Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Zootechnika (S1)
specjalność: Zootechnika

Sylabus przedmiotu Mechanizacja produkcji zwierzęcej i roślinnej:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Zootechnika
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych, studiów inżynierskich
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Mechanizacja produkcji zwierzęcej i roślinnej
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Inżynierii Odnawialnych Źródeł Energii
Nauczyciel odpowiedzialny Andrzej Karbowy <Andrzej.Karbowy@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 3,0 ECTS (formy) 3,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW5 15 1,00,59zaliczenie
ćwiczenia audytoryjneA5 15 2,00,41zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Znajomość podstawowych zagadnień związanych z uprawą polową
W-1Znajomość zagadnień związanych z utrzymaniem zwierząt gospodarskich

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Znajomość budowy i zasady działania maszyn, narzędzi i urządzeń technicznych stosowanych w produkcji roślinnej i zwierzęcej.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Charakterystyka eksploatacyjno-konstrukcyjna stanowisk utrzymania bydła i trzody chlewnej.2
T-A-2Produkcja pasz z roślin zielonych, z roślin okopowych, ze zbóż i produkcja pasz pełnoskładnikowych2
T-A-3Rozwiązania techniczne i organizacyjne doju mechanicznego2
T-A-4Charaskterystyka eksploatacyjno-konstrukcyjna dojarki mechanicznej.2
T-A-5Siewniki uniwersalne i punktowe - budowa, działanie i regulacje2
T-A-6Czynniki wpływające na efektywność omłotu, zasady separacji na sitach, analiza pracy maszyn do czyszczenia i sortowania nasion2
T-A-7Zasady cięcia materiałów źdźbłowych i łodygowych1
T-A-8Konstrukcje zespołów roboczych stosowanych w maszynach do zbioru roślin okopowych, maszyny do zbioru ziemniaków i buraków ich budowa, zasada działania i regulacje2
15
wykłady
T-W-1Transport w produkcji zwierzęcej2
T-W-2Mechanizacja utrzymania bydła, trzody chlewnej, owiec, koni i drobiu.2
T-W-3Usuwanie i magazynowanie obornika, gojowicy. Wentylacja i ogrzewanie budynków inwentarskich.2
T-W-4Narzędzia i maszyny do podstawowej uprawy roli.2
T-W-5Narzędzia i maszyny bierne oraz aktywne do przedsiewnej i pożniwnej uprawy roli - budowa, parametry robocze, opis procesu pracy2
T-W-6Maszyny do nawożenia nawozami organicznymi i mineralnymi2
T-W-6Podstawy przechowalnictwa ziemiopłodów, wyposażenie techniczne przechowalni płodów rolnych2
T-W-8Metody zbioru zbóż, typy kombajnów zbożowych ich działanie budowa i regulacje1
15

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1uczestnictwo w zajęciach15
A-A-2Przygotowanie do tematyki ćwiczeń15
A-A-3Przygotowanie do zaliczenia tematyki ćwiczeń10
A-A-4Przygotowanie projektu20
60
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach15
A-W-2Studiowanie tematyki wykładów10
A-W-3Przygotowanie do zaliczenia tematyki wykładów5
30

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Metody podające
M-2Metody problemowe
M-3Praktyczne - rozpoznawanie maszyn stosowanych w producji roślinnej i zwierzęcej.

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: Wykonanie prezentacji
S-2Ocena podsumowująca: Pisemnne zaliczenie treści wykładów i ćwiczeń.

