Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt - Biologia (S2)
Sylabus przedmiotu Macromycetes:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Biologia | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | drugiego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | magister | ||
Obszary studiów | nauk przyrodniczych | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Macromycetes | ||
Specjalność | Biologia roślin | ||
Jednostka prowadząca | Zakład Botaniki i Ochrony Przyrody | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Stefan Friedrich <Stefan.Friedrich@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | Mariola Wróbel <Mariola.Wrobel@zut.edu.pl> | ||
ECTS (planowane) | 3,0 | ECTS (formy) | 3,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Ogólna wiedza biologiczna i mikologiczna (znajomość materiału w zakresie przedmiotu "Mikologia") |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Zapoznanie studentów z różnorodnością systematyczną i morfologiczną macromycetes, ich rolą w przyrodzie oraz z cechami ważniejszych gatunków grzybów jadalnych i trujących |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
T-L-1 | Cechy makroskopowe i mikroskopowe owocników grzybów wielkoowocnikowych | 2 |
T-L-2 | Budowa i typy owocników workowców oraz ich oznaczanie | 4 |
T-L-3 | Typy rozwojowe owocników podstawczaków | 4 |
T-L-4 | Budowa owocników różnych grup grzybów podstawkowych i ich oznaczanie (grzyby agarikoidalne, boletoidalne, gasteroidalne, afylloforoidalne) | 15 |
25 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Charakterystyka grzybów i ich pozycja w świecie organizmów żywych. Systematyka grzybów. | 4 |
T-W-2 | Warunki życia i występowania grzybów. Grupy troficzno-siedliskowe grzybów; relacje między grzybami i innymi organizmami. Mikoryza | 4 |
T-W-3 | Ekologiczna klasyfikacja grzybów leśnych | 3 |
T-W-4 | Terenowe metody badań grzybów wielkoowocnikowych | 4 |
T-W-5 | Grzyby jadalne i trujące - mikozy, mikotoksykozy, alergie. Uprawa grzybów jadalnych. | 2 |
T-W-6 | Zagrożenie i ochrona grzybów. | 3 |
20 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
A-L-1 | uczestnictwo w zajęciach | 25 |
A-L-2 | zbiór grzybów | 6 |
A-L-3 | przygotowanie do zajęć | 9 |
A-L-4 | konsultacje | 5 |
45 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | uczestnictwo w zajęciach | 20 |
A-W-2 | konsultacje | 11 |
A-W-3 | samodzielne studiowanie tematyki wykładów | 6 |
A-W-4 | przygotowanie do zaliczenia | 6 |
A-W-5 | zaliczenie zajęć | 2 |
45 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | wykład informacyjny |
M-2 | ćwiczenia laboratoryjne |
M-3 | prezentacja multimedialna z wykorzystaniem komputera i projektora w programie PowerPoint |
M-4 | wystawa dydaktyczna |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: sprawdzian pisemny |
S-2 | Ocena podsumowująca: sprawdzian praktyczny (charakterystyka cech diagnostycznych i rozpoznawanie grzybów) |
S-3 | Ocena podsumowująca: sprawdzian pisemny |
Zamierzone efekty kształcenia - wiedza
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
BL_2A_BLR-D2_W01 potrafi wymienić i scharakteryzować cechy systematyczne różnych taksonów grzybów wielkoowocnikowych | BL_2A_W17 | P2A_W02, P2A_W04, P2A_W05 | C-1 | T-W-1, T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-4 | M-1, M-2, M-3 | S-1 |
BL_2A_BLR-D2_W02 potrafi wskazać i scharakteryzować powiązania grzybów wielkoowocnikowych z roślinami i zbiorowiskami roślinnymi | BL_2A_W10, BL_2A_W15 | P2A_W01, P2A_W02, P2A_W03, P2A_W04, P2A_W05, P2A_W06 | C-1 | T-W-3, T-W-1, T-W-4, T-W-2 | M-1, M-3 | S-3 |
Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
BL_2A_BLR-D2_U01 potrafii prowadzić monitoring mikologiczny, zinterpretować jego wyniki i na tej podstawie oceniać stan środowiska | BL_2A_U10 | P2A_U01, P2A_U02, P2A_U03, P2A_U04, P2A_U06 | C-1 | T-L-1, T-W-6, T-W-4, T-W-3, T-W-2, T-L-4 | M-3, M-2, M-1 | S-3 |
BL_2A_BLR-D2_U02 potrafii określić przynależność systematyczną grzybów oraz rozpoznawać pospolite gatunki grzybów jadalnych i trujących | BL_2A_U14 | P2A_U01, P2A_U02, P2A_U03, P2A_U04, P2A_U06 | C-1 | T-L-2, T-W-1, T-L-4, T-L-3, T-L-1, T-W-5 | M-1, M-3, M-2, M-4 | S-2 |
Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
BL_2A_BLR-S-D2_K01 jest świadomy zróżnicowania świata grzybów i ich roli w środowisku oraz rozumie potrzebę poszerzania swej wiedzy na ten temat w oparciu o różne źródła informacji naukowej | BL_2A_K01, BL_2A_K03 | P2A_K01, P2A_K04, P2A_K05, P2A_K07 | C-1 | T-W-2, T-W-1, T-W-4, T-L-4, T-W-3, T-W-5, T-W-6, T-L-1, T-L-2, T-L-3 | M-2, M-1, M-3 | S-3 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
