Wydział Technologii i Inżynierii Chemicznej - Chemical Engineering (S1)
Sylabus przedmiotu Strategies for Startups:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Chemical Engineering | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | inżynier | ||
Obszary studiów | charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Strategies for Startups | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Inżynierii Polimerów i Biomateriałów | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Mirosława El Fray <Miroslawa.ElFray@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | |||
ECTS (planowane) | 1,0 | ECTS (formy) | 1,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | angielski |
Blok obieralny | 3 | Grupa obieralna | 2 |
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Student knows the basics of high school mathematics. |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Consolidation of knowledge related to the startups. |
C-2 | Developing student’s ability to recognize the basic concepts of startups. |
C-3 | Improving student’s awareness of the need for continuous education and professional development. |
C-4 | Acquiring knowledge on startup development proces and tools. Strategies to use in consecutive stages of business venture development. |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
wykłady | ||
T-W-1 | Marketing strategies for startups. Analysis of the market needs, market trends and market growth projections. Industry analysis - the roles of major industry competitors. Positioning statements. Pricing strategy. Promotion strategy. Distribution and delivery strategy. Marketing programs. Market research techniques; Forming value proposition and business model; Identyfying Minimum Viable Product; Bootstraping techniques; Defining IPR strategy; Strategies for team management | 15 |
15 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
wykłady | ||
A-W-1 | Participation in lectures | 15 |
A-W-2 | Self-study of the literature | 8 |
A-W-3 | Consultations | 2 |
25 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Lecture |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: Written test |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ChEn_1A_C26b_W01 Student has theory-based knowledge within the scope of startups. | ChEn_1A_W16, ChEn_1A_W17 | — | — | C-1 | T-W-1 | M-1 | S-1 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ChEn_1A_C26b_U01 Student can use the acquired knowledge to recognize the basic concepts of startups. | ChEn_1A_U05, ChEn_1A_U11, ChEn_1A_U13 | — | — | C-2 | T-W-1 | M-1 | S-1 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
ChEn_1A_C26b_K01 Student is aware of the need for continuous education and professional development in the field of startups. | ChEn_1A_K02, ChEn_1A_K06 | — | — | C-3 | T-W-1 | M-1 | S-1 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ChEn_1A_C26b_W01 Student has theory-based knowledge within the scope of startups. | 2,0 | |
3,0 | Student demonstrates basic knowledge of startups. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ChEn_1A_C26b_U01 Student can use the acquired knowledge to recognize the basic concepts of startups. | 2,0 | |
3,0 | Student is able to use the acquired knowledge at a basic level to recognize the basic concepts of startups. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ChEn_1A_C26b_K01 Student is aware of the need for continuous education and professional development in the field of startups. | 2,0 | |
3,0 | The student understands the need for continuous education and training at a basic level in the field of startups. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Uchino Kenji, Entrepreneurship for engineers., CRC Press, 2009
- Steve Blank, The Startup Owner's Manual: The Step-By-Step Guide for Building a Great Company, 2011
- Eric Ries, The Lean Startup: How Today's Entrepreneurs Use Continuous Innovation to Create Radically Successful Businesses, 2011
- Ash Maurya, Running Lean: Iterate from Plan A to a Plan That Works, 2011