Wydział Technologii i Inżynierii Chemicznej - Chemia (S1)
Sylabus przedmiotu Olfaktometria:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Chemia | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | inżynier | ||
Obszary studiów | charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Olfaktometria | ||
Specjalność | Chemia ogólna i analityka chemiczna | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Inżynierii Chemicznej i Procesowej | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Małgorzata Latzke <malgorzata.latzke@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | Małgorzata Latzke <malgorzata.latzke@zut.edu.pl> | ||
ECTS (planowane) | 2,0 | ECTS (formy) | 2,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Znajomość programu Excel (podstawowe funkcje) |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Zapoznanie studenta z podstawową wiedzą z zakresu technik olfaktometrycznych, obejmujących przede wszystkim określanie progu wyczuwalności pojedynczych substancji oraz oznaczanie stężenia zapachowego, jakości hedonicznej i intensywności zapachu mieszanin gazowych |
C-2 | Zapoznanie studenta z możliwościami i korzyściami zastosowania olfaktometrii w praktyce inżynierskiej |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
T-L-1 | Badanie wrażliwości sensorycznej – testy różnicowe | 1 |
T-L-2 | Określanie progu wyczuwalności pojedynczych substancji metodą olfaktometrii dynamicznej (zgonie z PN-EN 13725) | 3 |
T-L-3 | Oznaczanie stężenia zapachowego mieszaniny gazowej metodą olfaktometrii dynamicznej (zgodnie z PN-EN 13725) | 2 |
T-L-4 | Oznaczenie stężenia zapachowego mieszaniny gazowej metodą olfaktometrii statycznej | 4 |
T-L-5 | Określanie intensywności zapachu poszczególnych związków i mieszanin z zastosowaniem wybranych skal wzorców intensywności zapachu | 2 |
T-L-6 | Wyznaczanie współczynnika Webera-Fechnera | 3 |
15 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Podstawy olfaktometrii – węch i zapach (m.in. elementy psychofizyki węchu, prawa psychofizyczne, interakcje węchowe, zapach a budowa związków) | 4 |
T-W-2 | Olfaktometria dynamiczna (m.in. oznaczenie progu wyczuwalności pojedynczych substancji oraz stężenia zapachowego mieszaniny odorantów zgodnie z PN-EN 13725) | 4 |
T-W-3 | Olfaktometria statyczna | 1 |
T-W-4 | Intensywność zapachu i jakość hedoniczna | 1 |
T-W-5 | Olfaktometria w praktyce inżynierskiej (m.in. dokładność i powtarzalność pomiarów olfaktometrycznych; planowanie i organizacja pomiarów olfaktometrycznych; badania zapachowej jakości materiałów, pomiary emisji zapachowej, ocena skuteczności dezodoryzacji, określanie parametrów procesowych i technologicznych) | 5 |
15 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
A-L-1 | Uczestnictwo w zajęciach | 15 |
A-L-2 | Przygotowanie do zajęć | 9 |
A-L-3 | Konsultacje z prowadzącym zajęcia | 1 |
25 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | Uczestnictwo w zajęciach | 15 |
A-W-2 | Przygotowanie do zaliczenia przedmiotu | 4 |
A-W-3 | Konsultacje | 1 |
A-W-4 | Studia literaturowe | 5 |
25 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Wykład informacyjny + metody problemowe i aktywizujące |
M-2 | Ćwiczenia laboratoryjne |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena podsumowująca: Wykład: zaliczenie pisemne pod koniec zajęć |
S-2 | Ocena formująca: Laboratorium: weryfikacja wiedzy w formie wejściówek |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