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZO_1A_ZO-S-C12_W01
Ma wiedzę z zakresu obsługi i budowy maszyn i urządzeń wykorzystywanych w produkcji roślinnej i zwierzęcej
ZO_1A_W06, ZO_1A_W10R1A_W04, R1A_W05InzA_W01, InzA_W02, InzA_W05C-1T-A-4, T-A-1, T-W-3, T-W-1, T-W-2, T-A-5, T-A-3, T-A-7, T-W-4, T-A-2, T-A-8, T-W-5, T-A-6, T-W-6, T-W-6, T-W-8M-2, M-1, M-3S-2, S-1

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZO_1A_ZO-S-C12_U01
Umie rozpoznać maszyny i urządzenia w produkcji roślinnej i zwierzęcej i odpowiednio je zastosować.
ZO_1A_U09, ZO_1A_U11R1A_U01, R1A_U05, R1A_U06, R1A_U07InzA_U01, InzA_U05, InzA_U06C-1T-W-1, T-A-8, T-A-6, T-A-2, T-W-3, T-A-1, T-A-3, T-A-7, T-A-5, T-W-4, T-W-2, T-A-4M-2, M-1, M-3S-1, S-2

Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZO_1A_ZO-S-C12_K01
Jest zdolny rozpoznać maszyny i urządzenia w produkcji roślinnej i zwierzęcej i odpowiednio je zastosować.
ZO_1A_K01R1A_K02, R1A_K04, R1A_K06, R1A_K08InzA_K02C-1T-A-2, T-W-1, T-A-8, T-A-3, T-W-6, T-A-5, T-A-7, T-A-4, T-W-5, T-W-4, T-A-6, T-A-1, T-W-8, T-W-3, T-W-2, T-W-6M-3, M-1S-2

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ZO_1A_ZO-S-C12_W01
Ma wiedzę z zakresu obsługi i budowy maszyn i urządzeń wykorzystywanych w produkcji roślinnej i zwierzęcej
2,0
3,0Posiada podstawową wiedzę związaną z mechanizacją produkcji zwierzęcej i roślinnej
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ZO_1A_ZO-S-C12_U01
Umie rozpoznać maszyny i urządzenia w produkcji roślinnej i zwierzęcej i odpowiednio je zastosować.
2,0
3,0Umie rozpoznać maszyny i urządzenia wykorzystywane w produkcji roślinnej i zwierzęcej
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ZO_1A_ZO-S-C12_K01
Jest zdolny rozpoznać maszyny i urządzenia w produkcji roślinnej i zwierzęcej i odpowiednio je zastosować.
2,0
3,0Posiada podstawową wiedzę związaną z mechanizacją produkcji zwierzęcej i roślinnej
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Kowalik W. i in., Mechanizacja produkcji zwierzęcej., Wyd. AR Lublin, Lublin, 1999
  2. Gach S. i in., Maszyny rolnicze - elementy teorii i obliczeń., SGGW W-wa, Warszawa, 1991
  3. Worona M., Dawidowski J.B., Maszyny rolnicze, cz 1., Wyd. AR Szczecin, Szczecin, 1999

Literatura dodatkowa

  1. 2011, Czasopisma tematyczne

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Charakterystyka eksploatacyjno-konstrukcyjna stanowisk utrzymania bydła i trzody chlewnej.2
T-A-2Produkcja pasz z roślin zielonych, z roślin okopowych, ze zbóż i produkcja pasz pełnoskładnikowych2
T-A-3Rozwiązania techniczne i organizacyjne doju mechanicznego2
T-A-4Charaskterystyka eksploatacyjno-konstrukcyjna dojarki mechanicznej.2
T-A-5Siewniki uniwersalne i punktowe - budowa, działanie i regulacje2
T-A-6Czynniki wpływające na efektywność omłotu, zasady separacji na sitach, analiza pracy maszyn do czyszczenia i sortowania nasion2
T-A-7Zasady cięcia materiałów źdźbłowych i łodygowych1
T-A-8Konstrukcje zespołów roboczych stosowanych w maszynach do zbioru roślin okopowych, maszyny do zbioru ziemniaków i buraków ich budowa, zasada działania i regulacje2
15

