Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Architektura krajobrazu (S1)

Sylabus przedmiotu Ochrona roślin:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Architektura krajobrazu
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, dziedzina sztuki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Ochrona roślin
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Zakład Ochrony Roślin
Nauczyciel odpowiedzialny Janusz Błaszkowski <Janusz.Blaszkowski@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Iwona Adamska <Iwona.Adamska@zut.edu.pl>, Magdalena Karbowska-Dzięgielewska <Magdalena.Karbowska-Dziegielewska@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW7 25 2,01,00zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Student posiada wiedzę o anatomii, fizjologii i taksonomii roślin
W-2Student posiada umiejętność rozpoznawania gatunków roślin
W-3Student posiada podstawową wiedzę z morfologii i taksonomii zwierząt

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Rozróżnianie i rozpoznawanie gatunków grzybów ważnych chorobotwórczo dla roślin ogrodniczych oraz poznanie ich etiologii.
C-2Wskazanie i dobranie metod zwalczania sprawców chorób i uszkodzeń przez fitofagi roślin ogrodniczych.
C-3Podejmowanie decyzji o konieczności zastosowania środków chemicznych i wybieranie środków chemicznych bezpiecznych, a zarazem skutecznych w walce z chorobą i fitofagami.
C-4Poznanie i diagnozowanie najważniejszych grup szkodników roślin ozdobnych z uwzględnieniem ich biologii i ekologii.
C-5Diagnozowanie szkodników roślin ogrodniczych na podstawie różnych typów uszkodzeń roślin powodowanych przez szkodliwe fitofagi.
C-6Wyrobienie potrzeby dokształcania i samodoskonalenia w zakresie metod ochrony roślin przed chorobami i szkodnikami oraz wpływu zabiegów ochronnych na rośliny i środowisko.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
wykłady
T-W-1Choroba – jej istota, przebieg procesu chorobowego1
T-W-2Czynniki wpływające na proces chorobowy.2
T-W-3Epidemia – składowe epidemii, jej przebieg.1
T-W-4Odporność roślin, typy odporności, wady i zalety odporności poziomej i pionowej.2
T-W-5Charakterystyka podstawowych grup organizmów chorobotwórczych (wirusów, bakterii, organizmów grzybopodobnych z gromady Oomycota, grzybów z gromad Ascomycota, Basidiomycota i anamorficznych).4
T-W-6Agrotechniczne, fizyczne, biologiczne i chemiczne metody zwalczania patogenów.3
T-W-7Entomologia stosowana – definicja i zakres badań. Przegląd systematyki szkodników roślin ogrodniczych i sadowniczych (Nematoda, Mollusca, Arthropoda).4
T-W-8Klasyfikacja uszkodzeń powodowanych przez fitofagi.1
T-W-9Prognozy i sygnalizacje w ochronie roślin przed szkodnikami. Ekologiczne aspekty pojawu fitofagów. Przyczyny masowych gradacji owadów.2
T-W-10Integrowana metoda ochrony roślin sadowniczych i ogrodniczych przed szkodnikami (profilaktyczne i zapobiegawcze metody ochrony roślin).4
T-W-11Biologiczne metody ochrony roślin. Biotechnologia w ochronie roślin przed szkodnikami.1
25

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach25
A-W-2przygotowanie do zaliczenia i udział w nim23
A-W-3udział w konsultacjach2
50

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład informacyjny, wykład problemowy.
M-2Dyskusja dydaktyczna związana z wykładem.
M-3Prezentacje multimedialne w użyciem nowoczesnych metod audiowizualnych.

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: zaliczenie w postaci sprawdzianu pisemnego

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
AK_1A_C29_W01
posiada znajomość podstawowych praw naturalnych i działań związanych ze środowiskiem i jego ochroną. Zna przebieg procesu chorobowego i warunki sprzyjające wystąpieniu choroby, epidemii i gradacji szkodników. Zna warunki sprzyjające infekowaniu roślin przez poszczególne grupy grzybów i powodowaniu uszkodzeń przez poszczególne grupy szkodników.
AK_1A_W11C-5, C-4, C-1T-W-5, T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-9, T-W-8M-1, M-3, M-2S-1
AK_1A_C29_W02
Ma wiedzę o wpływie szkodników i grzybów na stan zdrowotny roślin i zagrożeniach związanych z zastosowaniem poszczególnych metod zwalczania szkodników i chorób roślin, a zwłaszcza z wprowadzaniem do środowiska pestycydów. Zna i identyfikuje przyczyny degradacji środowiska oraz zasady i sposoby jego zapobiegania
AK_1A_W17C-2, C-3T-W-5, T-W-1, T-W-4, T-W-6, T-W-9, T-W-10, T-W-11, T-W-7, T-W-8M-1, M-3, M-2S-1
AK_1A_C29_W03
ma elementarną wiedzę w zakresie ochrony roślin: umie dobierać odpowiednie metody do zwalczania poszczególnych grup chorób i szkodników
AK_1A_W18C-2, C-3T-W-5, T-W-4, T-W-6, T-W-9, T-W-10, T-W-11M-1, M-3, M-2S-1

