Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Dietetyka (S1)
specjalność: Dietetyka w gastronomii i cateringu

Sylabus przedmiotu Suplementy diety i wyroby medyczne w żywieniu człowieka:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Dietetyka
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta licencjat
Obszary studiów charakterystyki PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Suplementy diety i wyroby medyczne w żywieniu człowieka
Specjalność Dietoterapia i poradnictwo żywieniowe
Jednostka prowadząca Katedra Mikrobiologii Stosowanej i Fizjologii Żywienia Człowieka
Nauczyciel odpowiedzialny Joanna Sadowska <Joanna.Sadowska@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 4,0 ECTS (formy) 4,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW3 20 2,00,50zaliczenie
laboratoriaL3 20 2,00,50zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1znajomość biochemii i fizjologii żywienia

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie z ustawodawstwem dotyczącym suplementów diety i wyrobów medycznych. Zapoznanie z mechanizmami działania składników obecnych w suplementach diety i środkach spożywczych specjalnego przeznaczenia medycznego. Nabycie umiejętności oceny składu ww. preparatów i dobrania suplementacji w kontekście potrzeb człowieka.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Analiza sposobów promocji i reklamy suplementów diety i wyrobów medycznych1
T-L-2Zapoznanie sie z bazą suplementów diety. Zgłaszanie suplementów do bazy2
T-L-3Suplementy diety zawierające związki niedozwolone - analiza rynku2
T-L-4Ostrzeżenia dotyczące suplementów diety - system RASF i GIS2
T-L-5Analiza składu i jakości suplementów diety zawierających probiotyki4
T-L-6Analiza składu jakościowego i ilościowego wybranych suplementów diety i wyrobów medycznych wspierających pracę wybranych narzadów i układów oraz zasadności ich stosowania3
T-L-7Ocena ryzyka interakcji u pacjentów przyjmujących suplementy diety2
T-L-8Analiza składu i przeznaczenia wyrobów medycznych i dietetycznych środków spożywczych specjalnego przeznaczenia medycznego2
T-L-9Zaliczenie ćwiczeń2
20
wykłady
T-W-1Suplementy diety i wyroby medyczne – definicje, rodzaje, ustawodawstwo.1
T-W-2Składniki niedozwolone w suplementach diety2
T-W-3Składniki suplementów diety działające hepatoprotekcyjnie2
T-W-4Składniki suplementów diety działające hipoglikemicznie i hipolipemiczne2
T-W-5Składniki suplementów diety wspierające funkcje poznacze i o działaniu adaptogennym2
T-W-6Suplementy diety przeznaczone dla sportowców2
T-W-7Suplementy diety zawierające probiotyki i prebiotyki1
T-W-8Wyroby medyczne i żywność specjalnego przeznaczenia medycznego2
T-W-9Suplementy diety i wyroby medyczne w żywieniu człowieka - korzyści zdrowotne i zagrożenia2
T-W-10Interakcje składników suplementów diety z ze składnikami leków i żywności2
T-W-11Zaliczenie zajęć2
20

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1Uczestnictwo w zajęciach20
A-L-2Przygotowanie do zajęć i zaliczenia17
A-L-3Konsultacje2
A-L-4Analiza literatury10
49
wykłady
A-W-1Uczestnictwo w zajęciach20
A-W-2Konsultacje2
A-W-3Przygotowanie do zaliczenia17
A-W-4Analiza literatury10
49

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład informacyjny
M-2Ćwiczenia laboratoryjne
M-3Ćwiczenia projektowe
M-4Ćwiczenia obliczeniowe

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: Przygotowanie prezentacji na zadany temat
S-2Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne
S-3Ocena podsumowująca: Oceny nie zdefiniowano w formie stopnia
S-4Ocena formująca: Sprawozdanie

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
D_1A_DietS1-8_W03
Ma wiedzę na temat suplementów diety i wyrobów medycznych oraz żywności specjalnego przeznaczenia medycznego. Zna wady i zalety stosowanych składników suplementów oraz korzyści i zagrożenia związane z suplementacją diety
D_1A_W05, D_1A_W01C-1T-W-1, T-W-3, T-W-9, T-W-6, T-W-7, T-W-2, T-W-8, T-W-5, T-W-11, T-W-4, T-W-10M-1S-2

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
D_1A_DietS1-8_U03
Potrafi ocenić suplement diety i wyrób medyczny w aspekcie prawnym i jakościowym. Potrafi dobrać suplementację do potrzeb pacjenta.
D_1A_U05, D_1A_U07C-1T-L-1, T-L-3, T-L-6, T-L-8, T-L-9, T-L-2, T-L-5, T-L-7, T-L-4M-2, M-3, M-4S-1, S-4

