Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Inżynierii Mechanicznej i Mechatroniki - Inżynieria materiałowa (N1)

Sylabus przedmiotu Zarządzanie systemami jakości w przedsiębiorstwie:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Inżynieria materiałowa
Forma studiów studia niestacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Zarządzanie systemami jakości w przedsiębiorstwie
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Technologii Materiałowych
Nauczyciel odpowiedzialny Jolanta Baranowska <Jolanta.Baranowska@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 9 Grupa obieralna 2

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
ćwiczenia audytoryjneA7 10 1,00,41zaliczenie
wykładyW7 8 1,00,59zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Podstawowa wiedza z zakresu ekonomi i podstaw zarzadzania.
W-2podstawowa wiedza z zakresu technik wytwarzania.

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie studentów z podstawowymi pojęciami z zakresu funkjonowania systemów zarządzania jakością w przedsiębiorstwie
C-2Zapoznanie studentów z podstawowymi narzędziami i metodami zarządzania jakością w przedsiębiorstwie
C-3Zapoznanie studentów z podstawowymi zasadami wdrażania i funkcjonowania systemu zarządzania jakością w przedsiębiorstwie
C-4ukształtowanie umiejętności posługiwania się podstawowymi narzędziami stosowanymi w zarządzaniu jakością w przedsiębiorstwie
C-5ukształtowanie umiejętności przygotowania procedury technicznej

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Wybrane stare narzędzia zarządzania jakością3
T-A-2Wybrane nowe narzędzia zarządzania jakością3
T-A-3Zaliczenie1
T-A-4Dokumentacja systemu zarządzania jakością w przedsiębiorstwie - opracowanie procedury technicznej3
10
wykłady
T-W-1Rozwój koncepcji zarządzania jakością,1
T-W-2TQM1
T-W-3Podstawowe zasady jakości1
T-W-4Narzędzia i metody stosowane w systemie zarzadzania jakością w przedsiębiorstwie1
T-W-5Norma ISO 9000 Zasady wprowadzania systemu zarządzania jakością w przedsiębiorstwie1
T-W-6Dokumentacja systemu jakości w przedsiębiorstwie2
T-W-7Zaliczenie1
8

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1Uczestnictwo w zajęciach6
A-A-2przygotowanie do zaliczenia pisemnego1
A-A-3Przygotwanie do zajęć i zaliczenia w oparciu o treści wykładów i lilteraturę8
A-A-4Opracowanie procedury i przygotowanie prezentacji8
A-A-5Konsultacje2
25
wykłady
A-W-1Uczestnictwo w zajęciach7
A-W-2przygotowanie do zaliczenia pisemnego1
A-W-3Przygotowanie do zaliczenia w oparciu o wykłady i literaturę15
A-W-4Konsultacje2
25

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1wykład informacyjny, opis, objaśnienie
M-2dyskusja dydaktyczna związana z wykładem, burza mózgów, metaplan
M-3ćwiczenia przedmiotowe, metoda projektów, seminarium

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: zadawanie pytań problemowych
S-2Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne
S-3Ocena podsumowująca: prezentacja procedury

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
IM_1A_C35-1_W01
potrafi scharakteryzować podstawowe pojęcia z zakresu zarządzania jakością
IM_1A_W18C-1T-W-3, T-W-2, T-W-1M-1, M-2S-2, S-1
IM_1A_C35-1_W02
potrafi scharakteryzować podstawowe narzędzia i metody stosowane w zarządzaniu jakością w przedsiębiorstwie
IM_1A_W18C-4, C-2T-A-1, T-A-2, T-W-4M-1, M-2S-2, S-1
IM_1A_C35-1_W03
opotrafi opisać istotne aspekty wdrażania systemu zarządzania jakością w przedsiębiorstwie
IM_1A_W18C-3T-W-3, T-W-2, T-W-1, T-W-6, T-W-4, T-W-7, T-W-5M-1, M-2S-2
IM_1A_C35-1_W04
Zna i potrafi opisać podstawową dokumentację systemu zarządzania jakością w przedsiębiorstwie
IM_1A_W18C-5, C-3T-A-4, T-W-6M-1, M-3S-2, S-3

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
IM_1A_C35-1_U01
potrafii zastosować podstawowe narzędzia zarządzania jakością
IM_1A_U19C-5, C-3T-A-4, T-W-6, T-W-5M-3, M-2S-2, S-1
IM_1A_C35-1_U02
potrafi opracować procedurę techniczną
IM_1A_U04, IM_1A_U19C-5, C-4, C-1, C-2, C-3T-A-4, T-A-1, T-A-2, T-A-3M-1, M-3, M-2S-2, S-1, S-3

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
IM_1A_C35-1_K01
Ma świadomość ważności i rozumie pozatechniczne aspekty i skutki działalności inżyniera oraz odzpowiedzialności za pracę własną oraz gotowość podporządkowania się zadadom pracy w zespole i ponoszenie odpowiedzialności za wspólnie realizowane zadania
IM_1A_K02C-5, C-4, C-1, C-2, C-3T-A-4, T-A-1, T-A-2, T-A-3M-1, M-3, M-2S-2, S-1, S-3

