Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Technologia żywności i żywienie człowieka (S1)
specjalność: technologia żywności pochodzenia wodnego

Sylabus przedmiotu Systemy dystrybucji żywności:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Technologia żywności i żywienie człowieka
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Systemy dystrybucji żywności
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Towaroznawstwa, Oceny Jakości, Inżynierii Procesowej i Żywienia Człowieka
Nauczyciel odpowiedzialny Przemysław Czerniejewski <Przemyslaw.Czerniejewski@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Grzegorz Bienkiewicz <Grzegorz.Bienkiewicz@zut.edu.pl>, Dominika Plust <Dominika.Plust@zut.edu.pl>, Ludmiła Zienkowicz <Ludmila.Zienkowicz@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 3 Grupa obieralna 2

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW1 20 1,00,50zaliczenie
laboratoriaL1 15 1,00,50zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Znajomość podstawowej wiedzy z zakresu żywności, prawa żywnościowego i podstaw ekonomii

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Rozwinięcie w studentach świadomości znaczenia wpływu dystrybucji na bezpieczeństwo i jakość żywności
C-2Ukształtowanie umiejętności doboru odpowiedniego kanału dystrybucji w zależności od określonych celów stawianych produktowi

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Ćwiczenie organizacyjne, zasady BHP, przebiegu przedmiotu, wprowadzenie itp.2
T-L-2Cechy, struktura i rozwiązania w handlu żywnością Kanały dystrybucyjne w branży spożywczej Alternatywne kanały dystrybucji żywności Budowa strategii obsługi logistycznej klienta Projektowanie sieci dystrybucyjnej – węzły sieci logistycznej Prezentacja projektu dystrybucyjnego określonego produktu logistycznego12
T-L-3Zaliczenie1
15
wykłady
T-W-1Dystrybucja jako element zarządzania logistycznego3
T-W-2Czynniki kształtujące logistykę dystrybucji2
T-W-3Systemy dystrybucyjne5
T-W-4Łańcuchy i sieci dystrybucyjne2
T-W-5Strategie zarządzania dystrybucją żywności2
T-W-6Alternatywne kanały dystrybucji żywności – możliwości i ograniczenia1
T-W-7Czynniki wpływające na wybór kanałów dystrybucji żywności2
T-W-8Efektywność i kosztochłonność kanałów dystrybucyjnych2
T-W-9Zaliczenie wykładów1
20

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1Uczestnictwo w zajęciach15
A-L-2Przygotowanie do zaliczenia7
A-L-3Samodzielne przygotowywanie zagadnień problemowych3
25
wykłady
A-W-1Uczestnictwo w zajęciach20
A-W-2Przygotowanie do zaliczenia5
25

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykłady z wykorzystaniem technik multimedialnych
M-2Ćwiczenia realizowane samodzielnie i w zespołach
M-3Samodzielna praca nad zagadnieniem problemowym
M-4Metody przypadków, projektów, sytuacyjna, gry dydaktyczne, dyskusje dydaktyczne, prezentacje, ćwiczenia przedmiotowe – w zależności od ćwiczenia

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Aktywność na ćwiczeniach
S-2Ocena formująca: Przygotowanie założeń dyskusji i gier oraz studium przypadków
S-3Ocena podsumowująca: Przedstawienie efektów pracy nad wybranym zagadnieniem problemowym
S-4Ocena podsumowująca: Zaliczenie na podstawie przebiegu okresowych osiagniec studenta w czasie trwania przedmiotu
S-5Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne korygujace efekty osiagniec studenta

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TZZ_1A_PO1-4_W01
Zna i rozumie w zaawansowanym stopniu metody i systemy zabezpieczania surowców i produktów spożywczych podczas transportu, przechowywania i dystrybucji.
TZZ_1A_W17C-1, C-2T-W-4, T-W-6, T-W-2, T-W-8, T-W-7, T-W-5, T-W-3, T-W-1, T-L-1, T-L-2M-1, M-2, M-3, M-4S-1, S-2, S-3, S-5

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TZZ_1A_PO1-4_U01
Potrafi krytycznie ocenić działania mające na celu rozwiązywanie problemów zawodowych. Potrafi dobierać odpowiednie kanały dystrybucji w zależności od celów stawianych produktom
TZZ_1A_U21C-1, C-2T-W-8, T-W-7, T-L-2M-1, M-2, M-3, M-4S-2, S-3, S-5
TZZ_1A_PO1-4_U02
Potrafi wyszukiwać, analizować, interpretować i wykorzystywać informację pochodzące z różnych źródeł literaturowych i na ich podstawie zaprojektować odpowiednie rozwiązanie problemu dystrybucji żywności. Potrafi opracować odpowiednią dokumentację.
TZZ_1A_U01C-1, C-2T-W-4, T-W-6, T-W-5, T-W-3, T-W-1, T-L-2M-1, M-2, M-3, M-4S-2, S-3, S-5

