Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Technologii i Inżynierii Chemicznej - Inżynieria Materiałów i Nanomateriałów (S1)

Sylabus przedmiotu Zarządzanie jakością:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Inżynieria Materiałów i Nanomateriałów
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Zarządzanie jakością
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Inżynierii Materiałów Katalitycznych i Sorpcyjnych
Nauczyciel odpowiedzialny Beata Tryba <Beata.Tryba@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Beata Tryba <Beata.Tryba@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW6 15 1,00,62zaliczenie
projektyP6 15 1,00,38zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Brak wymagań wstępnych

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie studentów z istniejącymi koncepcjami i systemami zarządzania jakością, ze szczególnym uwzględnieniem norm ISO 9000
C-2Zapoznanie studentów z istniejącymi metodami poprawy jakości z przykładami
C-3Zapoznanie studentów z kosztami jakości, jak można wpływać na koszty jakości w celu osiągnięcia korzystnych wyników finansowych

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
projekty
T-P-1Wykorzystanie metod poprawy jakości w praktyce5
T-P-2Statystyczna analiza danych w zarządzaniu jakością5
T-P-3Ocena efektów zarządzania jakością2
T-P-4Prezentacja wykonanych projektów3
15
wykłady
T-W-1Historia zarządzania jakością1
T-W-2Koncepcje i systemy zarządzania jakością - zasady Deminga, TQM, Szczupłe Zarządzanie i Lean Management3
T-W-3Badania niezawodności wyrobów1
T-W-4Zarządzanie jakością wg norm ISO 9000 z przykładami1
T-W-5Metody i narzędzia poprawy jakości2
T-W-6Koszty jakości2
T-W-7Karty kontrolne produktów1
T-W-8Statystyczna kontrola odbiorcza1
T-W-9Certyfikacja wyrobów i systemów jakości1
T-W-10Analiza ryzyka w zarządzaniu jakością1
T-W-11Zaliczenie - test sprawdzający znajomość treści wykładowych1
15

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
projekty
A-P-1Uczestnictwo w zajęciach15
A-P-2Zbieranie materiałów do projektu6
A-P-3Przygotowanie projektu7
A-P-4Konsultacje z prowadzącym zajęcia2
30
wykłady
A-W-1Uczestnictwo w wykładach15
A-W-2Przegląd literatury5
A-W-3Opanowanie materiału wykładowego8
A-W-4Konsultacje z wykładowcą2
30

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1wykład informacyjny z prezentacją multimedialną

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: ocena z wykonanego projektu
S-2Ocena podsumowująca: Ocena z testu na koniec kursu

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
IMiN_1A_C29_W01
wymienia systemy zarządzania jakością i definiuje pojęcie jakości, analizuje koszty jakości, charakteryzuje zdolność jakościową produktów i procesów
IMiN_1A_W08C-2, C-1, C-3T-W-6, T-W-1, T-W-7, T-W-5, T-W-8, T-W-4, T-W-3, T-W-2M-1S-2

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
IMiN_1A_C29_K03
Analizuje skutki działania systemu zarządzania jakością na wynik finansowy firmy, charakteryzuje metody poprawy jakości i określa cele jakościowe w przedsiębiorstwie
IMiN_1A_K03C-2, C-3T-P-1, T-P-2, T-P-3M-1S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
IMiN_1A_C29_W01
wymienia systemy zarządzania jakością i definiuje pojęcie jakości, analizuje koszty jakości, charakteryzuje zdolność jakościową produktów i procesów
2,0
3,0uzyskane z testu końcowego wyniku w przedziale [51%, 60%] punktów
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
IMiN_1A_C29_K03
Analizuje skutki działania systemu zarządzania jakością na wynik finansowy firmy, charakteryzuje metody poprawy jakości i określa cele jakościowe w przedsiębiorstwie
2,0
3,0Wykonanie prawidłowo projektu w terminie
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Adam Hamrol, Władysław Mantura, Zarządzanie jakością, Teoria i praktyka, Wydawnictwo Naukowe PWN, 2009, 3
  2. Łunarski Jerzy, Zarządzanie jakością. Standardy i zasady, Wydawnictwa Naukowo Techniczne, 2007
  3. pod red. Adama Tabora, Andrzeja Zająca, Marka Rączki, Zarządzanie Jakością, Wydawnictwo Politechniki Krakowskiej, Kraków, 2000
  4. P. B. Jensen, Iso 9000: przewodnik i komentarz, Wydawnictwo Normalizacyjne ALFA-WERO, Warszawa, 1996

