Wydział Technologii i Inżynierii Chemicznej - Inżynieria chemiczna i procesowa (N2)
specjalność: Inżynieria procesów w technologiach przetwórczych
Sylabus przedmiotu Zarzadzanie i inżynieria produkcji:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Inżynieria chemiczna i procesowa | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia niestacjonarne | Poziom | drugiego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | magister inżynier | ||
Obszary studiów | charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Zarzadzanie i inżynieria produkcji | ||
Specjalność | Eksploatacja instalacji przemysłu petrochemicznego | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Inżynierii Chemicznej i Procesowej | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Jolanta Szoplik <Jolanta.Szoplik@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | Dorota Downarowicz <Dorota.Downarowicz@zut.edu.pl>, Jolanta Szoplik <Jolanta.Szoplik@zut.edu.pl> | ||
ECTS (planowane) | 2,0 | ECTS (formy) | 2,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Wymagana jest podstawowa wiedza z zakresu organizacji i eksploatacji systemów produkcyjnych |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Przedstawienie Studentom zasad planowania, organizacji i zarządzania produkcją oraz interpretacji podstawowych wskaźników procesu. |
C-2 | Poznanie podstawowych metod i narzędzi zarządzania jakością oraz przedstawienie zasad opracowywania różnych planów kompleksowego zarządzania jakoscią. |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
wykłady | ||
T-W-1 | Wprowadzenie do przedmiotu, przedstawienie treści programowych, omówienie celu i efektów przedmiotowych, zaproponowanie literatury do przedmiotu, omówienie kryteriów zaliczenia przedmiotu | 1 |
T-W-2 | Ekonomika produkcji w przedsiębiorstwie | 2 |
T-W-3 | Organizacja procesu produkcyjnego w przestrzeni i czasie | 1 |
T-W-4 | Planowanie produktu i zasobów | 1 |
T-W-5 | Innowacyjność produkcji | 2 |
T-W-6 | Nowoczesne koncepje zarządzania produkcją | 1 |
T-W-7 | Kolokwium I | 1 |
T-W-8 | Metody i narzędzia kompleksowego zarządzania jakością (FMEA, QFD, RCA i inne), przykłady zastosowania | 4 |
T-W-9 | Znormalizowane systemy zarządzania jakością | 2 |
T-W-10 | Modele i kryteria samooceny organizacji (zasoby, procesy, pomiary i doskonalenie) | 1 |
T-W-11 | Nadzór nad niezgodnościami. Model zapewnienia jakości w projektowaniu, produkcji, usługach i pracach rozwojowych | 1 |
T-W-12 | Kolokwium II | 1 |
18 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
wykłady | ||
A-W-1 | Uczestnictwo w zajęciach | 18 |
A-W-2 | Studiowanie literatury przedmiotu | 15 |
A-W-3 | Przygotowanie do zaliczenia wykładów | 11 |
A-W-4 | Konsultacje | 6 |
50 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Metody podające: wykład informacyjny |
M-2 | Metody problemowe: wykład konwersatoryjny |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena podsumowująca: Kolokwium I - zaliczenie pisemne pierwszej części wykładu |
S-2 | Ocena podsumowująca: Kolokwium II - zaliczenie pisemne drugiej części wykładu |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ICHP_2A_A10-02_W01 Student ma podstawową wiedzę z zakresu ekonomiki i zarządzania przedsiębiorstwem | ICHP_2A_W08 | — | — | C-1 | T-W-2, T-W-6, T-W-5, T-W-4, T-W-3 | M-1 | S-1 |
