Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Technologii i Inżynierii Chemicznej - Chemia (S1)

Sylabus przedmiotu Olfaktometria:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Chemia
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Olfaktometria
Specjalność Chemia ogólna i analityka chemiczna
Jednostka prowadząca Katedra Inżynierii Chemicznej i Procesowej
Nauczyciel odpowiedzialny Małgorzata Latzke <malgorzata.latzke@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Małgorzata Latzke <malgorzata.latzke@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW3 15 1,00,50zaliczenie
laboratoriaL3 15 1,00,50zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Znajomość programu Excel (podstawowe funkcje)

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie studenta z podstawową wiedzą z zakresu technik olfaktometrycznych, obejmujących przede wszystkim określanie progu wyczuwalności pojedynczych substancji oraz oznaczanie stężenia zapachowego, jakości hedonicznej i intensywności zapachu mieszanin gazowych
C-2Zapoznanie studenta z możliwościami i korzyściami zastosowania olfaktometrii w praktyce inżynierskiej

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Badanie wrażliwości sensorycznej – testy różnicowe1
T-L-2Określanie progu wyczuwalności pojedynczych substancji metodą olfaktometrii dynamicznej (zgonie z PN-EN 13725)3
T-L-3Oznaczanie stężenia zapachowego mieszaniny gazowej metodą olfaktometrii dynamicznej (zgodnie z PN-EN 13725)2
T-L-4Oznaczenie stężenia zapachowego mieszaniny gazowej metodą olfaktometrii statycznej4
T-L-5Określanie intensywności zapachu poszczególnych związków i mieszanin z zastosowaniem wybranych skal wzorców intensywności zapachu2
T-L-6Wyznaczanie współczynnika Webera-Fechnera3
15
wykłady
T-W-1Podstawy olfaktometrii – węch i zapach (m.in. elementy psychofizyki węchu, prawa psychofizyczne, interakcje węchowe, zapach a budowa związków)4
T-W-2Olfaktometria dynamiczna (m.in. oznaczenie progu wyczuwalności pojedynczych substancji oraz stężenia zapachowego mieszaniny odorantów zgodnie z PN-EN 13725)4
T-W-3Olfaktometria statyczna1
T-W-4Intensywność zapachu i jakość hedoniczna1
T-W-5Olfaktometria w praktyce inżynierskiej (m.in. dokładność i powtarzalność pomiarów olfaktometrycznych; planowanie i organizacja pomiarów olfaktometrycznych; badania zapachowej jakości materiałów, pomiary emisji zapachowej, ocena skuteczności dezodoryzacji, określanie parametrów procesowych i technologicznych)5
15

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1Uczestnictwo w zajęciach15
A-L-2Przygotowanie do zajęć9
A-L-3Konsultacje z prowadzącym zajęcia1
25
wykłady
A-W-1Uczestnictwo w zajęciach15
A-W-2Przygotowanie do zaliczenia przedmiotu4
A-W-3Konsultacje1
A-W-4Studia literaturowe5
25

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład informacyjny + metody problemowe i aktywizujące
M-2Ćwiczenia laboratoryjne

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: Wykład: zaliczenie pisemne pod koniec zajęć
S-2Ocena formująca: Laboratorium: weryfikacja wiedzy w formie wejściówek

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
KCh_1A_D01-05_W01
Posiada uporządkowaną, zarówno ogólną, jak i praktyczną wiedzę w zakresie olfaktometrii inżynierskiej. Zna fundamenty olfaktometrii oraz normę europejską PN-EN 13725. Potrafi zdefiniować jednostkę zapachową i stężenie zapachowe.
KCh_1A_W01C-1, C-2T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-1, T-W-5M-1S-1
KCh_1A_D01-05_W02
Zna metody obliczeniowe i statystyczne stosowane do obróbki wyników badań olfaktometrycznych. Wie jak zastosować odpowiednie metody obliczeniowe i programy komputerowe do rozwiązywania/minimalizowania problemu uciążliwości zapachowej.
KCh_1A_W04C-1, C-2T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-L-6M-1, M-2S-1, S-2
KCh_1A_D01-05_W03
Zna podstawowe aspekty działania aparatury naukowej stosowanej w laboratorium olfaktometrycznym.
KCh_1A_W05C-1T-L-2, T-L-3, T-L-4M-2S-2
KCh_1A_D01-05_W04
Zna zasady pracy w laboratorium olfaktometrycznym
KCh_1A_W06C-1T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-5M-2S-2
KCh_1A_D01-05_W05
Zna podstawowe metody, techniki, narzędzia i materiały stosowane w analizie olfaktometrycznej i przy pobieraniu/przygotowaniu próbek do takiej analizy.
KCh_1A_W11C-1, C-2T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-L-6M-1, M-2S-1, S-2

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
KCh_1A_D01-05_U01
Potrafi analizować problemy z zakresu emisji zapachu, w szczególności problemy o charakterze inżynierskim związane z uciążliwością zapachową oraz znajdować ich rozwiązania w oparciu o zdobytą wiedzę.
KCh_1A_U01C-2T-W-5, T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-L-6M-1, M-2S-1, S-2
KCh_1A_D01-05_U02
Potrafi zaplanować i wykonywać analizy ilościowe z wykorzystaniem metod olfaktometrycznych oraz interpretować wyniki pomiarów i formułować wnioski
KCh_1A_U02C-1, C-2T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-L-6M-2S-2
KCh_1A_D01-05_U03
Potrafi planować i przeprowadzać proste badania doświadczalne i symulacje komputerowe w zakresie określenia/porównania właściwości zapachowych materiałów lub mieszanek gazów, a także doboru parametrów procesowych i technologicznych pod kątem ograniczania uciążliwości zapachowej.
KCh_1A_U03C-1, C-2T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-L-6M-2S-2
KCh_1A_D01-05_U04
Potrafi ocenić istniejące rozwiązania techniczne/technologiczne pod kątem zapachowego oddziaływania, oraz zaproponować rozwiązania w kierunku zminimalizowania zapachowego oddziaływania.
KCh_1A_U05C-2T-W-5M-1S-1
KCh_1A_D01-05_U05
Potrafi dokonać identyfikacji i sformułować specyfikację prostych zadań inżynierskich o charakterze praktycznym w zakresie ochrony zapachowej jakości powietrza.
KCh_1A_U14C-2T-W-5M-1S-1
KCh_1A_D01-05_U06
Potrafi wybrać i zastosować właściwą technikę olfaktometryczną do rozwiązania problemu uciążliwości zapachowej zarówno materiałów, jak i instalacji.
KCh_1A_U15C-1, C-2T-W-5M-1S-1

