Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Zootechnika (N2)

Sylabus przedmiotu Apiterapia:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Zootechnika
Forma studiów studia niestacjonarne Poziom drugiego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta magister inżynier
Obszary studiów nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych, studiów inżynierskich
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Apiterapia
Specjalność Agroturystyka
Jednostka prowadząca Katedra Zoologii i Pszczelnictwa
Nauczyciel odpowiedzialny Bożena Chuda-Mickiewicz <Bozena.Chuda-Mickiewicz@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 5 Grupa obieralna 1

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW3 10 2,01,00zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1pszczelnictwo, chemia,mikrobiologia

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1zapoznanie z z własciwosciami leczniczymi produktów pszcelich, recepturani i metodami stosowania ich w medycynie i weterynarii

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
wykłady
T-W-1Miód pszczeli - wykorzystanie na przestrzeni dziejów, właściwości biologiczne i działanie na drobnoustroje, właściwości konserwujące miodu.1
T-W-2Miód w wybranych schorzeniach układu oddechowego, chorobach serca i naczyń krwionośnych, przewodu pokarmowego.1
T-W-3Propolis - aktywnośc biologiczna i działanie farmakologiczne; zastosowanie propolisu w medycynie, propolisowe preparat, zastosowanie propalisu w weterynarii1
T-W-4Pyłek i pierzga - aktywność biologiczna, działanie farmakologiczne, pyłek jako odżywka, zastosowanie w profilaktyce i leczeniu ludzi i zwierząt.1
T-W-5Jad pszczeli - reakcja organizmu na jad; działanie farmakologiczne; zastoswanie w medycynie i weterynarii.1
T-W-6Mleczko pszczele - aktywność biologiczna i działanie farmakologiczne, zastoswanie w medycynie, preparaty na bazie mleczka pszczelego1
T-W-7Wosk pszczeli - wykorzystanie w medycynie1
T-W-8Domowe sposoby leczniczego wykorzystania miodu, propolisu, mleczka pszczelego, pyłku(obnóży) , pierzgi i wosku.1
T-W-9Spożądzanie nalewek i maści z propolisu; miodów z dodatkiem pyłku i propolisu.1
T-W-10Udział i znaczenie produktów pszczelich w żywieniu człowieka. Zastodowanie produktów pszczelich w kosmetologii1
10

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
wykłady
A-W-1uczestnictwo w wykładach10
A-W-2przygotowanie do zaliczenia36
A-W-3przygotowanie prezentacji4
A-W-4studiowanie literatury8
A-W-5konsultacje1
A-W-6zaliczenie wykładów1
60

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1wykład - prezentacja multimedialna
M-2film

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: ocena z zaliczenia
S-2Ocena formująca: ocena prezentacji multimedialnej

Zamierzone efekty kształcenia - wiedza

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZO_2A_AGR-O4.1_W01
ma wiedzę o włąściwościach leczniczych produktów pozyskiwanych od pszczół i wykorzystaniu ich w medycynie i weterynarii
ZO_2A_W09R2A_W05InzA2_W01, InzA2_W04C-1T-W-7, T-W-2, T-W-1, T-W-3, T-W-6, T-W-4, T-W-5M-1, M-2S-1, S-2
ZO_2A_AGR-O4.1_W02
zna domowe sposoby leczniczego wykorzystania produktów pszczelich
C-1T-W-8M-1S-1

Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności

Zamierzone efekty kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ZO_2A_AGR-O4.1_U01
potrafi wykorzystać produkty pszczele w zapobieganiu wybranym jednostkom chorobowym
ZO_2A_U15R2A_U01, R2A_U02, R2A_U03, R2A_U04, R2A_U05, R2A_U06, R2A_U09InzA2_U03, InzA2_U04, InzA2_U08
ZO_2A_AGR-O4.1_U02
potrafi wykorzystać produkty pszczele w zapobieganiu wybranym jednostkom chorobowym, żywieniu człwieka i kosmetologii
ZO_2A_U15R2A_U01, R2A_U02, R2A_U03, R2A_U04, R2A_U05, R2A_U06, R2A_U09InzA2_U03, InzA2_U04, InzA2_U08C-1T-W-2, T-W-3, T-W-5, T-W-7M-1, M-2S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ZO_2A_AGR-O4.1_W01
ma wiedzę o włąściwościach leczniczych produktów pozyskiwanych od pszczół i wykorzystaniu ich w medycynie i weterynarii
2,0nie ma wiedzy o waściwościach lecniczych produków pszczelich i ich zastosowaniu w medycynie i weterynarii
3,0ma podstawową wiedzę o właściwościach leczniczych produków pszczelich i ich zastosowaniu w medycynie i weterynarii
3,5ma zadawalająca wiedzę o właściwościach leczniczych produktów pszczelich i ich zastosowaniu w medycynie i weterynarii
4,0ma dobrą wiedzę o właściwościach lecznyczych produktów pszcelich i ich zastosowaniu w medycynie i weterynarii
4,5ma ponad dobrą wiedzę o właściwościach leczniczych produktów pszczelich i ich zastosowaniu w medycynie i weterynarii
5,0ma pełną wiedzę o właściwościach leczniczych prodyktów pszczelich i ich zastosowaniu w medycynie i weterynarii
ZO_2A_AGR-O4.1_W02
zna domowe sposoby leczniczego wykorzystania produktów pszczelich
2,0nie zna domowych sposobów leczniczego wykorzystania produktów pszczelich
3,0w stopniu podstawowyn zna domowe sposoby leczniczego wykorzystania produktów pszczelich
3,5zadwalająco zna domowe sposoby leczniczego wykorzystania produktów pszczelich
4,0dobrze zna domowe sposoby leczniczego wykorzystania produktów pszczelich
4,5ponad dobrze zna domowe sposoby leczniczego wykorzystania produktów pszczelich
5,0w pełni zna domowe sposoby leczniczego wykorzystania produktów pszczelich

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt kształceniaOcenaKryterium oceny
ZO_2A_AGR-O4.1_U02
potrafi wykorzystać produkty pszczele w zapobieganiu wybranym jednostkom chorobowym, żywieniu człwieka i kosmetologii
2,0nie potrafi wykorzystać produktów pszcelich w zapobieganiu wybranym jednostkom chorobowym, żywieniu człowieka i kosmetologi
3,0potrafi w stopniu podstawowym wykorzystać produkty pszcele w zapobieganiu wybranym jednostkom choronowym, żywieniu człowieka i kosmetologii
3,5potrafi zadawalająco wykorzystać produkty pszczele w zapobieganu wybranym jednostkom chorobowym, żywieniu człowieka i kosmetologii
4,0potrafi dobrze wykorzystać produkty pszczele w zapobieganiu wybranym jednostkom chorobowym, wykorzystać w żywieniu człowieka i kosmetologii
4,5potrafi ponad dobrze wykorzystać produkty pszczele w zapobieganiu wybranym jednostkom chorobowym, żywieniu człowieka i kosmetologii
5,0potrafi w pełni wykorzystać produkty pszczele w zapobieganiu wybranym jednostkom chorobowym, żywieniu człowieka i kosmetologii

Literatura podstawowa

  1. Kedzia B., Holdera-Kędzia E., Leczenie produktami pszczelimi, PWRiL, Warszawa, 1994, pierwsze

Literatura dodatkowa

  1. Ellnain-Wojtaszek M., Produkty pszcele- cenne leki medycyny naturalnej, Sadecki Bartnik, Nowy Sącz, 1998
  2. Kałużny E., Pszcela apteczka, Wydawnictwo Leków Naturalnych Apiherba, Leszno, 1996, piersze

