Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Dietetyka (S1)
specjalność: Dietetyka w gastronomii i cateringu
Sylabus przedmiotu Suplementy diety i wyroby medyczne w żywieniu człowieka:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Dietetyka | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | licencjat | ||
Obszary studiów | charakterystyki PRK | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Suplementy diety i wyroby medyczne w żywieniu człowieka | ||
Specjalność | Dietoterapia i poradnictwo żywieniowe | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Mikrobiologii Stosowanej i Fizjologii Żywienia Człowieka | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Joanna Sadowska <Joanna.Sadowska@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | |||
ECTS (planowane) | 4,0 | ECTS (formy) | 4,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | znajomość biochemii i fizjologii żywienia |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Zapoznanie z ustawodawstwem dotyczącym suplementów diety i wyrobów medycznych. Zapoznanie z mechanizmami działania składników obecnych w suplementach diety i środkach spożywczych specjalnego przeznaczenia medycznego. Nabycie umiejętności oceny składu ww. preparatów i dobrania suplementacji w kontekście potrzeb człowieka. |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
T-L-1 | Analiza sposobów promocji i reklamy suplementów diety i wyrobów medycznych | 1 |
T-L-2 | Zapoznanie sie z bazą suplementów diety. Zgłaszanie suplementów do bazy | 2 |
T-L-3 | Suplementy diety zawierające związki niedozwolone - analiza rynku | 2 |
T-L-4 | Ostrzeżenia dotyczące suplementów diety - system RASF i GIS | 2 |
T-L-5 | Analiza składu i jakości suplementów diety zawierających probiotyki | 4 |
T-L-6 | Analiza składu jakościowego i ilościowego wybranych suplementów diety i wyrobów medycznych wspierających pracę wybranych narzadów i układów oraz zasadności ich stosowania | 3 |
T-L-7 | Ocena ryzyka interakcji u pacjentów przyjmujących suplementy diety | 2 |
T-L-8 | Analiza składu i przeznaczenia wyrobów medycznych i dietetycznych środków spożywczych specjalnego przeznaczenia medycznego | 2 |
T-L-9 | Zaliczenie ćwiczeń | 2 |
20 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Suplementy diety i wyroby medyczne – definicje, rodzaje, ustawodawstwo. | 1 |
T-W-2 | Składniki niedozwolone w suplementach diety | 2 |
T-W-3 | Składniki suplementów diety działające hepatoprotekcyjnie | 2 |
T-W-4 | Składniki suplementów diety działające hipoglikemicznie i hipolipemiczne | 2 |
T-W-5 | Składniki suplementów diety wspierające funkcje poznacze i o działaniu adaptogennym | 2 |
T-W-6 | Suplementy diety przeznaczone dla sportowców | 2 |
T-W-7 | Suplementy diety zawierające probiotyki i prebiotyki | 1 |
T-W-8 | Wyroby medyczne i żywność specjalnego przeznaczenia medycznego | 2 |
T-W-9 | Suplementy diety i wyroby medyczne w żywieniu człowieka - korzyści zdrowotne i zagrożenia | 2 |
T-W-10 | Interakcje składników suplementów diety z ze składnikami leków i żywności | 2 |
T-W-11 | Zaliczenie zajęć | 2 |
20 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
A-L-1 | Uczestnictwo w zajęciach | 20 |
A-L-2 | Przygotowanie do zajęć i zaliczenia | 17 |
A-L-3 | Konsultacje | 2 |
A-L-4 | Analiza literatury | 10 |
49 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | Uczestnictwo w zajęciach | 20 |
A-W-2 | Konsultacje | 2 |
A-W-3 | Przygotowanie do zaliczenia | 17 |
A-W-4 | Analiza literatury | 10 |
49 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Wykład informacyjny |
M-2 | Ćwiczenia laboratoryjne |
M-3 | Ćwiczenia projektowe |
M-4 | Ćwiczenia obliczeniowe |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena podsumowująca: Przygotowanie prezentacji na zadany temat |