ICHP_2A_A10-02_W02 Student ma podstawową wiedzę w zakresie kompleksowego zarządzania jakoscią | ICHP_2A_W12 | — | — | C-2 | T-W-8, T-W-9, T-W-10, T-W-11 | M-2 | S-2 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ICHP_2A_A10-02_U01 Student potrafi zdefiniować zasady planowania, organizacji i zarządzania produkcją. Potrafi interpretować podstawowe wskaźniki procesu produkcyjnego. Potrafi oszacować koszty instalacji przemysłowej. | ICHP_2A_U12, ICHP_2A_U14 | — | — | C-1 | T-W-2, T-W-6, T-W-5, T-W-4, T-W-3 | M-1 | S-1 |
ICHP_2A_A10-02_U02 Student potrafi zaproponować metodę i opracować podstawowy plan kompleksowego zarządzania jakością w przedsiębiorstwie | ICHP_2A_U12, ICHP_2A_U16 | — | — | C-2 | T-W-8, T-W-9, T-W-10, T-W-11 | M-2 | S-2 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ICHP_2A_A10-02_K01 Student potrafi przewidywać skutki gospodarcze decyzji podejmowanych w przedsiębiorstwie | ICHP_2A_K02, ICHP_2A_K05 | — | — | C-1, C-2 | T-W-8, T-W-4 | M-2, M-1 | S-2, S-1 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ICHP_2A_A10-02_W01 Student ma podstawową wiedzę z zakresu ekonomiki i zarządzania przedsiębiorstwem | 2,0 | |
3,0 | Student zna podstawowe zagadnienia z zakresu ekonomiki i zarządzania przedsiębiorstwem | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 | ||
ICHP_2A_A10-02_W02 Student ma podstawową wiedzę w zakresie kompleksowego zarządzania jakoscią | 2,0 | |
3,0 | Student ma podstawową wiedzę w zakresie zarządania jakością | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ICHP_2A_A10-02_U01 Student potrafi zdefiniować zasady planowania, organizacji i zarządzania produkcją. Potrafi interpretować podstawowe wskaźniki procesu produkcyjnego. Potrafi oszacować koszty instalacji przemysłowej. | 2,0 | |
3,0 | Student potrafi wskazać praktycznie zastosowanie zdobytej wiedzy oraz zinterpretować parametry ekonomiczne | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 | ||
ICHP_2A_A10-02_U02 Student potrafi zaproponować metodę i opracować podstawowy plan kompleksowego zarządzania jakością w przedsiębiorstwie | 2,0 | |
3,0 | Student potrafi opracować podstawowy plan zarządzania jakością | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ICHP_2A_A10-02_K01 Student potrafi przewidywać skutki gospodarcze decyzji podejmowanych w przedsiębiorstwie | 2,0 | |
3,0 | Student wykazuje zainteresowanie podstawowymi zjawiskami i procesami gospodarczymi zachodzącymi w przedsięborstwie oraz jest świadomy skutków podejmowanych decyzji | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Duraj J., Podstawy ekonomiki przedsiębiorstwa, PWE, Warszawa, 2004, 2
- Sobczyk G.(red.), Ekonomika małych i średnich przedsiębiorstw, Difin, Warszawa, 2004
- Siuda W., Elementy prawa dla ekonomistów, Wydawnictwo Naukowe Contact, Poznań, 2013, 22
- Skalik J., Organizacja i zarządzanie, Wyd. Wyższej Szkoły Zarządzania i Finansów we Wrocławiu, Wrocław, 2001
- Hamrol Adam, Zarządzanie jakością z przykładami, PWN, Warszawa, 2011
- Iwasiewicz Andrzej, Zarządzanie jakością w przykładach i zadaniach, Śląskie Wydawnictwo Naukowe WSZiNS, Tychy, 2005
- Szczepańska Katarzyna, Zarządzanie jakością. Koncepcje, metody, techniki, narzędzia, Politechnika Warszawska, Warszawa, 2013
- Szczepańska Katarzyna, Metody i techniki TQM, Politechnika Warszawska, Warszawa, 2009
Literatura dodatkowa
- Pasternak K., Zarys zarządzania produkcją, PWE, Warszawa, 2005
- Muhlemann A. P., Oakland J. S., Lockyer K. G., Zarządzanie. Produkcja i Usługi, PWN, Warszawa, 2001
- Waters D., Zarządzanie operacyjne. Towary i usługi, PWN, Warszawa, 2015
- Szczepańska Katarzyna, Podstawy zarządzania jakością, Politechnika Warszawska, Warszawa, 2011