Pole | KOD | Znaczenie kodu |
---|
Zamierzone efekty kształcenia | ZO_1A_ZO-S-O7.1_W01 | student potrafi objaśnić problematykę związaną z właściwym żywieniem człowieka |
---|
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | ZO_1A_W13 | posiada wiadomości z zakresu żywienia zwierząt i normowania pasz z uwzględnieniem gatunku, wieku, stanu fizjologicznego oraz kierunku użytkowania, a także orientuje się w podstawowej problematyce z zakresu żywienia człowieka |
---|
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | R1A_W05 | wykazuje znajomość podstawowych metod, technik, technologii, narządzi i materiałów pozwalających wykorzystać i kształtować potencjał przyrody w celu poprawy jakości życia człowieka |
---|
Cel przedmiotu | C-1 | Celem nauczania jest przedstawienie studentom zintegrowanej wiedzy o żywności i jej wartości odżywczej, roli składników pokarmowych w profilaktyce zdrowia oraz prawidłowego wzrostu i rozwoju |
---|
Treści programowe | T-W-3 | Normy żywienia i wyżywienia. Wartość odżywcza produktów spożywczych, zmiany podczas przechowywania i przetwarzania żywności. |
---|
T-A-2 | Wartość odżywcza pokarmu. Składniki mineralne, witaminy – funkcje w organizmie, zapotrzebowanie i źródła. Podaż błonnika pokarmowego i cholesterolu. Rola wody w organizmie. Procesy przemiany materii, bilans energetyczny ustroju. Źródła energii. |
T-A-1 | Wartość energetyczna pożywienia. Bilans energii i masy ciała. |
T-W-2 | Składniki odżywcze; przemiany metaboliczne, źródła, biodostępność i znaczenie dla zdrowia człowieka. |
T-A-3 | Podział produktów spożywczych-modelowe racje pokarmowe. Podstawowe zasady planowania jadłospisów. |
T-W-1 | Ewolucji sposobu żywienia. Budowa i skład organizmu człowieka. Wpływ żywienia na rozwój osobniczy. Podstawowe pojęcia i definicje związane z żywieniem. Potrzeby energetyczne organizmu. Podstawowa przemiana materii. |
Metody nauczania | M-1 | Wykład informacyjny w formie prezentacji multimedialnej |
---|
M-3 | Indywidualna praca w grupach |
M-4 | Film dydaktyczny |
M-2 | wykład konwersatoryjny |
Sposób oceny | S-3 | Ocena podsumowująca: pisemne zaliczenie wykładów |
---|
S-1 | Ocena formująca: wejściówki |
S-2 | Ocena formująca: ocena aktywności studenta na zajęciach |
S-4 | Ocena podsumowująca: pisemne zaliczenie ćwiczeń |
Kryteria oceny | Ocena | Kryterium oceny |
---|
2,0 | student nie potrafi wymienić podstawowych składników pokarmowych i odżywczych |
3,0 | student jest w stanie wymienić podstawowe składniki pokarmowe i odżywcze i zna ich rolę dla organizmu w 30% oraz zna podstawowe pojęcia z zakresu żywienia człowieka |
3,5 | student jest w stanie wymienić podstawowe składniki pokarmowe i odżywcze i zna ich rolę dla organizmu w 60% oraz zna podstawowe pojęcia z zakresu żywienia człowieka |
4,0 | student potrafi przedstawić podstawowe potrzeby żywieniowe różnych grup ludności oraz potrafi wymienić składniki żywności zwiększające ryzyko chorób cywilizacyjnych |
4,5 | student potrafi omówić wpływ żywienia na prawidłowe funkcjonowanie organizmu |
5,0 | student rozumie związek między odżywianiem a zdrowiem i potrafi właściwie zbilansować całodzienny jadłospis zgodnie z zapotrzebowaniem oraz umie przedstawić współczesne trendy w dietetyce |