Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Ekonomiczny - Turystyka i rekreacja (N1)

Sylabus przedmiotu Organizacja przedsiębiorstw turystycznych I:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Turystyka i rekreacja
Forma studiów studia niestacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta licencjat
Obszary studiów nauk przyrodniczych, nauk społecznych
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Organizacja przedsiębiorstw turystycznych I
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Zakład Polityki Gospodarczej i Turystyki
Nauczyciel odpowiedzialny Bogusław Stankiewicz <Boguslaw.Stankiewicz@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Agnieszka Brelik <Agnieszka.Brelik@zut.edu.pl>, Marlena Prochorowicz1 <Marlena.Prochorowicz@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 3,0 ECTS (formy) 3,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 4 Grupa obieralna 1

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW4 21 3,01,00zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1podstawy zarządzania

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Opanowanie wiedzy z zakresu zarządzania przedsiębiorstwami turystycznymi,
C-2Opanowanie podstaw zarzadzania przedsiębiorstwami turystycznymi

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
wykłady
T-W-1Przedsiębiorstwo turystyczne w systemie gospodarki rynkowej2
T-W-2Cechy rynku i ich wpływ na przedsiębiorstwo turystyczne2
T-W-3Ewolucja układu podmiotowego gospodarki turystycznej4
T-W-4Typologia i klasyfikacja przedsiębiorstw turystycznych1
T-W-5Kryteria specjalizacji przedsiębiorstw turystycznych1
T-W-6Kapitały przedsiębiorstwa oraz źródła finansowania tych kapitałów2
T-W-7Zarządzanie należnościami i zobowiązaniami handlowymi2
T-W-8Rozwiązania podatkowe zobowiązaniami w hotelarstwie, gastronomii, turystyce i rekreacji2
T-W-9Analiza projektów inwestycyjnych w turystyce i rekreacji (w bieżącej działalności usługowej)2
T-W-10Możliwości współpracy z kontrahentami i dłużnikami w zakresie działalności gospodarczej1
T-W-11Przedsiębiorstwo turystyczne w systemie gospodarki rynkowej2
21

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
wykłady
A-W-1Udział w wykładach:21
A-W-2Przygotowanie zadanej pracy:18
A-W-3Poszukiwanie i czytanie wskazanej literatury20
A-W-4Praca przy projekcie podanym przez wykładowcę10
A-W-5Poszukiwanie literatury uzupełniającej5
A-W-6Poszukiwanie przykładowych przedsiębiorstw turystycznych o różnej specjalizacji10
A-W-7Konsultacje z przedsiębiorcami6
90

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Metody problemowe - wykład konwersatoryjny
M-2Metody aktywizujące: metoda przypadków i sytuacyjna, dyskusja dydaktyczna (burza mózgow, dyskusja panelowa)

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Zaliczenie kolokwium
S-2Ocena formująca: Zaliczenie na ocenę projektu w formie prezentacji
S-3Ocena podsumowująca: Zaliczenie całościowe jako wypadkowa ocen cząstkowych

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TiR_1A_O13_W01
EK1 Opanował treść i istotę podstawowych funkcji zarządzania przedsieb.
TiR_1A_W02S1A_W02C-1T-W-1, T-W-2M-1, M-2S-3, S-2, S-1
TiR_1A_O13_W02
EK2 Opanował podstawowe systemy zarzadzania firmą turystyczna
TiR_1A_W08S1A_W08C-2T-W-5, T-W-7M-1, M-2S-3

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TiR_1A_O13_U01
Umie wykorzystać nabytą wiedzę do samodzodzielnej realizacji projektów
TiR_1A_U06S1A_U06C-1, C-2T-W-5, T-W-9, T-W-4M-1, M-2S-2
TiR_1A_O13_U02
Opanował umiejętność formułowania własnych ocen i wniosków
TiR_1A_U06S1A_U06C-2, C-1T-W-8, T-W-10, T-W-9M-2S-2, S-3

