Wydział Ekonomiczny - Ekonomia 28.09.2023 transfer (S1)
specjalność: Rachunkowość i finanse w jednostkach gospodarczych
Sylabus przedmiotu Ekonomika konsumpcji:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Ekonomia 28.09.2023 transfer | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | licencjat | ||
Obszary studiów | charakterystyki PRK | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Ekonomika konsumpcji | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Studiów Regionalnych i Europejskich | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Wojciech Lewicki <Wojciech.Lewicki@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | Wojciech Lewicki <Wojciech.Lewicki@zut.edu.pl> | ||
ECTS (planowane) | 2,0 | ECTS (formy) | 2,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | 4 | Grupa obieralna | 3 |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Zaliczenie programu mikro i makroekonomii |
W-2 | Znajomość podstawowych metod statystyki opisowej |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Zapoznanie studentów z podstawową wiedzą o procesie konsumpcji |
C-2 | Poznanie cech określające poziom, jakość i standard życia. |
C-3 | Poznanie zasad planowania budżetu domowego. |
C-4 | Ukształtowanie umiejętności sporządzania budżetu domowego. |
C-5 | Przygotowanie wiedzy o dochodach i wydatkach gospodarstw domowych; strukturze wydatków i ich zmianach w długim okresie czasu. |
C-6 | Poznanie nowych zjawisk w sferze konsumpcji. |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
T-A-1 | Terminologia i typologia sfery konsumpcji. Potrzeby i preferencje konsumenta. | 2 |
T-A-2 | Poziom życia. Jakość życia. Standard życia. | 2 |
T-A-3 | Budżety gospodarstw domowych. Dochody rozporządzalne ludności w gospodarstwach domowych poszczególnych grup społeczno-ekonomicznych. | 2 |
T-A-4 | Wielkość i struktura wydatków gospodarstw domowych. | 2 |
T-A-5 | Poziom spożycia żywności w Polsce. | 2 |
T-A-6 | Właściwości dobra konsumpcyjnego. Funkcje konsumpcji i prawidłowości jej rozwoju. Czynniki wpływające na poziom i strukturę konsumpcji. | 4 |
T-A-7 | Metody badania konsumpcji. Źródła informacji. | 3 |
T-A-8 | Mierniki konsumpcji, metody oceny konsumpcji. | 2 |
T-A-9 | Podejmowanie decyzji przez konsumenta. Ochrona konsumenta. | 2 |
T-A-10 | Nowe zjawiska w sferze konsumpcji, tendencje rozwoju konsumpcji. | 2 |
T-A-11 | zaliczenie | 2 |
25 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
A-A-1 | uczestnictwo w zajęciach | 25 |
A-A-2 | Praca własna studenta obejmująca samodzielne przygotowanie pracy zaliczeniowej z wybranego przez siebie zagadnienia z ekonomiki konsumpcji wraz z przedstawieniem danych statystycznych | 22 |
A-A-3 | przygotowanie do zaliczenia | 3 |
50 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | wykład informacyjny z prezentacja multimedialną |
M-2 | wykład konwersatoryjny, objaśnienia i wyjaśnienia |
M-3 | metody aktywizujące - analiza przypadków, dyskusja dydaktyczna |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: Ocena pracy zaliczeniowej |
S-2 | Ocena formująca: Ocena aktywności na zajęciach |
S-3 | Ocena podsumowująca: Ocena z zaliczenia |
Zamierzone efekty kształcenia - wiedza
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
E_1A_O19_W01 Student zna i rozumie wiedzę o procesie konsumpcji, jej istocie i ekonomice konsumpcji. | E_1A_W03, E_1A_W02, E_1A_W01 | — | C-1, C-2, C-3, C-4, C-5, C-6 | T-A-6, T-A-7, T-A-1 | M-1, M-2, M-3 | S-1, S-2, S-3 |
E_1A_O19_W02 Student zna i rozumie cechy określające poziom życia, jakość i standard życia. | E_1A_W06, E_1A_W05, E_1A_W04 | — | C-1, C-2, C-3, C-4, C-5, C-6 | T-A-7, T-A-2, T-A-5, T-A-10 | M-1, M-2, M-3 | S-1, S-2, S-3 |
E_1A_O19_W03 Student zna i rozumie mierniki o dochodach i wydatkach gospodarstw domowych | E_1A_W08, E_1A_W07 | — | C-1, C-2, C-3, C-4, C-5 | T-A-3, T-A-4, T-A-9 | M-1, M-2, M-3 | S-1, S-2, S-3 |
Zamierzone efekty kształcenia - umiejętności