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TZZ_1A_PO1-4_K01
Jest gotów do zastosowania zdobytej wiedzy z zakresu systemów dystrybucji żywnosci w rozwiązywaniu problemów poznawczych i praktycznych.
TZZ_1A_K01C-1, C-2T-W-6, T-W-8, T-W-7, T-W-1, T-L-2M-1, M-2, M-3, M-4S-2, S-3, S-5

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
TZZ_1A_PO1-4_W01
Zna i rozumie w zaawansowanym stopniu metody i systemy zabezpieczania surowców i produktów spożywczych podczas transportu, przechowywania i dystrybucji.
2,0
3,0Student zna podstawy dystrybucji żywności
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
TZZ_1A_PO1-4_U01
Potrafi krytycznie ocenić działania mające na celu rozwiązywanie problemów zawodowych. Potrafi dobierać odpowiednie kanały dystrybucji w zależności od celów stawianych produktom
2,0
3,0Student umie dopasować podstawowe kanały dystrybucji żywności w zależności od określonych wymagań
3,5
4,0
4,5
5,0
TZZ_1A_PO1-4_U02
Potrafi wyszukiwać, analizować, interpretować i wykorzystywać informację pochodzące z różnych źródeł literaturowych i na ich podstawie zaprojektować odpowiednie rozwiązanie problemu dystrybucji żywności. Potrafi opracować odpowiednią dokumentację.
2,0
3,0Student umie rozwiązywać podstawowe problemy w zakresie dystrybucji żywności
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
TZZ_1A_PO1-4_K01
Jest gotów do zastosowania zdobytej wiedzy z zakresu systemów dystrybucji żywnosci w rozwiązywaniu problemów poznawczych i praktycznych.
2,0
3,0Student zna podstawowe zagrożenia bezpieczeństwa żywności popularnych metod dystrybucji żywności
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Jarzębowski S., Integracja łańcucha dostaw jako element kształtowania efektywności sektora przetwórstwa rolno – spożywczego, Wyd. SGGW, Warszawa, 2013
  2. Waśkowski Z., Sznajder M. (red.), Nowe trendy w dystrybucji produktów żywnościowych, Wyd. UE w Poznaniu, Poznań, 2012
  3. Szymanowski W., Zarządzanie łańcuchami dostaw żywności w Polsce. Kierunki zmian., Wyd. Difin, Warszawa, 2010
  4. Rutkowski K. (red.), Logistyka dystrybucji. Specyfika, trendy rozwojowe, dobre praktyki, Oficyna Wyd. SGH, Warszawa, 2005

Literatura dodatkowa

  1. Journal of Purchasing and Supply Management, Elsevier

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Ćwiczenie organizacyjne, zasady BHP, przebiegu przedmiotu, wprowadzenie itp.2
T-L-2Cechy, struktura i rozwiązania w handlu żywnością Kanały dystrybucyjne w branży spożywczej Alternatywne kanały dystrybucji żywności Budowa strategii obsługi logistycznej klienta Projektowanie sieci dystrybucyjnej – węzły sieci logistycznej Prezentacja projektu dystrybucyjnego określonego produktu logistycznego12
T-L-3Zaliczenie1
15

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Dystrybucja jako element zarządzania logistycznego3
T-W-2Czynniki kształtujące logistykę dystrybucji2
T-W-3Systemy dystrybucyjne5
T-W-4Łańcuchy i sieci dystrybucyjne2
T-W-5Strategie zarządzania dystrybucją żywności2
T-W-6Alternatywne kanały dystrybucji żywności – możliwości i ograniczenia1
T-W-7Czynniki wpływające na wybór kanałów dystrybucji żywności2
T-W-8Efektywność i kosztochłonność kanałów dystrybucyjnych2
T-W-9Zaliczenie wykładów1
20