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Miód pszczeli - wykorzystanie na przestrzeni dziejów, właściwości biologiczne i działanie na drobnoustroje, właściwości konserwujące miodu.1
T-W-2Miód w wybranych schorzeniach układu oddechowego, chorobach serca i naczyń krwionośnych, przewodu pokarmowego.1
T-W-3Propolis - aktywnośc biologiczna i działanie farmakologiczne; zastosowanie propolisu w medycynie, propolisowe preparat, zastosowanie propalisu w weterynarii1
T-W-4Pyłek i pierzga - aktywność biologiczna, działanie farmakologiczne, pyłek jako odżywka, zastosowanie w profilaktyce i leczeniu ludzi i zwierząt.1
T-W-5Jad pszczeli - reakcja organizmu na jad; działanie farmakologiczne; zastoswanie w medycynie i weterynarii.1
T-W-6Mleczko pszczele - aktywność biologiczna i działanie farmakologiczne, zastoswanie w medycynie, preparaty na bazie mleczka pszczelego1
T-W-7Wosk pszczeli - wykorzystanie w medycynie1
T-W-8Domowe sposoby leczniczego wykorzystania miodu, propolisu, mleczka pszczelego, pyłku(obnóży) , pierzgi i wosku.1
T-W-9Spożądzanie nalewek i maści z propolisu; miodów z dodatkiem pyłku i propolisu.1
T-W-10Udział i znaczenie produktów pszczelich w żywieniu człowieka. Zastodowanie produktów pszczelich w kosmetologii1
10