KCh_1A_D01-05_W01 Posiada uporządkowaną, zarówno ogólną, jak i praktyczną wiedzę w zakresie olfaktometrii inżynierskiej. Zna fundamenty olfaktometrii oraz normę europejską PN-EN 13725. Potrafi zdefiniować jednostkę zapachową i stężenie zapachowe. | KCh_1A_W01 | — | — | C-1, C-2 | T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-1, T-W-5 | M-1 | S-1 |
KCh_1A_D01-05_W02 Zna metody obliczeniowe i statystyczne stosowane do obróbki wyników badań olfaktometrycznych. Wie jak zastosować odpowiednie metody obliczeniowe i programy komputerowe do rozwiązywania/minimalizowania problemu uciążliwości zapachowej. | KCh_1A_W04 | — | — | C-1, C-2 | T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-L-6 | M-1, M-2 | S-1, S-2 |
KCh_1A_D01-05_W03 Zna podstawowe aspekty działania aparatury naukowej stosowanej w laboratorium olfaktometrycznym. | KCh_1A_W05 | — | — | C-1 | T-L-2, T-L-3, T-L-4 | M-2 | S-2 |
KCh_1A_D01-05_W04 Zna zasady pracy w laboratorium olfaktometrycznym | KCh_1A_W06 | — | — | C-1 | T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-5 | M-2 | S-2 |
KCh_1A_D01-05_W05 Zna podstawowe metody, techniki, narzędzia i materiały stosowane w analizie olfaktometrycznej i przy pobieraniu/przygotowaniu próbek do takiej analizy. | KCh_1A_W11 | — | — | C-1, C-2 | T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-L-6 | M-1, M-2 | S-1, S-2 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
KCh_1A_D01-05_U01 Potrafi analizować problemy z zakresu emisji zapachu, w szczególności problemy o charakterze inżynierskim związane z uciążliwością zapachową oraz znajdować ich rozwiązania w oparciu o zdobytą wiedzę. | KCh_1A_U01 | — | — | C-2 | T-W-5, T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-L-6 | M-1, M-2 | S-1, S-2 |
KCh_1A_D01-05_U02 Potrafi zaplanować i wykonywać analizy ilościowe z wykorzystaniem metod olfaktometrycznych oraz interpretować wyniki pomiarów i formułować wnioski | KCh_1A_U02 | — | — | C-1, C-2 | T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-L-6 | M-2 | S-2 |
KCh_1A_D01-05_U03 Potrafi planować i przeprowadzać proste badania doświadczalne i symulacje komputerowe w zakresie określenia/porównania właściwości zapachowych materiałów lub mieszanek gazów, a także doboru parametrów procesowych i technologicznych pod kątem ograniczania uciążliwości zapachowej. | KCh_1A_U03 | — | — | C-1, C-2 | T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-L-6 | M-2 | S-2 |
KCh_1A_D01-05_U04 Potrafi ocenić istniejące rozwiązania techniczne/technologiczne pod kątem zapachowego oddziaływania, oraz zaproponować rozwiązania w kierunku zminimalizowania zapachowego oddziaływania. | KCh_1A_U05 | — | — | C-2 | T-W-5 | M-1 | S-1 |
KCh_1A_D01-05_U05 Potrafi dokonać identyfikacji i sformułować specyfikację prostych zadań inżynierskich o charakterze praktycznym w zakresie ochrony zapachowej jakości powietrza. | KCh_1A_U14 | — | — | C-2 | T-W-5 | M-1 | S-1 |
KCh_1A_D01-05_U06 Potrafi wybrać i zastosować właściwą technikę olfaktometryczną do rozwiązania problemu uciążliwości zapachowej zarówno materiałów, jak i instalacji. | KCh_1A_U15 | — | — | C-1, C-2 | T-W-5 | M-1 | S-1 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
KCh_1A_D01-05_K01 Mając świadomość wpływu swoich działań na zapachową jakość powietrza prawidłowo identyfikuje i rozstrzyga dylematy związane z wykonywaniem zawodu inżyniera chemika. | KCh_1A_K04 | — | — | C-2 | T-W-5 | M-1 | S-1 |