S-2 | Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne |
S-3 | Ocena podsumowująca: Oceny nie zdefiniowano w formie stopnia |
S-4 | Ocena formująca: Sprawozdanie |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
D_1A_DietS1-8_W03 Ma wiedzę na temat suplementów diety i wyrobów medycznych oraz żywności specjalnego przeznaczenia medycznego. Zna wady i zalety stosowanych składników suplementów oraz korzyści i zagrożenia związane z suplementacją diety | D_1A_W05, D_1A_W01 | — | C-1 | T-W-1, T-W-3, T-W-9, T-W-6, T-W-7, T-W-2, T-W-8, T-W-5, T-W-11, T-W-4, T-W-10 | M-1 | S-2 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
D_1A_DietS1-8_U03 Potrafi ocenić suplement diety i wyrób medyczny w aspekcie prawnym i jakościowym. Potrafi dobrać suplementację do potrzeb pacjenta. | D_1A_U05, D_1A_U07 | — | C-1 | T-L-1, T-L-3, T-L-6, T-L-8, T-L-9, T-L-2, T-L-5, T-L-7, T-L-4 | M-2, M-3, M-4 | S-1, S-4 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
D_1A_DietS1-8_K01 Jest gotów do krytycznej oceny wiedzy swojej i innych w zakresie stosowania i działania suplementów diety i wyrobów medycznych | D_1A_K01 | — | C-1 | T-W-11, T-L-7, T-L-8, T-W-6, T-W-3, T-W-2, T-L-9, T-W-8, T-W-7, T-W-1, T-L-2, T-W-10, T-L-4, T-L-5, T-W-5, T-L-1, T-W-4, T-L-3, T-W-9, T-L-6 | M-1, M-4, M-2, M-3 | S-2, S-1, S-4, S-3 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
D_1A_DietS1-8_W03 Ma wiedzę na temat suplementów diety i wyrobów medycznych oraz żywności specjalnego przeznaczenia medycznego. Zna wady i zalety stosowanych składników suplementów oraz korzyści i zagrożenia związane z suplementacją diety | 2,0 | Student nie opanował podstawowego materiału programowego |
3,0 | Student: - w zakresie dostatecznym opanował podstawowy materiał programowy, - w zakresie rozumienia wiedzy opanował podstawowy zakres materiału, - w zakresie opanowania wiedzy przyswoił zasadnicze treści programowe Zakres z zaliczenia 3-3,25 | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
D_1A_DietS1-8_U03 Potrafi ocenić suplement diety i wyrób medyczny w aspekcie prawnym i jakościowym. Potrafi dobrać suplementację do potrzeb pacjenta. | 2,0 | |
3,0 | Student potrafi ocenić skład podstawowych suplementów i wyrobów medycznych w kontekscie potrzeb organizmu człowieka. Potrafi dobrać podstawową suplementację i uzasadnić ją w ograniczonym zakresie. Zakres ocen 3-3,25 | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
D_1A_DietS1-8_K01 Jest gotów do krytycznej oceny wiedzy swojej i innych w zakresie stosowania i działania suplementów diety i wyrobów medycznych | 2,0 | Oceny nie zdefiniowano w formie stopnia |
3,0 | Oceny nie zdefiniowano w formie stopnia | |
3,5 | Oceny nie zdefiniowano w formie stopnia | |
4,0 | Oceny nie zdefiniowano w formie stopnia | |
4,5 | Oceny nie zdefiniowano w formie stopnia | |
5,0 | Oceny nie zdefiniowano w formie stopnia |
Literatura podstawowa
- AA, Ustawa o Bezpieczeństwie Żywności i Żywienia z 25 sierpnia 2006, AA, AA, 2006
- Jarosz M, Suplementy diety a zdrowie, PZWL, Warszawa, 2008
- Friedrich M., Witaminy, Wyd. ZUT, Szczecin, 2016
- Friedrich M. (red.), Składniki mineralne, ZUT, Szczecin, 2020
- Kapała A., Praktyczny przewodnik po ONS, Scientifica, Kraków, 2015
- Zając A., Żywienie i suplementacja w sporcie, rekreacji i stanach chorobowych, AWF Katowice, Katowice, 2014
- Kondrat M., Prawo suplementów diety, Wolters Kluwer Polska, Warszawa, 2012
Literatura dodatkowa
- Kaczmarczyk-Sedlak I., Ciołkowski A., Zioła w medycynie, PZWL, Warszawa, 2023
- Lutomski J., Ziołolecznictwo tradycja i przyszłość, Tower Press, Gdańsk, 2003
- Wawer I., Kompendium suplementów diety. Jak dbać o zdrowie, Medyk, Warszawa, 2023