się w praktyce. | |
3,5 | Student potrafi porównać efekty zastosowania zaawansowanych metod inżynierii produckji. | |
4,0 | Student umie zaplanować wdrożenie zaawansowanych metod zarządznaia produkcją. | |
4,5 | Student potrafi przeanalizować typowy problem oraz dobraż odpowiednie metody inżynierii produkcji służące jego rozwiązaniu. | |
5,0 | Student potrafi z pośród zananych metod inżynierii produkcji skomponować nową metodę opdowiednią do rozwiązania nietypowego problemu. |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ZIP_2A_C/07_K01 potrafi inspirować i organizować proces uczenia się innych osób | 2,0 | Student nie potrafi przedstawić głównych etapów nauczania wg metody instrukcji pracy. |
3,0 | Student potrafi przedstawić główne etapy nauczania wg metody instrukcji pracy. | |
3,5 | Student potrafi porównać rózne podejścia nauczania i uczenia się. | |
4,0 | Student potrafi określić jaki rodzaj nauczania będzie najlepszy w określonych sytuacjach. | |
4,5 | Student potrafi Przygotować materiały dydatyczne i przeprowadzić szkolenie metodą instrukcji pracy. | |
5,0 | Student potrafi oporacować pran szkoleń w przedsiębiorstwie oraz nadzorować jego wykonanie. |
Literatura podstawowa
- Bozarth, C., R.B. Handfield, Wprowadzenie do zarządzania operacjami i łańcuchem dostaw, One Press, Warszawa, 2007
- Liker J., D. Meier, Droga Toyoty Fieldbook, MT Biznes, Warszawa, 2011
- Liker, J., M. Hoseus, Kultura Toyoty, MT Biznes, Warszawa, 2009
- Imai, M., Gemba Kaizen. Zdroworozsądkowe, niskokosztowe podejście do zarządzania, MT Biznes, Warszawa, 2006
- Imai, M., Kaizen. Klucz do konkurencyjnego sukcesu Japonii, MT Biznes, Warszawa, 2008
Literatura dodatkowa
- Rother, M., J. Shook, Naucz się widzieć, Wrocławskie Centrum Transferu Technologii, Wrocław, 2003
- Rother, M., R. Harris, Tworzenie ciągłego przepływu, Wrocławskie Centrum Transferu Technologii, Wrocław, 2004
- Harris, R., C. Harris, E. Wilson, Doskonalenie przepływu materiałów, Wrocławskie Centrum Transferu Technologii, Wrocław, 2011