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
AK_1A_C29_U01
umie praktycznie zastosować metody i środki ochrony roślin w stosunku do poszczególnych grup grzybów i szkodników
AK_1A_U18C-2, C-3, C-5, C-4, C-1T-W-5, T-W-4, T-W-6, T-W-9, T-W-10, T-W-11M-1, M-3, M-2S-1

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
AK_1A_C29_K01
ma świadomość wpływu poszczególnych grup chorób roślin i szkodników na proces kształtowania przestrzeni
AK_1A_K07C-5, C-1T-W-5, T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-9, T-W-7, T-W-8M-1, M-3, M-2S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
AK_1A_C29_W01
posiada znajomość podstawowych praw naturalnych i działań związanych ze środowiskiem i jego ochroną. Zna przebieg procesu chorobowego i warunki sprzyjające wystąpieniu choroby, epidemii i gradacji szkodników. Zna warunki sprzyjające infekowaniu roślin przez poszczególne grupy grzybów i powodowaniu uszkodzeń przez poszczególne grupy szkodników.
2,0nie posiada znajomość podstawowych praw naturalnych związanych z wystąpieniem szkodników i chorób na roślinach
3,0posiada znajomość podstawowych praw naturalnych i działań związanych ze środowiskiem i jego ochroną. Zna przebieg procesu chorobowego.
3,5
4,0
4,5
5,0
AK_1A_C29_W02
Ma wiedzę o wpływie szkodników i grzybów na stan zdrowotny roślin i zagrożeniach związanych z zastosowaniem poszczególnych metod zwalczania szkodników i chorób roślin, a zwłaszcza z wprowadzaniem do środowiska pestycydów. Zna i identyfikuje przyczyny degradacji środowiska oraz zasady i sposoby jego zapobiegania
2,0Nie posiada wiedzy o wpływie szkodników i chorób na stan zdrowotny roślin. Nie zna zagrożeń związanych z niewłaściwym zastosowaniem metod ochrony roślin.
3,0Zna typy objawów chorobowych powodowanych przez patogeny i uszkodzeń roślin wywołanych przez szkodniki.
3,5
4,0
4,5
5,0
AK_1A_C29_W03
ma elementarną wiedzę w zakresie ochrony roślin: umie dobierać odpowiednie metody do zwalczania poszczególnych grup chorób i szkodników
2,0nie wie gdzie szukać informacji o metodach i środkach zwalczania chorób i szkodników roślinnych
3,0zna podstawowe metody zwalczania chorób i szkodników roślinnych
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
AK_1A_C29_U01
umie praktycznie zastosować metody i środki ochrony roślin w stosunku do poszczególnych grup grzybów i szkodników
2,0nie umie zastosować żadnej metody ani środka ochrony roślin
3,0umie stosować podstawowe metody ochrony roślin
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
AK_1A_C29_K01
ma świadomość wpływu poszczególnych grup chorób roślin i szkodników na proces kształtowania przestrzeni
2,0nie ma świadomości wpływu poszczególnych grup chorób roślin i szkodników na proces kształtowania przestrzeni
3,0ma świadomość wpływu poszczególnych grup chorób roślin i szkodników na proces kształtowania przestrzeni
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Kryczyński S., Weber Z., Fitopatologia. Tom 1., PWRiL, Poznań, 2010
  2. Kryczyński S., Weber Z., Fitopatologia. Tom 2., PWRiL, Poznań, 2011
  3. Miętkiewski R., Zarys nauki o szkodnikach roślin (cz. I, II)., WSRP, Siedlce, 1994
  4. Kochman J., Węgorek., Ochrona roślin, PWRiL, Warszawa, 1997
  5. Boczek J., Nauka o szkodnikach roślin uprawnych, Wydawnictwo SGGW, Warszawa, 2001
  6. Achremowicz J., Materiały do ćwiczeń z entomologii stosowanej (ogrodnictwo)., 1984
  7. Borecki Z., Nauka o chorobach roślin., PWRiL, Warszawa, 2001