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Transport w produkcji zwierzęcej2
T-W-2Mechanizacja utrzymania bydła, trzody chlewnej, owiec, koni i drobiu.2
T-W-3Usuwanie i magazynowanie obornika, gojowicy. Wentylacja i ogrzewanie budynków inwentarskich.2
T-W-4Narzędzia i maszyny do podstawowej uprawy roli.2
T-W-5Narzędzia i maszyny bierne oraz aktywne do przedsiewnej i pożniwnej uprawy roli - budowa, parametry robocze, opis procesu pracy2
T-W-6Maszyny do nawożenia nawozami organicznymi i mineralnymi2
T-W-6Podstawy przechowalnictwa ziemiopłodów, wyposażenie techniczne przechowalni płodów rolnych2
T-W-8Metody zbioru zbóż, typy kombajnów zbożowych ich działanie budowa i regulacje1
15

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1uczestnictwo w zajęciach15
A-A-2Przygotowanie do tematyki ćwiczeń15
A-A-3Przygotowanie do zaliczenia tematyki ćwiczeń10
A-A-4Przygotowanie projektu20
60
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach15
A-W-2Studiowanie tematyki wykładów10
A-W-3Przygotowanie do zaliczenia tematyki wykładów5
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZO_1A_ZO-S-C12_W01Ma wiedzę z zakresu obsługi i budowy maszyn i urządzeń wykorzystywanych w produkcji roślinnej i zwierzęcej
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_1A_W06ma wiedzę o organizacji i wykonywaniu technicznych zadań inżynierskich dostosowanych do kierunku zootechnika
ZO_1A_W10zna metody, techniki i technologie chowu, hodowli i użytkowania zwierząt oraz posiada wiedzę o przetwórstwie i towaroznawczej ocenie produktów pochodzenia rolnego
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_W04ma wiedzą ogólną o funkcjonowaniu organizmów żywych na różnych poziomach złożoności, przyrody nieożywionej oraz o technicznych zadaniach inżynierskich dostosowaną do studiowanego kierunku studiów
R1A_W05wykazuje znajomość podstawowych metod, technik, technologii, narządzi i materiałów pozwalających wykorzystać i kształtować potencjał przyrody w celu poprawy jakości życia człowieka
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_W01ma podstawową wiedzę o cyklu życia urządzeń, obiektów i systemów technicznych
InzA_W02zna podstawowe metody, techniki, narzędzia i materiały stosowane przy rozwiązywaniu prostych zadań inżynierskich z zakresu studiowanego kierunku studiów
InzA_W05zna typowe technologie inżynierskie w zakresie studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-1Znajomość budowy i zasady działania maszyn, narzędzi i urządzeń technicznych stosowanych w produkcji roślinnej i zwierzęcej.
Treści programoweT-A-4Charaskterystyka eksploatacyjno-konstrukcyjna dojarki mechanicznej.
T-A-1Charakterystyka eksploatacyjno-konstrukcyjna stanowisk utrzymania bydła i trzody chlewnej.
T-W-3Usuwanie i magazynowanie obornika, gojowicy. Wentylacja i ogrzewanie budynków inwentarskich.
T-W-1Transport w produkcji zwierzęcej
T-W-2Mechanizacja utrzymania bydła, trzody chlewnej, owiec, koni i drobiu.
T-A-5Siewniki uniwersalne i punktowe - budowa, działanie i regulacje
T-A-3Rozwiązania techniczne i organizacyjne doju mechanicznego
T-A-7Zasady cięcia materiałów źdźbłowych i łodygowych
T-W-4Narzędzia i maszyny do podstawowej uprawy roli.
T-A-2Produkcja pasz z roślin zielonych, z roślin okopowych, ze zbóż i produkcja pasz pełnoskładnikowych
T-A-8Konstrukcje zespołów roboczych stosowanych w maszynach do zbioru roślin okopowych, maszyny do zbioru ziemniaków i buraków ich budowa, zasada działania i regulacje
T-W-5Narzędzia i maszyny bierne oraz aktywne do przedsiewnej i pożniwnej uprawy roli - budowa, parametry robocze, opis procesu pracy
T-A-6Czynniki wpływające na efektywność omłotu, zasady separacji na sitach, analiza pracy maszyn do czyszczenia i sortowania nasion
