Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Ochrona środowiska (S1)

Sylabus przedmiotu Retencja i zagrożenia wód w zlewniach:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Ochrona środowiska
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Retencja i zagrożenia wód w zlewniach
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Kształtowania Środowiska
Nauczyciel odpowiedzialny Grzegorz Jarnuszewski <Grzegorz.Jarnuszewski@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Tadeusz Durkowski <Tadeusz.Durkowski@zut.edu.pl>, Ryszard Malinowski <Ryszard.Malinowski@zut.edu.pl>, Edward Meller <Edward.Meller@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 3,0 ECTS (formy) 3,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 13 Grupa obieralna 1

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW7 25 2,00,50zaliczenie
ćwiczenia audytoryjneA7 10 1,00,50zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Hydrologia i gospodarka wodna regionu. Gleboznawstwo

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Poznanie zasad, form i metod retencjonowania wody w małych zlewniach rolniczych

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Studium fizjograficzne z wykorzystaniem narzędzi GIS i danych przestrzennych - koncepcja zwiększenia zasobów wodnych (retencji) oraz ochrony zasobów wodnych w wybranej zlewni rolniczej10
10
wykłady
T-W-1Podstawowe pojęcia, rodzaje i formy małej retencji, zasoby wody i jej użytkowanie2
T-W-2Mała retencja - funkcje, rodzaje. Metody retencjonowania wody4
T-W-3Znaczenie małej retencji w ochronie przed suszą i powodzią2
T-W-4Zapobieganie suszy glebowej2
T-W-5Małe zbiorniki wodne2
T-W-6Retencjonowanie wód deszczowych na obszarach zurbanizowanych i wiejskich2
T-W-7Podstawowe zagrożenia dla zasobów wodnych (ilości i jakości)2
T-W-8Sposoby ograniczania zanieczyszczenia wód z wykorzystaniem metod retencji2
T-W-9Eksploatacja systemów melioracyjnych na potrzeby małej retencji i ochrony zasobów wodnych przed zanieczyszczeniem2
T-W-10Zastosowanie danych przestrzennych i modelowania na potrzeby określenia zagrożeń dla zasobów wodnych w zlewni oraz w celu planowania działań związanych z ochroną zasobów wodnych i zwiększenia retencji5
25

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1uczestnictwo w zajęciach10
A-A-2Konsultacje2
A-A-3Prace projektowe9
A-A-4Przygotowanie do zaliczenia i obrony projektu4
25
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach25
A-W-2Konsultacje2
A-W-3Przygotowanie prezentacji własnej z zakresu tematyki wykładów dla wybranych małych zlewni rolniczych8
A-W-4Analiza i lektura literatury11
A-W-5Przygotowanie do dyskusji4
50

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład informacyjny
M-2Wykład konwersatoryjny
M-3Ćwiczenia projektowe

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Sprawdzian cząstkowy z ćwiczeń
S-2Ocena podsumowująca: Kolokwium końcowe z zakresu wykładów i ćwiczeń

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
OS_1A_O13-3_W01
Zna rodzaje, sposoby i formy retencjonowania wody w zlewniach rolniczych. Zna zagrożenia związane z ilością i jakością zasobów wodnych.
OS_1A_W07C-1T-W-3, T-W-4, T-W-2, T-W-1, T-W-6, T-W-8, T-W-7M-3, M-1, M-2S-2, S-1

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
OS_1A_O13-3_U01
Posiada umiejętność oceny potrzeb retencjonowania wód na obszarach rolniczych oraz umie ocenić czynniki zagrażające zasobom wodnym w zlewni
OS_1A_U01C-1T-A-1M-3, M-1, M-2S-2, S-1