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
E_1A_O19_U01 Student potrafi wykorzystać zdobytą wiedzę ekonomiczną do scharakteryzowania właściwości dobra konsumpcyjnego, fukcji konsumpcji i prawidłowości jej rozwoju | E_1A_U01, E_1A_U02, E_1A_U03 | — | C-1, C-2, C-3, C-4, C-5, C-6 | T-A-7, T-A-10, T-A-8 | M-1, M-2, M-3 | S-1, S-2, S-3 |
E_1A_O19_U02 Student potrafi wykorzystać zdobytą wiedzę do zaprojektowania/zaplanowania budżetu gospodarstwa domowego. | E_1A_U04, E_1A_U06, E_1A_U05 | — | C-1, C-2, C-3, C-4, C-5, C-6 | T-A-7, T-A-3, T-A-4 | M-1, M-2, M-3 | S-1, S-2, S-3 |
Zamierzone efekty kształcenia - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty kształcenia | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
E_1A_O19_K01 Student jest gotów do wykorzystania wiedzy z zakresu ekonomiki konsumpcji do racjonalizacji osobistych decyzji studenta i jego bliskich | E_1A_K02, E_1A_K01, E_1A_K03 | — | C-1, C-2, C-3, C-4, C-5, C-6 | T-A-2, T-A-3, T-A-4, T-A-9 | M-1, M-2, M-3 | S-1, S-2, S-3 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
E_1A_O19_W01 Student zna i rozumie wiedzę o procesie konsumpcji, jej istocie i ekonomice konsumpcji. | 2,0 | Student nie zna i nie rozumie wiedzy o procesach konsumpcji, jej istocie i ekonomice konsumpcji. |
3,0 | Student zna i rozumie wiedzę o procesie konsumpcji, jej istocie i ekonomice konsumpcji w co najmniej 55% | |
3,5 | Student zna i rozumie wiedzę o procesie konsumpcji, jej istocie i ekonomice konsumpcji w co najmniej 65% | |
4,0 | Student zna i rozumie wiedzę o procesie konsumpcji, jej istocie i ekonomice konsumpcji w co najmniej 75% | |
4,5 | Student zna i rozumie wiedzę o procesie konsumpcji, jej istocie i ekonomice konsumpcji w co najmniej 85% | |
5,0 | Student zna i rozumie wiedzę o procesie konsumpcji, jej istocie i ekonomice konsumpcji w co najmniej 95% | |
E_1A_O19_W02 Student zna i rozumie cechy określające poziom życia, jakość i standard życia. | 2,0 | Student nie zna i nie rozumie cech określających poziom życia, jakość i standard życia. |
3,0 | Student zna i rozumie cechy określające poziom życia, jakość i standard życia w co najmniej w 55% | |
3,5 | Student zna i rozumie cechy określające poziom życia, jakość i standard życia w co najmniej w 65% | |
4,0 | Student zna i rozumie cechy określające poziom życia, jakość i standard życia w co najmniej w 75% | |
4,5 | Student zna i rozumie cechy określające poziom życia, jakość i standard życia w co najmniej w 85% | |
5,0 | Student zna i rozumie cechy określające poziom życia, jakość i standard życia w co najmniej w 95% | |
E_1A_O19_W03 Student zna i rozumie mierniki o dochodach i wydatkach gospodarstw domowych | 2,0 | Student nie zna i nie rozumie mierników o dochodach i wydatkach gospodarstw domowych |
3,0 | Student zna i rozumie mierniki o dochodach i wydatkach gospodarstw domowych w co najmniej w 55% | |
3,5 | Student zna i rozumie mierniki o dochodach i wydatkach gospodarstw domowych w co najmniej w 65% | |
4,0 | Student zna i rozumie mierniki o dochodach i wydatkach gospodarstw domowych w co najmniej w 75% | |
4,5 | Student zna i rozumie mierniki o dochodach i wydatkach gospodarstw domowych w co najmniej w 85% | |
5,0 | Student zna i rozumie mierniki o dochodach i wydatkach gospodarstw domowych w co najmniej w 95% |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
E_1A_O19_U01 Student potrafi wykorzystać zdobytą wiedzę ekonomiczną do scharakteryzowania właściwości dobra konsumpcyjnego, fukcji konsumpcji i prawidłowości jej rozwoju | 2,0 | Student nie potrafi wykorzystać zdobytej wiedzy ekonomicznej do scharakteryzowania właściwości dobra konsumpcyjnego, fukcji konsumpcji i prawidłowości jej rozwoju |
3,0 | Student potrafi wykorzystać zdobytej wiedzy ekonomicznej do scharakteryzowania właściwości dobra konsumpcyjnego, fukcji konsumpcji i prawidłowości jej rozwoju w co najmniej 55% | |
