Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Informatyki - Zarządzanie i inżynieria produkcji (S1)

Sylabus przedmiotu Socjologia zarządzania:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Zarządzanie i inżynieria produkcji
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów nauk technicznych, studiów inżynierskich
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Socjologia zarządzania
Specjalność inżynieria jakości i zarządzanie
Jednostka prowadząca Instytut Technologii Mechanicznej
Nauczyciel odpowiedzialny Agnieszka Terelak-Tymczyna <Agnieszka.Terelak@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 6,0 ECTS (formy) 6,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 2 Grupa obieralna 6

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW8 45 3,00,50zaliczenie
ćwiczenia audytoryjneA8 45 3,00,50zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1wiedza z zakresu nauki o przedsiębiorstwie
W-2podstawowa wiedza z zakresu zarządzaniai produkcją i usługami

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie studentów z uwarunkowaniami socjologicznymi zarządzania przedsiębiorstwem
C-2Zapoznanie z rolami społecznymi wystepującymi w przedsiębiorstwie i ukształtowanie umiejętności ich diagnozowania
C-3Zapoznanie z relacjami występujacymi pomiedzy jednostką a zespołem pracowniczym i ukształtowanie umiejętności ich identyfikacji.
C-4Zapoznanie z formalnymi i nieformlnymi strukturami przedsiębiorstwa i ukształtowanie umiejętności ich analizy.
C-5Zapoznanie z różnymi rozdzajami zarządzania przedsiębiorstwem i ukształtowanie umiejętności zarzadzania róznorodnoscia, zarzadzania konfliktami, zarzadzania przez zaufanie i zarzadzania w warunkach kryzysowych

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Diagnozowanie ról społecznych w przedsiebiorstwie4
T-A-2Identyfikacja wzajemnych relacji jednostka zespół pracowniczy4
T-A-3Analiza formalnych i nieformalnych struktur przedsiebiorstwa4
T-A-4Charakterystyka kultury organizacyjnej wybranego przedsiebiorstwa4
T-A-5Studia przypadków z obszaru zarzadzania róznorodnoscia, zarzadzania konfliktami, zarzadzania przez zaufanie i zarzadzania w warunkach kryzysowych29
45
wykłady
T-W-1Uwarunkowania socjologiczne zarzadzania przedsiebiorstwem.3
T-W-2Role społeczne w przedsiebiorstwie.3
T-W-3Odpowiedzialnosc społeczna przedsiebiorstwa.3
T-W-4Jednostka i zespół pracowniczy.3
T-W-5Społecznosci ludzkie a przedsiebiorstwo.3
T-W-6Stosunki społeczne w przedsiebiorstwie.3
T-W-7Struktury formalne i nieformalne w przedsiebiorstwie.3
T-W-8Kultura organizacyjna przedsiebiorstwa.3
T-W-9Płec społeczno-kulturowa (genger) a przedsiebiorstwo.3
T-W-10Zarzadzanie róznorodnoscia.4
T-W-11Zarzadzanie konfliktami.4
T-W-12Zarzadzanie przez zaufanie.4
T-W-13Zarzadzanie w warunkach kryzysowych.3
T-W-14Patologie zarzadzania.3
45

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1Udział w zajęcia45
A-A-2Przygotowanie do zajęć20
A-A-3Przygotowanie do zaliczenia22
A-A-4Konsultacje2
A-A-5Udział w zaliczeniu2
91
wykłady
A-W-1Udział w zajęciach45
A-W-2Przygotowanie do zaliczenia41
A-W-3Udział w zaliczeniu2
A-W-4Konsultacje2
90

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1wykład informacyjny, pogadanka, wykład problemowy
M-2metoda przypadków
M-3ćwiczenia przedmiotowe

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: ocena interperatcji poszczególnych studiów przypadku omwianych na ćwiczeniach
S-2Ocena podsumowująca: test
S-3Ocena podsumowująca: zadanie problemowe

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZIP_1A_O6/1_W01
student zna uwarunkowania socjologiczne zarządzania przedsiębiorstwem
ZIP_1A_W17, ZIP_1A_W12T1A_W02, T1A_W03, T1A_W07, T1A_W08, T1A_W09, T1A_W11InzA_W02, InzA_W03, InzA_W04C-1T-W-1M-1S-2
ZIP_1A_O6/1_W02
student potrafi rozpoznawać role społeczne w przedsiebiorstwie.
ZIP_1A_W17, ZIP_1A_W12T1A_W02, T1A_W03, T1A_W07, T1A_W08, T1A_W09, T1A_W11InzA_W02, InzA_W03, InzA_W04C-2T-W-2M-1S-2
ZIP_1A_O6/1_W03
student potrafi scharakteryzować stosunki społeczne w przedsiebiorstwie, struktury formalne i nieformalne
ZIP_1A_W17, ZIP_1A_W12T1A_W02, T1A_W03, T1A_W07, T1A_W08, T1A_W09, T1A_W11InzA_W02, InzA_W03, InzA_W04C-3, C-4T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7, T-W-3, T-W-8, T-W-9M-1S-2
ZIP_1A_O6/1_W04
student potrafi zdefiniować zarzadzanie: róznorodnością, konfliktami, przez zaufanie,w warunkach kryzysowych.