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
OS_1A_O13-3_K01
Potrafi przeanalizować i ocenić zagrożenia jakości wód oraz zasoby małej retencji w zlewni rolniczej
OS_1A_K01C-1T-A-1, T-W-1, T-W-9, T-W-8M-3, M-1S-2, S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
OS_1A_O13-3_W01
Zna rodzaje, sposoby i formy retencjonowania wody w zlewniach rolniczych. Zna zagrożenia związane z ilością i jakością zasobów wodnych.
2,0Student nie zna rodzajów, sposobów i form retencjonowania wody w małych zlewniach rolniczych, nie zna literatury przedmiotu
3,0Student w ograniczonym zakresie ma wiedzę o rodzajach, sposobach i formach retencjonowanai wody w małych zlewniach rolniczych, zna tylko wybrane pozycje literatury przedmiotu
3,5Student ma wiedzę na temat wybranych rodzajów, sposobów i form retencjonowania wody w małych zlewniach rolniczych, zna podstawową literaturę przedmiotu
4,0Student ma wiedzę na temat rodzajów, sposobów i form retencjonowania wody w małych zlewniach rolniczych, zna sposoby techniczne i organizacyjne poprawy zasobów wodnych w zlewniach, wykorzystuje szeroko literaturę podstawową i uzupełniającą przedmiotu
4,5Student ma szeroką wiedzę na temat rodzajów, sposobów i form retencjonowania wody w małych zlewniach rolniczych, stosuje techniczne i biologiczne a także organizacyjne metody poprawy retencjonowania wody, stosuje w praktyce literaturę fachową, branżową
5,0Student ma pełną wiedzę na temat rodzajów, sposobów i form retencjonowania wody w małych zlewniach rolniczych, ma wiedze praktyczną odnośnie sposobów technicznych, organizacyjnych i innych metod poprawy warunków wodnych w zlewniach, stosuje znaną literaturę branżową w praktyce

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
OS_1A_O13-3_U01
Posiada umiejętność oceny potrzeb retencjonowania wód na obszarach rolniczych oraz umie ocenić czynniki zagrażające zasobom wodnym w zlewni
2,0Student nie posiada umiejetności oceny potrzeb retencjonowania wód na terenie zlewni rolniczych, nie umie korzystać z dostepnej literatury
3,0Student posiada ograniczoną umiejętność oceny potrzeb retencjonowanai wody w małych zlewniach rolniczych dla potrzeb rolnictwa,
3,5Student posiada umiejetność oceny potrzeb retencjonowanai wód na obszarch rolniczych dla potrzeb rolnictwa i środowiska przyrodniczego, korzysta z wybranych pozycji literatury przedmiotu
4,0Student posiada umiejetność oceny potrzeb retencjonowania wód do celów i produkcyjnych (rolnictwo) a także ochronnych - środowisko gleb hydrogenicznych, umiejętnie wykorzystuje literaturę podstawową i uzupełniającą przedmiotu
4,5Student posiada umiejętność oceny potrzeb retencjonowania wód na obszarach rolniczych łącznie z wybraniem metod i form retencjonowania wód w małych zlewnaich rolniczych, praktycznie wykorzystuje szeroką literaturę przedmiotu
5,0Student posiada pełną wiedzę na temat oceny potrzeb retencjonowania wód na obszarach rolniczych w skali małych zlewni hydrologicznych, w pełni potrafi wykorzystać szeroką literaturę przedmiotu łaczne z pozycjami branżowymi, normami i wytycznymi z zakresu małej retencji wód

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
OS_1A_O13-3_K01
Potrafi przeanalizować i ocenić zagrożenia jakości wód oraz zasoby małej retencji w zlewni rolniczej
2,0Student nie potrafi przeanalizować i ocenić zasobów wodnych małych zlewni rolniczych
3,0Student w ograniczonym stopniu potrafi analizować stan zasobów wodnych w małej zlewni i zastosować metody retencjonowania wód
3,5Student potrafi przeanalizować i ocenić zasoby małej retencji w zlewni rolniczej i podaje formy właściwe dla wybranych zlewni
4,0Student analizuje i ocenia zasoby małej retencji w skali zlewni rzecznej, przedstawia rozwiązania skuteczne dla zwiększenia zasobów wodnych
4,5Student umiejętnie analizuje i ocenia zasoby wodne w dziaąłnaich związanych z małą retencją wód, stosuje rozwiązania techniczne i proekologiczne służące zwiększeniu retencji obszarów wiejskich
5,0Student sprawnie i umiejętnie analizuje i ocenia wszystkie formy małej retencji możliwe do zastosowanai w małej zlewni rzecznej, wybiera działania skuteczne i proekologiczne