Literatura dodatkowa

  1. Borecki Z., Choroby drzew owocowych i roślin jagodowych, Wyd. SGGW-AR, Warszawa, 1990
  2. Grabowski M., Choroby drzew owocowych, Plantpress, Kraków, 1999
  3. Mańka K., Fitopatologia leśna, PWRiL, Warszawa, 1998
  4. Achremowicz J., Chemiczne środki do zwalczania do zwalczania chorób i szkodników roślin., 1987
  5. Boczek J., Brzeski M., Szkodniki i choroby roślin warzywnych, PWRiL, Warszawa, 1985
  6. Wiech K., Szkodniki drzew owocowych, Plantpress, Kraków, 1999
  7. Robak J., Wiech K., Choroby i szkodniki warzyw, Plantpress, Kraków, 1998

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Choroba – jej istota, przebieg procesu chorobowego1
T-W-2Czynniki wpływające na proces chorobowy.2
T-W-3Epidemia – składowe epidemii, jej przebieg.1
T-W-4Odporność roślin, typy odporności, wady i zalety odporności poziomej i pionowej.2
T-W-5Charakterystyka podstawowych grup organizmów chorobotwórczych (wirusów, bakterii, organizmów grzybopodobnych z gromady Oomycota, grzybów z gromad Ascomycota, Basidiomycota i anamorficznych).4
T-W-6Agrotechniczne, fizyczne, biologiczne i chemiczne metody zwalczania patogenów.3
T-W-7Entomologia stosowana – definicja i zakres badań. Przegląd systematyki szkodników roślin ogrodniczych i sadowniczych (Nematoda, Mollusca, Arthropoda).4
T-W-8Klasyfikacja uszkodzeń powodowanych przez fitofagi.1
T-W-9Prognozy i sygnalizacje w ochronie roślin przed szkodnikami. Ekologiczne aspekty pojawu fitofagów. Przyczyny masowych gradacji owadów.2
T-W-10Integrowana metoda ochrony roślin sadowniczych i ogrodniczych przed szkodnikami (profilaktyczne i zapobiegawcze metody ochrony roślin).4
T-W-11Biologiczne metody ochrony roślin. Biotechnologia w ochronie roślin przed szkodnikami.1
25