ZIP_1A_W17, ZIP_1A_W12T1A_W02, T1A_W03, T1A_W07, T1A_W08, T1A_W09, T1A_W11InzA_W02, InzA_W03, InzA_W04C-5T-W-11, T-W-12, T-W-10, T-W-13M-1S-2
ZIP_1A_O6/1_W05
Student potrafi zidentyfikować patologie zarządzania.
ZIP_1A_W17, ZIP_1A_W12T1A_W02, T1A_W03, T1A_W07, T1A_W08, T1A_W09, T1A_W11InzA_W02, InzA_W03, InzA_W04C-1T-W-14M-1S-2

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZIP_1A_O6/1_U01
student ma umiejętność diagnozowania ról społecznych w przedsiebiorstwie
ZIP_1A_U07, ZIP_1A_U27, ZIP_1A_U25, ZIP_1A_U17, ZIP_1A_U16T1A_U01, T1A_U02, T1A_U04, T1A_U12, T1A_U13, T1A_U15InzA_U04, InzA_U05, InzA_U07C-2T-A-1, T-A-4M-3, M-2S-3, S-1
ZIP_1A_O6/1_U02
Student potrafi identyfikować wzajemne relacje jednostka zespół pracowniczy
ZIP_1A_U27, ZIP_1A_U12, ZIP_1A_U16T1A_U02, T1A_U04, T1A_U13InzA_U05C-3T-A-2, T-A-4M-3, M-2S-1, S-3
ZIP_1A_O6/1_U03
student potrafi analizować formalne i nieformalne struktury przedsiebiorstwa
ZIP_1A_U07, ZIP_1A_U25, ZIP_1A_U16T1A_U01, T1A_U04, T1A_U12, T1A_U13InzA_U04, InzA_U05C-4T-A-4, T-A-3M-2, M-3S-1, S-3
ZIP_1A_O6/1_U04
student potrafi zinterpretować studium przypadku z obszaru zarzadzania róznorodnoscia, zarzadzania konfliktami, zarzadzania przez zaufanie i zarzadzania w warunkach kryzysowych.
ZIP_1A_U07, ZIP_1A_U12, ZIP_1A_U25, ZIP_1A_U16T1A_U01, T1A_U02, T1A_U04, T1A_U12, T1A_U13InzA_U04, InzA_U05C-5T-A-5M-2, M-3S-1, S-3

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZIP_1A_O6/1_K01
ma kompetencje w zakresie kształtowania postaw tolerancji w kontekście zarządzania przedsiębiorstwem
ZIP_1A_K09, ZIP_1A_K02T1A_K02, T1A_K05C-1, C-5T-W-3, T-W-6, T-W-9, T-A-5, T-W-8, T-W-5M-1, M-3S-3, S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ZIP_1A_O6/1_W01
student zna uwarunkowania socjologiczne zarządzania przedsiębiorstwem
2,0
3,0Student posiada podstawową wiedzę za zakresu uwarunkowań socjologicznych zarządznaia przedsiębiorstwem
3,5
4,0
4,5
5,0
ZIP_1A_O6/1_W02
student potrafi rozpoznawać role społeczne w przedsiebiorstwie.
2,0
3,0Student posiada podstawową wiedzę w zakresie rodzaju ról społecznych w przedsiebiorstwie oraz potrafi je rozpoznawać
3,5
4,0
4,5
5,0
ZIP_1A_O6/1_W03
student potrafi scharakteryzować stosunki społeczne w przedsiebiorstwie, struktury formalne i nieformalne
2,0
3,0Student potrafi wymienić i którtko opisać stosunki społeczne w przedsiębiorstwie, rozróżnia struktury formalne od nieformalnych
3,5
4,0
4,5
5,0
ZIP_1A_O6/1_W04
student potrafi zdefiniować zarzadzanie: róznorodnością, konfliktami, przez zaufanie,w warunkach kryzysowych.
2,0
3,0Student posiada wiedę i potrafi opisać zarządzanie różnorodnością, konfliktami, przez zaufanie, w warunkach kryzysowych.
3,5
4,0
4,5
5,0
ZIP_1A_O6/1_W05
Student potrafi zidentyfikować patologie zarządzania.
2,0
3,0Student umie wymienić rodzaje patologii zarządzania i podać proste przykłady patologii zarządzania
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ZIP_1A_O6/1_U01
student ma umiejętność diagnozowania ról społecznych w przedsiebiorstwie
2,0
3,0Student wykazuje podstawowe umiejętności w zakresie diagnozowania wybranych ról społecznych w przedsiębiorstwie
3,5
4,0
4,5
5,0
ZIP_1A_O6/1_U02
Student potrafi identyfikować wzajemne relacje jednostka zespół pracowniczy
2,0
3,0Student wykazuje podstawowe umiejętności w zakresie identyfikowania wybranych prostych relacji jednostka zespół pracowniczy
3,5
4,0
4,5
5,0
ZIP_1A_O6/1_U03
student potrafi analizować formalne i nieformalne struktury przedsiebiorstwa
2,0
3,0Student wykazuje podstawowe umiejętności w zakresie analizowania wybranych formalnych lub nieformalnych ,struktur przedsiębiorstwa. Potrafi okreslić na prostym przykładzie, rodzaj wystepujacej struktury w przedsiębiorstwie.