Literatura dodatkowa

  1. K. Giera, W. Werpachowski, Księga Jakości, MCNEAMT, Radom, 1994

Treści programowe - projekty

KODTreść programowaGodziny
T-P-1Wykorzystanie metod poprawy jakości w praktyce5
T-P-2Statystyczna analiza danych w zarządzaniu jakością5
T-P-3Ocena efektów zarządzania jakością2
T-P-4Prezentacja wykonanych projektów3
15

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Historia zarządzania jakością1
T-W-2Koncepcje i systemy zarządzania jakością - zasady Deminga, TQM, Szczupłe Zarządzanie i Lean Management3
T-W-3Badania niezawodności wyrobów1
T-W-4Zarządzanie jakością wg norm ISO 9000 z przykładami1
T-W-5Metody i narzędzia poprawy jakości2
T-W-6Koszty jakości2
T-W-7Karty kontrolne produktów1
T-W-8Statystyczna kontrola odbiorcza1
T-W-9Certyfikacja wyrobów i systemów jakości1
T-W-10Analiza ryzyka w zarządzaniu jakością1
T-W-11Zaliczenie - test sprawdzający znajomość treści wykładowych1
15

Formy aktywności - projekty

KODForma aktywnościGodziny
A-P-1Uczestnictwo w zajęciach15
A-P-2Zbieranie materiałów do projektu6
A-P-3Przygotowanie projektu7
A-P-4Konsultacje z prowadzącym zajęcia2
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Uczestnictwo w wykładach15
A-W-2Przegląd literatury5
A-W-3Opanowanie materiału wykładowego8
A-W-4Konsultacje z wykładowcą2
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięIMiN_1A_C29_W01wymienia systemy zarządzania jakością i definiuje pojęcie jakości, analizuje koszty jakości, charakteryzuje zdolność jakościową produktów i procesów
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówIMiN_1A_W08Absolwent zna i rozumie podstawowe pojęcia związaną z zarządzaniem jakością
Cel przedmiotuC-2Zapoznanie studentów z istniejącymi metodami poprawy jakości z przykładami
C-1Zapoznanie studentów z istniejącymi koncepcjami i systemami zarządzania jakością, ze szczególnym uwzględnieniem norm ISO 9000
C-3Zapoznanie studentów z kosztami jakości, jak można wpływać na koszty jakości w celu osiągnięcia korzystnych wyników finansowych
Treści programoweT-W-6Koszty jakości
T-W-1Historia zarządzania jakością
T-W-7Karty kontrolne produktów
T-W-5Metody i narzędzia poprawy jakości
T-W-8Statystyczna kontrola odbiorcza
T-W-4Zarządzanie jakością wg norm ISO 9000 z przykładami
T-W-3Badania niezawodności wyrobów
T-W-2Koncepcje i systemy zarządzania jakością - zasady Deminga, TQM, Szczupłe Zarządzanie i Lean Management
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny z prezentacją multimedialną
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: Ocena z testu na koniec kursu
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0uzyskane z testu końcowego wyniku w przedziale [51%, 60%] punktów
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięIMiN_1A_C29_K03Analizuje skutki działania systemu zarządzania jakością na wynik finansowy firmy, charakteryzuje metody poprawy jakości i określa cele jakościowe w przedsiębiorstwie
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówIMiN_1A_K03Absolwent jest gotów do wypełniania zobowiązań społecznych, współorganizowania działalności na rzecz środowiska społecznego, inicjowania działań na rzecz interesu publicznego, myślenia i działania w sposób przedsiębiorczy
Cel przedmiotuC-2Zapoznanie studentów z istniejącymi metodami poprawy jakości z przykładami
C-3Zapoznanie studentów z kosztami jakości, jak można wpływać na koszty jakości w celu osiągnięcia korzystnych wyników finansowych
Treści programoweT-P-1Wykorzystanie metod poprawy jakości w praktyce
T-P-2Statystyczna analiza danych w zarządzaniu jakością
T-P-3Ocena efektów zarządzania jakością
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny z prezentacją multimedialną
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: ocena z wykonanego projektu
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Wykonanie prawidłowo projektu w terminie
3,5
4,0
4,5
5,0