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
KCh_1A_D01-05_K01
Mając świadomość wpływu swoich działań na zapachową jakość powietrza prawidłowo identyfikuje i rozstrzyga dylematy związane z wykonywaniem zawodu inżyniera chemika.
KCh_1A_K04C-2T-W-5M-1S-1
KCh_1A_D01-05_K02
Rozumie społeczne aspekty praktycznego stosowania zdobytej wiedzy i umiejętności oraz związaną z tym odpowiedzialność za podejmowane decyzje; ma świadomość ważności i rozumie pozatechniczne aspekty i skutki działalności inżynierskiej, w tym jej wpływu na środowisko, zwłaszcza na zapachową jakość powietrza.
KCh_1A_K05C-2T-W-5M-1S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
KCh_1A_D01-05_W01
Posiada uporządkowaną, zarówno ogólną, jak i praktyczną wiedzę w zakresie olfaktometrii inżynierskiej. Zna fundamenty olfaktometrii oraz normę europejską PN-EN 13725. Potrafi zdefiniować jednostkę zapachową i stężenie zapachowe.
2,0Nie zna w dostatecznym stopniu podstawowych pojęć, definicji i problemów związanych z olfaktometrią. Nie zna podstawowych technik olfaktometrycznych oraz metod pobierania/przygotowania próbek do analizy olfaktometrycznej oraz celowości zastosowania olfaktometrii w praktyce inżynierskiej (nie opanował wiedzy na poziomie co najmniej 50 % w odniesieniu do treści programowych przedmiotu).
3,0Zna w dostatecznym stopniu podstawowe pojęcia, definicje i problemy związane z olfaktometrią. Zna w dostatecznym stopniu podstawowe techniki olfaktometryczne oraz metody pobierania/przygotowania próbek do analizy olfaktometrycznej oraz celowość zastosowania olfaktometrii w praktyce inżynierskiej (opanował wiedzę na poziomie 50-59 % w odniesieniu do treści programowych przedmiotu).
3,5Opanował wiedzę na poziomie 60-69 % w odniesieniu do treści programowych przedmiotu
4,0Zna w dobrym stopniu podstawowe pojęcia, definicje i problemy związane z olfaktometrią. Zna w dobrym stopniu podstawowe techniki olfaktometryczne oraz metody pobierania/przygotowania próbek do analizy olfaktometrycznej oraz celowość zastosowania olfaktometrii w praktyce inżynierskiej (opanował wiedzę na poziomie 70-79 % w odniesieniu do treści programowych przedmiotu).
4,5Opanował wiedzę na poziomie 80-89 % w odniesieniu do treści programowych przedmiotu
5,0Zna w bardzo dobrym stopniu podstawowe pojęcia, definicje i problemy związane z olfaktometrią. Zna w bardzo dobrym stopniu podstawowe techniki olfaktometryczne oraz metody pobierania/przygotowania próbek do analizy olfaktometrycznej oraz celowość zastosowania olfaktometrii w praktyce inżynierskiej (opanował wiedzę na poziomie 90-100 % w odniesieniu do treści programowych przedmiotu).
KCh_1A_D01-05_W02
Zna metody obliczeniowe i statystyczne stosowane do obróbki wyników badań olfaktometrycznych. Wie jak zastosować odpowiednie metody obliczeniowe i programy komputerowe do rozwiązywania/minimalizowania problemu uciążliwości zapachowej.
2,0Nie potrafi przeprowadzić prostych obliczeń wykorzystywanych w olfaktometrii (nie opanował niezbędnej wiedzy na poziomie co najmniej 50 %)
3,0Wie jak określić przedział ufności wyniku oraz jak sprawdzić, czy członek zespołu oceniającego zapach spełnia kryteria wrażliwości sensorycznej zgodnie z PN-EN 13725 (opanował niezbędną wiedzę na poziomie 50-59 %)
3,5Opanował niezbędną wiedzę na poziomie 60-69 %
4,0Potrafi dobrze przeprowadzić selekcję oceniających do zespołu olfaktometrycznego, przedstawić wyniki badań olfakotmetrycznych oraz ocenić ich jakość (opanował niezbędną wiedzę na poziomie 70-79 %)
4,5Opanował niezbędną wiedzę na poziomie 80-89 %
5,0Potrafi bardzo dobrze przeprowadzić selekcję oceniających do zespołu olfaktometrycznego, przedstawić wyniki badań olfakotmetrycznych oraz ocenić ich jakość (opanował niezbędną wiedzę na poziomie 90-100 %)
KCh_1A_D01-05_W03
Zna podstawowe aspekty działania aparatury naukowej stosowanej w laboratorium olfaktometrycznym.
2,0Nie zna podstawowych aspektów działania aparatury stosowanej w laboratorium olfaktometrycznym (nie opanował niezbędnej wiedzy na poziomie co najmniej 50 %)
3,0Zna w stopniu dostatecznym podstawowe aspekty działania olfaktometru dynamicznego, sprzętu do pobierania próbek oraz innej aparatury, wykorzystywanej w laboratorium olfaktometrycznym (opanował niezbędną wiedzę na poziomie 50-59 %)
3,5Opanował niezbędną wiedzę na poziomie 60-69 %
4,0Zna w stopniu dobrym podstawowe aspekty działania olfaktometru dynamicznego, sprzętu do pobierania próbek oraz innej aparatury, wykorzystywanej w laboratorium olfaktometrycznym (opanował niezbędną wiedzę na poziomie 70-79 %)
4,5Opanował niezbędną wiedzę na poziomie 80-89 %
5,0Zna w stopniu bardzo dobrym podstawowe aspekty działania olfaktometru dynamicznego, sprzętu do pobierania próbek oraz innej aparatury, wykorzystywanej w laboratorium olfaktometrycznym (opanował niezbędną wiedzę na poziomie 90-100 %)
KCh_1A_D01-05_W04
Zna zasady pracy w laboratorium olfaktometrycznym
2,0Nie zna w stopniu dostatecznym zasad pracy w laboratorium olfaktometrycznym (nie opanował niezbędnej wiedzy na poziomie co najmniej 50 %)
3,0Zna w stopniu dostatecznym zasady pracy w laboratorium olfaktometrycznym, w tym również kodeks zachowania członka zespołu olfaktometrycznego oraz zadania i obowiązki zarówno członka zespołu, jak i operatora (opanował niezbędną wiedzę na poziomie 50-59 %).
3,5Opanował niezbędną wiedzę na poziomie 60-69 %
4,0Zna w stopniu dobrym zasady pracy w laboratorium olfaktometrycznym, w tym również kodeks zachowania członka zespołu olfaktometrycznego oraz zadania i obowiązki zarówno członka zespołu, jak i operatora (opanował niezbędną wiedzę na poziomie 70-79 %).
4,5Opanował niezbędną wiedzę na poziomie 80-89 %
5,0Zna w stopniu bardzo dobrym zasady pracy w laboratorium olfaktometrycznym, w tym również kodeks zachowania członka zespołu olfaktometrycznego oraz zadania i obowiązki zarówno członka zespołu, jak i operatora (opanował niezbędną wiedzę na poziomie 90-100 %).
KCh_1A_D01-05_W05
Zna podstawowe metody, techniki, narzędzia i materiały stosowane w analizie olfaktometrycznej i przy pobieraniu/przygotowaniu próbek do takiej analizy.
2,0Nie potrafi w stopniu dostatecznym scharakteryzować podstawowych technik olfaktometrycznych. Nie wie jakie materiały mogą być stosowane podczas analizy olfaktometrycznej. Nie opanował niezbędnej wiedzy na poziomie co najmniej 50 %.
3,0Potrafi w stopniu dostatecznym scharakteryzować podstawowe techniki olfaktometryczne. Wie jakie materiały mogą być stosowane podczas analizy olfaktometrycznej. Opanował niezbędną wiedzę na poziomie 50-59 %.
3,5Opanował niezbędną wiedzę na poziomie 60-69 %.
4,0Potrafi w stopniu dobrym scharakteryzować podstawowe techniki olfaktometryczne. Wie jakie materiały mogą być stosowane podczas analizy olfaktometrycznej. Opanował niezbędną wiedzę na poziomie 70-79 %.
4,5Opanował niezbędną wiedzę na poziomie 80-89 %.
5,0Potrafi w stopniu bardzo dobrym scharakteryzować podstawowe techniki olfaktometryczne. Wie jakie materiały mogą być stosowane podczas analizy olfaktometrycznej. Opanował niezbędną wiedzę na poziomie 90-100 %.