Literatura podstawowa

  1. Jóźwiakowski K., Siuda W. (Red.), Ochrona i kształtowanie zasobów wodnych na terenach wiejskich, Fundacja na Rzecz Rozwoju Polskiego Rolnictwa, Katowice, 2017, Wersja cyfrowa dostepna na https://www.fdpa.org.pl/ochrona-i-ksztaltowanie-zasobow-wodnych-na-terenach-wiejskich-publikacja
  2. praca zb pod red, Mioduszewski W., Dembek W., Woda na obszarach wiejskich, Falenty IMUZ, Ministersto Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Warszawa, 2009, I
  3. Mioduszewski W., Okruszko T. Redakcja naukowa, Naturalna, mała retencja wodna – Metoda łagodzenia skutków suszy, ograniczania ryzyka powodziowego i ochrona różnorodności biologicznej. Podstawy Metodyczne, Globalne Partnerstwo dla Wody, Polska, 2016, pozycja dostępna on-line
  4. Chełmicki W., Woda. Zasoby, degradacja, ochrona., PWN, Warszawa, 2019

Literatura dodatkowa

  1. Mioduszewski W., Ochrona i kształtowanie zasobów wodnych w krajobrazie rolniczym, Falenty IMUZ, Falenty, 1999, I
  2. Mioduszewski W., Mała retencja. Poradnik., Falenty IMUZ, Falenty, 2003

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Studium fizjograficzne z wykorzystaniem narzędzi GIS i danych przestrzennych - koncepcja zwiększenia zasobów wodnych (retencji) oraz ochrony zasobów wodnych w wybranej zlewni rolniczej10
10

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Podstawowe pojęcia, rodzaje i formy małej retencji, zasoby wody i jej użytkowanie2
T-W-2Mała retencja - funkcje, rodzaje. Metody retencjonowania wody4
T-W-3Znaczenie małej retencji w ochronie przed suszą i powodzią2
T-W-4Zapobieganie suszy glebowej2
T-W-5Małe zbiorniki wodne2
T-W-6Retencjonowanie wód deszczowych na obszarach zurbanizowanych i wiejskich2
T-W-7Podstawowe zagrożenia dla zasobów wodnych (ilości i jakości)2
T-W-8Sposoby ograniczania zanieczyszczenia wód z wykorzystaniem metod retencji2
T-W-9Eksploatacja systemów melioracyjnych na potrzeby małej retencji i ochrony zasobów wodnych przed zanieczyszczeniem2
T-W-10Zastosowanie danych przestrzennych i modelowania na potrzeby określenia zagrożeń dla zasobów wodnych w zlewni oraz w celu planowania działań związanych z ochroną zasobów wodnych i zwiększenia retencji5
25