KCh_1A_D01-05_K02 Rozumie społeczne aspekty praktycznego stosowania zdobytej wiedzy i umiejętności oraz związaną z tym odpowiedzialność za podejmowane decyzje; ma świadomość ważności i rozumie pozatechniczne aspekty i skutki działalności inżynierskiej, w tym jej wpływu na środowisko, zwłaszcza na zapachową jakość powietrza. | KCh_1A_K05 | — | — | C-2 | T-W-5 | M-1 | S-1 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
KCh_1A_D01-05_W01 Posiada uporządkowaną, zarówno ogólną, jak i praktyczną wiedzę w zakresie olfaktometrii inżynierskiej. Zna fundamenty olfaktometrii oraz normę europejską PN-EN 13725. Potrafi zdefiniować jednostkę zapachową i stężenie zapachowe. | 2,0 | Nie zna w dostatecznym stopniu podstawowych pojęć, definicji i problemów związanych z olfaktometrią. Nie zna podstawowych technik olfaktometrycznych oraz metod pobierania/przygotowania próbek do analizy olfaktometrycznej oraz celowości zastosowania olfaktometrii w praktyce inżynierskiej (nie opanował wiedzy na poziomie co najmniej 50 % w odniesieniu do treści programowych przedmiotu). |
3,0 | Zna w dostatecznym stopniu podstawowe pojęcia, definicje i problemy związane z olfaktometrią. Zna w dostatecznym stopniu podstawowe techniki olfaktometryczne oraz metody pobierania/przygotowania próbek do analizy olfaktometrycznej oraz celowość zastosowania olfaktometrii w praktyce inżynierskiej (opanował wiedzę na poziomie 50-59 % w odniesieniu do treści programowych przedmiotu). | |
3,5 | Opanował wiedzę na poziomie 60-69 % w odniesieniu do treści programowych przedmiotu | |
4,0 | Zna w dobrym stopniu podstawowe pojęcia, definicje i problemy związane z olfaktometrią. Zna w dobrym stopniu podstawowe techniki olfaktometryczne oraz metody pobierania/przygotowania próbek do analizy olfaktometrycznej oraz celowość zastosowania olfaktometrii w praktyce inżynierskiej (opanował wiedzę na poziomie 70-79 % w odniesieniu do treści programowych przedmiotu). | |
4,5 | Opanował wiedzę na poziomie 80-89 % w odniesieniu do treści programowych przedmiotu | |
5,0 | Zna w bardzo dobrym stopniu podstawowe pojęcia, definicje i problemy związane z olfaktometrią. Zna w bardzo dobrym stopniu podstawowe techniki olfaktometryczne oraz metody pobierania/przygotowania próbek do analizy olfaktometrycznej oraz celowość zastosowania olfaktometrii w praktyce inżynierskiej (opanował wiedzę na poziomie 90-100 % w odniesieniu do treści programowych przedmiotu). | |
KCh_1A_D01-05_W02 Zna metody obliczeniowe i statystyczne stosowane do obróbki wyników badań olfaktometrycznych. Wie jak zastosować odpowiednie metody obliczeniowe i programy komputerowe do rozwiązywania/minimalizowania problemu uciążliwości zapachowej. | 2,0 | Nie potrafi przeprowadzić prostych obliczeń wykorzystywanych w olfaktometrii (nie opanował niezbędnej wiedzy na poziomie co najmniej 50 %) |
3,0 | Wie jak określić przedział ufności wyniku oraz jak sprawdzić, czy członek zespołu oceniającego zapach spełnia kryteria wrażliwości sensorycznej zgodnie z PN-EN 13725 (opanował niezbędną wiedzę na poziomie 50-59 %) | |
3,5 | Opanował niezbędną wiedzę na poziomie 60-69 % | |
4,0 | Potrafi dobrze przeprowadzić selekcję oceniających do zespołu olfaktometrycznego, przedstawić wyniki badań olfakotmetrycznych oraz ocenić ich jakość (opanował niezbędną wiedzę na poziomie 70-79 %) | |
4,5 | Opanował niezbędną wiedzę na poziomie 80-89 % | |