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
D_1A_DietS1-8_K01
Jest gotów do krytycznej oceny wiedzy swojej i innych w zakresie stosowania i działania suplementów diety i wyrobów medycznych
D_1A_K01C-1T-W-11, T-L-7, T-L-8, T-W-6, T-W-3, T-W-2, T-L-9, T-W-8, T-W-7, T-W-1, T-L-2, T-W-10, T-L-4, T-L-5, T-W-5, T-L-1, T-W-4, T-L-3, T-W-9, T-L-6M-1, M-4, M-2, M-3S-2, S-1, S-4, S-3

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
D_1A_DietS1-8_W03
Ma wiedzę na temat suplementów diety i wyrobów medycznych oraz żywności specjalnego przeznaczenia medycznego. Zna wady i zalety stosowanych składników suplementów oraz korzyści i zagrożenia związane z suplementacją diety
2,0Student nie opanował podstawowego materiału programowego
3,0Student: - w zakresie dostatecznym opanował podstawowy materiał programowy, - w zakresie rozumienia wiedzy opanował podstawowy zakres materiału, - w zakresie opanowania wiedzy przyswoił zasadnicze treści programowe Zakres z zaliczenia 3-3,25
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
D_1A_DietS1-8_U03
Potrafi ocenić suplement diety i wyrób medyczny w aspekcie prawnym i jakościowym. Potrafi dobrać suplementację do potrzeb pacjenta.
2,0
3,0Student potrafi ocenić skład podstawowych suplementów i wyrobów medycznych w kontekscie potrzeb organizmu człowieka. Potrafi dobrać podstawową suplementację i uzasadnić ją w ograniczonym zakresie. Zakres ocen 3-3,25
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
D_1A_DietS1-8_K01
Jest gotów do krytycznej oceny wiedzy swojej i innych w zakresie stosowania i działania suplementów diety i wyrobów medycznych
2,0Oceny nie zdefiniowano w formie stopnia
3,0Oceny nie zdefiniowano w formie stopnia
3,5Oceny nie zdefiniowano w formie stopnia
4,0Oceny nie zdefiniowano w formie stopnia
4,5Oceny nie zdefiniowano w formie stopnia
5,0Oceny nie zdefiniowano w formie stopnia

Literatura podstawowa

  1. AA, Ustawa o Bezpieczeństwie Żywności i Żywienia z 25 sierpnia 2006, AA, AA, 2006
  2. Jarosz M, Suplementy diety a zdrowie, PZWL, Warszawa, 2008
  3. Friedrich M., Witaminy, Wyd. ZUT, Szczecin, 2016
  4. Friedrich M. (red.), Składniki mineralne, ZUT, Szczecin, 2020
  5. Kapała A., Praktyczny przewodnik po ONS, Scientifica, Kraków, 2015
  6. Zając A., Żywienie i suplementacja w sporcie, rekreacji i stanach chorobowych, AWF Katowice, Katowice, 2014
  7. Kondrat M., Prawo suplementów diety, Wolters Kluwer Polska, Warszawa, 2012

Literatura dodatkowa

  1. Kaczmarczyk-Sedlak I., Ciołkowski A., Zioła w medycynie, PZWL, Warszawa, 2023
  2. Lutomski J., Ziołolecznictwo tradycja i przyszłość, Tower Press, Gdańsk, 2003
  3. Wawer I., Kompendium suplementów diety. Jak dbać o zdrowie, Medyk, Warszawa, 2023

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Analiza sposobów promocji i reklamy suplementów diety i wyrobów medycznych1
T-L-2Zapoznanie sie z bazą suplementów diety. Zgłaszanie suplementów do bazy2
T-L-3Suplementy diety zawierające związki niedozwolone - analiza rynku2
T-L-4Ostrzeżenia dotyczące suplementów diety - system RASF i GIS2
T-L-5Analiza składu i jakości suplementów diety zawierających probiotyki4
T-L-6Analiza składu jakościowego i ilościowego wybranych suplementów diety i wyrobów medycznych wspierających pracę wybranych narzadów i układów oraz zasadności ich stosowania3
T-L-7Ocena ryzyka interakcji u pacjentów przyjmujących suplementy diety2
T-L-8Analiza składu i przeznaczenia wyrobów medycznych i dietetycznych środków spożywczych specjalnego przeznaczenia medycznego2
T-L-9Zaliczenie ćwiczeń2
20