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TiR_1A_O13_K01
potrafi uzupełniać i doskonalić nabytą wiedzę i umiejętności
TiR_1A_K06S1A_K06C-1T-W-11, T-W-9M-1S-1, S-2, S-3
TiR_1A_O13_K02
Potrafi uzasadniać i bronić w trakcie dyskusji stawianych tez
TiR_1A_K07S1A_K07C-1T-W-7, T-W-8, T-W-6, T-W-2, T-W-5, T-W-10, T-W-3, T-W-4, T-W-11, T-W-9, T-W-1M-2, M-1S-2, S-3, S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
TiR_1A_O13_W01
EK1 Opanował treść i istotę podstawowych funkcji zarządzania przedsieb.
2,0
3,0Student: w zakresie wiedzy opanował podstawowy materiał programowy, w zakresie rozumienia wiedzy opanował podstawowy zakres materiału, w zakresie opanowania wiedzy przyswoił zasadnicze treści programowe, w zakresie stosunku do wiedzy popełnia wiele drobnych błędów w treści i języku (jakość wypowiedzi w przeważającej mierze błędna)
3,5
4,0
4,5
5,0
TiR_1A_O13_W02
EK2 Opanował podstawowe systemy zarzadzania firmą turystyczna
2,0
3,0Student: w zakresie wiedzy opanował podstawowy materiał programowy, w zakresie rozumienia wiedzy opanował podstawowy zakres materiału, w zakresie opanowania wiedzy przyswoił zasadnicze treści programowe, w zakresie stosunku do wiedzy popełnia wiele drobnych błędów w treści i języku (jakość wypowiedzi w przeważającej mierze błędna)
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
TiR_1A_O13_U01
Umie wykorzystać nabytą wiedzę do samodzodzielnej realizacji projektów
2,0
3,0Student: w zakresie wiedzy opanował podstawowy materiał programowy, w zakresie rozumienia wiedzy opanował podstawowy zakres materiału, w zakresie opanowania wiedzy przyswoił zasadnicze treści programowe, w zakresie stosunku do wiedzy popełnia wiele drobnych błędów w treści i języku (jakość wypowiedzi w przeważającej mierze błędna)
3,5
4,0
4,5
5,0
TiR_1A_O13_U02
Opanował umiejętność formułowania własnych ocen i wniosków
2,0
3,0Student: w zakresie wiedzy opanował podstawowy materiał programowy, w zakresie rozumienia wiedzy opanował podstawowy zakres materiału, w zakresie opanowania wiedzy przyswoił zasadnicze treści programowe, w zakresie stosunku do wiedzy popełnia wiele drobnych błędów w treści i języku (jakość wypowiedzi w przeważającej mierze błędna)
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
TiR_1A_O13_K01
potrafi uzupełniać i doskonalić nabytą wiedzę i umiejętności
2,0
3,0Student: w zakresie wiedzy opanował podstawowy materiał programowy, w zakresie rozumienia wiedzy opanował podstawowy zakres materiału, w zakresie opanowania wiedzy przyswoił zasadnicze treści programowe, w zakresie stosunku do wiedzy popełnia wiele drobnych błędów w treści i języku (jakość wypowiedzi w przeważającej mierze błędna)
3,5
4,0
4,5
5,0
TiR_1A_O13_K02
Potrafi uzasadniać i bronić w trakcie dyskusji stawianych tez
2,0
3,0Student: w zakresie wiedzy opanował podstawowy materiał programowy, w zakresie rozumienia wiedzy opanował podstawowy zakres materiału, w zakresie opanowania wiedzy przyswoił zasadnicze treści programowe, w zakresie stosunku do wiedzy popełnia wiele drobnych błędów w treści i języku (jakość wypowiedzi w przeważającej mierze błędna)
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Bosuacki S., Sikora J., Wartecki A., Zarzadzanie przedsiębiorstwem turystycznym, AWF Poznan, Poznan, 2008
  2. Sarnowski J., Kirejczyk E, Zarzadzanie przedsiębiorstwem turystycznym, ALMAMER Wyzsza Szkoła Ekonomiczna, 2011
  3. Czekaj J., Dresler Z., Zarządzanie finansami przedsiębiorstw.Podstawy teorii., PWN, Warszawa, 1999
  4. Gołembski G, Przedsiębiorstwo turystyczne w gospodarce wolnorynkowej, AE Poznan, Poznan, 1997
  5. Jędrzejczyk J., Nowoczesny biznes turystyczny. Ekostrategie w zarzadzaniu firmą., PWN, Warszawa, 2011