T-W-6Podstawy przechowalnictwa ziemiopłodów, wyposażenie techniczne przechowalni płodów rolnych
T-W-6Maszyny do nawożenia nawozami organicznymi i mineralnymi
T-W-8Metody zbioru zbóż, typy kombajnów zbożowych ich działanie budowa i regulacje
Metody nauczaniaM-2Metody problemowe
M-1Metody podające
M-3Praktyczne - rozpoznawanie maszyn stosowanych w producji roślinnej i zwierzęcej.
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: Pisemnne zaliczenie treści wykładów i ćwiczeń.
S-1Ocena podsumowująca: Wykonanie prezentacji
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Posiada podstawową wiedzę związaną z mechanizacją produkcji zwierzęcej i roślinnej
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZO_1A_ZO-S-C12_U01Umie rozpoznać maszyny i urządzenia w produkcji roślinnej i zwierzęcej i odpowiednio je zastosować.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_1A_U09Umie zastosować rutynowe techniki optymalizacji procesów wpływających na produkcję roślinną i zwierzęcą, jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi.
ZO_1A_U11Potrafi rozwiązywać techniczne zadania inżynierskie w dziedzinie zootechniki
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_U01posiada umiejętność wyszukiwania, zrozumienia, analizy i wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z różnych źródeł i w różnych formach właściwych dla studiowanego kierunku studiów
R1A_U05dokonuje identyfikacji i standardowej analizy zjawisk wpływających na produkcję, jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi, stan środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz wykazuje znajomość zastosowania typowych technik i ich optymalizacji dostosowanych do studiowanego kierunku studiów
R1A_U06posiada zdolność podejmowania standardowych działań, z wykorzystaniem odpowiednich metod, technik, technologii, narzędzi i materiałów, rozwiązujących problemy w zakresie produkcji żywności, zdrowia zwierząt, stanu środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz technicznych zadań inżynierskich zgodnych ze studiowanym kierunku studiów
R1A_U07posiada znajomość wad i zalet podejmowanych działań mających na celu rozwiązywanie zaistniałych problemów zawodowych - dla nabrania doświadczenia i doskonalenia kompetencji inżynierskich
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_U01potrafi planować i przeprowadzać eksperymenty, w tym pomiary i symulacje komputerowe, interpretować uzyskane wyniki i wyciągać wnioski
InzA_U05potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania i ocenić - zwłaszcza w powiązaniu ze studiowanym kierunkiem studiów - istniejące rozwiązania techniczne, w szczególności urządzenia, obiekty, systemy, procesy, usługi
InzA_U06potrafi dokonać identyfikacji i sformułować specyfikację prostych zadań inżynierskich o charakterze praktycznym, charakterystycznych dla studiowanego kierunku studiów
Cel przedmiotuC-1Znajomość budowy i zasady działania maszyn, narzędzi i urządzeń technicznych stosowanych w produkcji roślinnej i zwierzęcej.
Treści programoweT-W-1Transport w produkcji zwierzęcej
T-A-8Konstrukcje zespołów roboczych stosowanych w maszynach do zbioru roślin okopowych, maszyny do zbioru ziemniaków i buraków ich budowa, zasada działania i regulacje
T-A-6Czynniki wpływające na efektywność omłotu, zasady separacji na sitach, analiza pracy maszyn do czyszczenia i sortowania nasion
T-A-2Produkcja pasz z roślin zielonych, z roślin okopowych, ze zbóż i produkcja pasz pełnoskładnikowych
T-W-3Usuwanie i magazynowanie obornika, gojowicy. Wentylacja i ogrzewanie budynków inwentarskich.
T-A-1Charakterystyka eksploatacyjno-konstrukcyjna stanowisk utrzymania bydła i trzody chlewnej.