3,5
4,0
4,5
5,0
ZIP_1A_O6/1_U04
student potrafi zinterpretować studium przypadku z obszaru zarzadzania róznorodnoscia, zarzadzania konfliktami, zarzadzania przez zaufanie i zarzadzania w warunkach kryzysowych.
2,0
3,0Student wykazuje podstawowe umiejętności interpretacji studium przypadku z wybranego obszaru zarządzania różnorodnością, zarządzania konfliktami, zarządzania przez zaufanie i zarządzania w warunkach kryzysowych. Na wybranycm przykładzie potrafi dokonac oceny obszaru zarzadzania oraz podać jego słabe i mocne strony.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ZIP_1A_O6/1_K01
ma kompetencje w zakresie kształtowania postaw tolerancji w kontekście zarządzania przedsiębiorstwem
2,0
3,0Student potrafi rozpoznawać przejawy nietolerancji w otoczeniu, w tym przedsiębiorstwie oraz kształtować postawy tolerancji w kontekście zarządzania przedsiębiorstwem.
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Grzelak J.Ł, Dylematy społeczne (w:)Psychologia ekonomiczna, red. Tadeusz Tyszka, Gdanskie Wydawnictwo psychologiczne, Gdansk, 2004
  2. red. naukowa Monika Kostera, Nowe kierunki w zarzadzaniu, Wyd. Akademickie i Profesjonalne, Warszawa, 2008
  3. red. Marii Romanowskiej, Podstawy organizacji i zarzadzania, Difin, Warszawa, 2002
  4. Ratynski W., Psychologiczne i socjologiczne aspekty zarzadzania, Wyd.C.H. Beck, Warszawa, 2005

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Diagnozowanie ról społecznych w przedsiebiorstwie4
T-A-2Identyfikacja wzajemnych relacji jednostka zespół pracowniczy4
T-A-3Analiza formalnych i nieformalnych struktur przedsiebiorstwa4
T-A-4Charakterystyka kultury organizacyjnej wybranego przedsiebiorstwa4
T-A-5Studia przypadków z obszaru zarzadzania róznorodnoscia, zarzadzania konfliktami, zarzadzania przez zaufanie i zarzadzania w warunkach kryzysowych29
45

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Uwarunkowania socjologiczne zarzadzania przedsiebiorstwem.3
T-W-2Role społeczne w przedsiebiorstwie.3
T-W-3Odpowiedzialnosc społeczna przedsiebiorstwa.3
T-W-4Jednostka i zespół pracowniczy.3
T-W-5Społecznosci ludzkie a przedsiebiorstwo.3
T-W-6Stosunki społeczne w przedsiebiorstwie.3
T-W-7Struktury formalne i nieformalne w przedsiebiorstwie.3
T-W-8Kultura organizacyjna przedsiebiorstwa.3
T-W-9Płec społeczno-kulturowa (genger) a przedsiebiorstwo.3
T-W-10Zarzadzanie róznorodnoscia.4
T-W-11Zarzadzanie konfliktami.4
T-W-12Zarzadzanie przez zaufanie.4
T-W-13Zarzadzanie w warunkach kryzysowych.3
T-W-14Patologie zarzadzania.3
45

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1Udział w zajęcia45
A-A-2Przygotowanie do zajęć20
A-A-3Przygotowanie do zaliczenia22
A-A-4Konsultacje2
A-A-5Udział w zaliczeniu2
91
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Udział w zajęciach45
A-W-2Przygotowanie do zaliczenia41
A-W-3Udział w zaliczeniu2
A-W-4Konsultacje2
90
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZIP_1A_O6/1_W01student zna uwarunkowania socjologiczne zarządzania przedsiębiorstwem
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZIP_1A_W17ma wiedzę z zakresu ekonomii oraz zarządzania produkcją i usługami, w tym zarządzania jakością, i prowadzenia działalności gospodarczej
ZIP_1A_W12ma wiedzę o uwarunkowaniach zwyczajowych i etycznych związanych z obszarem inżynierii produkcji
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaT1A_W02ma podstawową wiedzę w zakresie kierunków studiów powiązanych ze studiowanym kierunkiem studiów
T1A_W03ma uporządkowaną, podbudowaną teoretycznie wiedzę ogólną obejmującą kluczowe zagadnienia z zakresu studiowanego kierunku studiów
T1A_W07zna podstawowe metody, techniki, narzędzia i materiały stosowane przy rozwiązywaniu prostych zadań inżynierskich z zakresu studiowanego kierunku studiów
T1A_W08ma podstawową wiedzę niezbędną do rozumienia społecznych, ekonomicznych, prawnych i innych pozatechnicznych uwarunkowań działalności inżynierskiej
T1A_W09ma podstawową wiedzę dotyczącą zarządzania, w tym zarządzania jakością, i prowadzenia działalności gospodarczej
T1A_W11zna ogólne zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości, wykorzystującej wiedzę z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_W02zna podstawowe metody, techniki, narzędzia i materiały stosowane przy rozwiązywaniu prostych zadań inżynierskich z zakresu studiowanego kierunku studiów
InzA_W03ma podstawową wiedzę niezbędną do rozumienia społecznych, ekonomicznych, prawnych i innych uwarunkowań działalności inżynierskiej
InzA_W04ma podstawową wiedzę dotyczącą zarządzania, w tym zarządzania jakością, i prowadzenia działalności gospodarczej
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z uwarunkowaniami socjologicznymi zarządzania przedsiębiorstwem
Treści programoweT-W-1Uwarunkowania socjologiczne zarzadzania przedsiebiorstwem.