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach25
A-W-2przygotowanie do zaliczenia i udział w nim23
A-W-3udział w konsultacjach2
50
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięAK_1A_C29_W01posiada znajomość podstawowych praw naturalnych i działań związanych ze środowiskiem i jego ochroną. Zna przebieg procesu chorobowego i warunki sprzyjające wystąpieniu choroby, epidemii i gradacji szkodników. Zna warunki sprzyjające infekowaniu roślin przez poszczególne grupy grzybów i powodowaniu uszkodzeń przez poszczególne grupy szkodników.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówAK_1A_W11posiada znajomość podstawowych praw naturalnych i działań związanych ze środowiskiem i jego ochroną
Cel przedmiotuC-5Diagnozowanie szkodników roślin ogrodniczych na podstawie różnych typów uszkodzeń roślin powodowanych przez szkodliwe fitofagi.
C-4Poznanie i diagnozowanie najważniejszych grup szkodników roślin ozdobnych z uwzględnieniem ich biologii i ekologii.
C-1Rozróżnianie i rozpoznawanie gatunków grzybów ważnych chorobotwórczo dla roślin ogrodniczych oraz poznanie ich etiologii.
Treści programoweT-W-5Charakterystyka podstawowych grup organizmów chorobotwórczych (wirusów, bakterii, organizmów grzybopodobnych z gromady Oomycota, grzybów z gromad Ascomycota, Basidiomycota i anamorficznych).
T-W-1Choroba – jej istota, przebieg procesu chorobowego
T-W-2Czynniki wpływające na proces chorobowy.
T-W-3Epidemia – składowe epidemii, jej przebieg.
T-W-4Odporność roślin, typy odporności, wady i zalety odporności poziomej i pionowej.
T-W-9Prognozy i sygnalizacje w ochronie roślin przed szkodnikami. Ekologiczne aspekty pojawu fitofagów. Przyczyny masowych gradacji owadów.
T-W-8Klasyfikacja uszkodzeń powodowanych przez fitofagi.
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny, wykład problemowy.
M-3Prezentacje multimedialne w użyciem nowoczesnych metod audiowizualnych.
M-2Dyskusja dydaktyczna związana z wykładem.
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: zaliczenie w postaci sprawdzianu pisemnego
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0nie posiada znajomość podstawowych praw naturalnych związanych z wystąpieniem szkodników i chorób na roślinach
3,0posiada znajomość podstawowych praw naturalnych i działań związanych ze środowiskiem i jego ochroną. Zna przebieg procesu chorobowego.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięAK_1A_C29_W02Ma wiedzę o wpływie szkodników i grzybów na stan zdrowotny roślin i zagrożeniach związanych z zastosowaniem poszczególnych metod zwalczania szkodników i chorób roślin, a zwłaszcza z wprowadzaniem do środowiska pestycydów. Zna i identyfikuje przyczyny degradacji środowiska oraz zasady i sposoby jego zapobiegania
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówAK_1A_W17zna i identyfikuje przyczyny degradacji środowiska oraz zasady i sposoby jego zapobiegania
Cel przedmiotuC-2Wskazanie i dobranie metod zwalczania sprawców chorób i uszkodzeń przez fitofagi roślin ogrodniczych.
C-3Podejmowanie decyzji o konieczności zastosowania środków chemicznych i wybieranie środków chemicznych bezpiecznych, a zarazem skutecznych w walce z chorobą i fitofagami.
Treści programoweT-W-5Charakterystyka podstawowych grup organizmów chorobotwórczych (wirusów, bakterii, organizmów grzybopodobnych z gromady Oomycota, grzybów z gromad Ascomycota, Basidiomycota i anamorficznych).
T-W-1Choroba – jej istota, przebieg procesu chorobowego
T-W-4Odporność roślin, typy odporności, wady i zalety odporności poziomej i pionowej.
T-W-6Agrotechniczne, fizyczne, biologiczne i chemiczne metody zwalczania patogenów.
T-W-9Prognozy i sygnalizacje w ochronie roślin przed szkodnikami. Ekologiczne aspekty pojawu fitofagów. Przyczyny masowych gradacji owadów.
T-W-10Integrowana metoda ochrony roślin sadowniczych i ogrodniczych przed szkodnikami (profilaktyczne i zapobiegawcze metody ochrony roślin).
T-W-11Biologiczne metody ochrony roślin. Biotechnologia w ochronie roślin przed szkodnikami.
T-W-7Entomologia stosowana – definicja i zakres badań. Przegląd systematyki szkodników roślin ogrodniczych i sadowniczych (Nematoda, Mollusca, Arthropoda).
T-W-8Klasyfikacja uszkodzeń powodowanych przez fitofagi.
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny, wykład problemowy.
M-3Prezentacje multimedialne w użyciem nowoczesnych metod audiowizualnych.
M-2Dyskusja dydaktyczna związana z wykładem.
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: zaliczenie w postaci sprawdzianu pisemnego
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Nie posiada wiedzy o wpływie szkodników i chorób na stan zdrowotny roślin. Nie zna zagrożeń związanych z niewłaściwym zastosowaniem metod ochrony roślin.
3,0Zna typy objawów chorobowych powodowanych przez patogeny i uszkodzeń roślin wywołanych przez szkodniki.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięAK_1A_C29_W03ma elementarną wiedzę w zakresie ochrony roślin: umie dobierać odpowiednie metody do zwalczania poszczególnych grup chorób i szkodników
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówAK_1A_W18ma elementarną wiedzę w zakresie uprawy i ochrony roślin
Cel przedmiotuC-2Wskazanie i dobranie metod zwalczania sprawców chorób i uszkodzeń przez fitofagi roślin ogrodniczych.
C-3Podejmowanie decyzji o konieczności zastosowania środków chemicznych i wybieranie środków chemicznych bezpiecznych, a zarazem skutecznych w walce z chorobą i fitofagami.