5,0 | Potrafi bardzo dobrze przeprowadzić selekcję oceniających do zespołu olfaktometrycznego, przedstawić wyniki badań olfakotmetrycznych oraz ocenić ich jakość (opanował niezbędną wiedzę na poziomie 90-100 %) | |
KCh_1A_D01-05_W03 Zna podstawowe aspekty działania aparatury naukowej stosowanej w laboratorium olfaktometrycznym. | 2,0 | Nie zna podstawowych aspektów działania aparatury stosowanej w laboratorium olfaktometrycznym (nie opanował niezbędnej wiedzy na poziomie co najmniej 50 %) |
3,0 | Zna w stopniu dostatecznym podstawowe aspekty działania olfaktometru dynamicznego, sprzętu do pobierania próbek oraz innej aparatury, wykorzystywanej w laboratorium olfaktometrycznym (opanował niezbędną wiedzę na poziomie 50-59 %) | |
3,5 | Opanował niezbędną wiedzę na poziomie 60-69 % | |
4,0 | Zna w stopniu dobrym podstawowe aspekty działania olfaktometru dynamicznego, sprzętu do pobierania próbek oraz innej aparatury, wykorzystywanej w laboratorium olfaktometrycznym (opanował niezbędną wiedzę na poziomie 70-79 %) | |
4,5 | Opanował niezbędną wiedzę na poziomie 80-89 % | |
5,0 | Zna w stopniu bardzo dobrym podstawowe aspekty działania olfaktometru dynamicznego, sprzętu do pobierania próbek oraz innej aparatury, wykorzystywanej w laboratorium olfaktometrycznym (opanował niezbędną wiedzę na poziomie 90-100 %) | |
KCh_1A_D01-05_W04 Zna zasady pracy w laboratorium olfaktometrycznym | 2,0 | Nie zna w stopniu dostatecznym zasad pracy w laboratorium olfaktometrycznym (nie opanował niezbędnej wiedzy na poziomie co najmniej 50 %) |
3,0 | Zna w stopniu dostatecznym zasady pracy w laboratorium olfaktometrycznym, w tym również kodeks zachowania członka zespołu olfaktometrycznego oraz zadania i obowiązki zarówno członka zespołu, jak i operatora (opanował niezbędną wiedzę na poziomie 50-59 %). | |
3,5 | Opanował niezbędną wiedzę na poziomie 60-69 % | |
4,0 | Zna w stopniu dobrym zasady pracy w laboratorium olfaktometrycznym, w tym również kodeks zachowania członka zespołu olfaktometrycznego oraz zadania i obowiązki zarówno członka zespołu, jak i operatora (opanował niezbędną wiedzę na poziomie 70-79 %). | |
4,5 | Opanował niezbędną wiedzę na poziomie 80-89 % | |
5,0 | Zna w stopniu bardzo dobrym zasady pracy w laboratorium olfaktometrycznym, w tym również kodeks zachowania członka zespołu olfaktometrycznego oraz zadania i obowiązki zarówno członka zespołu, jak i operatora (opanował niezbędną wiedzę na poziomie 90-100 %). | |
KCh_1A_D01-05_W05 Zna podstawowe metody, techniki, narzędzia i materiały stosowane w analizie olfaktometrycznej i przy pobieraniu/przygotowaniu próbek do takiej analizy. | 2,0 | Nie potrafi w stopniu dostatecznym scharakteryzować podstawowych technik olfaktometrycznych. Nie wie jakie materiały mogą być stosowane podczas analizy olfaktometrycznej. Nie opanował niezbędnej wiedzy na poziomie co najmniej 50 %. |
3,0 | Potrafi w stopniu dostatecznym scharakteryzować podstawowe techniki olfaktometryczne. Wie jakie materiały mogą być stosowane podczas analizy olfaktometrycznej. Opanował niezbędną wiedzę na poziomie 50-59 %. | |
3,5 | Opanował niezbędną wiedzę na poziomie 60-69 %. | |
4,0 | Potrafi w stopniu dobrym scharakteryzować podstawowe techniki olfaktometryczne. Wie jakie materiały mogą być stosowane podczas analizy olfaktometrycznej. Opanował niezbędną wiedzę na poziomie 70-79 %. | |
4,5 | Opanował niezbędną wiedzę na poziomie 80-89 %. | |