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
KCh_1A_D01-05_U01
Potrafi analizować problemy z zakresu emisji zapachu, w szczególności problemy o charakterze inżynierskim związane z uciążliwością zapachową oraz znajdować ich rozwiązania w oparciu o zdobytą wiedzę.
2,0Nie umie ocenić wielkości emisji zapachowej oraz jej potencjalnej uciążliwości, a także określić możliwych kierunków przeciwdziałania uciążliwości zapachowej. Nie opanował niezbędnych umiejętności na poziomie co najmniej 50 %)
3,0Umie w stopniu dostatecznym ocenić wielkość emisji zapachowej oraz jej potencjalną uciążliwość, a także określić możliwe kierunki przeciwdziałania uciążliwości zapachowej. Opanował niezbędne umiejętności na poziomie 50-59 %)
3,5Opanował niezbędne umiejętności na poziomie 60-69 %)
4,0Umie w stopniu dobrym ocenić wielkość emisji zapachowej oraz jej potencjalną uciążliwość, a także określić możliwe kierunki przeciwdziałania uciążliwości zapachowej. Opanował niezbędne umiejętności na poziomie 70-79 %)
4,5Opanował niezbędne umiejętności na poziomie 80-89 %)
5,0Umie w stopniu bardzo dobrym ocenić wielkość emisji zapachowej oraz jej potencjalną uciążliwość, a także określić możliwe kierunki przeciwdziałania uciążliwości zapachowej. Opanował niezbędne umiejętności na poziomie 90-100 %)
KCh_1A_D01-05_U02
Potrafi zaplanować i wykonywać analizy ilościowe z wykorzystaniem metod olfaktometrycznych oraz interpretować wyniki pomiarów i formułować wnioski
2,0Nie umie dobrać zespołu oceniającego zapach oraz oznaczyć stężenia zapachowego zgodnie z normą PN-EN 13725. Nie potrafi ocenić wiarygodności wyniku pomiaru olfaktometrycznego oraz wyciągnąć prawidłowych wniosków. Nie opanował niezbędnych umiejętności na poziomie co najmniej 50 %.
3,0Umie w stopniu dostatecznym dobrać zespół oceniający zapach oraz oznaczyć stężenie zapachowe zgodnie z normą PN-EN 13725. Potrafi w stopniu dostatecznym ocenić wiarygodność wyniku pomiaru olfaktometrycznego oraz wyciągnąć prawidłowe wnioski. Opanował niezbędne umiejętności na poziomie 50-59 %)
3,5Opanował niezbędne umiejętności na poziomie 60-69 %)
4,0Umie w stopniu dobrym dobrać zespół oceniający zapach oraz oznaczyć stężenie zapachowe zgodnie z normą PN-EN 13725. Potrafi w stopniu dostatecznym ocenić wiarygodność wyniku pomiaru olfaktometrycznego oraz wyciągnąć prawidłowe wnioski. Opanował niezbędne umiejętności na poziomie 70-79 %)
4,5Opanował niezbędne umiejętności na poziomie 80-89 %)
5,0Umie w stopniu bardzo dobrym dobrać zespół oceniający zapach oraz oznaczyć stężenie zapachowe zgodnie z normą PN-EN 13725. Potrafi w stopniu dostatecznym ocenić wiarygodność wyniku pomiaru olfaktometrycznego oraz wyciągnąć prawidłowe wnioski. Opanował niezbędne umiejętności na poziomie 90-100 %)
KCh_1A_D01-05_U03
Potrafi planować i przeprowadzać proste badania doświadczalne i symulacje komputerowe w zakresie określenia/porównania właściwości zapachowych materiałów lub mieszanek gazów, a także doboru parametrów procesowych i technologicznych pod kątem ograniczania uciążliwości zapachowej.
2,0Nie potrafi ocenić cech zapachu i stopnia uciążliwości zapachowej (nie opanował niezbędnych umiejętności na poziomie co najmniej 50%)
3,0Potrafi w stopniu dostatecznym oceniać cechy zapachu i stopień uciążliwości zapachowej (opanował niezbędne umiejętności na poziomie 50-59 %)
3,5Opanował niezbędne umiejętności na poziomie 60-69 %
4,0Potrafi w stopniu dobrym oceniać cechy zapachu i stopień uciążliwości zapachowej (opanował niezbędne umiejętności na poziomie 70-79 %)
4,5Opanował niezbędne umiejętności na poziomie 80-89 %
5,0Potrafi w stopniu bardzo dobrym oceniać cechy zapachu i stopień uciążliwości zapachowej (opanował niezbędne umiejętności na poziomie 90-100 %)
KCh_1A_D01-05_U04
Potrafi ocenić istniejące rozwiązania techniczne/technologiczne pod kątem zapachowego oddziaływania, oraz zaproponować rozwiązania w kierunku zminimalizowania zapachowego oddziaływania.
2,0Nie umie ocenić zapachowego oddziaływania instalacji/aparatów, a także skuteczności dezodoryzacji oraz możliwych kierunków przeciwdziałania uciążliwości zapachowej (nie opanował niezbędnych umiejętności na poziomie co najmniej 50%)
3,0Umie w stopniu dostatecznym ocenić zapachowe oddziaływanie instalacji/aparatów, a także skuteczność dezodoryzacji oraz możliwe kierunki przeciwdziałania uciążliwości zapachowej (opanował niezbędne umiejętności na poziomie 50-59 %)
3,5Opanował niezbędne umiejętności na poziomie 60-69 %
4,0Umie w stopniu dobrym ocenić zapachowe oddziaływanie instalacji/aparatów, a także skuteczność dezodoryzacji oraz możliwe kierunki przeciwdziałania uciążliwości zapachowej (opanował niezbędne umiejętności na poziomie 70-79 %)
4,5Opanował niezbędne umiejętności na poziomie 80-89 %
5,0Umie w stopniu bardzo dobrym ocenić zapachowe oddziaływanie instalacji/aparatów, a także skuteczność dezodoryzacji oraz możliwe kierunki przeciwdziałania uciążliwości zapachowej (opanował niezbędne umiejętności na poziomie 90-100 %)
KCh_1A_D01-05_U05
Potrafi dokonać identyfikacji i sformułować specyfikację prostych zadań inżynierskich o charakterze praktycznym w zakresie ochrony zapachowej jakości powietrza.
2,0Nie potrafi wskazać możliwych przyczyn uciążliwości zapachowej oraz metod przeciwdziałania uciążliwości zapachowej (nie opanował niezbędnych umiejętności na poziomie co najmniej 50 %)
3,0Potrafi w stopniu dostatecznym wskazać możliwe przyczyny uciążliwości zapachowej oraz metody przeciwdziałania uciążliwości zapachowej (opanował niezbędne umiejętności na poziomie 50-59 %)
3,5Opanował niezbędne umiejętności na poziomie 60-69 %
4,0Potrafi w stopniu dobrym wskazać możliwe przyczyny uciążliwości zapachowej oraz metody przeciwdziałania uciążliwości zapachowej (opanował niezbędne umiejętności na poziomie 70-79 %)
4,5Opanował niezbędne umiejętności na poziomie 80-89 %
5,0Potrafi w stopniu bardzo dobrym wskazać możliwe przyczyny uciążliwości zapachowej oraz metody przeciwdziałania uciążliwości zapachowej (opanował niezbędne umiejętności na poziomie 90-100 %)
KCh_1A_D01-05_U06
Potrafi wybrać i zastosować właściwą technikę olfaktometryczną do rozwiązania problemu uciążliwości zapachowej zarówno materiałów, jak i instalacji.
2,0Nie potrafi zastosować odpowiedniej techniki badań olfaktometrycznych (nie opanował niezbędnych umiejętności na poziomie co najmniej 50 %)
3,0Potrafi w stopniu dostatecznym zastosować różne techniki badań olfaktometrycznych (opanował niezbędne umiejętności na poziomie 50-59 %)
3,5Opanował niezbędne umiejętności na poziomie 60-69 %
4,0Potrafi w stopniu dobrym zastosować różne techniki badań olfaktometrycznych (opanował niezbędne umiejętności na poziomie 70-79 %)
4,5Opanował niezbędne umiejętności na poziomie 80-89 %
5,0Potrafi w stopniu bardzo dobrym zastosować różne techniki badań olfaktometrycznych (opanował niezbędne umiejętności na poziomie 90-100 %)