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1uczestnictwo w zajęciach10
A-A-2Konsultacje2
A-A-3Prace projektowe9
A-A-4Przygotowanie do zaliczenia i obrony projektu4
25
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach25
A-W-2Konsultacje2
A-W-3Przygotowanie prezentacji własnej z zakresu tematyki wykładów dla wybranych małych zlewni rolniczych8
A-W-4Analiza i lektura literatury11
A-W-5Przygotowanie do dyskusji4
50
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięOS_1A_O13-3_W01Zna rodzaje, sposoby i formy retencjonowania wody w zlewniach rolniczych. Zna zagrożenia związane z ilością i jakością zasobów wodnych.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOS_1A_W07Zna podstawy metod, technik technologii pozwalających kształtować potencjał przyrody w celu poprawy jakości życia człowieka. Zna narzędzia i materiały pozwalające wykorzystać i kształtować potencjał przyrody w celu poprawy jakości życia człowieka. Rozróżnia typowe technologie inżynierskie w zakresie ochrony i kształtowania środowiska.
Cel przedmiotuC-1Poznanie zasad, form i metod retencjonowania wody w małych zlewniach rolniczych
Treści programoweT-W-3Znaczenie małej retencji w ochronie przed suszą i powodzią
T-W-4Zapobieganie suszy glebowej
T-W-2Mała retencja - funkcje, rodzaje. Metody retencjonowania wody
T-W-1Podstawowe pojęcia, rodzaje i formy małej retencji, zasoby wody i jej użytkowanie
T-W-6Retencjonowanie wód deszczowych na obszarach zurbanizowanych i wiejskich
T-W-8Sposoby ograniczania zanieczyszczenia wód z wykorzystaniem metod retencji
T-W-7Podstawowe zagrożenia dla zasobów wodnych (ilości i jakości)
Metody nauczaniaM-3Ćwiczenia projektowe
M-1Wykład informacyjny
M-2Wykład konwersatoryjny
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: Kolokwium końcowe z zakresu wykładów i ćwiczeń
S-1Ocena formująca: Sprawdzian cząstkowy z ćwiczeń
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie zna rodzajów, sposobów i form retencjonowania wody w małych zlewniach rolniczych, nie zna literatury przedmiotu
3,0Student w ograniczonym zakresie ma wiedzę o rodzajach, sposobach i formach retencjonowanai wody w małych zlewniach rolniczych, zna tylko wybrane pozycje literatury przedmiotu
3,5Student ma wiedzę na temat wybranych rodzajów, sposobów i form retencjonowania wody w małych zlewniach rolniczych, zna podstawową literaturę przedmiotu
4,0Student ma wiedzę na temat rodzajów, sposobów i form retencjonowania wody w małych zlewniach rolniczych, zna sposoby techniczne i organizacyjne poprawy zasobów wodnych w zlewniach, wykorzystuje szeroko literaturę podstawową i uzupełniającą przedmiotu
4,5Student ma szeroką wiedzę na temat rodzajów, sposobów i form retencjonowania wody w małych zlewniach rolniczych, stosuje techniczne i biologiczne a także organizacyjne metody poprawy retencjonowania wody, stosuje w praktyce literaturę fachową, branżową
5,0Student ma pełną wiedzę na temat rodzajów, sposobów i form retencjonowania wody w małych zlewniach rolniczych, ma wiedze praktyczną odnośnie sposobów technicznych, organizacyjnych i innych metod poprawy warunków wodnych w zlewniach, stosuje znaną literaturę branżową w praktyce
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięOS_1A_O13-3_U01Posiada umiejętność oceny potrzeb retencjonowania wód na obszarach rolniczych oraz umie ocenić czynniki zagrażające zasobom wodnym w zlewni
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOS_1A_U01Posiada umiejętność wyszukiwania, zrozumienia, analizy i wykorzystywania potrzebnych informacji pochodzących z różnych źródeł i wykorzystuje je w uczeniu się przez całe życie. Potrafi wykorzystać do formułowania i rozwiązywania zadań inżynierskich, posiada umiejętność stosowania metod analitycznych, symulacyjnych oraz eksperymentalnych.