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny, pogadanka, wykład problemowy
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: test
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student posiada podstawową wiedzę za zakresu uwarunkowań socjologicznych zarządznaia przedsiębiorstwem
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZIP_1A_O6/1_W02student potrafi rozpoznawać role społeczne w przedsiebiorstwie.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZIP_1A_W17ma wiedzę z zakresu ekonomii oraz zarządzania produkcją i usługami, w tym zarządzania jakością, i prowadzenia działalności gospodarczej
ZIP_1A_W12ma wiedzę o uwarunkowaniach zwyczajowych i etycznych związanych z obszarem inżynierii produkcji
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaT1A_W02ma podstawową wiedzę w zakresie kierunków studiów powiązanych ze studiowanym kierunkiem studiów
T1A_W03ma uporządkowaną, podbudowaną teoretycznie wiedzę ogólną obejmującą kluczowe zagadnienia z zakresu studiowanego kierunku studiów
T1A_W07zna podstawowe metody, techniki, narzędzia i materiały stosowane przy rozwiązywaniu prostych zadań inżynierskich z zakresu studiowanego kierunku studiów
T1A_W08ma podstawową wiedzę niezbędną do rozumienia społecznych, ekonomicznych, prawnych i innych pozatechnicznych uwarunkowań działalności inżynierskiej
T1A_W09ma podstawową wiedzę dotyczącą zarządzania, w tym zarządzania jakością, i prowadzenia działalności gospodarczej
T1A_W11zna ogólne zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości, wykorzystującej wiedzę z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_W02zna podstawowe metody, techniki, narzędzia i materiały stosowane przy rozwiązywaniu prostych zadań inżynierskich z zakresu studiowanego kierunku studiów
InzA_W03ma podstawową wiedzę niezbędną do rozumienia społecznych, ekonomicznych, prawnych i innych uwarunkowań działalności inżynierskiej
InzA_W04ma podstawową wiedzę dotyczącą zarządzania, w tym zarządzania jakością, i prowadzenia działalności gospodarczej
Cel przedmiotuC-2Zapoznanie z rolami społecznymi wystepującymi w przedsiębiorstwie i ukształtowanie umiejętności ich diagnozowania
Treści programoweT-W-2Role społeczne w przedsiebiorstwie.
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny, pogadanka, wykład problemowy
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: test
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student posiada podstawową wiedzę w zakresie rodzaju ról społecznych w przedsiebiorstwie oraz potrafi je rozpoznawać
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZIP_1A_O6/1_W03student potrafi scharakteryzować stosunki społeczne w przedsiebiorstwie, struktury formalne i nieformalne
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZIP_1A_W17ma wiedzę z zakresu ekonomii oraz zarządzania produkcją i usługami, w tym zarządzania jakością, i prowadzenia działalności gospodarczej
ZIP_1A_W12ma wiedzę o uwarunkowaniach zwyczajowych i etycznych związanych z obszarem inżynierii produkcji
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaT1A_W02ma podstawową wiedzę w zakresie kierunków studiów powiązanych ze studiowanym kierunkiem studiów
T1A_W03ma uporządkowaną, podbudowaną teoretycznie wiedzę ogólną obejmującą kluczowe zagadnienia z zakresu studiowanego kierunku studiów
T1A_W07zna podstawowe metody, techniki, narzędzia i materiały stosowane przy rozwiązywaniu prostych zadań inżynierskich z zakresu studiowanego kierunku studiów
T1A_W08ma podstawową wiedzę niezbędną do rozumienia społecznych, ekonomicznych, prawnych i innych pozatechnicznych uwarunkowań działalności inżynierskiej
T1A_W09ma podstawową wiedzę dotyczącą zarządzania, w tym zarządzania jakością, i prowadzenia działalności gospodarczej
T1A_W11zna ogólne zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości, wykorzystującej wiedzę z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_W02zna podstawowe metody, techniki, narzędzia i materiały stosowane przy rozwiązywaniu prostych zadań inżynierskich z zakresu studiowanego kierunku studiów
InzA_W03ma podstawową wiedzę niezbędną do rozumienia społecznych, ekonomicznych, prawnych i innych uwarunkowań działalności inżynierskiej
InzA_W04ma podstawową wiedzę dotyczącą zarządzania, w tym zarządzania jakością, i prowadzenia działalności gospodarczej
Cel przedmiotuC-3Zapoznanie z relacjami występujacymi pomiedzy jednostką a zespołem pracowniczym i ukształtowanie umiejętności ich identyfikacji.
