Wydział Ekonomiczny - Ekonomia 28.09.2023 transfer (S2)
specjalność: Innowacje w gospodarce
Sylabus przedmiotu Marketing usług:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Ekonomia 28.09.2023 transfer | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | drugiego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | magister | ||
Obszary studiów | charakterystyki PRK | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Marketing usług | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Zarządzania i Marketingu | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Rafał Mazur <Rafal.Mazur@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | Joanna Hernik <joanna.hernik@zut.edu.pl>, Rafał Mazur <Rafal.Mazur@zut.edu.pl> | ||
ECTS (planowane) | 1,0 | ECTS (formy) | 1,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | 8 | Grupa obieralna | 2 |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Podstawy marketingu |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Student ma dowidzieć jak wykorzystywać marketing relacji w działalności usługowej |
C-2 | Student ma wiedzieć jak skutecznie komunikować się z rynkiem w działalności usługowej |
C-3 | Student ma określać skuteczność i efektywność działań marketingowych |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
T-A-1 | Ewolucja marketingu | 2 |
T-A-2 | Specyfika marketingu relacji | 2 |
T-A-3 | Marketing w sferze usług komercyjnych i niekomercyjnych – charakterystyka. | 2 |
T-A-4 | Anatomia produktu usługowego. | 3 |
T-A-5 | Planowanie strategii komunikacji firmy usługowej. | 4 |
T-A-6 | Efektywność i skuteczność marketingu. | 3 |
T-A-7 | Problemy etycznej i społecznej odpowiedzialności marketingu. | 2 |
T-A-8 | Zaliczenie | 2 |
20 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
A-A-1 | Uczestnictwo w zajęciach | 20 |
A-A-2 | Przygotowanie studium przypadku | 3 |
A-A-3 | Przygotowanie do zaliczenia | 2 |
25 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Wykład problemowy z użyciem komputera |
M-2 | Metody eksponujące (film) |
M-3 | Ćwiczenia praktyczne – studia przypadków |
M-4 | Praca w grupach |
M-5 | Dyskusja dydaktyczna |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: studium przypdku |
S-2 | Ocena podsumowująca: kolokwium zaliczeniowe |
S-3 | Ocena formująca: Aktywność podczas zajęć |
Zamierzone efekty kształcenia - wiedza
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
E_2A_O14_W01 Zna i rozumie istotę więzi między sprzedawcą a klientem | E_2A_W04 | — | C-2 | T-A-2, T-A-1 | M-1, M-3 | S-1 |
E_2A_O14_W02 Zna i rozumie potrzebę stosowania norm moralnych i etycznych w biznesie | E_2A_W09 | — | C-2 | T-A-5, T-A-6 | M-1 | S-2 |
Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
E_2A_O14/3.6_U02 Student potrafi określić skuteczność i efektywność działań | E_2A_U06 | — | C-1, C-3 | T-A-7, T-A-5, T-A-6 | M-3, M-4 | S-1, S-3 |
E_2A_O14_U01 Umiejętność analizowania zjawisk społecznych w zakresie zmian oczekiwań klientów | E_2A_U02 | — | C-1 | T-A-6, T-A-3, T-A-7 | M-3, M-4 | S-1 |
Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
E_2A_O14_K01 Student jest gotów do kreatywnego rozwiązywania problemów we współpracy z ekspertami | E_2A_K02 | — | C-1, C-2 | T-A-3, T-A-4, T-A-5, T-A-6 | M-3, M-4 | S-1, S-3 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
E_2A_O14_W01 Zna i rozumie istotę więzi między sprzedawcą a klientem | 2,0 | |
3,0 | Student zna istotę marketingu relacji | |
3,5 | Student zna specyfikę marketingu usług komercyjnych i niekomercyjnych | |
4,0 | Student zna strukturę produktu usługowego | |
4,5 | Student zna zasady planowania strategicznego w usługach | |
5,0 | Student umie określić skutecznośc i efektywność działań marketingowych | |
E_2A_O14_W02 Zna i rozumie potrzebę stosowania norm moralnych i etycznych w biznesie | 2,0 | |
3,0 | Student zna istotę etyki | |
3,5 | Student zna moralne i etyczne normy obowiązujące w biznesie | |
4,0 | Student w pogłębionym stopniu zna moralne i etyczne normy obowiązujące w biznesie | |
4,5 | Student w pogłębionym stopniu zna moralne i etyczne normy obowiązujące w biznesi | |
5,0 | Student w pogłębionym stopniu zna moralne i etyczne normy obowiązujące w biznesi |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
E_2A_O14/3.6_U02 Student potrafi określić skuteczność i efektywność działań | 2,0 | |
3,0 | Student rozróżnia pojęcia skuteczność i efektywność | |
3,5 | Student potrafi wskazać działania skuteczne i nieskuteczne | |
4,0 | Student potrafi oszacować efektywność | |
4,5 | Student potrafi wykorzystać skuteczność i efektywność w działaniach marketingowych | |
5,0 | Student potrafi wykorzystać skuteczność i efektywność w działaniach marketingowych | |
E_2A_O14_U01 Umiejętność analizowania zjawisk społecznych w zakresie zmian oczekiwań klientów | 2,0 | |
3,0 | Student umie porownać marketing tradycyjny i marketing usług | |
3,5 | Student potrafi zbudować koncepcję marketingu mix w sferze usług | |
4,0 | Student potrafi zbudować koncepcję produktu usługowego | |
4,5 | Student potrafi analizować zmiany potrzeb klientów | |
5,0 | Student potrafi oszacować skuteczność i efektywność marketingu |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
E_2A_O14_K01 Student jest gotów do kreatywnego rozwiązywania problemów we współpracy z ekspertami | 2,0 | |
3,0 | Student zna żródła informacji eksperckiej | |
3,5 | Student przedstawia propozycje rozwiązań w oparciu o dotychczasową wiedzę | |
4,0 | Student samodzielnie przedstawia propozycje rozwiązań | |
4,5 | Student współpracuje w grupie w celu poszukiwania rozwiązań | |
5,0 | Student inicjuje działania i współpracuje w grupie w celu poszukiwania rozwiązań |
Literatura podstawowa
- A. Czubała, A. Jonas, T. Smoleń, J. Wiktor, Marketing usług, Wydawnictwo Wolters Kluwer, Warszawa, 2012
- Wereda W., Zarządzanie relacjami z klientem a postępowanie nabywców na rynku usług, Difin, Warszawa, 2009
- K. Rogozinski, Nowy marketing usług, Wyd. AE, Poznan, Poznań, 2000
- Mazur Z, Marketing usług szkoleniowych, Wydawnictwo Promocyjne Albatros, Szczecin, 2013
- Valerie Zeithaml, Mary Jo Bitner, Dwayne Gremler, Services Marketing, McGraw Hill Education, New York, 2012
Literatura dodatkowa
- K. Rogozinski (red.), Zarządzanie relacjami, Wyd. Difin, Warszawa, 2006
- Pomiar efektywności marketingu, „Problemy Zarządzania”, 2007, 2
- Bukowska-Piestrzyńska A., Marketing usług zdrowotnych od budowania wizerunku placówki do zadowolenia klienta, CeDeWu, Warszawa, 2018
- Marius K.LiJdicke, A Theory of Marketing, Deutscher Universitats-Verlag, Wiesbaden, 2006
- Rogoziński K., Zarządzanie organizacją usługową, Difin, Warszawa, 2016