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w wykładach10
A-W-2przygotowanie do zaliczenia36
A-W-3przygotowanie prezentacji4
A-W-4studiowanie literatury8
A-W-5konsultacje1
A-W-6zaliczenie wykładów1
60
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZO_2A_AGR-O4.1_W01ma wiedzę o włąściwościach leczniczych produktów pozyskiwanych od pszczół i wykorzystaniu ich w medycynie i weterynarii
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_2A_W09ma pogłębioną wiedzę z zakresu zasad racjonalnego żywienia, chorób i utrzymania zwierząt gospodarskich, amatorskich, laboratoryjnych oraz gospodarowania populacjami zwierząt wolno żyjących, a także ich wykorzystania dla poprawy jakości życia człowieka
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR2A_W05wykazuje znajomość zaawansowanych metod, technik, technologii, narządzi i materiałów pozwalających wykorzystać i kształtować potencjał przyrody w celu poprawy jakości życia człowieka
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA2_W01ma podstawową wiedzę o cyklu życia urządzeń, obiektów i systemów technicznych
InzA2_W04ma podstawową wiedzę dotyczącą zarządzania, w tym zarządzania jakością, i prowadzenia działalności gospodarczej
Cel przedmiotuC-1zapoznanie z z własciwosciami leczniczymi produktów pszcelich, recepturani i metodami stosowania ich w medycynie i weterynarii
Treści programoweT-W-7Wosk pszczeli - wykorzystanie w medycynie
T-W-2Miód w wybranych schorzeniach układu oddechowego, chorobach serca i naczyń krwionośnych, przewodu pokarmowego.
T-W-1Miód pszczeli - wykorzystanie na przestrzeni dziejów, właściwości biologiczne i działanie na drobnoustroje, właściwości konserwujące miodu.
T-W-3Propolis - aktywnośc biologiczna i działanie farmakologiczne; zastosowanie propolisu w medycynie, propolisowe preparat, zastosowanie propalisu w weterynarii
T-W-6Mleczko pszczele - aktywność biologiczna i działanie farmakologiczne, zastoswanie w medycynie, preparaty na bazie mleczka pszczelego
T-W-4Pyłek i pierzga - aktywność biologiczna, działanie farmakologiczne, pyłek jako odżywka, zastosowanie w profilaktyce i leczeniu ludzi i zwierząt.
T-W-5Jad pszczeli - reakcja organizmu na jad; działanie farmakologiczne; zastoswanie w medycynie i weterynarii.
Metody nauczaniaM-1wykład - prezentacja multimedialna
M-2film
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: ocena z zaliczenia
S-2Ocena formująca: ocena prezentacji multimedialnej
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0nie ma wiedzy o waściwościach lecniczych produków pszczelich i ich zastosowaniu w medycynie i weterynarii
3,0ma podstawową wiedzę o właściwościach leczniczych produków pszczelich i ich zastosowaniu w medycynie i weterynarii
3,5ma zadawalająca wiedzę o właściwościach leczniczych produktów pszczelich i ich zastosowaniu w medycynie i weterynarii
4,0ma dobrą wiedzę o właściwościach lecznyczych produktów pszcelich i ich zastosowaniu w medycynie i weterynarii
4,5ma ponad dobrą wiedzę o właściwościach leczniczych produktów pszczelich i ich zastosowaniu w medycynie i weterynarii
5,0ma pełną wiedzę o właściwościach leczniczych prodyktów pszczelich i ich zastosowaniu w medycynie i weterynarii
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZO_2A_AGR-O4.1_W02zna domowe sposoby leczniczego wykorzystania produktów pszczelich
Cel przedmiotuC-1zapoznanie z z własciwosciami leczniczymi produktów pszcelich, recepturani i metodami stosowania ich w medycynie i weterynarii
Treści programoweT-W-8Domowe sposoby leczniczego wykorzystania miodu, propolisu, mleczka pszczelego, pyłku(obnóży) , pierzgi i wosku.
Metody nauczaniaM-1wykład - prezentacja multimedialna
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: ocena z zaliczenia
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0nie zna domowych sposobów leczniczego wykorzystania produktów pszczelich
3,0w stopniu podstawowyn zna domowe sposoby leczniczego wykorzystania produktów pszczelich
3,5zadwalająco zna domowe sposoby leczniczego wykorzystania produktów pszczelich
4,0dobrze zna domowe sposoby leczniczego wykorzystania produktów pszczelich
4,5ponad dobrze zna domowe sposoby leczniczego wykorzystania produktów pszczelich
5,0w pełni zna domowe sposoby leczniczego wykorzystania produktów pszczelich
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZO_2A_AGR-O4.1_U01potrafi wykorzystać produkty pszczele w zapobieganiu wybranym jednostkom chorobowym
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_2A_U15Umie organizować produkcję zwierzęcą i jej przetwórstwo oraz wykorzystać terapeutyczne właściwości zwierząt i produktów od nich pozyskiwanych, a także prowadzić działalność gospodarczą na obszarach wiejskich z możliwością wykorzystania zaawansowanych technologii informatycznych w zakresie pozyskiwania i przetwarzania informacji
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR2A_U01posiada umiejętność wyszukiwania, zrozumienia, analizy i twórczego wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z różnych źródeł i w różnych formach właściwych dla studiowanego kierunku studiów
R2A_U02posiada umiejętność precyzyjnego porozumiewania się z różnymi podmiotami w formie werbalnej, pisemnej i graficznej
R2A_U03rozumie i stosuje odpowiednie technologie informatyczne w zakresie pozyskiwania i przetwarzania informacji z zakresu produkcji rolniczej i leśnej
R2A_U04samodzielnie planuje, przeprowadza, analizuje i ocenia poprawność wykonanego zadania z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