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1Uczestnictwo w zajęciach15
A-L-2Przygotowanie do zaliczenia7
A-L-3Samodzielne przygotowywanie zagadnień problemowych3
25
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Uczestnictwo w zajęciach20
A-W-2Przygotowanie do zaliczenia5
25
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięTZZ_1A_PO1-4_W01Zna i rozumie w zaawansowanym stopniu metody i systemy zabezpieczania surowców i produktów spożywczych podczas transportu, przechowywania i dystrybucji.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTZZ_1A_W17Zna i rozumie w zaawansowanym stopniu wpływ operacji jednostkowych i procesów technologicznych na jakość wyrobów gotowych. Zna i rozumie zasady projektowania produktów spożywczych.
Cel przedmiotuC-1Rozwinięcie w studentach świadomości znaczenia wpływu dystrybucji na bezpieczeństwo i jakość żywności
C-2Ukształtowanie umiejętności doboru odpowiedniego kanału dystrybucji w zależności od określonych celów stawianych produktowi
Treści programoweT-W-4Łańcuchy i sieci dystrybucyjne
T-W-6Alternatywne kanały dystrybucji żywności – możliwości i ograniczenia
T-W-2Czynniki kształtujące logistykę dystrybucji
T-W-8Efektywność i kosztochłonność kanałów dystrybucyjnych
T-W-7Czynniki wpływające na wybór kanałów dystrybucji żywności
T-W-5Strategie zarządzania dystrybucją żywności
T-W-3Systemy dystrybucyjne
T-W-1Dystrybucja jako element zarządzania logistycznego
T-L-1Ćwiczenie organizacyjne, zasady BHP, przebiegu przedmiotu, wprowadzenie itp.
T-L-2Cechy, struktura i rozwiązania w handlu żywnością Kanały dystrybucyjne w branży spożywczej Alternatywne kanały dystrybucji żywności Budowa strategii obsługi logistycznej klienta Projektowanie sieci dystrybucyjnej – węzły sieci logistycznej Prezentacja projektu dystrybucyjnego określonego produktu logistycznego
Metody nauczaniaM-1Wykłady z wykorzystaniem technik multimedialnych
M-2Ćwiczenia realizowane samodzielnie i w zespołach
M-3Samodzielna praca nad zagadnieniem problemowym
M-4Metody przypadków, projektów, sytuacyjna, gry dydaktyczne, dyskusje dydaktyczne, prezentacje, ćwiczenia przedmiotowe – w zależności od ćwiczenia
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Aktywność na ćwiczeniach
S-2Ocena formująca: Przygotowanie założeń dyskusji i gier oraz studium przypadków
S-3Ocena podsumowująca: Przedstawienie efektów pracy nad wybranym zagadnieniem problemowym
S-5Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne korygujace efekty osiagniec studenta
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student zna podstawy dystrybucji żywności
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięTZZ_1A_PO1-4_U01Potrafi krytycznie ocenić działania mające na celu rozwiązywanie problemów zawodowych. Potrafi dobierać odpowiednie kanały dystrybucji w zależności od celów stawianych produktom
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTZZ_1A_U21Potrafi krytycznie ocenić działania mające na celu rozwiązywanie problemów zawodowych.
Cel przedmiotuC-1Rozwinięcie w studentach świadomości znaczenia wpływu dystrybucji na bezpieczeństwo i jakość żywności
C-2Ukształtowanie umiejętności doboru odpowiedniego kanału dystrybucji w zależności od określonych celów stawianych produktowi
Treści programoweT-W-8Efektywność i kosztochłonność kanałów dystrybucyjnych
T-W-7Czynniki wpływające na wybór kanałów dystrybucji żywności
T-L-2Cechy, struktura i rozwiązania w handlu żywnością Kanały dystrybucyjne w branży spożywczej Alternatywne kanały dystrybucji żywności Budowa strategii obsługi logistycznej klienta Projektowanie sieci dystrybucyjnej – węzły sieci logistycznej Prezentacja projektu dystrybucyjnego określonego produktu logistycznego
Metody nauczaniaM-1Wykłady z wykorzystaniem technik multimedialnych
M-2Ćwiczenia realizowane samodzielnie i w zespołach
M-3Samodzielna praca nad zagadnieniem problemowym
M-4Metody przypadków, projektów, sytuacyjna, gry dydaktyczne, dyskusje dydaktyczne, prezentacje, ćwiczenia przedmiotowe – w zależności od ćwiczenia
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: Przygotowanie założeń dyskusji i gier oraz studium przypadków
S-3Ocena podsumowująca: Przedstawienie efektów pracy nad wybranym zagadnieniem problemowym
S-5Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne korygujace efekty osiagniec studenta