5,0 | Potrafi w stopniu bardzo dobrym scharakteryzować podstawowe techniki olfaktometryczne. Wie jakie materiały mogą być stosowane podczas analizy olfaktometrycznej. Opanował niezbędną wiedzę na poziomie 90-100 %. |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
KCh_1A_D01-05_U01 Potrafi analizować problemy z zakresu emisji zapachu, w szczególności problemy o charakterze inżynierskim związane z uciążliwością zapachową oraz znajdować ich rozwiązania w oparciu o zdobytą wiedzę. | 2,0 | Nie umie ocenić wielkości emisji zapachowej oraz jej potencjalnej uciążliwości, a także określić możliwych kierunków przeciwdziałania uciążliwości zapachowej. Nie opanował niezbędnych umiejętności na poziomie co najmniej 50 %) |
3,0 | Umie w stopniu dostatecznym ocenić wielkość emisji zapachowej oraz jej potencjalną uciążliwość, a także określić możliwe kierunki przeciwdziałania uciążliwości zapachowej. Opanował niezbędne umiejętności na poziomie 50-59 %) | |
3,5 | Opanował niezbędne umiejętności na poziomie 60-69 %) | |
4,0 | Umie w stopniu dobrym ocenić wielkość emisji zapachowej oraz jej potencjalną uciążliwość, a także określić możliwe kierunki przeciwdziałania uciążliwości zapachowej. Opanował niezbędne umiejętności na poziomie 70-79 %) | |
4,5 | Opanował niezbędne umiejętności na poziomie 80-89 %) | |
5,0 | Umie w stopniu bardzo dobrym ocenić wielkość emisji zapachowej oraz jej potencjalną uciążliwość, a także określić możliwe kierunki przeciwdziałania uciążliwości zapachowej. Opanował niezbędne umiejętności na poziomie 90-100 %) | |
KCh_1A_D01-05_U02 Potrafi zaplanować i wykonywać analizy ilościowe z wykorzystaniem metod olfaktometrycznych oraz interpretować wyniki pomiarów i formułować wnioski | 2,0 | Nie umie dobrać zespołu oceniającego zapach oraz oznaczyć stężenia zapachowego zgodnie z normą PN-EN 13725. Nie potrafi ocenić wiarygodności wyniku pomiaru olfaktometrycznego oraz wyciągnąć prawidłowych wniosków. Nie opanował niezbędnych umiejętności na poziomie co najmniej 50 %. |
3,0 | Umie w stopniu dostatecznym dobrać zespół oceniający zapach oraz oznaczyć stężenie zapachowe zgodnie z normą PN-EN 13725. Potrafi w stopniu dostatecznym ocenić wiarygodność wyniku pomiaru olfaktometrycznego oraz wyciągnąć prawidłowe wnioski. Opanował niezbędne umiejętności na poziomie 50-59 %) | |
3,5 | Opanował niezbędne umiejętności na poziomie 60-69 %) | |
4,0 | Umie w stopniu dobrym dobrać zespół oceniający zapach oraz oznaczyć stężenie zapachowe zgodnie z normą PN-EN 13725. Potrafi w stopniu dostatecznym ocenić wiarygodność wyniku pomiaru olfaktometrycznego oraz wyciągnąć prawidłowe wnioski. Opanował niezbędne umiejętności na poziomie 70-79 %) | |
4,5 | Opanował niezbędne umiejętności na poziomie 80-89 %) | |
5,0 | Umie w stopniu bardzo dobrym dobrać zespół oceniający zapach oraz oznaczyć stężenie zapachowe zgodnie z normą PN-EN 13725. Potrafi w stopniu dostatecznym ocenić wiarygodność wyniku pomiaru olfaktometrycznego oraz wyciągnąć prawidłowe wnioski. Opanował niezbędne umiejętności na poziomie 90-100 %) | |
KCh_1A_D01-05_U03 Potrafi planować i przeprowadzać proste badania doświadczalne i symulacje komputerowe w zakresie określenia/porównania właściwości zapachowych materiałów lub mieszanek gazów, a także doboru parametrów procesowych i technologicznych pod kątem ograniczania uciążliwości zapachowej. | 2,0 | Nie potrafi ocenić cech zapachu i stopnia uciążliwości zapachowej (nie opanował niezbędnych umiejętności na poziomie co najmniej 50%) |