Literatura dodatkowa

  1. Biczysko W., Tauber R.D., Zarządzanie finansami w hotelarstwie, gastronomii i turystyce, Wyzsza Szkoła Gastronomii i Hotelarstwa w Poznaniu, Poznan, 2009
  2. Biczysko W., Tauber R.D., Kalkulacje cenowe w hotelarstwie, gastronomi i turystyce., Wyzsza Szkoła Gastronomii i Hotelarstwa, Poznan, 2005

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Przedsiębiorstwo turystyczne w systemie gospodarki rynkowej2
T-W-2Cechy rynku i ich wpływ na przedsiębiorstwo turystyczne2
T-W-3Ewolucja układu podmiotowego gospodarki turystycznej4
T-W-4Typologia i klasyfikacja przedsiębiorstw turystycznych1
T-W-5Kryteria specjalizacji przedsiębiorstw turystycznych1
T-W-6Kapitały przedsiębiorstwa oraz źródła finansowania tych kapitałów2
T-W-7Zarządzanie należnościami i zobowiązaniami handlowymi2
T-W-8Rozwiązania podatkowe zobowiązaniami w hotelarstwie, gastronomii, turystyce i rekreacji2
T-W-9Analiza projektów inwestycyjnych w turystyce i rekreacji (w bieżącej działalności usługowej)2
T-W-10Możliwości współpracy z kontrahentami i dłużnikami w zakresie działalności gospodarczej1
T-W-11Przedsiębiorstwo turystyczne w systemie gospodarki rynkowej2
21