C-4Zapoznanie z formalnymi i nieformlnymi strukturami przedsiębiorstwa i ukształtowanie umiejętności ich analizy.
Treści programoweT-W-4Jednostka i zespół pracowniczy.
T-W-5Społecznosci ludzkie a przedsiebiorstwo.
T-W-6Stosunki społeczne w przedsiebiorstwie.
T-W-7Struktury formalne i nieformalne w przedsiebiorstwie.
T-W-3Odpowiedzialnosc społeczna przedsiebiorstwa.
T-W-8Kultura organizacyjna przedsiebiorstwa.
T-W-9Płec społeczno-kulturowa (genger) a przedsiebiorstwo.
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny, pogadanka, wykład problemowy
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: test
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student potrafi wymienić i którtko opisać stosunki społeczne w przedsiębiorstwie, rozróżnia struktury formalne od nieformalnych
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZIP_1A_O6/1_W04student potrafi zdefiniować zarzadzanie: róznorodnością, konfliktami, przez zaufanie,w warunkach kryzysowych.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZIP_1A_W17ma wiedzę z zakresu ekonomii oraz zarządzania produkcją i usługami, w tym zarządzania jakością, i prowadzenia działalności gospodarczej
ZIP_1A_W12ma wiedzę o uwarunkowaniach zwyczajowych i etycznych związanych z obszarem inżynierii produkcji
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaT1A_W02ma podstawową wiedzę w zakresie kierunków studiów powiązanych ze studiowanym kierunkiem studiów
T1A_W03ma uporządkowaną, podbudowaną teoretycznie wiedzę ogólną obejmującą kluczowe zagadnienia z zakresu studiowanego kierunku studiów
T1A_W07zna podstawowe metody, techniki, narzędzia i materiały stosowane przy rozwiązywaniu prostych zadań inżynierskich z zakresu studiowanego kierunku studiów
T1A_W08ma podstawową wiedzę niezbędną do rozumienia społecznych, ekonomicznych, prawnych i innych pozatechnicznych uwarunkowań działalności inżynierskiej
T1A_W09ma podstawową wiedzę dotyczącą zarządzania, w tym zarządzania jakością, i prowadzenia działalności gospodarczej
T1A_W11zna ogólne zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości, wykorzystującej wiedzę z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_W02zna podstawowe metody, techniki, narzędzia i materiały stosowane przy rozwiązywaniu prostych zadań inżynierskich z zakresu studiowanego kierunku studiów
InzA_W03ma podstawową wiedzę niezbędną do rozumienia społecznych, ekonomicznych, prawnych i innych uwarunkowań działalności inżynierskiej
InzA_W04ma podstawową wiedzę dotyczącą zarządzania, w tym zarządzania jakością, i prowadzenia działalności gospodarczej
Cel przedmiotuC-5Zapoznanie z różnymi rozdzajami zarządzania przedsiębiorstwem i ukształtowanie umiejętności zarzadzania róznorodnoscia, zarzadzania konfliktami, zarzadzania przez zaufanie i zarzadzania w warunkach kryzysowych
Treści programoweT-W-11Zarzadzanie konfliktami.
T-W-12Zarzadzanie przez zaufanie.
T-W-10Zarzadzanie róznorodnoscia.
T-W-13Zarzadzanie w warunkach kryzysowych.
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny, pogadanka, wykład problemowy
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: test
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student posiada wiedę i potrafi opisać zarządzanie różnorodnością, konfliktami, przez zaufanie, w warunkach kryzysowych.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZIP_1A_O6/1_W05Student potrafi zidentyfikować patologie zarządzania.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZIP_1A_W17ma wiedzę z zakresu ekonomii oraz zarządzania produkcją i usługami, w tym zarządzania jakością, i prowadzenia działalności gospodarczej
ZIP_1A_W12ma wiedzę o uwarunkowaniach zwyczajowych i etycznych związanych z obszarem inżynierii produkcji
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaT1A_W02ma podstawową wiedzę w zakresie kierunków studiów powiązanych ze studiowanym kierunkiem studiów
T1A_W03ma uporządkowaną, podbudowaną teoretycznie wiedzę ogólną obejmującą kluczowe zagadnienia z zakresu studiowanego kierunku studiów
T1A_W07zna podstawowe metody, techniki, narzędzia i materiały stosowane przy rozwiązywaniu prostych zadań inżynierskich z zakresu studiowanego kierunku studiów
T1A_W08ma podstawową wiedzę niezbędną do rozumienia społecznych, ekonomicznych, prawnych i innych pozatechnicznych uwarunkowań działalności inżynierskiej
T1A_W09ma podstawową wiedzę dotyczącą zarządzania, w tym zarządzania jakością, i prowadzenia działalności gospodarczej
T1A_W11zna ogólne zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości, wykorzystującej wiedzę z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_W02zna podstawowe metody, techniki, narzędzia i materiały stosowane przy rozwiązywaniu prostych zadań inżynierskich z zakresu studiowanego kierunku studiów
InzA_W03ma podstawową wiedzę niezbędną do rozumienia społecznych, ekonomicznych, prawnych i innych uwarunkowań działalności inżynierskiej
InzA_W04ma podstawową wiedzę dotyczącą zarządzania, w tym zarządzania jakością, i prowadzenia działalności gospodarczej
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z uwarunkowaniami socjologicznymi zarządzania przedsiębiorstwem
Treści programoweT-W-14Patologie zarzadzania.