3,0 | Potrafi w stopniu dostatecznym oceniać cechy zapachu i stopień uciążliwości zapachowej (opanował niezbędne umiejętności na poziomie 50-59 %) | |
3,5 | Opanował niezbędne umiejętności na poziomie 60-69 % | |
4,0 | Potrafi w stopniu dobrym oceniać cechy zapachu i stopień uciążliwości zapachowej (opanował niezbędne umiejętności na poziomie 70-79 %) | |
4,5 | Opanował niezbędne umiejętności na poziomie 80-89 % | |
5,0 | Potrafi w stopniu bardzo dobrym oceniać cechy zapachu i stopień uciążliwości zapachowej (opanował niezbędne umiejętności na poziomie 90-100 %) | |
KCh_1A_D01-05_U04 Potrafi ocenić istniejące rozwiązania techniczne/technologiczne pod kątem zapachowego oddziaływania, oraz zaproponować rozwiązania w kierunku zminimalizowania zapachowego oddziaływania. | 2,0 | Nie umie ocenić zapachowego oddziaływania instalacji/aparatów, a także skuteczności dezodoryzacji oraz możliwych kierunków przeciwdziałania uciążliwości zapachowej (nie opanował niezbędnych umiejętności na poziomie co najmniej 50%) |
3,0 | Umie w stopniu dostatecznym ocenić zapachowe oddziaływanie instalacji/aparatów, a także skuteczność dezodoryzacji oraz możliwe kierunki przeciwdziałania uciążliwości zapachowej (opanował niezbędne umiejętności na poziomie 50-59 %) | |
3,5 | Opanował niezbędne umiejętności na poziomie 60-69 % | |
4,0 | Umie w stopniu dobrym ocenić zapachowe oddziaływanie instalacji/aparatów, a także skuteczność dezodoryzacji oraz możliwe kierunki przeciwdziałania uciążliwości zapachowej (opanował niezbędne umiejętności na poziomie 70-79 %) | |
4,5 | Opanował niezbędne umiejętności na poziomie 80-89 % | |
5,0 | Umie w stopniu bardzo dobrym ocenić zapachowe oddziaływanie instalacji/aparatów, a także skuteczność dezodoryzacji oraz możliwe kierunki przeciwdziałania uciążliwości zapachowej (opanował niezbędne umiejętności na poziomie 90-100 %) | |
KCh_1A_D01-05_U05 Potrafi dokonać identyfikacji i sformułować specyfikację prostych zadań inżynierskich o charakterze praktycznym w zakresie ochrony zapachowej jakości powietrza. | 2,0 | Nie potrafi wskazać możliwych przyczyn uciążliwości zapachowej oraz metod przeciwdziałania uciążliwości zapachowej (nie opanował niezbędnych umiejętności na poziomie co najmniej 50 %) |
3,0 | Potrafi w stopniu dostatecznym wskazać możliwe przyczyny uciążliwości zapachowej oraz metody przeciwdziałania uciążliwości zapachowej (opanował niezbędne umiejętności na poziomie 50-59 %) | |
3,5 | Opanował niezbędne umiejętności na poziomie 60-69 % | |
4,0 | Potrafi w stopniu dobrym wskazać możliwe przyczyny uciążliwości zapachowej oraz metody przeciwdziałania uciążliwości zapachowej (opanował niezbędne umiejętności na poziomie 70-79 %) | |
4,5 | Opanował niezbędne umiejętności na poziomie 80-89 % | |
5,0 | Potrafi w stopniu bardzo dobrym wskazać możliwe przyczyny uciążliwości zapachowej oraz metody przeciwdziałania uciążliwości zapachowej (opanował niezbędne umiejętności na poziomie 90-100 %) | |
KCh_1A_D01-05_U06 Potrafi wybrać i zastosować właściwą technikę olfaktometryczną do rozwiązania problemu uciążliwości zapachowej zarówno materiałów, jak i instalacji. | 2,0 | Nie potrafi zastosować odpowiedniej techniki badań olfaktometrycznych (nie opanował niezbędnych umiejętności na poziomie co najmniej 50 %) |
3,0 | Potrafi w stopniu dostatecznym zastosować różne techniki badań olfaktometrycznych (opanował niezbędne umiejętności na poziomie 50-59 %) | |
3,5 | Opanował niezbędne umiejętności na poziomie 60-69 % | |