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Udział w wykładach:21
A-W-2Przygotowanie zadanej pracy:18
A-W-3Poszukiwanie i czytanie wskazanej literatury20
A-W-4Praca przy projekcie podanym przez wykładowcę10
A-W-5Poszukiwanie literatury uzupełniającej5
A-W-6Poszukiwanie przykładowych przedsiębiorstw turystycznych o różnej specjalizacji10
A-W-7Konsultacje z przedsiębiorcami6
90
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTiR_1A_O13_W01EK1 Opanował treść i istotę podstawowych funkcji zarządzania przedsieb.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTiR_1A_W02ma ogólną wiedzę o różnych rodzajach struktur i instytucji społecznych w sferze turystyki i rekreacji
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaS1A_W02posiada podstawową wiedzę o różnych rodzajach struktur i instytucji społecznych (kulturowych, politycznych, prawnych, ekonomicznych), w szczególności ich istotnych elementach
Cel przedmiotuC-1Opanowanie wiedzy z zakresu zarządzania przedsiębiorstwami turystycznymi,
Treści programoweT-W-1Przedsiębiorstwo turystyczne w systemie gospodarki rynkowej
T-W-2Cechy rynku i ich wpływ na przedsiębiorstwo turystyczne
Metody nauczaniaM-1Metody problemowe - wykład konwersatoryjny
M-2Metody aktywizujące: metoda przypadków i sytuacyjna, dyskusja dydaktyczna (burza mózgow, dyskusja panelowa)
Sposób ocenyS-3Ocena podsumowująca: Zaliczenie całościowe jako wypadkowa ocen cząstkowych
S-2Ocena formująca: Zaliczenie na ocenę projektu w formie prezentacji
S-1Ocena formująca: Zaliczenie kolokwium
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student: w zakresie wiedzy opanował podstawowy materiał programowy, w zakresie rozumienia wiedzy opanował podstawowy zakres materiału, w zakresie opanowania wiedzy przyswoił zasadnicze treści programowe, w zakresie stosunku do wiedzy popełnia wiele drobnych błędów w treści i języku (jakość wypowiedzi w przeważającej mierze błędna)
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTiR_1A_O13_W02EK2 Opanował podstawowe systemy zarzadzania firmą turystyczna
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTiR_1A_W08Ma ogólną wiedzę o procesach zachodzących w instytucjach, organizacjach i przedsiębiorstwach w sferze turystyki rekreacji.
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaS1A_W08ma wiedzę o procesach zmian struktur i instytucji społecznych oraz ich elementów, o przyczynach, przebiegu, skali i konsekwencjach tych zmian
Cel przedmiotuC-2Opanowanie podstaw zarzadzania przedsiębiorstwami turystycznymi
Treści programoweT-W-5Kryteria specjalizacji przedsiębiorstw turystycznych
T-W-7Zarządzanie należnościami i zobowiązaniami handlowymi
Metody nauczaniaM-1Metody problemowe - wykład konwersatoryjny
M-2Metody aktywizujące: metoda przypadków i sytuacyjna, dyskusja dydaktyczna (burza mózgow, dyskusja panelowa)
Sposób ocenyS-3Ocena podsumowująca: Zaliczenie całościowe jako wypadkowa ocen cząstkowych
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student: w zakresie wiedzy opanował podstawowy materiał programowy, w zakresie rozumienia wiedzy opanował podstawowy zakres materiału, w zakresie opanowania wiedzy przyswoił zasadnicze treści programowe, w zakresie stosunku do wiedzy popełnia wiele drobnych błędów w treści i języku (jakość wypowiedzi w przeważającej mierze błędna)
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTiR_1A_O13_U01Umie wykorzystać nabytą wiedzę do samodzodzielnej realizacji projektów
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTiR_1A_U06Wykorzystuje zdobytą wiedzę do analizy konkretnych problemów z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych właściwych dla kierunku turystyka i rekreacja
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaS1A_U06wykorzystuje zdobytą wiedzę do rozstrzygania dylematów pojawiających się w pracy zawodowej
Cel przedmiotuC-1Opanowanie wiedzy z zakresu zarządzania przedsiębiorstwami turystycznymi,
C-2Opanowanie podstaw zarzadzania przedsiębiorstwami turystycznymi
Treści programoweT-W-5Kryteria specjalizacji przedsiębiorstw turystycznych
T-W-9Analiza projektów inwestycyjnych w turystyce i rekreacji (w bieżącej działalności usługowej)
T-W-4Typologia i klasyfikacja przedsiębiorstw turystycznych
Metody nauczaniaM-1Metody problemowe - wykład konwersatoryjny
M-2Metody aktywizujące: metoda przypadków i sytuacyjna, dyskusja dydaktyczna (burza mózgow, dyskusja panelowa)
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: Zaliczenie na ocenę projektu w formie prezentacji
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student: w zakresie wiedzy opanował podstawowy materiał programowy, w zakresie rozumienia wiedzy opanował podstawowy zakres materiału, w zakresie opanowania wiedzy przyswoił zasadnicze treści programowe, w zakresie stosunku do wiedzy popełnia wiele drobnych błędów w treści i języku (jakość wypowiedzi w przeważającej mierze błędna)