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
KCh_1A_D01-05_K01
Mając świadomość wpływu swoich działań na zapachową jakość powietrza prawidłowo identyfikuje i rozstrzyga dylematy związane z wykonywaniem zawodu inżyniera chemika.
2,0Nie zna przyczyn powstawania problemu uciążliwości zapachowej oraz metod zapobiegania uciążliwości zapachowej, nie ma świadomości wpływu różnych działań na zapachową jakość powietrza
3,0Zna w stopniu dostatecznym przyczyny powstawania problemu uciążliwości zapachowej.
3,5Zna w stopniu dostatecznym przyczyny powstawania problemu uciążliwości zapachowej oraz metody zapobiegania uciążliwości zapachowej.
4,0Zna w stopniu dobrym przyczyny powstawania problemu uciążliwości zapachowej oraz metody zapobiegania uciążliwości zapachowej. Ma dostateczną świadomość potrzeby ochrony zapachowej jakości powietrza.
4,5Zna w stopniu dobrym przyczyny powstawania problemu uciążliwości zapachowej oraz metody zapobiegania uciążliwości zapachowej. Ma dobrą świadomość potrzeby ochrony zapachowej jakości powietrza.
5,0Zna w stopniu bardzo dobrym przyczyny powstawania problemu uciążliwości zapachowej oraz metody zapobiegania uciążliwości zapachowej. Ma bardzo dobrą świadomość potrzeby ochrony zapachowej jakości powietrza.
KCh_1A_D01-05_K02
Rozumie społeczne aspekty praktycznego stosowania zdobytej wiedzy i umiejętności oraz związaną z tym odpowiedzialność za podejmowane decyzje; ma świadomość ważności i rozumie pozatechniczne aspekty i skutki działalności inżynierskiej, w tym jej wpływu na środowisko, zwłaszcza na zapachową jakość powietrza.
2,0Nie zna przyczyn powstawania problemu uciążliwości zapachowej oraz metod zapobiegania uciążliwości zapachowej, nie ma świadomości wpływu różnych działań na zapachową jakość powietrza
3,0Zna w stopniu dostatecznym przyczyny powstawania problemu uciążliwości zapachowej.
3,5Zna w stopniu dostatecznym przyczyny powstawania problemu uciążliwości zapachowej oraz metody zapobiegania uciążliwości zapachowej.
4,0Zna w stopniu dobrym przyczyny powstawania problemu uciążliwości zapachowej oraz metody zapobiegania uciążliwości zapachowej. Ma dostateczną świadomość potrzeby ochrony zapachowej jakości powietrza.
4,5Zna w stopniu dobrym przyczyny powstawania problemu uciążliwości zapachowej oraz metody zapobiegania uciążliwości zapachowej. Ma dobrą świadomość potrzeby ochrony zapachowej jakości powietrza.
5,0Zna w stopniu bardzo dobrym przyczyny powstawania problemu uciążliwości zapachowej oraz metody zapobiegania uciążliwości zapachowej. Ma bardzo dobrą świadomość potrzeby ochrony zapachowej jakości powietrza.

Literatura podstawowa

  1. J. Kośmider, B. Mazur-Chrzanowska, B. Wyszyński, Odory, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, 2002
  2. Uciążliwość zapachowa, Podręcznik WIKIBOOKS, http://pl.wikibooks.org/wiki/Uciążliwość_zapachowa (odczyt z dnia 07.01.2014)
  3. PN-EN 13725 Jakość Powietrza. Oznaczanie stężenia zapachowego metodą olfaktometrii dynamicznej, Polski Komitet Normalizacyjny, Warszawa, 2007

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Badanie wrażliwości sensorycznej – testy różnicowe1
T-L-2Określanie progu wyczuwalności pojedynczych substancji metodą olfaktometrii dynamicznej (zgonie z PN-EN 13725)3
T-L-3Oznaczanie stężenia zapachowego mieszaniny gazowej metodą olfaktometrii dynamicznej (zgodnie z PN-EN 13725)2
T-L-4Oznaczenie stężenia zapachowego mieszaniny gazowej metodą olfaktometrii statycznej4
T-L-5Określanie intensywności zapachu poszczególnych związków i mieszanin z zastosowaniem wybranych skal wzorców intensywności zapachu2
T-L-6Wyznaczanie współczynnika Webera-Fechnera3
15

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Podstawy olfaktometrii – węch i zapach (m.in. elementy psychofizyki węchu, prawa psychofizyczne, interakcje węchowe, zapach a budowa związków)4
T-W-2Olfaktometria dynamiczna (m.in. oznaczenie progu wyczuwalności pojedynczych substancji oraz stężenia zapachowego mieszaniny odorantów zgodnie z PN-EN 13725)4
T-W-3Olfaktometria statyczna1
T-W-4Intensywność zapachu i jakość hedoniczna1
T-W-5Olfaktometria w praktyce inżynierskiej (m.in. dokładność i powtarzalność pomiarów olfaktometrycznych; planowanie i organizacja pomiarów olfaktometrycznych; badania zapachowej jakości materiałów, pomiary emisji zapachowej, ocena skuteczności dezodoryzacji, określanie parametrów procesowych i technologicznych)5
15