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Suplementy diety i wyroby medyczne – definicje, rodzaje, ustawodawstwo.1
T-W-2Składniki niedozwolone w suplementach diety2
T-W-3Składniki suplementów diety działające hepatoprotekcyjnie2
T-W-4Składniki suplementów diety działające hipoglikemicznie i hipolipemiczne2
T-W-5Składniki suplementów diety wspierające funkcje poznacze i o działaniu adaptogennym2
T-W-6Suplementy diety przeznaczone dla sportowców2
T-W-7Suplementy diety zawierające probiotyki i prebiotyki1
T-W-8Wyroby medyczne i żywność specjalnego przeznaczenia medycznego2
T-W-9Suplementy diety i wyroby medyczne w żywieniu człowieka - korzyści zdrowotne i zagrożenia2
T-W-10Interakcje składników suplementów diety z ze składnikami leków i żywności2
T-W-11Zaliczenie zajęć2
20

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1Uczestnictwo w zajęciach20
A-L-2Przygotowanie do zajęć i zaliczenia17
A-L-3Konsultacje2
A-L-4Analiza literatury10
49
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Uczestnictwo w zajęciach20
A-W-2Konsultacje2
A-W-3Przygotowanie do zaliczenia17
A-W-4Analiza literatury10
49
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięD_1A_DietS1-8_W03Ma wiedzę na temat suplementów diety i wyrobów medycznych oraz żywności specjalnego przeznaczenia medycznego. Zna wady i zalety stosowanych składników suplementów oraz korzyści i zagrożenia związane z suplementacją diety
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówD_1A_W05Zna i rozumie w stopniu zaawansowanym zasady dietoprofilaktyki i dietoterapii w różnych schorzeniach, z uwzględnieniem działań suplementacyjnych i edukacyjnych
D_1A_W01Zna i rozumie zagadnienia z zakresu chemii, nauk o zdrowiu i nauk pokrewnych, związane z przemianami zachodzącymi w żywności oraz w organizmie człowieka zdrowego i chorego, przydatne do rozwiazywania problemów z zakresu żywienia i dietetyki
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie z ustawodawstwem dotyczącym suplementów diety i wyrobów medycznych. Zapoznanie z mechanizmami działania składników obecnych w suplementach diety i środkach spożywczych specjalnego przeznaczenia medycznego. Nabycie umiejętności oceny składu ww. preparatów i dobrania suplementacji w kontekście potrzeb człowieka.
Treści programoweT-W-1Suplementy diety i wyroby medyczne – definicje, rodzaje, ustawodawstwo.
T-W-3Składniki suplementów diety działające hepatoprotekcyjnie
T-W-9Suplementy diety i wyroby medyczne w żywieniu człowieka - korzyści zdrowotne i zagrożenia
T-W-6Suplementy diety przeznaczone dla sportowców
T-W-7Suplementy diety zawierające probiotyki i prebiotyki
T-W-2Składniki niedozwolone w suplementach diety
T-W-8Wyroby medyczne i żywność specjalnego przeznaczenia medycznego
T-W-5Składniki suplementów diety wspierające funkcje poznacze i o działaniu adaptogennym
T-W-11Zaliczenie zajęć
T-W-4Składniki suplementów diety działające hipoglikemicznie i hipolipemiczne
T-W-10Interakcje składników suplementów diety z ze składnikami leków i żywności
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie opanował podstawowego materiału programowego
3,0Student: - w zakresie dostatecznym opanował podstawowy materiał programowy, - w zakresie rozumienia wiedzy opanował podstawowy zakres materiału, - w zakresie opanowania wiedzy przyswoił zasadnicze treści programowe Zakres z zaliczenia 3-3,25
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięD_1A_DietS1-8_U03Potrafi ocenić suplement diety i wyrób medyczny w aspekcie prawnym i jakościowym. Potrafi dobrać suplementację do potrzeb pacjenta.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówD_1A_U05Potrafi przeprowadzić i zinterpretować wyniki wybranych analiz i testów z zakresu chemii, nauk o zdrowiu i nauk pokrewnych związanych z przemianami zachodzącymi w żywności oraz w organizmie człowieka zdrowego i chorego
D_1A_U07Potrafi zaplanować jadłospis uwzględniający zasady dietoprofilaktyki i dietoterapii w różnych schorzeniach z uwzględnieniem działań suplementacyjnych i edukacyjnych
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie z ustawodawstwem dotyczącym suplementów diety i wyrobów medycznych. Zapoznanie z mechanizmami działania składników obecnych w suplementach diety i środkach spożywczych specjalnego przeznaczenia medycznego. Nabycie umiejętności oceny składu ww. preparatów i dobrania suplementacji w kontekście potrzeb człowieka.