Cel przedmiotuC-1Poznanie zasad, form i metod retencjonowania wody w małych zlewniach rolniczych
Treści programoweT-A-1Studium fizjograficzne z wykorzystaniem narzędzi GIS i danych przestrzennych - koncepcja zwiększenia zasobów wodnych (retencji) oraz ochrony zasobów wodnych w wybranej zlewni rolniczej
Metody nauczaniaM-3Ćwiczenia projektowe
M-1Wykład informacyjny
M-2Wykład konwersatoryjny
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: Kolokwium końcowe z zakresu wykładów i ćwiczeń
S-1Ocena formująca: Sprawdzian cząstkowy z ćwiczeń
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie posiada umiejetności oceny potrzeb retencjonowania wód na terenie zlewni rolniczych, nie umie korzystać z dostepnej literatury
3,0Student posiada ograniczoną umiejętność oceny potrzeb retencjonowanai wody w małych zlewniach rolniczych dla potrzeb rolnictwa,
3,5Student posiada umiejetność oceny potrzeb retencjonowanai wód na obszarch rolniczych dla potrzeb rolnictwa i środowiska przyrodniczego, korzysta z wybranych pozycji literatury przedmiotu
4,0Student posiada umiejetność oceny potrzeb retencjonowania wód do celów i produkcyjnych (rolnictwo) a także ochronnych - środowisko gleb hydrogenicznych, umiejętnie wykorzystuje literaturę podstawową i uzupełniającą przedmiotu
4,5Student posiada umiejętność oceny potrzeb retencjonowania wód na obszarach rolniczych łącznie z wybraniem metod i form retencjonowania wód w małych zlewnaich rolniczych, praktycznie wykorzystuje szeroką literaturę przedmiotu
5,0Student posiada pełną wiedzę na temat oceny potrzeb retencjonowania wód na obszarach rolniczych w skali małych zlewni hydrologicznych, w pełni potrafi wykorzystać szeroką literaturę przedmiotu łaczne z pozycjami branżowymi, normami i wytycznymi z zakresu małej retencji wód
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięOS_1A_O13-3_K01Potrafi przeanalizować i ocenić zagrożenia jakości wód oraz zasoby małej retencji w zlewni rolniczej
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOS_1A_K01Ma świadomość ciągłego rozwoju nauk biologicznych i chemicznych. Dokonuje samooceny własnych kompetencji i chętnie doskonali umiejętności.
Cel przedmiotuC-1Poznanie zasad, form i metod retencjonowania wody w małych zlewniach rolniczych
Treści programoweT-A-1Studium fizjograficzne z wykorzystaniem narzędzi GIS i danych przestrzennych - koncepcja zwiększenia zasobów wodnych (retencji) oraz ochrony zasobów wodnych w wybranej zlewni rolniczej
T-W-1Podstawowe pojęcia, rodzaje i formy małej retencji, zasoby wody i jej użytkowanie
T-W-9Eksploatacja systemów melioracyjnych na potrzeby małej retencji i ochrony zasobów wodnych przed zanieczyszczeniem
T-W-8Sposoby ograniczania zanieczyszczenia wód z wykorzystaniem metod retencji
Metody nauczaniaM-3Ćwiczenia projektowe
M-1Wykład informacyjny
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: Kolokwium końcowe z zakresu wykładów i ćwiczeń
S-1Ocena formująca: Sprawdzian cząstkowy z ćwiczeń
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie potrafi przeanalizować i ocenić zasobów wodnych małych zlewni rolniczych
3,0Student w ograniczonym stopniu potrafi analizować stan zasobów wodnych w małej zlewni i zastosować metody retencjonowania wód
3,5Student potrafi przeanalizować i ocenić zasoby małej retencji w zlewni rolniczej i podaje formy właściwe dla wybranych zlewni
4,0Student analizuje i ocenia zasoby małej retencji w skali zlewni rzecznej, przedstawia rozwiązania skuteczne dla zwiększenia zasobów wodnych
4,5Student umiejętnie analizuje i ocenia zasoby wodne w dziaąłnaich związanych z małą retencją wód, stosuje rozwiązania techniczne i proekologiczne służące zwiększeniu retencji obszarów wiejskich
5,0Student sprawnie i umiejętnie analizuje i ocenia wszystkie formy małej retencji możliwe do zastosowanai w małej zlewni rzecznej, wybiera działania skuteczne i proekologiczne