BL_2A_BLR-D2_W01 potrafi wymienić i scharakteryzować cechy systematyczne różnych taksonów grzybów wielkoowocnikowych | 2,0 | student nie spełnia kryteriów na ocenę dostateczną (3,0) |
3,0 | student uzyskał 21-28 punktów za odpowiedzi na 20 pytań, które są oceniane na 0-2 punktów | |
3,5 | student uzyskał 29-31 punktów za odpowiedzi na 20 pytań, które są oceniane na 0-2 punktów | |
4,0 | student uzyskał 32-35 punkty za odpowedzi na 20 pytań, które są oceniane na 0-2 punktów | |
4,5 | student uzyskła 36-37 punkty za odpowiedzi na 20 pytań, które są oceniane na 0-2 punktów | |
5,0 | student uzyskał 38-40 punktów za odpowiedzi na 20 pytań, które są oceniane na 0-2 punktów | |
BL_2A_BLR-D2_W02 potrafi wskazać i scharakteryzować powiązania grzybów wielkoowocnikowych z roślinami i zbiorowiskami roślinnymi | 2,0 | student nie spełnia kryteriów na ocenę dostateczną (3,0) |
3,0 | student uzyskał 21-28 pkt za odpowiedzi na 20 pytań, które są oceniane na 0-2 pkt | |
3,5 | student uzyskał 29-31 pkt za odpowiedzi na 20 pytań, które są oceniane na 0-2 pkt | |
4,0 | student uzyskał 32-35 pkt za odpowiedzi na 20 pytań, które są oceniane na 0-2 pkt | |
4,5 | student uzyskał 36-37 pkt za odpowiedzi na 20 pytań, które są oceniane na 0-2 pkt | |
5,0 | student uzyskał 38-40 pkt za odpowiedzi na 20 pytań, które są oceniane na 0-2 pkt |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
BL_2A_BLR-D2_U01 potrafii prowadzić monitoring mikologiczny, zinterpretować jego wyniki i na tej podstawie oceniać stan środowiska | 2,0 | student nie spełnia kryteriów na ocenę dostateczną (3,0) |
3,0 | student uzyskał 21-28 pkt za odpowiedzi na 20 pytań, które są oceniane na 0-2 pkt | |
3,5 | student uzyskał 29-31pkt za odpowiedzi na 20 pytań, które są oceniane na 0-2 pkt | |
4,0 | student uzyskał 32-35 pkt za odpowiedzi na 20 pytań, które są oceniane na 0-2 pkt | |
4,5 | student uzyskał 36-37 pkt za odpowiedzi na 20 pytań, które są oceniane na 0-2 pkt | |
5,0 | student uzyskał 38-40 pkt za odpowiedzi na 20 pytań, które są oceniane na 0-2 pkt | |
BL_2A_BLR-D2_U02 potrafii określić przynależność systematyczną grzybów oraz rozpoznawać pospolite gatunki grzybów jadalnych i trujących | 2,0 | student nie potrafi przy pomocy mikroskopu stereoskopowego i kluczy rozpoznać żadnego gatunku grzyba |
3,0 | student potrafi przy pomocy mikroskopu stereoskopowego i kluczy rozpoznać i scharakteryzować cechy diagnostyczne 3 gatunków grzybów | |
3,5 | student potrafi przy pomocy mikroskopu stereoskopowego i kluczy rozpoznać i scharakteryzować cechy diagnostyczne 6 gatunków grzybów | |
4,0 | student potrafi przy pomocy mikroskopu stereoskopowego i kluczy rozpoznać i scharakteryzować cechy diagnostyczne 9 gatunków grzybów | |
4,5 | student potrafi przy pomocy mikroskopu stereoskopowego i kluczy rozpoznać i scharakteryzować cechy diagnostyczne 12 gatunków grzybów | |
5,0 | student potrafi przy pomocy mikroskopu stereoskopowego i kluczy rozpoznać i scharakteryzować cechy diagnostyczne 15 gatunków grzybów |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
BL_2A_BLR-S-D2_K01 jest świadomy zróżnicowania świata grzybów i ich roli w środowisku oraz rozumie potrzebę poszerzania swej wiedzy na ten temat w oparciu o różne źródła informacji naukowej | 2,0 | student nie spełnia kryteriów na ocenę dostateczną (3,0) |
3,0 | student uzyska 21-28 pkt za odpowiedzi na 20 pytań, które są oceniane na 0-2 pkt. | |
3,5 | student uzyska 29-31 pkt za odpowiedzi na 20 pytań, które są oceniane na 0-2 pkt. | |
4,0 | student uzyska 32-35 pkt za odpowiedzi na 20 pytań, które są oceniane na 0-2 pkt. | |
4,5 | student uzyska 36-37 pkt za odpowiedzi na 20 pytań, które są oceniane na 0-2 pkt. | |
5,0 | student uzyska 38-40 pkt za odpowiedzi na 20 pytań, które są oceniane na 0-2 pkt. |
Literatura podstawowa
- Muller E., Loeffler W., Zarys mikologii, PWRiL, Warszawa, 1987
- Szweykowska A., Szweykowski J., Botanika. Systematyka, PWN, Warszawa, 2003
- Bujakiewicz A., Lisiewska M., Mikologia. Przewodnik do ćwiczeń terenowych i laboratoryjnych, Bogucki Wydawnictwo Naukowe, Poznań, 2003
Literatura dodatkowa
- Orłoś H., Grzyby leśne na tle środowiska, PWRiL, Warszawa, 1966
- Łuszczyński J., Przewodnik do ćwiczeń z mikologii, Wydawnictwo Akademii Świętokrzyskiej, Kielce, 2006
- Mułenko W. (red.), Mykologiczne badania terenowe. Przewodnik metodyczny, Wydawnictwo Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej, Lublin, 2008
- Gumińska B., Wojewoda W., Grzyby i ich oznaczanie, PWRiL, Warszawa, 1983