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny, pogadanka, wykład problemowy
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: test
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student umie wymienić rodzaje patologii zarządzania i podać proste przykłady patologii zarządzania
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZIP_1A_O6/1_U01student ma umiejętność diagnozowania ról społecznych w przedsiebiorstwie
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZIP_1A_U07ma umiejętności w zakresie uwzględniania zasad zarządzania w różnych formach aktywności zawodowej
ZIP_1A_U27ma umiejętności w zakresie zarządzania personelem oraz koordynowania pracami zespołów pracowniczych
ZIP_1A_U25ma umiejętności w zakresie rozumienia i stosowania w praktyce zdobytej wiedzy
ZIP_1A_U17ma umiejętności w zakresie przeprowadzenia analizy problemów mających bezpośrednie odniesienie do zdobytej wiedzy
ZIP_1A_U16ma umiejętności w zakresie komunikowania się z otoczeniem oraz potrafi pozyskiwać informacje z róźnych źródeł, itegrować je, interpretować, wyciągać wnioski a także formułować i uzasadniać opinie
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaT1A_U01potrafi pozyskiwać informacje z literatury, baz danych oraz innych właściwie dobranych źródeł, także w języku angielskim lub innym języku obcym uznawanym za język komunikacji międzynarodowej w zakresie studiowanego kierunku studiów; potrafi integrować uzyskane informacje, dokonywać ich interpretacji, a także wyciągać wnioski oraz formułować i uzasadniać opinie
T1A_U02potrafi porozumiewać się przy użyciu różnych technik w środowisku zawodowym oraz w innych środowiskach
T1A_U04potrafi przygotować i przedstawić w języku polskim i języku obcym prezentację ustną, dotyczącą szczegółowych zagadnień z zakresu studiowanego kierunku studiów
T1A_U12potrafi dokonać wstępnej analizy ekonomicznej podejmowanych działań inżynierskich
T1A_U13potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania i ocenić - zwłaszcza w powiązaniu ze studiowanym kierunkiem studiów - istniejące rozwiązania techniczne, w szczególności urządzenia, obiekty, systemy, procesy, usługi
T1A_U15potrafi ocenić przydatność rutynowych metod i narzędzi służących do rozwiązania prostego zadania inżynierskiego o charakterze praktycznym, charakterystycznego dla studiowanego kierunku studiów oraz wybrać i zastosować właściwą metodę i narzędzia
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_U04potrafi dokonać wstępnej analizy ekonomicznej podejmowanych działań inżynierskich
InzA_U05potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania i ocenić - zwłaszcza w powiązaniu ze studiowanym kierunkiem studiów - istniejące rozwiązania techniczne, w szczególności urządzenia, obiekty, systemy, procesy, usługi
InzA_U07potrafi ocenić przydatność rutynowych metod i narzędzi służących do rozwiązania prostego zadania inżynierskiego o charakterze praktycznym, charakterystycznego dla studiowanego kierunku studiów oraz wybrać i zastosować właściwą metodę i narzędzia
Cel przedmiotuC-2Zapoznanie z rolami społecznymi wystepującymi w przedsiębiorstwie i ukształtowanie umiejętności ich diagnozowania
Treści programoweT-A-1Diagnozowanie ról społecznych w przedsiebiorstwie
T-A-4Charakterystyka kultury organizacyjnej wybranego przedsiebiorstwa
Metody nauczaniaM-3ćwiczenia przedmiotowe
M-2metoda przypadków
Sposób ocenyS-3Ocena podsumowująca: zadanie problemowe
S-1Ocena formująca: ocena interperatcji poszczególnych studiów przypadku omwianych na ćwiczeniach
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student wykazuje podstawowe umiejętności w zakresie diagnozowania wybranych ról społecznych w przedsiębiorstwie
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZIP_1A_O6/1_U02Student potrafi identyfikować wzajemne relacje jednostka zespół pracowniczy
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZIP_1A_U27ma umiejętności w zakresie zarządzania personelem oraz koordynowania pracami zespołów pracowniczych
ZIP_1A_U12ma umiejętności w zakresie pracy indywidualnej i w zespole
ZIP_1A_U16ma umiejętności w zakresie komunikowania się z otoczeniem oraz potrafi pozyskiwać informacje z róźnych źródeł, itegrować je, interpretować, wyciągać wnioski a także formułować i uzasadniać opinie
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaT1A_U02potrafi porozumiewać się przy użyciu różnych technik w środowisku zawodowym oraz w innych środowiskach
T1A_U04potrafi przygotować i przedstawić w języku polskim i języku obcym prezentację ustną, dotyczącą szczegółowych zagadnień z zakresu studiowanego kierunku studiów
T1A_U13potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania i ocenić - zwłaszcza w powiązaniu ze studiowanym kierunkiem studiów - istniejące rozwiązania techniczne, w szczególności urządzenia, obiekty, systemy, procesy, usługi
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_U05potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania i ocenić - zwłaszcza w powiązaniu ze studiowanym kierunkiem studiów - istniejące rozwiązania techniczne, w szczególności urządzenia, obiekty, systemy, procesy, usługi
Cel przedmiotuC-3Zapoznanie z relacjami występujacymi pomiedzy jednostką a zespołem pracowniczym i ukształtowanie umiejętności ich identyfikacji.