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1Uczestnictwo w zajęciach15
A-L-2Przygotowanie do zajęć9
A-L-3Konsultacje z prowadzącym zajęcia1
25
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Uczestnictwo w zajęciach15
A-W-2Przygotowanie do zaliczenia przedmiotu4
A-W-3Konsultacje1
A-W-4Studia literaturowe5
25
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięKCh_1A_D01-05_W01Posiada uporządkowaną, zarówno ogólną, jak i praktyczną wiedzę w zakresie olfaktometrii inżynierskiej. Zna fundamenty olfaktometrii oraz normę europejską PN-EN 13725. Potrafi zdefiniować jednostkę zapachową i stężenie zapachowe.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówKCh_1A_W01posiada uporządkowaną wiedzę w zakresie chemii, zna podstawowe koncepcje i teorie chemiczne, zna terminologię, nomenklaturę i jednostki chemiczne
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studenta z podstawową wiedzą z zakresu technik olfaktometrycznych, obejmujących przede wszystkim określanie progu wyczuwalności pojedynczych substancji oraz oznaczanie stężenia zapachowego, jakości hedonicznej i intensywności zapachu mieszanin gazowych
C-2Zapoznanie studenta z możliwościami i korzyściami zastosowania olfaktometrii w praktyce inżynierskiej
Treści programoweT-W-2Olfaktometria dynamiczna (m.in. oznaczenie progu wyczuwalności pojedynczych substancji oraz stężenia zapachowego mieszaniny odorantów zgodnie z PN-EN 13725)
T-W-3Olfaktometria statyczna
T-W-4Intensywność zapachu i jakość hedoniczna
T-W-1Podstawy olfaktometrii – węch i zapach (m.in. elementy psychofizyki węchu, prawa psychofizyczne, interakcje węchowe, zapach a budowa związków)
T-W-5Olfaktometria w praktyce inżynierskiej (m.in. dokładność i powtarzalność pomiarów olfaktometrycznych; planowanie i organizacja pomiarów olfaktometrycznych; badania zapachowej jakości materiałów, pomiary emisji zapachowej, ocena skuteczności dezodoryzacji, określanie parametrów procesowych i technologicznych)
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny + metody problemowe i aktywizujące
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Wykład: zaliczenie pisemne pod koniec zajęć
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Nie zna w dostatecznym stopniu podstawowych pojęć, definicji i problemów związanych z olfaktometrią. Nie zna podstawowych technik olfaktometrycznych oraz metod pobierania/przygotowania próbek do analizy olfaktometrycznej oraz celowości zastosowania olfaktometrii w praktyce inżynierskiej (nie opanował wiedzy na poziomie co najmniej 50 % w odniesieniu do treści programowych przedmiotu).
3,0Zna w dostatecznym stopniu podstawowe pojęcia, definicje i problemy związane z olfaktometrią. Zna w dostatecznym stopniu podstawowe techniki olfaktometryczne oraz metody pobierania/przygotowania próbek do analizy olfaktometrycznej oraz celowość zastosowania olfaktometrii w praktyce inżynierskiej (opanował wiedzę na poziomie 50-59 % w odniesieniu do treści programowych przedmiotu).
3,5Opanował wiedzę na poziomie 60-69 % w odniesieniu do treści programowych przedmiotu
4,0Zna w dobrym stopniu podstawowe pojęcia, definicje i problemy związane z olfaktometrią. Zna w dobrym stopniu podstawowe techniki olfaktometryczne oraz metody pobierania/przygotowania próbek do analizy olfaktometrycznej oraz celowość zastosowania olfaktometrii w praktyce inżynierskiej (opanował wiedzę na poziomie 70-79 % w odniesieniu do treści programowych przedmiotu).
4,5Opanował wiedzę na poziomie 80-89 % w odniesieniu do treści programowych przedmiotu
5,0Zna w bardzo dobrym stopniu podstawowe pojęcia, definicje i problemy związane z olfaktometrią. Zna w bardzo dobrym stopniu podstawowe techniki olfaktometryczne oraz metody pobierania/przygotowania próbek do analizy olfaktometrycznej oraz celowość zastosowania olfaktometrii w praktyce inżynierskiej (opanował wiedzę na poziomie 90-100 % w odniesieniu do treści programowych przedmiotu).
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięKCh_1A_D01-05_W02Zna metody obliczeniowe i statystyczne stosowane do obróbki wyników badań olfaktometrycznych. Wie jak zastosować odpowiednie metody obliczeniowe i programy komputerowe do rozwiązywania/minimalizowania problemu uciążliwości zapachowej.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówKCh_1A_W04zna metody obliczeniowe i statystyczne stosowane do rozwiązywania typowych problemów z zakresu chemii i wie jak zastosować odpowiednie metody obliczeniowe i programy komputerowe do ich rozwiązania; zna podstawy programowania oraz inżynierii oprogramowania
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studenta z podstawową wiedzą z zakresu technik olfaktometrycznych, obejmujących przede wszystkim określanie progu wyczuwalności pojedynczych substancji oraz oznaczanie stężenia zapachowego, jakości hedonicznej i intensywności zapachu mieszanin gazowych
C-2Zapoznanie studenta z możliwościami i korzyściami zastosowania olfaktometrii w praktyce inżynierskiej
Treści programoweT-W-2Olfaktometria dynamiczna (m.in. oznaczenie progu wyczuwalności pojedynczych substancji oraz stężenia zapachowego mieszaniny odorantów zgodnie z PN-EN 13725)
T-W-3Olfaktometria statyczna
T-W-4Intensywność zapachu i jakość hedoniczna
T-W-5Olfaktometria w praktyce inżynierskiej (m.in. dokładność i powtarzalność pomiarów olfaktometrycznych; planowanie i organizacja pomiarów olfaktometrycznych; badania zapachowej jakości materiałów, pomiary emisji zapachowej, ocena skuteczności dezodoryzacji, określanie parametrów procesowych i technologicznych)
T-L-1Badanie wrażliwości sensorycznej – testy różnicowe
T-L-2Określanie progu wyczuwalności pojedynczych substancji metodą olfaktometrii dynamicznej (zgonie z PN-EN 13725)
T-L-3Oznaczanie stężenia zapachowego mieszaniny gazowej metodą olfaktometrii dynamicznej (zgodnie z PN-EN 13725)
T-L-4Oznaczenie stężenia zapachowego mieszaniny gazowej metodą olfaktometrii statycznej
T-L-5Określanie intensywności zapachu poszczególnych związków i mieszanin z zastosowaniem wybranych skal wzorców intensywności zapachu
T-L-6Wyznaczanie współczynnika Webera-Fechnera
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny + metody problemowe i aktywizujące
M-2Ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Wykład: zaliczenie pisemne pod koniec zajęć
S-2Ocena formująca: Laboratorium: weryfikacja wiedzy w formie wejściówek
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Nie potrafi przeprowadzić prostych obliczeń wykorzystywanych w olfaktometrii (nie opanował niezbędnej wiedzy na poziomie co najmniej 50 %)
3,0Wie jak określić przedział ufności wyniku oraz jak sprawdzić, czy członek zespołu oceniającego zapach spełnia kryteria wrażliwości sensorycznej zgodnie z PN-EN 13725 (opanował niezbędną wiedzę na poziomie 50-59 %)
3,5Opanował niezbędną wiedzę na poziomie 60-69 %
4,0Potrafi dobrze przeprowadzić selekcję oceniających do zespołu olfaktometrycznego, przedstawić wyniki badań olfakotmetrycznych oraz ocenić ich jakość (opanował niezbędną wiedzę na poziomie 70-79 %)
4,5Opanował niezbędną wiedzę na poziomie 80-89 %
5,0Potrafi bardzo dobrze przeprowadzić selekcję oceniających do zespołu olfaktometrycznego, przedstawić wyniki badań olfakotmetrycznych oraz ocenić ich jakość (opanował niezbędną wiedzę na poziomie 90-100 %)
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięKCh_1A_D01-05_W03Zna podstawowe aspekty działania aparatury naukowej stosowanej w laboratorium olfaktometrycznym.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówKCh_1A_W05zna podstawowe aspekty budowy i działania aparatury naukowej stosowanej w laboratorium chemicznym
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studenta z podstawową wiedzą z zakresu technik olfaktometrycznych, obejmujących przede wszystkim określanie progu wyczuwalności pojedynczych substancji oraz oznaczanie stężenia zapachowego, jakości hedonicznej i intensywności zapachu mieszanin gazowych
Treści programoweT-L-2Określanie progu wyczuwalności pojedynczych substancji metodą olfaktometrii dynamicznej (zgonie z PN-EN 13725)
T-L-3Oznaczanie stężenia zapachowego mieszaniny gazowej metodą olfaktometrii dynamicznej (zgodnie z PN-EN 13725)
T-L-4Oznaczenie stężenia zapachowego mieszaniny gazowej metodą olfaktometrii statycznej
Metody nauczaniaM-2Ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: Laboratorium: weryfikacja wiedzy w formie wejściówek
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Nie zna podstawowych aspektów działania aparatury stosowanej w laboratorium olfaktometrycznym (nie opanował niezbędnej wiedzy na poziomie co najmniej 50 %)
