Pole | KOD | Znaczenie kodu |
---|
Zamierzone efekty kształcenia | ZO_1A_ZO-S-C12_U01 | Umie rozpoznać maszyny i urządzenia w produkcji roślinnej i zwierzęcej i odpowiednio je zastosować. |
---|
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | ZO_1A_U09 | Umie zastosować rutynowe techniki optymalizacji procesów wpływających na produkcję roślinną i zwierzęcą, jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi. |
---|
ZO_1A_U11 | Potrafi rozwiązywać techniczne zadania inżynierskie w dziedzinie zootechniki |
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | R1A_U01 | posiada umiejętność wyszukiwania, zrozumienia, analizy i wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z różnych źródeł i w różnych formach właściwych dla studiowanego kierunku studiów |
---|
R1A_U05 | dokonuje identyfikacji i standardowej analizy zjawisk wpływających na produkcję, jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi, stan środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz wykazuje znajomość zastosowania typowych technik i ich optymalizacji dostosowanych do studiowanego kierunku studiów |
R1A_U06 | posiada zdolność podejmowania standardowych działań, z wykorzystaniem odpowiednich metod, technik, technologii, narzędzi i materiałów, rozwiązujących problemy w zakresie produkcji żywności, zdrowia zwierząt, stanu środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz technicznych zadań inżynierskich zgodnych ze studiowanym kierunku studiów |
R1A_U07 | posiada znajomość wad i zalet podejmowanych działań mających na celu rozwiązywanie zaistniałych problemów zawodowych - dla nabrania doświadczenia i doskonalenia kompetencji inżynierskich |
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | InzA_U01 | potrafi planować i przeprowadzać eksperymenty, w tym pomiary i symulacje komputerowe, interpretować uzyskane wyniki i wyciągać wnioski |
---|
InzA_U05 | potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania i ocenić - zwłaszcza w powiązaniu ze studiowanym kierunkiem studiów - istniejące rozwiązania techniczne, w szczególności urządzenia, obiekty, systemy, procesy, usługi |
InzA_U06 | potrafi dokonać identyfikacji i sformułować specyfikację prostych zadań inżynierskich o charakterze praktycznym, charakterystycznych dla studiowanego kierunku studiów |
Cel przedmiotu | C-1 | Znajomość budowy i zasady działania maszyn, narzędzi i urządzeń technicznych stosowanych w produkcji roślinnej i zwierzęcej. |
---|
Treści programowe | T-W-1 | Transport w produkcji zwierzęcej |
---|
T-A-8 | Konstrukcje zespołów roboczych stosowanych w maszynach do zbioru roślin okopowych, maszyny do zbioru ziemniaków i buraków ich budowa, zasada działania i regulacje |
T-A-6 | Czynniki wpływające na efektywność omłotu, zasady separacji na sitach, analiza pracy maszyn do czyszczenia i sortowania nasion |
T-A-2 | Produkcja pasz z roślin zielonych, z roślin okopowych, ze zbóż i produkcja pasz pełnoskładnikowych |
T-W-3 | Usuwanie i magazynowanie obornika, gojowicy. Wentylacja i ogrzewanie budynków inwentarskich. |
T-A-1 | Charakterystyka eksploatacyjno-konstrukcyjna stanowisk utrzymania bydła i trzody chlewnej. |
T-A-3 | Rozwiązania techniczne i organizacyjne doju mechanicznego |
T-A-7 | Zasady cięcia materiałów źdźbłowych i łodygowych |
T-A-5 | Siewniki uniwersalne i punktowe - budowa, działanie i regulacje |
T-W-4 | Narzędzia i maszyny do podstawowej uprawy roli. |
T-W-2 | Mechanizacja utrzymania bydła, trzody chlewnej, owiec, koni i drobiu. |
T-A-4 | Charaskterystyka eksploatacyjno-konstrukcyjna dojarki mechanicznej. |
Metody nauczania | M-2 | Metody problemowe |
---|
M-1 | Metody podające |
M-3 | Praktyczne - rozpoznawanie maszyn stosowanych w producji roślinnej i zwierzęcej. |
Sposób oceny | S-1 | Ocena podsumowująca: Wykonanie prezentacji |
---|
S-2 | Ocena podsumowująca: Pisemnne zaliczenie treści wykładów i ćwiczeń. |
Kryteria oceny | Ocena | Kryterium oceny |
---|
2,0 | |
3,0 | Umie rozpoznać maszyny i urządzenia wykorzystywane w produkcji roślinnej i zwierzęcej |
3,5 | |
4,0 | |
4,5 | |
5,0 | |