Treści programoweT-L-1Analiza sposobów promocji i reklamy suplementów diety i wyrobów medycznych
T-L-3Suplementy diety zawierające związki niedozwolone - analiza rynku
T-L-6Analiza składu jakościowego i ilościowego wybranych suplementów diety i wyrobów medycznych wspierających pracę wybranych narzadów i układów oraz zasadności ich stosowania
T-L-8Analiza składu i przeznaczenia wyrobów medycznych i dietetycznych środków spożywczych specjalnego przeznaczenia medycznego
T-L-9Zaliczenie ćwiczeń
T-L-2Zapoznanie sie z bazą suplementów diety. Zgłaszanie suplementów do bazy
T-L-5Analiza składu i jakości suplementów diety zawierających probiotyki
T-L-7Ocena ryzyka interakcji u pacjentów przyjmujących suplementy diety
T-L-4Ostrzeżenia dotyczące suplementów diety - system RASF i GIS
Metody nauczaniaM-2Ćwiczenia laboratoryjne
M-3Ćwiczenia projektowe
M-4Ćwiczenia obliczeniowe
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Przygotowanie prezentacji na zadany temat
S-4Ocena formująca: Sprawozdanie
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student potrafi ocenić skład podstawowych suplementów i wyrobów medycznych w kontekscie potrzeb organizmu człowieka. Potrafi dobrać podstawową suplementację i uzasadnić ją w ograniczonym zakresie. Zakres ocen 3-3,25
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięD_1A_DietS1-8_K01Jest gotów do krytycznej oceny wiedzy swojej i innych w zakresie stosowania i działania suplementów diety i wyrobów medycznych
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówD_1A_K01Jest gotów do krytycznej oceny swojej wiedzy z zakresu żywienia i dietetyki oraz ma świadomość jej znaczenia w procesie rozwiązywania szeregu problemów związanych z żywieniem człowieka zdrowego i chorego
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie z ustawodawstwem dotyczącym suplementów diety i wyrobów medycznych. Zapoznanie z mechanizmami działania składników obecnych w suplementach diety i środkach spożywczych specjalnego przeznaczenia medycznego. Nabycie umiejętności oceny składu ww. preparatów i dobrania suplementacji w kontekście potrzeb człowieka.
Treści programoweT-W-11Zaliczenie zajęć
T-L-7Ocena ryzyka interakcji u pacjentów przyjmujących suplementy diety
T-L-8Analiza składu i przeznaczenia wyrobów medycznych i dietetycznych środków spożywczych specjalnego przeznaczenia medycznego
T-W-6Suplementy diety przeznaczone dla sportowców
T-W-3Składniki suplementów diety działające hepatoprotekcyjnie
T-W-2Składniki niedozwolone w suplementach diety
T-L-9Zaliczenie ćwiczeń
T-W-8Wyroby medyczne i żywność specjalnego przeznaczenia medycznego
T-W-7Suplementy diety zawierające probiotyki i prebiotyki
T-W-1Suplementy diety i wyroby medyczne – definicje, rodzaje, ustawodawstwo.
T-L-2Zapoznanie sie z bazą suplementów diety. Zgłaszanie suplementów do bazy
T-W-10Interakcje składników suplementów diety z ze składnikami leków i żywności
T-L-4Ostrzeżenia dotyczące suplementów diety - system RASF i GIS
T-L-5Analiza składu i jakości suplementów diety zawierających probiotyki
T-W-5Składniki suplementów diety wspierające funkcje poznacze i o działaniu adaptogennym
T-L-1Analiza sposobów promocji i reklamy suplementów diety i wyrobów medycznych
T-W-4Składniki suplementów diety działające hipoglikemicznie i hipolipemiczne
T-L-3Suplementy diety zawierające związki niedozwolone - analiza rynku
T-W-9Suplementy diety i wyroby medyczne w żywieniu człowieka - korzyści zdrowotne i zagrożenia
T-L-6Analiza składu jakościowego i ilościowego wybranych suplementów diety i wyrobów medycznych wspierających pracę wybranych narzadów i układów oraz zasadności ich stosowania
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny
M-4Ćwiczenia obliczeniowe
M-2Ćwiczenia laboratoryjne
M-3Ćwiczenia projektowe
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne
S-1Ocena podsumowująca: Przygotowanie prezentacji na zadany temat
S-4Ocena formująca: Sprawozdanie
S-3Ocena podsumowująca: Oceny nie zdefiniowano w formie stopnia
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Oceny nie zdefiniowano w formie stopnia
3,0Oceny nie zdefiniowano w formie stopnia
3,5Oceny nie zdefiniowano w formie stopnia
4,0Oceny nie zdefiniowano w formie stopnia
4,5Oceny nie zdefiniowano w formie stopnia
5,0Oceny nie zdefiniowano w formie stopnia