3,5 | Student potrafi wykorzystać zdobytej wiedzy ekonomicznej do scharakteryzowania właściwości dobra konsumpcyjnego, fukcji konsumpcji i prawidłowości jej rozwoju w co najmniej 65% | |
4,0 | Student potrafi wykorzystać zdobytej wiedzy ekonomicznej do scharakteryzowania właściwości dobra konsumpcyjnego, fukcji konsumpcji i prawidłowości jej rozwoju w co najmniej 75% | |
4,5 | Student potrafi wykorzystać zdobytej wiedzy ekonomicznej do scharakteryzowania właściwości dobra konsumpcyjnego, fukcji konsumpcji i prawidłowości jej rozwoju w co najmniej 85% | |
5,0 | Student potrafi wykorzystać zdobytej wiedzy ekonomicznej do scharakteryzowania właściwości dobra konsumpcyjnego, fukcji konsumpcji i prawidłowości jej rozwoju w co najmniej 95% | |
E_1A_O19_U02 Student potrafi wykorzystać zdobytą wiedzę do zaprojektowania/zaplanowania budżetu gospodarstwa domowego. | 2,0 | Student nie potrafi wykorzystać zdobytej wiedzy do zaprojektowania/zaplanowania budżetu gospodarstwa domowego. |
3,0 | Student potrafi wykorzystać zdobytą wiedzę do zaprojektowania/zaplanowania budżetu gospodarstwa domowego w co najmniej 55% | |
3,5 | Student potrafi wykorzystać zdobytą wiedzę do zaprojektowania/zaplanowania budżetu gospodarstwa domowego w co najmniej 65% | |
4,0 | Student potrafi wykorzystać zdobytą wiedzę do zaprojektowania/zaplanowania budżetu gospodarstwa domowego w co najmniej 75% | |
4,5 | Student potrafi wykorzystać zdobytą wiedzę do zaprojektowania/zaplanowania budżetu gospodarstwa domowego w co najmniej 85% | |
5,0 | Student potrafi wykorzystać zdobytą wiedzę do zaprojektowania/zaplanowania budżetu gospodarstwa domowego w co najmniej 95% |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt kształcenia | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
E_1A_O19_K01 Student jest gotów do wykorzystania wiedzy z zakresu ekonomiki konsumpcji do racjonalizacji osobistych decyzji studenta i jego bliskich | 2,0 | Student nie jest gotów do wykorzystania wiedzy z zakresu ekonomiki konsumpcji do racjonalizacji osobistych decyzji studenta i jego bliskich |
3,0 | Student jest gotów do wykorzystania wiedzy z zakresu ekonomiki konsumpcji do racjonalizacji osobistych decyzji studenta i jego bliskich w co najmniej 55% | |
3,5 | Student jest gotów do wykorzystania wiedzy z zakresu ekonomiki konsumpcji do racjonalizacji osobistych decyzji studenta i jego bliskich w co najmniej 65%. | |
4,0 | Student jest gotów do wykorzystania wiedzy z zakresu ekonomiki konsumpcji do racjonalizacji osobistych decyzji studenta i jego bliskich w co najmniej 75%. | |
4,5 | Student jest gotów do wykorzystania wiedzy z zakresu ekonomiki konsumpcji do racjonalizacji osobistych decyzji studenta i jego bliskich w co najmniej 85%. | |
5,0 | Student jest gotów do wykorzystania wiedzy z zakresu ekonomiki konsumpcji do racjonalizacji osobistych decyzji studenta i jego bliskich w co najmniej 95%. |
Literatura podstawowa
- Olejniczuk-Merta A , Noga A., Inwestycyjny wymiar konsumpcji. Istota, formy, znaczenie, MT Biznes, Warszawa, 2020
- Button T, Masz wszystko, czego potrzebujesz. Jak zachować równowagę w świecie zakupów i konsumpcji?, Wydawnictwo Literackie, Warszawa, 2019
- Skousen M, Struktura Produkcji. Giełda, Kapitał, Konsumpcja, Fijorr Publishing, Warszawa, 2011
Literatura dodatkowa
- Bywalec C., Konsumpcja a rozwój gospodarczy i społeczny, C.H. Beck, Warszawa, 2010
- Kusińska A. (red.), Olejniczuk-Merta A. (red.), Konsumpcja w Polsce. Raport roczny, Instytut Badań Rynku, Konsumpcji i Koniunktur, Warszawa, 2009
- Zalega T., Konsumpcja - podstawy teoretyczne, Wydawnictwo Naukowe Wydziału Zarządzania Uniwersytetu Warszawskiego, Warszawa, 2007
- David Mautin Oke, Gerry Bokana, Understanding the Theory of Consumption in the Context of a Developing Economy, Journal of Economics and Behavioral Studies (ISSN: 2220-6140)Vol. 9, No. 5, https://www.researchgate.net/publication/320552499_Understanding_the_Theory_of_Consumption_in_the_Context_of_a_Developing_Economy, 2017