Wydział Technologii i Inżynierii Chemicznej - Inżynieria chemiczna i procesowa (N2)
Sylabus przedmiotu Dezodoryzacja i odoryzacja przemysłowa:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Inżynieria chemiczna i procesowa | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia niestacjonarne | Poziom | drugiego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | magister inżynier | ||
Obszary studiów | charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Dezodoryzacja i odoryzacja przemysłowa | ||
Specjalność | Procesy i urządzenia w ochronie środowiska | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Inżynierii Chemicznej i Procesowej | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Małgorzata Latzke <malgorzata.latzke@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | |||
ECTS (planowane) | 2,0 | ECTS (formy) | 2,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Podstawowa wiedza z zakresu inżynierii chemicznej i ochrony środowiska |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Opanowanie podstawowej wiedzy obejmującej istotę problemu uciążliwości zapachowej oraz metody ochrony zapachowej jakości powietrza i zmniejszania uciążliwosci zapachowej. |
C-2 | Student ma umiejetność oznaczenia stezenia zapachowego, emisji zapachowej, oceny zapachowego oddziaływania obiektu oraz skutecznosci dezodoryzacji zgodnie z PN-EN 13725, modelowania rozprzestrzeniania sie odorów. |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
T-L-1 | Sensoryczne pomiary stężeń odorantów w przemysłowych gazach odlotowych. Oceny skuteczności dezodoryzacji gazów (zmiany stężeń odorantów. zmiany intensywnosci zapachu). Określanie potencjalnego zasiegu ponadnormatywnej uciążliwości zapachu emitowanych gazów. Określanie stopnia dezodoryzacji gazów gwarantujacego pożądaną redukcję zasięgu uciążliwości emitorów. Terenowa weryfikacja wyników komputerowej symulacji rozprzestrzeniania się odorantów. | 18 |
18 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
A-L-1 | uczestnictwo w zajęciach | 18 |
A-L-2 | konsultacje z prowadzącym przedmiot | 3 |
A-L-3 | przygotowanie do zaliczenia | 29 |
50 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | ćwiczenia laboratoryjne |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne na koniec zajęć |
S-2 | Ocena formująca: Ocena aktywności uczestniczących w zajęciach studentów |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ICHP_2A_C07-11_W01 Student ma podstawową wiedzę obejmujacą istotę problemu uciążliwosci zapachowej oraz metody ochrony zapachowej jakości powietrza i zmniejszania uciążliwosci zapachowej. | ICHP_2A_W05 | — | — | C-1 | T-L-1 | M-1 | S-1 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ICHP_2A_C07-11_U01 Student ma umiejętność oznaczenia stężenia zapachowego, emisji zapachowej, oceny zapachowego oddziaływania obiektu oraz skutecznosci dezodoryzacji zgodnie z PN-EN 13725, modelowania rozprzestrzeniania sie odorów. | ICHP_2A_U12, ICHP_2A_U18 | — | — | C-2 | T-L-1 | M-1 | S-2 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ICHP_2A_C07-11_K01 Student ma swiadomość znaczenia możliwosci wyznaczania prawidłowej lokalizacji dla potencjalnie uciążliwych obiektów i oceny skutecznosci dezodoryzacji. | ICHP_2A_K02, ICHP_2A_K03 | — | — | C-1, C-2 | T-L-1 | M-1 | S-2 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ICHP_2A_C07-11_W01 Student ma podstawową wiedzę obejmujacą istotę problemu uciążliwosci zapachowej oraz metody ochrony zapachowej jakości powietrza i zmniejszania uciążliwosci zapachowej. | 2,0 | |
3,0 | Student ma podstawową wiedze w zakresie treści programowch przedmiotu | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ICHP_2A_C07-11_U01 Student ma umiejętność oznaczenia stężenia zapachowego, emisji zapachowej, oceny zapachowego oddziaływania obiektu oraz skutecznosci dezodoryzacji zgodnie z PN-EN 13725, modelowania rozprzestrzeniania sie odorów. | 2,0 | |
3,0 | Student ma podstawowe umiejetności w zakresie oceny zapachowego oddziaływania obiektów | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ICHP_2A_C07-11_K01 Student ma swiadomość znaczenia możliwosci wyznaczania prawidłowej lokalizacji dla potencjalnie uciążliwych obiektów i oceny skutecznosci dezodoryzacji. | 2,0 | |
3,0 | swiadomość znaczenia możliwosci wyznaczania prawidłowej lokalizacji dla potencjalnie uciążliwych obiektów | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- J. Kosmider. B. Mazur-Chrzanowska. B. Wvszvnski, Odory, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, 2002
Literatura dodatkowa
- PN-EN 13725, Jakość powietrza. Oznaczanie stężenia zapachowego metodą olfaktometrii dynamicznej, PKN, Warszawa, 2007