4,0 | Potrafi w stopniu dobrym zastosować różne techniki badań olfaktometrycznych (opanował niezbędne umiejętności na poziomie 70-79 %) | |
4,5 | Opanował niezbędne umiejętności na poziomie 80-89 % | |
5,0 | Potrafi w stopniu bardzo dobrym zastosować różne techniki badań olfaktometrycznych (opanował niezbędne umiejętności na poziomie 90-100 %) |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
KCh_1A_D01-05_K01 Mając świadomość wpływu swoich działań na zapachową jakość powietrza prawidłowo identyfikuje i rozstrzyga dylematy związane z wykonywaniem zawodu inżyniera chemika. | 2,0 | Nie zna przyczyn powstawania problemu uciążliwości zapachowej oraz metod zapobiegania uciążliwości zapachowej, nie ma świadomości wpływu różnych działań na zapachową jakość powietrza |
3,0 | Zna w stopniu dostatecznym przyczyny powstawania problemu uciążliwości zapachowej. | |
3,5 | Zna w stopniu dostatecznym przyczyny powstawania problemu uciążliwości zapachowej oraz metody zapobiegania uciążliwości zapachowej. | |
4,0 | Zna w stopniu dobrym przyczyny powstawania problemu uciążliwości zapachowej oraz metody zapobiegania uciążliwości zapachowej. Ma dostateczną świadomość potrzeby ochrony zapachowej jakości powietrza. | |
4,5 | Zna w stopniu dobrym przyczyny powstawania problemu uciążliwości zapachowej oraz metody zapobiegania uciążliwości zapachowej. Ma dobrą świadomość potrzeby ochrony zapachowej jakości powietrza. | |
5,0 | Zna w stopniu bardzo dobrym przyczyny powstawania problemu uciążliwości zapachowej oraz metody zapobiegania uciążliwości zapachowej. Ma bardzo dobrą świadomość potrzeby ochrony zapachowej jakości powietrza. | |
KCh_1A_D01-05_K02 Rozumie społeczne aspekty praktycznego stosowania zdobytej wiedzy i umiejętności oraz związaną z tym odpowiedzialność za podejmowane decyzje; ma świadomość ważności i rozumie pozatechniczne aspekty i skutki działalności inżynierskiej, w tym jej wpływu na środowisko, zwłaszcza na zapachową jakość powietrza. | 2,0 | Nie zna przyczyn powstawania problemu uciążliwości zapachowej oraz metod zapobiegania uciążliwości zapachowej, nie ma świadomości wpływu różnych działań na zapachową jakość powietrza |
3,0 | Zna w stopniu dostatecznym przyczyny powstawania problemu uciążliwości zapachowej. | |
3,5 | Zna w stopniu dostatecznym przyczyny powstawania problemu uciążliwości zapachowej oraz metody zapobiegania uciążliwości zapachowej. | |
4,0 | Zna w stopniu dobrym przyczyny powstawania problemu uciążliwości zapachowej oraz metody zapobiegania uciążliwości zapachowej. Ma dostateczną świadomość potrzeby ochrony zapachowej jakości powietrza. | |
4,5 | Zna w stopniu dobrym przyczyny powstawania problemu uciążliwości zapachowej oraz metody zapobiegania uciążliwości zapachowej. Ma dobrą świadomość potrzeby ochrony zapachowej jakości powietrza. | |
5,0 | Zna w stopniu bardzo dobrym przyczyny powstawania problemu uciążliwości zapachowej oraz metody zapobiegania uciążliwości zapachowej. Ma bardzo dobrą świadomość potrzeby ochrony zapachowej jakości powietrza. |
Literatura podstawowa
- J. Kośmider, B. Mazur-Chrzanowska, B. Wyszyński, Odory, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, 2002
- Uciążliwość zapachowa, Podręcznik WIKIBOOKS, http://pl.wikibooks.org/wiki/Uciążliwość_zapachowa (odczyt z dnia 07.01.2014)
- PN-EN 13725 Jakość Powietrza. Oznaczanie stężenia zapachowego metodą olfaktometrii dynamicznej, Polski Komitet Normalizacyjny, Warszawa, 2007