T-A-3Rozwiązania techniczne i organizacyjne doju mechanicznego
T-A-7Zasady cięcia materiałów źdźbłowych i łodygowych
T-A-5Siewniki uniwersalne i punktowe - budowa, działanie i regulacje
T-W-4Narzędzia i maszyny do podstawowej uprawy roli.
T-W-2Mechanizacja utrzymania bydła, trzody chlewnej, owiec, koni i drobiu.
T-A-4Charaskterystyka eksploatacyjno-konstrukcyjna dojarki mechanicznej.
Metody nauczaniaM-2Metody problemowe
M-1Metody podające
M-3Praktyczne - rozpoznawanie maszyn stosowanych w producji roślinnej i zwierzęcej.
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Wykonanie prezentacji
S-2Ocena podsumowująca: Pisemnne zaliczenie treści wykładów i ćwiczeń.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Umie rozpoznać maszyny i urządzenia wykorzystywane w produkcji roślinnej i zwierzęcej
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZO_1A_ZO-S-C12_K01Jest zdolny rozpoznać maszyny i urządzenia w produkcji roślinnej i zwierzęcej i odpowiednio je zastosować.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_1A_K01jest zdolny do pracy zarówno samodzielnej jak i w zespole oraz do kierowania zespołami ludzkimi w zakresie wyznaczania i kontroli zadań realizowanych w ramach zaplanowanych, rutynowych prac
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR1A_K02potrafi współdziałać i pracować w grupie, przyjmując w niej różne role
R1A_K04prawidłowo identyfikuje i rozstrzyga dylematy związane z wykonywaniem zawodu
R1A_K06ma świadomość ryzyka i potrafi ocenić skutki wykonywanej działalności w zakresie szeroko rozumianego rolnictwa i środowiska
R1A_K08potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA_K02potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Cel przedmiotuC-1Znajomość budowy i zasady działania maszyn, narzędzi i urządzeń technicznych stosowanych w produkcji roślinnej i zwierzęcej.
Treści programoweT-A-2Produkcja pasz z roślin zielonych, z roślin okopowych, ze zbóż i produkcja pasz pełnoskładnikowych
T-W-1Transport w produkcji zwierzęcej
T-A-8Konstrukcje zespołów roboczych stosowanych w maszynach do zbioru roślin okopowych, maszyny do zbioru ziemniaków i buraków ich budowa, zasada działania i regulacje
T-A-3Rozwiązania techniczne i organizacyjne doju mechanicznego
T-W-6Maszyny do nawożenia nawozami organicznymi i mineralnymi
T-A-5Siewniki uniwersalne i punktowe - budowa, działanie i regulacje
T-A-7Zasady cięcia materiałów źdźbłowych i łodygowych
T-A-4Charaskterystyka eksploatacyjno-konstrukcyjna dojarki mechanicznej.
T-W-5Narzędzia i maszyny bierne oraz aktywne do przedsiewnej i pożniwnej uprawy roli - budowa, parametry robocze, opis procesu pracy
T-W-4Narzędzia i maszyny do podstawowej uprawy roli.
T-A-6Czynniki wpływające na efektywność omłotu, zasady separacji na sitach, analiza pracy maszyn do czyszczenia i sortowania nasion
T-A-1Charakterystyka eksploatacyjno-konstrukcyjna stanowisk utrzymania bydła i trzody chlewnej.
T-W-8Metody zbioru zbóż, typy kombajnów zbożowych ich działanie budowa i regulacje
T-W-3Usuwanie i magazynowanie obornika, gojowicy. Wentylacja i ogrzewanie budynków inwentarskich.
T-W-2Mechanizacja utrzymania bydła, trzody chlewnej, owiec, koni i drobiu.
T-W-6Podstawy przechowalnictwa ziemiopłodów, wyposażenie techniczne przechowalni płodów rolnych
Metody nauczaniaM-3Praktyczne - rozpoznawanie maszyn stosowanych w producji roślinnej i zwierzęcej.
M-1Metody podające
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: Pisemnne zaliczenie treści wykładów i ćwiczeń.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Posiada podstawową wiedzę związaną z mechanizacją produkcji zwierzęcej i roślinnej
3,5
4,0
4,5
5,0