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student umie dopasować podstawowe kanały dystrybucji żywności w zależności od określonych wymagań
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięTZZ_1A_PO1-4_U02Potrafi wyszukiwać, analizować, interpretować i wykorzystywać informację pochodzące z różnych źródeł literaturowych i na ich podstawie zaprojektować odpowiednie rozwiązanie problemu dystrybucji żywności. Potrafi opracować odpowiednią dokumentację.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTZZ_1A_U01Potrafi wyszukiwać, analizować, interpretować i wykorzystywać informacje pochodzące z różnych źródeł literaturowych. Potrafi opracować dokumentację dotyczącą realizacji zadania inżynierskiego oraz zaprezentować rezultaty w formie pisemnej i ustnej w języku polskim i obcym. Potrafi posługiwać się językiem obcym na poziomie B2.
Cel przedmiotuC-1Rozwinięcie w studentach świadomości znaczenia wpływu dystrybucji na bezpieczeństwo i jakość żywności
C-2Ukształtowanie umiejętności doboru odpowiedniego kanału dystrybucji w zależności od określonych celów stawianych produktowi
Treści programoweT-W-4Łańcuchy i sieci dystrybucyjne
T-W-6Alternatywne kanały dystrybucji żywności – możliwości i ograniczenia
T-W-5Strategie zarządzania dystrybucją żywności
T-W-3Systemy dystrybucyjne
T-W-1Dystrybucja jako element zarządzania logistycznego
T-L-2Cechy, struktura i rozwiązania w handlu żywnością Kanały dystrybucyjne w branży spożywczej Alternatywne kanały dystrybucji żywności Budowa strategii obsługi logistycznej klienta Projektowanie sieci dystrybucyjnej – węzły sieci logistycznej Prezentacja projektu dystrybucyjnego określonego produktu logistycznego
Metody nauczaniaM-1Wykłady z wykorzystaniem technik multimedialnych
M-2Ćwiczenia realizowane samodzielnie i w zespołach
M-3Samodzielna praca nad zagadnieniem problemowym
M-4Metody przypadków, projektów, sytuacyjna, gry dydaktyczne, dyskusje dydaktyczne, prezentacje, ćwiczenia przedmiotowe – w zależności od ćwiczenia
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: Przygotowanie założeń dyskusji i gier oraz studium przypadków
S-3Ocena podsumowująca: Przedstawienie efektów pracy nad wybranym zagadnieniem problemowym
S-5Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne korygujace efekty osiagniec studenta
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student umie rozwiązywać podstawowe problemy w zakresie dystrybucji żywności
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięTZZ_1A_PO1-4_K01Jest gotów do zastosowania zdobytej wiedzy z zakresu systemów dystrybucji żywnosci w rozwiązywaniu problemów poznawczych i praktycznych.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTZZ_1A_K01Jest gotów do zastosowania zdobytej wiedzy w rozwiązywaniu problemów poznawczych i praktycznych.
Cel przedmiotuC-1Rozwinięcie w studentach świadomości znaczenia wpływu dystrybucji na bezpieczeństwo i jakość żywności
C-2Ukształtowanie umiejętności doboru odpowiedniego kanału dystrybucji w zależności od określonych celów stawianych produktowi
Treści programoweT-W-6Alternatywne kanały dystrybucji żywności – możliwości i ograniczenia
T-W-8Efektywność i kosztochłonność kanałów dystrybucyjnych
T-W-7Czynniki wpływające na wybór kanałów dystrybucji żywności
T-W-1Dystrybucja jako element zarządzania logistycznego
T-L-2Cechy, struktura i rozwiązania w handlu żywnością Kanały dystrybucyjne w branży spożywczej Alternatywne kanały dystrybucji żywności Budowa strategii obsługi logistycznej klienta Projektowanie sieci dystrybucyjnej – węzły sieci logistycznej Prezentacja projektu dystrybucyjnego określonego produktu logistycznego
Metody nauczaniaM-1Wykłady z wykorzystaniem technik multimedialnych
M-2Ćwiczenia realizowane samodzielnie i w zespołach
M-3Samodzielna praca nad zagadnieniem problemowym
M-4Metody przypadków, projektów, sytuacyjna, gry dydaktyczne, dyskusje dydaktyczne, prezentacje, ćwiczenia przedmiotowe – w zależności od ćwiczenia
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: Przygotowanie założeń dyskusji i gier oraz studium przypadków
S-3Ocena podsumowująca: Przedstawienie efektów pracy nad wybranym zagadnieniem problemowym
S-5Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne korygujace efekty osiagniec studenta
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student zna podstawowe zagrożenia bezpieczeństwa żywności popularnych metod dystrybucji żywności
3,5
4,0
4,5
5,0