Treści programoweT-A-2Identyfikacja wzajemnych relacji jednostka zespół pracowniczy
T-A-4Charakterystyka kultury organizacyjnej wybranego przedsiebiorstwa
Metody nauczaniaM-3ćwiczenia przedmiotowe
M-2metoda przypadków
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: ocena interperatcji poszczególnych studiów przypadku omwianych na ćwiczeniach
S-3Ocena podsumowująca: zadanie problemowe
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student wykazuje podstawowe umiejętności w zakresie identyfikowania wybranych prostych relacji jednostka zespół pracowniczy
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZIP_1A_O6/1_U03student potrafi analizować formalne i nieformalne struktury przedsiebiorstwa
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZIP_1A_U07ma umiejętności w zakresie uwzględniania zasad zarządzania w różnych formach aktywności zawodowej
ZIP_1A_U25ma umiejętności w zakresie rozumienia i stosowania w praktyce zdobytej wiedzy
ZIP_1A_U16ma umiejętności w zakresie komunikowania się z otoczeniem oraz potrafi pozyskiwać informacje z róźnych źródeł, itegrować je, interpretować, wyciągać wnioski a także formułować i uzasadniać opinie
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaT1A_U01potrafi pozyskiwać informacje z literatury, baz danych oraz innych właściwie dobranych źródeł, także w języku angielskim lub innym języku obcym uznawanym za język komunikacji międzynarodowej w zakresie studiowanego kierunku studiów; potrafi integrować uzyskane informacje, dokonywać ich interpretacji, a także wyciągać wnioski oraz formułować i uzasadniać opinie
T1A_U04potrafi przygotować i przedstawić w języku polskim i języku obcym prezentację ustną, dotyczącą szczegółowych zagadnień z zakresu studiowanego kierunku studiów
T1A_U12potrafi dokonać wstępnej analizy ekonomicznej podejmowanych działań inżynierskich
T1A_U13potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania i ocenić - zwłaszcza w powiązaniu ze studiowanym kierunkiem studiów - istniejące rozwiązania techniczne, w szczególności urządzenia, obiekty, systemy, procesy, usługi
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_U04potrafi dokonać wstępnej analizy ekonomicznej podejmowanych działań inżynierskich
InzA_U05potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania i ocenić - zwłaszcza w powiązaniu ze studiowanym kierunkiem studiów - istniejące rozwiązania techniczne, w szczególności urządzenia, obiekty, systemy, procesy, usługi
Cel przedmiotuC-4Zapoznanie z formalnymi i nieformlnymi strukturami przedsiębiorstwa i ukształtowanie umiejętności ich analizy.