3,0Zna w stopniu dostatecznym podstawowe aspekty działania olfaktometru dynamicznego, sprzętu do pobierania próbek oraz innej aparatury, wykorzystywanej w laboratorium olfaktometrycznym (opanował niezbędną wiedzę na poziomie 50-59 %)
3,5Opanował niezbędną wiedzę na poziomie 60-69 %
4,0Zna w stopniu dobrym podstawowe aspekty działania olfaktometru dynamicznego, sprzętu do pobierania próbek oraz innej aparatury, wykorzystywanej w laboratorium olfaktometrycznym (opanował niezbędną wiedzę na poziomie 70-79 %)
4,5Opanował niezbędną wiedzę na poziomie 80-89 %
5,0Zna w stopniu bardzo dobrym podstawowe aspekty działania olfaktometru dynamicznego, sprzętu do pobierania próbek oraz innej aparatury, wykorzystywanej w laboratorium olfaktometrycznym (opanował niezbędną wiedzę na poziomie 90-100 %)
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięKCh_1A_D01-05_W04Zna zasady pracy w laboratorium olfaktometrycznym
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówKCh_1A_W06zna podstawowe zasady BHP w laboratorium chemicznym, zna zasady związane z wykorzystywaniem chemikaliów i ich unieszkodliwiania
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studenta z podstawową wiedzą z zakresu technik olfaktometrycznych, obejmujących przede wszystkim określanie progu wyczuwalności pojedynczych substancji oraz oznaczanie stężenia zapachowego, jakości hedonicznej i intensywności zapachu mieszanin gazowych
Treści programoweT-L-1Badanie wrażliwości sensorycznej – testy różnicowe
T-L-2Określanie progu wyczuwalności pojedynczych substancji metodą olfaktometrii dynamicznej (zgonie z PN-EN 13725)
T-L-3Oznaczanie stężenia zapachowego mieszaniny gazowej metodą olfaktometrii dynamicznej (zgodnie z PN-EN 13725)
T-L-4Oznaczenie stężenia zapachowego mieszaniny gazowej metodą olfaktometrii statycznej
T-L-5Określanie intensywności zapachu poszczególnych związków i mieszanin z zastosowaniem wybranych skal wzorców intensywności zapachu
Metody nauczaniaM-2Ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: Laboratorium: weryfikacja wiedzy w formie wejściówek
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Nie zna w stopniu dostatecznym zasad pracy w laboratorium olfaktometrycznym (nie opanował niezbędnej wiedzy na poziomie co najmniej 50 %)
3,0Zna w stopniu dostatecznym zasady pracy w laboratorium olfaktometrycznym, w tym również kodeks zachowania członka zespołu olfaktometrycznego oraz zadania i obowiązki zarówno członka zespołu, jak i operatora (opanował niezbędną wiedzę na poziomie 50-59 %).
3,5Opanował niezbędną wiedzę na poziomie 60-69 %
4,0Zna w stopniu dobrym zasady pracy w laboratorium olfaktometrycznym, w tym również kodeks zachowania członka zespołu olfaktometrycznego oraz zadania i obowiązki zarówno członka zespołu, jak i operatora (opanował niezbędną wiedzę na poziomie 70-79 %).
4,5Opanował niezbędną wiedzę na poziomie 80-89 %
5,0Zna w stopniu bardzo dobrym zasady pracy w laboratorium olfaktometrycznym, w tym również kodeks zachowania członka zespołu olfaktometrycznego oraz zadania i obowiązki zarówno członka zespołu, jak i operatora (opanował niezbędną wiedzę na poziomie 90-100 %).
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięKCh_1A_D01-05_W05Zna podstawowe metody, techniki, narzędzia i materiały stosowane w analizie olfaktometrycznej i przy pobieraniu/przygotowaniu próbek do takiej analizy.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówKCh_1A_W11zna podstawowe metody, techniki, narzędzia i materiały stosowane przy rozwiązywaniu prostych zadań inżynierskich z zakresu chemii
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studenta z podstawową wiedzą z zakresu technik olfaktometrycznych, obejmujących przede wszystkim określanie progu wyczuwalności pojedynczych substancji oraz oznaczanie stężenia zapachowego, jakości hedonicznej i intensywności zapachu mieszanin gazowych
C-2Zapoznanie studenta z możliwościami i korzyściami zastosowania olfaktometrii w praktyce inżynierskiej
Treści programoweT-W-2Olfaktometria dynamiczna (m.in. oznaczenie progu wyczuwalności pojedynczych substancji oraz stężenia zapachowego mieszaniny odorantów zgodnie z PN-EN 13725)
T-W-3Olfaktometria statyczna
T-W-4Intensywność zapachu i jakość hedoniczna
T-W-5Olfaktometria w praktyce inżynierskiej (m.in. dokładność i powtarzalność pomiarów olfaktometrycznych; planowanie i organizacja pomiarów olfaktometrycznych; badania zapachowej jakości materiałów, pomiary emisji zapachowej, ocena skuteczności dezodoryzacji, określanie parametrów procesowych i technologicznych)
T-L-1Badanie wrażliwości sensorycznej – testy różnicowe
T-L-2Określanie progu wyczuwalności pojedynczych substancji metodą olfaktometrii dynamicznej (zgonie z PN-EN 13725)
T-L-3Oznaczanie stężenia zapachowego mieszaniny gazowej metodą olfaktometrii dynamicznej (zgodnie z PN-EN 13725)
T-L-4Oznaczenie stężenia zapachowego mieszaniny gazowej metodą olfaktometrii statycznej
T-L-5Określanie intensywności zapachu poszczególnych związków i mieszanin z zastosowaniem wybranych skal wzorców intensywności zapachu
T-L-6Wyznaczanie współczynnika Webera-Fechnera
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny + metody problemowe i aktywizujące
M-2Ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Wykład: zaliczenie pisemne pod koniec zajęć
S-2Ocena formująca: Laboratorium: weryfikacja wiedzy w formie wejściówek
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Nie potrafi w stopniu dostatecznym scharakteryzować podstawowych technik olfaktometrycznych. Nie wie jakie materiały mogą być stosowane podczas analizy olfaktometrycznej. Nie opanował niezbędnej wiedzy na poziomie co najmniej 50 %.
3,0Potrafi w stopniu dostatecznym scharakteryzować podstawowe techniki olfaktometryczne. Wie jakie materiały mogą być stosowane podczas analizy olfaktometrycznej. Opanował niezbędną wiedzę na poziomie 50-59 %.
3,5Opanował niezbędną wiedzę na poziomie 60-69 %.
4,0Potrafi w stopniu dobrym scharakteryzować podstawowe techniki olfaktometryczne. Wie jakie materiały mogą być stosowane podczas analizy olfaktometrycznej. Opanował niezbędną wiedzę na poziomie 70-79 %.
4,5Opanował niezbędną wiedzę na poziomie 80-89 %.
5,0Potrafi w stopniu bardzo dobrym scharakteryzować podstawowe techniki olfaktometryczne. Wie jakie materiały mogą być stosowane podczas analizy olfaktometrycznej. Opanował niezbędną wiedzę na poziomie 90-100 %.
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięKCh_1A_D01-05_U01Potrafi analizować problemy z zakresu emisji zapachu, w szczególności problemy o charakterze inżynierskim związane z uciążliwością zapachową oraz znajdować ich rozwiązania w oparciu o zdobytą wiedzę.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówKCh_1A_U01potrafi analizować problemy z zakresu chemii, w szczególności problemy o charakterze utylitarnym oraz znajdować ich rozwiązania w oparciu o poznane twierdzenia i metody
Cel przedmiotuC-2Zapoznanie studenta z możliwościami i korzyściami zastosowania olfaktometrii w praktyce inżynierskiej
Treści programoweT-W-5Olfaktometria w praktyce inżynierskiej (m.in. dokładność i powtarzalność pomiarów olfaktometrycznych; planowanie i organizacja pomiarów olfaktometrycznych; badania zapachowej jakości materiałów, pomiary emisji zapachowej, ocena skuteczności dezodoryzacji, określanie parametrów procesowych i technologicznych)
T-L-1Badanie wrażliwości sensorycznej – testy różnicowe
T-L-2Określanie progu wyczuwalności pojedynczych substancji metodą olfaktometrii dynamicznej (zgonie z PN-EN 13725)
T-L-3Oznaczanie stężenia zapachowego mieszaniny gazowej metodą olfaktometrii dynamicznej (zgodnie z PN-EN 13725)
T-L-4Oznaczenie stężenia zapachowego mieszaniny gazowej metodą olfaktometrii statycznej
T-L-5Określanie intensywności zapachu poszczególnych związków i mieszanin z zastosowaniem wybranych skal wzorców intensywności zapachu
T-L-6Wyznaczanie współczynnika Webera-Fechnera
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny + metody problemowe i aktywizujące
M-2Ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Wykład: zaliczenie pisemne pod koniec zajęć
S-2Ocena formująca: Laboratorium: weryfikacja wiedzy w formie wejściówek
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Nie umie ocenić wielkości emisji zapachowej oraz jej potencjalnej uciążliwości, a także określić możliwych kierunków przeciwdziałania uciążliwości zapachowej. Nie opanował niezbędnych umiejętności na poziomie co najmniej 50 %)
