Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Informatyki - Zarządzanie i inżynieria produkcji (S2)

Sylabus przedmiotu Informacja naukowa:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Zarządzanie i inżynieria produkcji
Forma studiów studia stacjonarne Poziom drugiego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta magister inżynier
Obszary studiów nauk technicznych
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Informacja naukowa
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Biblioteka WI
Nauczyciel odpowiedzialny Ewa Wyrzykowska <ewyrzykowska@wi.zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 0,0 ECTS (formy) 0,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW1 3 0,01,00zaliczenie

Wymagania wstępne

dla tego przedmiotu nie są określone wymagania wstępne

Cele przedmiotu

dla tego przedmiotu nie są określone cele przedmiotu

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
wykłady
T-W-1omównienie systemu biblioteczno-informacyjnego w uczelni Prezentacja programu internetowej biblioteki. Źródła informacji naukowej. Bibliograficzne i pełnotekstowe bazy danych w sieci internetowej ZUT w szczecinie. Dostęp on-line do czasopism. Bibliografia dorobku naukowego pracowników ZUT w Szczecinie. Zasady wypożyczeń międzybibliotecznych. Zasady sporządzania bibliografii do pracy naukowej.3
3

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
wykłady
A-W-1Udział w wykładzie3
A-W-2Praktyczny dostęp do zasobów biblioteczno-informacyjnych ZUT w Szczecinie - praca własna studenta w trybie on-line.2
5

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

dla tego przedmiotu nie są określone metody nauczania ani narzędzia dydaktyczne

Sposoby oceny

dla tego przedmiotu nie są określone sposoby oceny

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZIP_2A_E/01_U01
student potrafi korzystać z zasobów blioteczno-informacyjnych uczelni
ZIP_2A_U01T2A_U01

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ZIP_2A_E/01_U01
student potrafi korzystać z zasobów blioteczno-informacyjnych uczelni
2,0
3,0student wziął udział w szkoleniu i potrafi korzystać z zasobów iblioteczno-ibnformacyjnych uczelni
3,5
4,0
4,5
5,0

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1omównienie systemu biblioteczno-informacyjnego w uczelni Prezentacja programu internetowej biblioteki. Źródła informacji naukowej. Bibliograficzne i pełnotekstowe bazy danych w sieci internetowej ZUT w szczecinie. Dostęp on-line do czasopism. Bibliografia dorobku naukowego pracowników ZUT w Szczecinie. Zasady wypożyczeń międzybibliotecznych. Zasady sporządzania bibliografii do pracy naukowej.3
3

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Udział w wykładzie3
A-W-2Praktyczny dostęp do zasobów biblioteczno-informacyjnych ZUT w Szczecinie - praca własna studenta w trybie on-line.2
5
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZIP_2A_E/01_U01student potrafi korzystać z zasobów blioteczno-informacyjnych uczelni
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZIP_2A_U01potrafi pozyskiwać informacje z literatury, baz danych oraz innych źródeł, także w języku obcym, potrafi analizować uzyskane informacje, dokonywać ich interpretacji i krytycznej oceny a także wyciągać wnioski oraz formułować i wyczerpująco uzasadnić opinie
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaT2A_U01potrafi pozyskiwać informacje z literatury, baz danych oraz innych właściwie dobranych źródeł, także w języku angielskim lub innym języku obcym uznawanym za język komunikacji międzynarodowej w zakresie studiowanego kierunku studiów; potrafi integrować uzyskane informacje, dokonywać ich interpretacji i krytycznej oceny, a także wyciągać wnioski oraz formułować i wyczerpująco uzasadniać opinie
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0student wziął udział w szkoleniu i potrafi korzystać z zasobów iblioteczno-ibnformacyjnych uczelni
3,5
4,0
4,5
5,0