Pole | KOD | Znaczenie kodu |
---|
Zamierzone efekty kształcenia | ZO_1A_ZO-N-O17.2_W01 | W wyniku przeprowadzonych zajęć student zna formalno-prawne zagadnienia dotyczące tworzenia grup producentów rolnych zwierząt gospodarskich oraz korzyści i trudności wynikające z działalności tych grup. Posiada wiedzę na temat wzajemnych relacji i powiązań między członkami grupy, mających na celu zapewnienie produkcji na założonym z góry poziomie. |
---|
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | ZO_1A_W06 | ma wiedzę o organizacji i wykonywaniu technicznych zadań inżynierskich dostosowanych do kierunku zootechnika |
---|
ZO_1A_W08 | ma podstawową wiedzę z zakresu funkcjonowania obszarów wiejskich, charakteryzuje czynniki wpływające na ich rozwój |
Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | R1A_W04 | ma wiedzą ogólną o funkcjonowaniu organizmów żywych na różnych poziomach złożoności, przyrody nieożywionej oraz o technicznych zadaniach inżynierskich dostosowaną do studiowanego kierunku studiów |
---|
R1A_W07 | ma podstawową wiedzę na temat stanu i czynników determinujących funkcjonowanie i rozwój obszarów wiejskich |
Odniesienie do efektów kształcenia prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | InzA_W02 | zna podstawowe metody, techniki, narzędzia i materiały stosowane przy rozwiązywaniu prostych zadań inżynierskich z zakresu studiowanego kierunku studiów |
---|
InzA_W05 | zna typowe technologie inżynierskie w zakresie studiowanego kierunku studiów |
Cel przedmiotu | C-1 | Celem przedmiotu jest przekazanie studentom podstawowej wiedzy na temat organizacyjnych i formalno-prawnych zagadnienień dotyczących tworzenie grup producentów rolnych zwierząt gospodarskich oraz korzyści i trudności wynikających z działalności tych grup. |
---|
Treści programowe | T-W-4 | Planowanie działalności grupy i sposobu jej funkcjonowania (obrót towarowy a finansowanie). |
---|
T-A-2 | Opracowanie założeń organizacyjno-technologicznych i produkcyjnych stada bydła mięsnego mających na celu zapewnienie produkcji na poziomie wynikającym z przykładowych umów między producentem (grupą) a odbiorcą (założenia przyjęte i wyliczone, struktura stada, remont, roczna towarowość stada grupy, potrzeby paszowe, wzajemne powiązania między członkami grupy oraz producentami a odbiorcą surowca). |
T-W-1 | Uzasadnienie potrzeby integracji w grupy producentów określonego produktu w warunkach gospodarki rynkowej. Trudności w działaniu pojedynczego producenta. Korzyści działania grupowego dla samych producentów i konsumentów. Bariery ograniczające proces powstawania grup producenckich. |
T-A-3 | Opracowanie założeń organizacyjno-technologicznych i produkcyjnych stada owiec rzeźnych i producentów wełny owczej mających na celu zapewnienie produkcji na poziomie wynikającym z przykładowych umów między producentem (grupą) a odbiorcą (założenia przyjęte i wyliczone, struktura stada, remont, roczna towarowość stada grupy, potrzeby paszowe, wzajemne powiązania między członkami grupy oraz producentami a odbiorcą surowca). |
T-A-1 | Opracowanie założeń organizacyjno-technologicznych i produkcyjnych stada bydła mlecznego mających na celu zapewnienie produkcji na poziomie wynikającym z przykładowych umów między producentem (grupą) a odbiorcą (założenia przyjęte i wyliczone, struktura stada, remont, roczna towarowość stada grupy, potrzeby paszowe, wzajemne powiązania między członkami grupy oraz producentami a odbiorcą surowca). |
T-A-4 | Opracowanie założeń organizacyjno-technologicznych i produkcyjnych stada trzody chlewnej mających na celu zapewnienie produkcji na poziomie wynikającym z przykładowych umów między producentem (grupą) a odbiorcą (założenia przyjęte i wyliczone, struktura stada, remont, roczna towarowość stada grupy, potrzeby paszowe, wzajemne powiązania między członkami grupy oraz producentami a odbiorcą surowca). |
T-W-6 | Charakterystyka poszczególnych form prawnych dla działalności grup producentów (zrzeszenia, stowarzyszenia, spółdzielnie, spółki z o.o.). |
T-W-3 | Zintegrowane działanie i funkcjonowanie grupy producentów w zakresie: 1) organizacji stad zwierząt uwzględniającej doskonalenie i poprawę ich wartości w oparciu o własny remont stada matczynego, wzajemne powiązania w tym względzie między członkami grupy; 2) dokonania wyboru odbiorców produktów oraz ustalenia negocjacyjne warunków ich dostaw, umów, wymogów jakościowych, terminów dostaw, sposobów wyceny; 3) prowadzenie wspólnego zaopatrzenia w obrotowe środki produkcji (mieszanki paszowe, koncentraty, prefiksy, środki dezynfekcyjne, materiał hodowlany); 4) prowadzenie wspólnego nadzoru weterynaryjnego. |
T-W-2 | Tworzenie grup producentów. Organizacja szkoleń uzasadniająca potrzebę łączenia się producentów. Wybór tymczasowego komitetu organizacyjnego, prezentacja celów działania grupy, ustalenie wstępnych działań grupy w oparciu o przygotowywane normatywy i osiągnięcia produkcyjne. Postępowanie formalne związane z rejestracją grupy producentów. |
T-A-5 | Opracowanie projektów mających na celu zapewnienie produkcji na poziomie wynikającym z przykładowych umów między producentem (grupą) a odbiorcą. Opracowywanie założeń organizacyjno-technologicznych, struktury stada, rocznej towarowości stada, planu sprzedaży w ramach grupy producentów drobiu rzeźnego i jaj. |
T-W-7 | Przykłady wykorzystania różnych form prawnych w działaniu grup producentów aktualnie funkcjonujących. Rodzaje wsparcia i profitów, o które może się ubiegać grupa producentów rolnych. Aktualny stan w zakresie tworzenie grup producentów rolnych w kraju z podziałem na poszczególne branże. |
T-W-5 | Kryteria wyboru formy prawnej dla działalności grupy producentów. |
Metody nauczania | M-4 | Metoda projektów. |
---|
M-2 | Prezentacje multimedialne przy wykorzystaniu komputera i projektora. |
M-1 | Wykład informacyjny. |
M-3 | Dyskusja dydaktyczna. |
Sposób oceny | S-2 | Ocena formująca: Ocena projektów. |
---|
S-1 | Ocena formująca: Ocena aktywności na zajęciach. |
Kryteria oceny | Ocena | Kryterium oceny |
---|
2,0 | |
3,0 | W wyniku przeprowadzonych zajęć student zna formalno-prawne zagadnienia dotyczące tworzenia grup producentów rolnych zwierząt gospodarskich oraz korzyści i trudności wynikające z działalności tych grup. Posiada wiedzę na temat wzajemnych relacji i powiązań między członkami grupy, mających na celu zapewnienie produkcji na założonym z góry poziomie. |
3,5 | |
4,0 | |
4,5 | |
5,0 | |