3,0Umie w stopniu dostatecznym ocenić wielkość emisji zapachowej oraz jej potencjalną uciążliwość, a także określić możliwe kierunki przeciwdziałania uciążliwości zapachowej. Opanował niezbędne umiejętności na poziomie 50-59 %)
3,5Opanował niezbędne umiejętności na poziomie 60-69 %)
4,0Umie w stopniu dobrym ocenić wielkość emisji zapachowej oraz jej potencjalną uciążliwość, a także określić możliwe kierunki przeciwdziałania uciążliwości zapachowej. Opanował niezbędne umiejętności na poziomie 70-79 %)
4,5Opanował niezbędne umiejętności na poziomie 80-89 %)
5,0Umie w stopniu bardzo dobrym ocenić wielkość emisji zapachowej oraz jej potencjalną uciążliwość, a także określić możliwe kierunki przeciwdziałania uciążliwości zapachowej. Opanował niezbędne umiejętności na poziomie 90-100 %)
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięKCh_1A_D01-05_U02Potrafi zaplanować i wykonywać analizy ilościowe z wykorzystaniem metod olfaktometrycznych oraz interpretować wyniki pomiarów i formułować wnioski
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówKCh_1A_U02potrafi wykonywać analizy ilościowe, szczególnie z wykorzystaniem metod chemicznych i fizycznych oraz formułować na tej podstawie wnioski jakościowe
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studenta z podstawową wiedzą z zakresu technik olfaktometrycznych, obejmujących przede wszystkim określanie progu wyczuwalności pojedynczych substancji oraz oznaczanie stężenia zapachowego, jakości hedonicznej i intensywności zapachu mieszanin gazowych
C-2Zapoznanie studenta z możliwościami i korzyściami zastosowania olfaktometrii w praktyce inżynierskiej
Treści programoweT-L-1Badanie wrażliwości sensorycznej – testy różnicowe
T-L-2Określanie progu wyczuwalności pojedynczych substancji metodą olfaktometrii dynamicznej (zgonie z PN-EN 13725)
T-L-3Oznaczanie stężenia zapachowego mieszaniny gazowej metodą olfaktometrii dynamicznej (zgodnie z PN-EN 13725)
T-L-4Oznaczenie stężenia zapachowego mieszaniny gazowej metodą olfaktometrii statycznej
T-L-5Określanie intensywności zapachu poszczególnych związków i mieszanin z zastosowaniem wybranych skal wzorców intensywności zapachu
T-L-6Wyznaczanie współczynnika Webera-Fechnera
Metody nauczaniaM-2Ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: Laboratorium: weryfikacja wiedzy w formie wejściówek
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Nie umie dobrać zespołu oceniającego zapach oraz oznaczyć stężenia zapachowego zgodnie z normą PN-EN 13725. Nie potrafi ocenić wiarygodności wyniku pomiaru olfaktometrycznego oraz wyciągnąć prawidłowych wniosków. Nie opanował niezbędnych umiejętności na poziomie co najmniej 50 %.
3,0Umie w stopniu dostatecznym dobrać zespół oceniający zapach oraz oznaczyć stężenie zapachowe zgodnie z normą PN-EN 13725. Potrafi w stopniu dostatecznym ocenić wiarygodność wyniku pomiaru olfaktometrycznego oraz wyciągnąć prawidłowe wnioski. Opanował niezbędne umiejętności na poziomie 50-59 %)
3,5Opanował niezbędne umiejętności na poziomie 60-69 %)
4,0Umie w stopniu dobrym dobrać zespół oceniający zapach oraz oznaczyć stężenie zapachowe zgodnie z normą PN-EN 13725. Potrafi w stopniu dostatecznym ocenić wiarygodność wyniku pomiaru olfaktometrycznego oraz wyciągnąć prawidłowe wnioski. Opanował niezbędne umiejętności na poziomie 70-79 %)
4,5Opanował niezbędne umiejętności na poziomie 80-89 %)
5,0Umie w stopniu bardzo dobrym dobrać zespół oceniający zapach oraz oznaczyć stężenie zapachowe zgodnie z normą PN-EN 13725. Potrafi w stopniu dostatecznym ocenić wiarygodność wyniku pomiaru olfaktometrycznego oraz wyciągnąć prawidłowe wnioski. Opanował niezbędne umiejętności na poziomie 90-100 %)
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięKCh_1A_D01-05_U03Potrafi planować i przeprowadzać proste badania doświadczalne i symulacje komputerowe w zakresie określenia/porównania właściwości zapachowych materiałów lub mieszanek gazów, a także doboru parametrów procesowych i technologicznych pod kątem ograniczania uciążliwości zapachowej.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówKCh_1A_U03potrafi planować i przeprowadzać proste badania doświadczalne i symulacje komputerowe w zakresie chemii, interpretować uzyskane wyniki i wyciągać wnioski
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studenta z podstawową wiedzą z zakresu technik olfaktometrycznych, obejmujących przede wszystkim określanie progu wyczuwalności pojedynczych substancji oraz oznaczanie stężenia zapachowego, jakości hedonicznej i intensywności zapachu mieszanin gazowych
C-2Zapoznanie studenta z możliwościami i korzyściami zastosowania olfaktometrii w praktyce inżynierskiej
Treści programoweT-L-1Badanie wrażliwości sensorycznej – testy różnicowe
T-L-2Określanie progu wyczuwalności pojedynczych substancji metodą olfaktometrii dynamicznej (zgonie z PN-EN 13725)
T-L-3Oznaczanie stężenia zapachowego mieszaniny gazowej metodą olfaktometrii dynamicznej (zgodnie z PN-EN 13725)
T-L-4Oznaczenie stężenia zapachowego mieszaniny gazowej metodą olfaktometrii statycznej
T-L-5Określanie intensywności zapachu poszczególnych związków i mieszanin z zastosowaniem wybranych skal wzorców intensywności zapachu
T-L-6Wyznaczanie współczynnika Webera-Fechnera
Metody nauczaniaM-2Ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: Laboratorium: weryfikacja wiedzy w formie wejściówek
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Nie potrafi ocenić cech zapachu i stopnia uciążliwości zapachowej (nie opanował niezbędnych umiejętności na poziomie co najmniej 50%)
3,0Potrafi w stopniu dostatecznym oceniać cechy zapachu i stopień uciążliwości zapachowej (opanował niezbędne umiejętności na poziomie 50-59 %)
3,5Opanował niezbędne umiejętności na poziomie 60-69 %
4,0Potrafi w stopniu dobrym oceniać cechy zapachu i stopień uciążliwości zapachowej (opanował niezbędne umiejętności na poziomie 70-79 %)
4,5Opanował niezbędne umiejętności na poziomie 80-89 %
5,0Potrafi w stopniu bardzo dobrym oceniać cechy zapachu i stopień uciążliwości zapachowej (opanował niezbędne umiejętności na poziomie 90-100 %)
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięKCh_1A_D01-05_U04Potrafi ocenić istniejące rozwiązania techniczne/technologiczne pod kątem zapachowego oddziaływania, oraz zaproponować rozwiązania w kierunku zminimalizowania zapachowego oddziaływania.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówKCh_1A_U05potrafi ocenić istniejące rozwiązania techniczne w zakresie chemii oraz przygotować opracowanie określonego problemu o charakterze inżynierskim związanego z ich funkcjonowaniem i zaproponować sposoby jego rozwiązania
Cel przedmiotuC-2Zapoznanie studenta z możliwościami i korzyściami zastosowania olfaktometrii w praktyce inżynierskiej
Treści programoweT-W-5Olfaktometria w praktyce inżynierskiej (m.in. dokładność i powtarzalność pomiarów olfaktometrycznych; planowanie i organizacja pomiarów olfaktometrycznych; badania zapachowej jakości materiałów, pomiary emisji zapachowej, ocena skuteczności dezodoryzacji, określanie parametrów procesowych i technologicznych)
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny + metody problemowe i aktywizujące
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Wykład: zaliczenie pisemne pod koniec zajęć
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Nie umie ocenić zapachowego oddziaływania instalacji/aparatów, a także skuteczności dezodoryzacji oraz możliwych kierunków przeciwdziałania uciążliwości zapachowej (nie opanował niezbędnych umiejętności na poziomie co najmniej 50%)
3,0Umie w stopniu dostatecznym ocenić zapachowe oddziaływanie instalacji/aparatów, a także skuteczność dezodoryzacji oraz możliwe kierunki przeciwdziałania uciążliwości zapachowej (opanował niezbędne umiejętności na poziomie 50-59 %)
3,5Opanował niezbędne umiejętności na poziomie 60-69 %
4,0Umie w stopniu dobrym ocenić zapachowe oddziaływanie instalacji/aparatów, a także skuteczność dezodoryzacji oraz możliwe kierunki przeciwdziałania uciążliwości zapachowej (opanował niezbędne umiejętności na poziomie 70-79 %)
4,5Opanował niezbędne umiejętności na poziomie 80-89 %
5,0Umie w stopniu bardzo dobrym ocenić zapachowe oddziaływanie instalacji/aparatów, a także skuteczność dezodoryzacji oraz możliwe kierunki przeciwdziałania uciążliwości zapachowej (opanował niezbędne umiejętności na poziomie 90-100 %)
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięKCh_1A_D01-05_U05Potrafi dokonać identyfikacji i sformułować specyfikację prostych zadań inżynierskich o charakterze praktycznym w zakresie ochrony zapachowej jakości powietrza.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówKCh_1A_U14potrafi dokonać identyfikacji i sformułować specyfikację prostych zadań inżynierskich o charakterze praktycznym w zakresie chemii