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTiR_1A_O13_U02Opanował umiejętność formułowania własnych ocen i wniosków
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTiR_1A_U06Wykorzystuje zdobytą wiedzę do analizy konkretnych problemów z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych właściwych dla kierunku turystyka i rekreacja
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaS1A_U06wykorzystuje zdobytą wiedzę do rozstrzygania dylematów pojawiających się w pracy zawodowej
Cel przedmiotuC-2Opanowanie podstaw zarzadzania przedsiębiorstwami turystycznymi
C-1Opanowanie wiedzy z zakresu zarządzania przedsiębiorstwami turystycznymi,
Treści programoweT-W-8Rozwiązania podatkowe zobowiązaniami w hotelarstwie, gastronomii, turystyce i rekreacji
T-W-10Możliwości współpracy z kontrahentami i dłużnikami w zakresie działalności gospodarczej
T-W-9Analiza projektów inwestycyjnych w turystyce i rekreacji (w bieżącej działalności usługowej)
Metody nauczaniaM-2Metody aktywizujące: metoda przypadków i sytuacyjna, dyskusja dydaktyczna (burza mózgow, dyskusja panelowa)
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: Zaliczenie na ocenę projektu w formie prezentacji
S-3Ocena podsumowująca: Zaliczenie całościowe jako wypadkowa ocen cząstkowych
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student: w zakresie wiedzy opanował podstawowy materiał programowy, w zakresie rozumienia wiedzy opanował podstawowy zakres materiału, w zakresie opanowania wiedzy przyswoił zasadnicze treści programowe, w zakresie stosunku do wiedzy popełnia wiele drobnych błędów w treści i języku (jakość wypowiedzi w przeważającej mierze błędna)
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTiR_1A_O13_K01potrafi uzupełniać i doskonalić nabytą wiedzę i umiejętności
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTiR_1A_K06Jest świadomy potrzeby samodoskonalenia
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaS1A_K06potrafi uzupełniać i doskonalić nabytą wiedzę i umiejętności
Cel przedmiotuC-1Opanowanie wiedzy z zakresu zarządzania przedsiębiorstwami turystycznymi,
Treści programoweT-W-11Przedsiębiorstwo turystyczne w systemie gospodarki rynkowej
T-W-9Analiza projektów inwestycyjnych w turystyce i rekreacji (w bieżącej działalności usługowej)
Metody nauczaniaM-1Metody problemowe - wykład konwersatoryjny
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Zaliczenie kolokwium
S-2Ocena formująca: Zaliczenie na ocenę projektu w formie prezentacji
S-3Ocena podsumowująca: Zaliczenie całościowe jako wypadkowa ocen cząstkowych
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student: w zakresie wiedzy opanował podstawowy materiał programowy, w zakresie rozumienia wiedzy opanował podstawowy zakres materiału, w zakresie opanowania wiedzy przyswoił zasadnicze treści programowe, w zakresie stosunku do wiedzy popełnia wiele drobnych błędów w treści i języku (jakość wypowiedzi w przeważającej mierze błędna)
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaTiR_1A_O13_K02Potrafi uzasadniać i bronić w trakcie dyskusji stawianych tez
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTiR_1A_K07Potrafi myśleć i działać w sposób samodzielny
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaS1A_K07potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Cel przedmiotuC-1Opanowanie wiedzy z zakresu zarządzania przedsiębiorstwami turystycznymi,
Treści programoweT-W-7Zarządzanie należnościami i zobowiązaniami handlowymi
T-W-8Rozwiązania podatkowe zobowiązaniami w hotelarstwie, gastronomii, turystyce i rekreacji
T-W-6Kapitały przedsiębiorstwa oraz źródła finansowania tych kapitałów
T-W-2Cechy rynku i ich wpływ na przedsiębiorstwo turystyczne
T-W-5Kryteria specjalizacji przedsiębiorstw turystycznych
T-W-10Możliwości współpracy z kontrahentami i dłużnikami w zakresie działalności gospodarczej
T-W-3Ewolucja układu podmiotowego gospodarki turystycznej
T-W-4Typologia i klasyfikacja przedsiębiorstw turystycznych
T-W-11Przedsiębiorstwo turystyczne w systemie gospodarki rynkowej
T-W-9Analiza projektów inwestycyjnych w turystyce i rekreacji (w bieżącej działalności usługowej)
T-W-1Przedsiębiorstwo turystyczne w systemie gospodarki rynkowej
Metody nauczaniaM-2Metody aktywizujące: metoda przypadków i sytuacyjna, dyskusja dydaktyczna (burza mózgow, dyskusja panelowa)
M-1Metody problemowe - wykład konwersatoryjny
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: Zaliczenie na ocenę projektu w formie prezentacji
S-3Ocena podsumowująca: Zaliczenie całościowe jako wypadkowa ocen cząstkowych
S-1Ocena formująca: Zaliczenie kolokwium
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student: w zakresie wiedzy opanował podstawowy materiał programowy, w zakresie rozumienia wiedzy opanował podstawowy zakres materiału, w zakresie opanowania wiedzy przyswoił zasadnicze treści programowe, w zakresie stosunku do wiedzy popełnia wiele drobnych błędów w treści i języku (jakość wypowiedzi w przeważającej mierze błędna)
3,5
4,0
4,5
5,0