Treści programoweT-W-5Charakterystyka podstawowych grup organizmów chorobotwórczych (wirusów, bakterii, organizmów grzybopodobnych z gromady Oomycota, grzybów z gromad Ascomycota, Basidiomycota i anamorficznych).
T-W-4Odporność roślin, typy odporności, wady i zalety odporności poziomej i pionowej.
T-W-6Agrotechniczne, fizyczne, biologiczne i chemiczne metody zwalczania patogenów.
T-W-9Prognozy i sygnalizacje w ochronie roślin przed szkodnikami. Ekologiczne aspekty pojawu fitofagów. Przyczyny masowych gradacji owadów.
T-W-10Integrowana metoda ochrony roślin sadowniczych i ogrodniczych przed szkodnikami (profilaktyczne i zapobiegawcze metody ochrony roślin).
T-W-11Biologiczne metody ochrony roślin. Biotechnologia w ochronie roślin przed szkodnikami.
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny, wykład problemowy.
M-3Prezentacje multimedialne w użyciem nowoczesnych metod audiowizualnych.
M-2Dyskusja dydaktyczna związana z wykładem.
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: zaliczenie w postaci sprawdzianu pisemnego
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0nie wie gdzie szukać informacji o metodach i środkach zwalczania chorób i szkodników roślinnych
3,0zna podstawowe metody zwalczania chorób i szkodników roślinnych
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięAK_1A_C29_U01umie praktycznie zastosować metody i środki ochrony roślin w stosunku do poszczególnych grup grzybów i szkodników
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówAK_1A_U18praktycznie stosuje zasady uprawy oraz ochrony roślin
Cel przedmiotuC-2Wskazanie i dobranie metod zwalczania sprawców chorób i uszkodzeń przez fitofagi roślin ogrodniczych.
C-3Podejmowanie decyzji o konieczności zastosowania środków chemicznych i wybieranie środków chemicznych bezpiecznych, a zarazem skutecznych w walce z chorobą i fitofagami.
C-5Diagnozowanie szkodników roślin ogrodniczych na podstawie różnych typów uszkodzeń roślin powodowanych przez szkodliwe fitofagi.
C-4Poznanie i diagnozowanie najważniejszych grup szkodników roślin ozdobnych z uwzględnieniem ich biologii i ekologii.
C-1Rozróżnianie i rozpoznawanie gatunków grzybów ważnych chorobotwórczo dla roślin ogrodniczych oraz poznanie ich etiologii.
Treści programoweT-W-5Charakterystyka podstawowych grup organizmów chorobotwórczych (wirusów, bakterii, organizmów grzybopodobnych z gromady Oomycota, grzybów z gromad Ascomycota, Basidiomycota i anamorficznych).
T-W-4Odporność roślin, typy odporności, wady i zalety odporności poziomej i pionowej.
T-W-6Agrotechniczne, fizyczne, biologiczne i chemiczne metody zwalczania patogenów.
T-W-9Prognozy i sygnalizacje w ochronie roślin przed szkodnikami. Ekologiczne aspekty pojawu fitofagów. Przyczyny masowych gradacji owadów.
T-W-10Integrowana metoda ochrony roślin sadowniczych i ogrodniczych przed szkodnikami (profilaktyczne i zapobiegawcze metody ochrony roślin).
T-W-11Biologiczne metody ochrony roślin. Biotechnologia w ochronie roślin przed szkodnikami.
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny, wykład problemowy.
M-3Prezentacje multimedialne w użyciem nowoczesnych metod audiowizualnych.
M-2Dyskusja dydaktyczna związana z wykładem.
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: zaliczenie w postaci sprawdzianu pisemnego
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0nie umie zastosować żadnej metody ani środka ochrony roślin
3,0umie stosować podstawowe metody ochrony roślin
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięAK_1A_C29_K01ma świadomość wpływu poszczególnych grup chorób roślin i szkodników na proces kształtowania przestrzeni
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówAK_1A_K07ma świadomość wpływu różnorodnych uwarunkowań sytuacyjnych na proces kształtowania przestrzeni
Cel przedmiotuC-5Diagnozowanie szkodników roślin ogrodniczych na podstawie różnych typów uszkodzeń roślin powodowanych przez szkodliwe fitofagi.
C-1Rozróżnianie i rozpoznawanie gatunków grzybów ważnych chorobotwórczo dla roślin ogrodniczych oraz poznanie ich etiologii.
Treści programoweT-W-5Charakterystyka podstawowych grup organizmów chorobotwórczych (wirusów, bakterii, organizmów grzybopodobnych z gromady Oomycota, grzybów z gromad Ascomycota, Basidiomycota i anamorficznych).
T-W-1Choroba – jej istota, przebieg procesu chorobowego
T-W-2Czynniki wpływające na proces chorobowy.
T-W-3Epidemia – składowe epidemii, jej przebieg.
T-W-9Prognozy i sygnalizacje w ochronie roślin przed szkodnikami. Ekologiczne aspekty pojawu fitofagów. Przyczyny masowych gradacji owadów.
T-W-7Entomologia stosowana – definicja i zakres badań. Przegląd systematyki szkodników roślin ogrodniczych i sadowniczych (Nematoda, Mollusca, Arthropoda).
T-W-8Klasyfikacja uszkodzeń powodowanych przez fitofagi.
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny, wykład problemowy.
M-3Prezentacje multimedialne w użyciem nowoczesnych metod audiowizualnych.
M-2Dyskusja dydaktyczna związana z wykładem.
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: zaliczenie w postaci sprawdzianu pisemnego
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0nie ma świadomości wpływu poszczególnych grup chorób roślin i szkodników na proces kształtowania przestrzeni
3,0ma świadomość wpływu poszczególnych grup chorób roślin i szkodników na proces kształtowania przestrzeni
3,5
4,0
4,5
5,0