Treści programoweT-A-4Charakterystyka kultury organizacyjnej wybranego przedsiebiorstwa
T-A-3Analiza formalnych i nieformalnych struktur przedsiebiorstwa
Metody nauczaniaM-2metoda przypadków
M-3ćwiczenia przedmiotowe
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: ocena interperatcji poszczególnych studiów przypadku omwianych na ćwiczeniach
S-3Ocena podsumowująca: zadanie problemowe
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student wykazuje podstawowe umiejętności w zakresie analizowania wybranych formalnych lub nieformalnych ,struktur przedsiębiorstwa. Potrafi okreslić na prostym przykładzie, rodzaj wystepujacej struktury w przedsiębiorstwie.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZIP_1A_O6/1_U04student potrafi zinterpretować studium przypadku z obszaru zarzadzania róznorodnoscia, zarzadzania konfliktami, zarzadzania przez zaufanie i zarzadzania w warunkach kryzysowych.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZIP_1A_U07ma umiejętności w zakresie uwzględniania zasad zarządzania w różnych formach aktywności zawodowej
ZIP_1A_U12ma umiejętności w zakresie pracy indywidualnej i w zespole
ZIP_1A_U25ma umiejętności w zakresie rozumienia i stosowania w praktyce zdobytej wiedzy
ZIP_1A_U16ma umiejętności w zakresie komunikowania się z otoczeniem oraz potrafi pozyskiwać informacje z róźnych źródeł, itegrować je, interpretować, wyciągać wnioski a także formułować i uzasadniać opinie
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaT1A_U01potrafi pozyskiwać informacje z literatury, baz danych oraz innych właściwie dobranych źródeł, także w języku angielskim lub innym języku obcym uznawanym za język komunikacji międzynarodowej w zakresie studiowanego kierunku studiów; potrafi integrować uzyskane informacje, dokonywać ich interpretacji, a także wyciągać wnioski oraz formułować i uzasadniać opinie
T1A_U02potrafi porozumiewać się przy użyciu różnych technik w środowisku zawodowym oraz w innych środowiskach
T1A_U04potrafi przygotować i przedstawić w języku polskim i języku obcym prezentację ustną, dotyczącą szczegółowych zagadnień z zakresu studiowanego kierunku studiów
T1A_U12potrafi dokonać wstępnej analizy ekonomicznej podejmowanych działań inżynierskich
T1A_U13potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania i ocenić - zwłaszcza w powiązaniu ze studiowanym kierunkiem studiów - istniejące rozwiązania techniczne, w szczególności urządzenia, obiekty, systemy, procesy, usługi
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_U04potrafi dokonać wstępnej analizy ekonomicznej podejmowanych działań inżynierskich
InzA_U05potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania i ocenić - zwłaszcza w powiązaniu ze studiowanym kierunkiem studiów - istniejące rozwiązania techniczne, w szczególności urządzenia, obiekty, systemy, procesy, usługi
Cel przedmiotuC-5Zapoznanie z różnymi rozdzajami zarządzania przedsiębiorstwem i ukształtowanie umiejętności zarzadzania róznorodnoscia, zarzadzania konfliktami, zarzadzania przez zaufanie i zarzadzania w warunkach kryzysowych
Treści programoweT-A-5Studia przypadków z obszaru zarzadzania róznorodnoscia, zarzadzania konfliktami, zarzadzania przez zaufanie i zarzadzania w warunkach kryzysowych
Metody nauczaniaM-2metoda przypadków
M-3ćwiczenia przedmiotowe
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: ocena interperatcji poszczególnych studiów przypadku omwianych na ćwiczeniach
S-3Ocena podsumowująca: zadanie problemowe
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student wykazuje podstawowe umiejętności interpretacji studium przypadku z wybranego obszaru zarządzania różnorodnością, zarządzania konfliktami, zarządzania przez zaufanie i zarządzania w warunkach kryzysowych. Na wybranycm przykładzie potrafi dokonac oceny obszaru zarzadzania oraz podać jego słabe i mocne strony.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZIP_1A_O6/1_K01ma kompetencje w zakresie kształtowania postaw tolerancji w kontekście zarządzania przedsiębiorstwem
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZIP_1A_K09ma kompetencje w zakresie kształtowania postaw patriotyzmu, humanizmu i tolerancji oraz otwartości i współpracy w środowiskach wielokulturowych
ZIP_1A_K02ma kompetencje w zakresie stosowania prawa i przestrzegania zasad etyki zawodowej
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaT1A_K02ma świadomość ważności i zrozumienie pozatechnicznych aspektów i skutków działalności inżynierskiej, w tym jej wpływu na środowisko, i związanej z tym odpowiedzialności za podejmowane decyzje
T1A_K05prawidłowo identyfikuje i rozstrzyga dylematy związane z wykonywaniem zawodu
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z uwarunkowaniami socjologicznymi zarządzania przedsiębiorstwem
C-5Zapoznanie z różnymi rozdzajami zarządzania przedsiębiorstwem i ukształtowanie umiejętności zarzadzania róznorodnoscia, zarzadzania konfliktami, zarzadzania przez zaufanie i zarzadzania w warunkach kryzysowych
Treści programoweT-W-3Odpowiedzialnosc społeczna przedsiebiorstwa.
T-W-6Stosunki społeczne w przedsiebiorstwie.
T-W-9Płec społeczno-kulturowa (genger) a przedsiebiorstwo.
T-A-5Studia przypadków z obszaru zarzadzania róznorodnoscia, zarzadzania konfliktami, zarzadzania przez zaufanie i zarzadzania w warunkach kryzysowych
T-W-8Kultura organizacyjna przedsiebiorstwa.
T-W-5Społecznosci ludzkie a przedsiebiorstwo.
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny, pogadanka, wykład problemowy
M-3ćwiczenia przedmiotowe
Sposób ocenyS-3Ocena podsumowująca: zadanie problemowe
S-1Ocena formująca: ocena interperatcji poszczególnych studiów przypadku omwianych na ćwiczeniach
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student potrafi rozpoznawać przejawy nietolerancji w otoczeniu, w tym przedsiębiorstwie oraz kształtować postawy tolerancji w kontekście zarządzania przedsiębiorstwem.
3,5
4,0
4,5
5,0