Cel przedmiotuC-2Zapoznanie studenta z możliwościami i korzyściami zastosowania olfaktometrii w praktyce inżynierskiej
Treści programoweT-W-5Olfaktometria w praktyce inżynierskiej (m.in. dokładność i powtarzalność pomiarów olfaktometrycznych; planowanie i organizacja pomiarów olfaktometrycznych; badania zapachowej jakości materiałów, pomiary emisji zapachowej, ocena skuteczności dezodoryzacji, określanie parametrów procesowych i technologicznych)
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny + metody problemowe i aktywizujące
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Wykład: zaliczenie pisemne pod koniec zajęć
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Nie potrafi wskazać możliwych przyczyn uciążliwości zapachowej oraz metod przeciwdziałania uciążliwości zapachowej (nie opanował niezbędnych umiejętności na poziomie co najmniej 50 %)
3,0Potrafi w stopniu dostatecznym wskazać możliwe przyczyny uciążliwości zapachowej oraz metody przeciwdziałania uciążliwości zapachowej (opanował niezbędne umiejętności na poziomie 50-59 %)
3,5Opanował niezbędne umiejętności na poziomie 60-69 %
4,0Potrafi w stopniu dobrym wskazać możliwe przyczyny uciążliwości zapachowej oraz metody przeciwdziałania uciążliwości zapachowej (opanował niezbędne umiejętności na poziomie 70-79 %)
4,5Opanował niezbędne umiejętności na poziomie 80-89 %
5,0Potrafi w stopniu bardzo dobrym wskazać możliwe przyczyny uciążliwości zapachowej oraz metody przeciwdziałania uciążliwości zapachowej (opanował niezbędne umiejętności na poziomie 90-100 %)
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięKCh_1A_D01-05_U06Potrafi wybrać i zastosować właściwą technikę olfaktometryczną do rozwiązania problemu uciążliwości zapachowej zarówno materiałów, jak i instalacji.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówKCh_1A_U15potrafi ocenić przydatność podstawowej aparatury pomiarowej i rutynowych metod służących do rozwiązania prostych zadań inżynierskich o charakterze praktycznym w obszarze chemii oraz wybrać i zastosować właściwe rozwiązanie
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studenta z podstawową wiedzą z zakresu technik olfaktometrycznych, obejmujących przede wszystkim określanie progu wyczuwalności pojedynczych substancji oraz oznaczanie stężenia zapachowego, jakości hedonicznej i intensywności zapachu mieszanin gazowych
C-2Zapoznanie studenta z możliwościami i korzyściami zastosowania olfaktometrii w praktyce inżynierskiej
Treści programoweT-W-5Olfaktometria w praktyce inżynierskiej (m.in. dokładność i powtarzalność pomiarów olfaktometrycznych; planowanie i organizacja pomiarów olfaktometrycznych; badania zapachowej jakości materiałów, pomiary emisji zapachowej, ocena skuteczności dezodoryzacji, określanie parametrów procesowych i technologicznych)
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny + metody problemowe i aktywizujące
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Wykład: zaliczenie pisemne pod koniec zajęć
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Nie potrafi zastosować odpowiedniej techniki badań olfaktometrycznych (nie opanował niezbędnych umiejętności na poziomie co najmniej 50 %)
3,0Potrafi w stopniu dostatecznym zastosować różne techniki badań olfaktometrycznych (opanował niezbędne umiejętności na poziomie 50-59 %)
3,5Opanował niezbędne umiejętności na poziomie 60-69 %
4,0Potrafi w stopniu dobrym zastosować różne techniki badań olfaktometrycznych (opanował niezbędne umiejętności na poziomie 70-79 %)
4,5Opanował niezbędne umiejętności na poziomie 80-89 %
5,0Potrafi w stopniu bardzo dobrym zastosować różne techniki badań olfaktometrycznych (opanował niezbędne umiejętności na poziomie 90-100 %)
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięKCh_1A_D01-05_K01Mając świadomość wpływu swoich działań na zapachową jakość powietrza prawidłowo identyfikuje i rozstrzyga dylematy związane z wykonywaniem zawodu inżyniera chemika.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówKCh_1A_K04mając świadomość wpływu swoich działań na środowisko prawidłowo identyfikuje i rozstrzyga dylematy związane z wykonywaniem zawodu inżyniera chemika biorąc odpowiedzialność za bezpieczeństwo pracy własnej i innych
Cel przedmiotuC-2Zapoznanie studenta z możliwościami i korzyściami zastosowania olfaktometrii w praktyce inżynierskiej
Treści programoweT-W-5Olfaktometria w praktyce inżynierskiej (m.in. dokładność i powtarzalność pomiarów olfaktometrycznych; planowanie i organizacja pomiarów olfaktometrycznych; badania zapachowej jakości materiałów, pomiary emisji zapachowej, ocena skuteczności dezodoryzacji, określanie parametrów procesowych i technologicznych)
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny + metody problemowe i aktywizujące
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Wykład: zaliczenie pisemne pod koniec zajęć
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Nie zna przyczyn powstawania problemu uciążliwości zapachowej oraz metod zapobiegania uciążliwości zapachowej, nie ma świadomości wpływu różnych działań na zapachową jakość powietrza
3,0Zna w stopniu dostatecznym przyczyny powstawania problemu uciążliwości zapachowej.
3,5Zna w stopniu dostatecznym przyczyny powstawania problemu uciążliwości zapachowej oraz metody zapobiegania uciążliwości zapachowej.
4,0Zna w stopniu dobrym przyczyny powstawania problemu uciążliwości zapachowej oraz metody zapobiegania uciążliwości zapachowej. Ma dostateczną świadomość potrzeby ochrony zapachowej jakości powietrza.
4,5Zna w stopniu dobrym przyczyny powstawania problemu uciążliwości zapachowej oraz metody zapobiegania uciążliwości zapachowej. Ma dobrą świadomość potrzeby ochrony zapachowej jakości powietrza.
5,0Zna w stopniu bardzo dobrym przyczyny powstawania problemu uciążliwości zapachowej oraz metody zapobiegania uciążliwości zapachowej. Ma bardzo dobrą świadomość potrzeby ochrony zapachowej jakości powietrza.
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięKCh_1A_D01-05_K02Rozumie społeczne aspekty praktycznego stosowania zdobytej wiedzy i umiejętności oraz związaną z tym odpowiedzialność za podejmowane decyzje; ma świadomość ważności i rozumie pozatechniczne aspekty i skutki działalności inżynierskiej, w tym jej wpływu na środowisko, zwłaszcza na zapachową jakość powietrza.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówKCh_1A_K05rozumie społeczne aspekty praktycznego stosowania zdobytej wiedzy i umiejętności oraz związaną z tym odpowiedzialność za podejmowane decyzje; ma świadomość ważności i rozumie pozatechniczne aspekty i skutki działalności inżynierskiej, w tym jej wpływu na środowisko
Cel przedmiotuC-2Zapoznanie studenta z możliwościami i korzyściami zastosowania olfaktometrii w praktyce inżynierskiej
Treści programoweT-W-5Olfaktometria w praktyce inżynierskiej (m.in. dokładność i powtarzalność pomiarów olfaktometrycznych; planowanie i organizacja pomiarów olfaktometrycznych; badania zapachowej jakości materiałów, pomiary emisji zapachowej, ocena skuteczności dezodoryzacji, określanie parametrów procesowych i technologicznych)
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny + metody problemowe i aktywizujące
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Wykład: zaliczenie pisemne pod koniec zajęć
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Nie zna przyczyn powstawania problemu uciążliwości zapachowej oraz metod zapobiegania uciążliwości zapachowej, nie ma świadomości wpływu różnych działań na zapachową jakość powietrza
3,0Zna w stopniu dostatecznym przyczyny powstawania problemu uciążliwości zapachowej.
3,5Zna w stopniu dostatecznym przyczyny powstawania problemu uciążliwości zapachowej oraz metody zapobiegania uciążliwości zapachowej.
4,0Zna w stopniu dobrym przyczyny powstawania problemu uciążliwości zapachowej oraz metody zapobiegania uciążliwości zapachowej. Ma dostateczną świadomość potrzeby ochrony zapachowej jakości powietrza.
4,5Zna w stopniu dobrym przyczyny powstawania problemu uciążliwości zapachowej oraz metody zapobiegania uciążliwości zapachowej. Ma dobrą świadomość potrzeby ochrony zapachowej jakości powietrza.
5,0Zna w stopniu bardzo dobrym przyczyny powstawania problemu uciążliwości zapachowej oraz metody zapobiegania uciążliwości zapachowej. Ma bardzo dobrą świadomość potrzeby ochrony zapachowej jakości powietrza.