R2A_U05samodzielnie i wszechstronnie analizuje problemy wpływające na produkcję i jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi, stan środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz wykazuje znajomość zastosowania specjalistycznych technik i ich optymalizacji dostosowanych do studiowanego kierunku studiów i profilu kształcenia
R2A_U06posiada umiejętność doboru i modyfikacji typowych działań (w tym technik i technologii) dostosowanych do zasobów przyrody w celu poprawy jakości życia człowieka, zgodnych ze studiowanym kierunkiem studiów
R2A_U09posiada pogłębioną umiejętność przygotowania wystąpień ustnych w języku polskim i języku obcym, w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów lub w obszarze leżącym na pograniczu różnych dyscyplin naukowych
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA2_U03potrafi - przy formułowaniu i rozwiązywaniu zadań inżynierskich - dostrzegać ich aspekty systemowe i pozatechniczne
InzA2_U04potrafi dokonać wstępnej analizy ekonomicznej podejmowanych działań inżynierskich
InzA2_U08potrafi - zgodnie z zadaną specyfikacją - zaprojektować proste urządzenie, obiekt, system lub proces, typowe dla studiowanego kierunku studiów, używając właściwych metod, technik i narzędzi
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty kształceniaZO_2A_AGR-O4.1_U02potrafi wykorzystać produkty pszczele w zapobieganiu wybranym jednostkom chorobowym, żywieniu człwieka i kosmetologii
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówZO_2A_U15Umie organizować produkcję zwierzęcą i jej przetwórstwo oraz wykorzystać terapeutyczne właściwości zwierząt i produktów od nich pozyskiwanych, a także prowadzić działalność gospodarczą na obszarach wiejskich z możliwością wykorzystania zaawansowanych technologii informatycznych w zakresie pozyskiwania i przetwarzania informacji
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaR2A_U01posiada umiejętność wyszukiwania, zrozumienia, analizy i twórczego wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z różnych źródeł i w różnych formach właściwych dla studiowanego kierunku studiów
R2A_U02posiada umiejętność precyzyjnego porozumiewania się z różnymi podmiotami w formie werbalnej, pisemnej i graficznej
R2A_U03rozumie i stosuje odpowiednie technologie informatyczne w zakresie pozyskiwania i przetwarzania informacji z zakresu produkcji rolniczej i leśnej
R2A_U04samodzielnie planuje, przeprowadza, analizuje i ocenia poprawność wykonanego zadania z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów
R2A_U05samodzielnie i wszechstronnie analizuje problemy wpływające na produkcję i jakość żywności, zdrowie zwierząt i ludzi, stan środowiska naturalnego i zasobów naturalnych oraz wykazuje znajomość zastosowania specjalistycznych technik i ich optymalizacji dostosowanych do studiowanego kierunku studiów i profilu kształcenia
R2A_U06posiada umiejętność doboru i modyfikacji typowych działań (w tym technik i technologii) dostosowanych do zasobów przyrody w celu poprawy jakości życia człowieka, zgodnych ze studiowanym kierunkiem studiów
R2A_U09posiada pogłębioną umiejętność przygotowania wystąpień ustnych w języku polskim i języku obcym, w zakresie dziedzin nauki i dyscyplin naukowych, właściwych dla studiowanego kierunku studiów lub w obszarze leżącym na pograniczu różnych dyscyplin naukowych
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraInzA2_U03potrafi - przy formułowaniu i rozwiązywaniu zadań inżynierskich - dostrzegać ich aspekty systemowe i pozatechniczne
InzA2_U04potrafi dokonać wstępnej analizy ekonomicznej podejmowanych działań inżynierskich
InzA2_U08potrafi - zgodnie z zadaną specyfikacją - zaprojektować proste urządzenie, obiekt, system lub proces, typowe dla studiowanego kierunku studiów, używając właściwych metod, technik i narzędzi
Cel przedmiotuC-1zapoznanie z z własciwosciami leczniczymi produktów pszcelich, recepturani i metodami stosowania ich w medycynie i weterynarii
Treści programoweT-W-2Miód w wybranych schorzeniach układu oddechowego, chorobach serca i naczyń krwionośnych, przewodu pokarmowego.
T-W-3Propolis - aktywnośc biologiczna i działanie farmakologiczne; zastosowanie propolisu w medycynie, propolisowe preparat, zastosowanie propalisu w weterynarii
T-W-5Jad pszczeli - reakcja organizmu na jad; działanie farmakologiczne; zastoswanie w medycynie i weterynarii.
T-W-7Wosk pszczeli - wykorzystanie w medycynie
Metody nauczaniaM-1wykład - prezentacja multimedialna
M-2film
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: ocena z zaliczenia
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0nie potrafi wykorzystać produktów pszcelich w zapobieganiu wybranym jednostkom chorobowym, żywieniu człowieka i kosmetologi
3,0potrafi w stopniu podstawowym wykorzystać produkty pszcele w zapobieganiu wybranym jednostkom choronowym, żywieniu człowieka i kosmetologii
3,5potrafi zadawalająco wykorzystać produkty pszczele w zapobieganu wybranym jednostkom chorobowym, żywieniu człowieka i kosmetologii
4,0potrafi dobrze wykorzystać produkty pszczele w zapobieganiu wybranym jednostkom chorobowym, wykorzystać w żywieniu człowieka i kosmetologii
4,5potrafi ponad dobrze wykorzystać produkty pszczele w zapobieganiu wybranym jednostkom chorobowym, żywieniu człowieka i kosmetologii
5,0potrafi w pełni wykorzystać produkty pszczele w zapobieganiu wybranym jednostkom chorobowym, żywieniu człowieka i kosmetologii