Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Technologia żywności i żywienie człowieka (N1)
specjalność: technologia i żywienie
Sylabus przedmiotu Technologiczne projektowanie zakładów przemysłu spożywczego:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Technologia żywności i żywienie człowieka | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia niestacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | inżynier | ||
Obszary studiów | charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Technologiczne projektowanie zakładów przemysłu spożywczego | ||
Specjalność | technologia i żywienie | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Towaroznawstwa, Oceny Jakości, Inżynierii Procesowej i Żywienia Człowieka | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Przemysław Czerniejewski <Przemyslaw.Czerniejewski@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | Agnieszka Strzelczak <Agnieszka-Strzelczak@zut.edu.pl> | ||
ECTS (planowane) | 5,0 | ECTS (formy) | 5,0 |
Forma zaliczenia | egzamin | Język | polski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Znajomośc technologii spożywczych |
W-2 | Wiedza z inżynierii procesowej |
W-3 | Znajomość zasad transportu wewnętrznego. |
W-4 | Znajomośc maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego |
W-5 | Znajomośc prawa żywnościowego |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Zapoznanie studentów w sposób kompleksowy z ogólnymi problemami projektowania zakładów przemysłu spożywczego. |
C-2 | Ukształtowanie umiejętności projektowania zakładów a także prognozowania, programowania, projektowania inwestycji, budowy i uruchamiania zakładu. |
C-3 | Przygotowanie studentów do rozwiązywania problemów inżynierskich związanych z technologicznym projektowaniem zakładów przemysłu spożywczego. |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
T-A-1 | Założenia projektowe | 1 |
T-A-2 | Schematy blokowe procesu technologicznego | 1 |
T-A-3 | Bilans materiałowy | 1 |
T-A-4 | Zasady doboru urzadzeń i maszynw stosowanych w zakladach przemysłu spożywczego | 2 |
T-A-5 | Obliczanie powierzchni pomieszczeń produkcyjnych, magazynowych i ekspedycyjnych | 2 |
T-A-6 | Obliczanie powierzchni pomieszczeń socjalnych | 1 |
T-A-7 | Uklad funkcjonalny zakładów przemysłu spożywczego | 2 |
T-A-8 | Projektowanie zapotrzebowania mocy na oświetlenie | 2 |
T-A-9 | Komputerowe wspomaganie procesu projektowania - praca w programie AutoCad | 5 |
T-A-10 | Zaliczenie | 1 |
18 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Wprowadzenie i założenia projektowe | 2 |
T-W-2 | Program produkcji, schematy blokowe procesu technologicznego | 4 |
T-W-3 | Charakterystyka surowca, materiałów pomocniczych, produktów głównych, ubocznych i odpadowych | 2 |
T-W-4 | Bilans materiałowy i energetyczny procesu produkcyjnego | 2 |
T-W-5 | Zasada doboru maszyn i urzadzeń w zakładach przemysłu spożywczego | 2 |
T-W-6 | Szacowanie powierzchni pomieszczeń produkcyjnych i ekspedycyjnych | 2 |
T-W-7 | Zagadnienia energetyczne: odbiorniki energii, zapotrzebowanie mocy, wytyczne do projektów instalacji | 1 |
T-W-8 | Kontrola procesu produkcyjnego | 1 |
T-W-9 | Projektowanie modelowe rozmieszczeniamaszyn i urządzeń | 2 |
18 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
ćwiczenia audytoryjne | ||
A-A-1 | uczestnictwo w zajęciach | 18 |
A-A-2 | przygotowanie do zajęć | 24 |
A-A-3 | konsultacje z prowadzącym | 2 |
A-A-4 | przygotowanie do zaliczenia | 18 |
62 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | uczestnictwo w zajęciach | 18 |
A-W-2 | studiowanie literatury | 20 |
A-W-3 | przygotowanie do egzaminu | 23 |
A-W-4 | egzamin | 2 |
63 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Wykład informacyjny z prezentacją multimedialną |
M-2 | Ćwiczenia przedmiotowe |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: Aktywność na ćwiczeniach audytoryjnych |
S-2 | Ocena podsumowująca: Kolokwium zaliczające ćwiczenia audytoryjne |
S-3 | Ocena podsumowująca: Egzamin |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
TZZ_1A_D14tiz_W01 Zna i rozumie zaawansowane zagadnienia z zakresu projektowania zakładów przemysłu spożywczego. | TZZ_1A_W07, TZZ_1A_W15, TZZ_1A_W16 | — | — | C-1 | T-A-7, T-A-1, T-A-2, T-A-3, T-A-6, T-A-8, T-A-5, T-A-9, T-W-1, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-3 | M-1, M-2 | S-2, S-1, S-3 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
TZZ_1A_D14tiz_U01 Potrafi zaprojektować zakład przemysłu spożywczego a także prognozować, programować, projektować inwestycję, budowę i uruchamianie zakładu. | TZZ_1A_U07 | — | — | C-2 | T-A-7, T-A-1, T-A-2, T-A-3, T-A-6, T-A-8, T-A-5, T-A-9, T-W-1, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-3 | M-1, M-2 | S-2, S-1, S-3 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
TZZ_1A_D14tiz_K01 Jest gotów do podjęcia ryzyka ryzyka i poczucia odpowiedzialności za rozwiązywanie problemów inżynierskich przy technologicznym projektowaniu zakładów przemysłu spożywczego. | TZZ_1A_K04 | — | — | C-3 | T-A-7, T-A-1, T-A-2, T-A-3, T-A-6, T-A-8, T-A-5, T-A-9, T-W-1, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-3 | M-1, M-2 | S-2, S-1, S-3 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
TZZ_1A_D14tiz_W01 Zna i rozumie zaawansowane zagadnienia z zakresu projektowania zakładów przemysłu spożywczego. | 2,0 | |
3,0 | Student posiada zadowalającą wiedzę z zakresu projektowania zakładów przemysłu spożywczego | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
TZZ_1A_D14tiz_U01 Potrafi zaprojektować zakład przemysłu spożywczego a także prognozować, programować, projektować inwestycję, budowę i uruchamianie zakładu. | 2,0 | |
3,0 | Student potrafi zaprojektować zakład przemysłu spożywczego a także prognozować, programować, projektować inwestycję, budowę i uruchamianie zakładu | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
TZZ_1A_D14tiz_K01 Jest gotów do podjęcia ryzyka ryzyka i poczucia odpowiedzialności za rozwiązywanie problemów inżynierskich przy technologicznym projektowaniu zakładów przemysłu spożywczego. | 2,0 | |
3,0 | Student ma zadowalającą świadomość ryzyka i poczucie odpowiedzialności za rozwiązywanie problemów inżynierskich przy technologicznym projektowaniu zakładów przemysłu spożywczego. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- M. Dłużewski, Technologiczne projektowanie zakładów przemysłu spożywczeg., WNT, 1974
- M. Dłużewski, Zarys projektowania zakładów przemysłu spożywczego., WNT, 1987
- M. Dobrzycki, Wyposażenie techniczne zakładów żywienia zbiorowego., WSiP, 1977
- Bilska, Grzesińska, Tomaszewska, projektowanie technologiczne zakładów przemysłu spożywczego, SGGW, Warszawa, 2011
Literatura dodatkowa
- Koziorowska B, projektowanie technologiczne zakładów gastronomicznych, SGGW, Warszawa, 1998
- Journal of Food Process Engineering