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
IM_1A_C35-1_W01
potrafi scharakteryzować podstawowe pojęcia z zakresu zarządzania jakością
2,0Student nie osiągnął min. 50% pkt z tego zakresu
3,0Student osiągnął min. 50% pkt z tego zakresu
3,5Student osiągnął min. 60% pkt z tego zakresu
4,0Student osiągnął min. 70% pkt z tego zakresu
4,5Student osiągnął min. 80% pkt z tego zakresu
5,0Student osiągnął min. 90% pkt z tego zakresu
IM_1A_C35-1_W02
potrafi scharakteryzować podstawowe narzędzia i metody stosowane w zarządzaniu jakością w przedsiębiorstwie
2,0Student nie osiągnął min. 50% pkt z tego zakresu
3,0Student osiągnął min. 50% pkt z tego zakresu
3,5Student osiągnął min. 60% pkt z tego zakresu
4,0Student osiągnął min. 70% pkt z tego zakresu
4,5Student osiągnął min. 80% pkt z tego zakresu
5,0Student osiągnął min. 90% pkt z tego zakresu
IM_1A_C35-1_W03
opotrafi opisać istotne aspekty wdrażania systemu zarządzania jakością w przedsiębiorstwie
2,0Student nie osiągnął min. 50% pkt z tego zakresu
3,0Student osiągnął min. 50% pkt z tego zakresu
3,5Student osiągnął min. 60% pkt z tego zakresu
4,0Student osiągnął min. 70% pkt z tego zakresu
4,5Student osiągnął min. 80% pkt z tego zakresu
5,0Student osiągnął min. 90% pkt z tego zakresu
IM_1A_C35-1_W04
Zna i potrafi opisać podstawową dokumentację systemu zarządzania jakością w przedsiębiorstwie
2,0Student nie osiągnął min. 50% pkt z tego zakresu
3,0Student osiągnął min. 50% pkt z tego zakresu
3,5Student osiągnął min.60% pkt z tego zakresu
4,0Student osiągnął min. 70% pkt z tego zakresu
4,5Student osiągnął min. 80% pkt z tego zakresu
5,0Student osiągnął min. 90% pkt z tego zakresu

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
IM_1A_C35-1_U01
potrafii zastosować podstawowe narzędzia zarządzania jakością
2,0Student nie osiągnął min. 50% pkt z tego zakresu
3,0Student osiągnął min. 50% pkt z tego zakresu
3,5Student osiągnął min. 60% pkt z tego zakresu
4,0Student osiągnął min. 70% pkt z tego zakresu
4,5Student osiągnął min. 80% pkt z tego zakresu
5,0Student osiągnął min. 90% pkt z tego zakresu
IM_1A_C35-1_U02
potrafi opracować procedurę techniczną
2,0Student nie osiągnął min. 50% pkt z tego zakresu
3,0Student osiągnął min. 50% pkt z tego zakresu
3,5Student osiągnął min. 60% pkt z tego zakresu
4,0Student osiągnął min. 70% pkt z tego zakresu
4,5Student osiągnął min. 80% pkt z tego zakresu
5,0Student osiągnął min. 90% pkt z tego zakresu

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
IM_1A_C35-1_K01
Ma świadomość ważności i rozumie pozatechniczne aspekty i skutki działalności inżyniera oraz odzpowiedzialności za pracę własną oraz gotowość podporządkowania się zadadom pracy w zespole i ponoszenie odpowiedzialności za wspólnie realizowane zadania
2,0Student nie osiągnął kompetencji w stopniu dostatecznym
3,0Student osiągnął kompetencje w stopniu dostatecznym
3,5Student osiągnął kompetencje w stopniu dość dobrym
4,0Student osiągnął kompetencje w stopniu dobrym
4,5Student osiągnął kompetencje w stopniu ponad dobrym
5,0Student osiągnął kompetencje w stopniu bardzo dobrym

Literatura podstawowa

  1. K. Szczepanska, Metody i techniki TQM, Oficyna Wydawnicza Politechniki Warszawskiej, Warszawa, 2009
  2. A. Hamrol, Zarzadzanie jakoscia z przykładami, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, 2009
  3. J. Łunarski, Zarzadzanie jakoscia : standardy i zasady, Wydawnictwa Naukowo-Techniczne, Warszawa, 2008
  4. P. Grudowski, System zarzadzania jakoscia wg normy ISO 9001 w małej firmie : dokumentacja, wdrazanie, audit, "AJG" Zakład Pracy Chronionej - Oficyna Wydawnicza : OPO, Bydgoszcz, 2004

Literatura dodatkowa

  1. N.Grzenkowicz, Zarzadzanie jakoscia: metody i instrumenty controllingu jakosci, Wyd.Naukowe Wydziału Zarzadzania Uniwersytetu Warszawskiego, Warszawa, 2009
  2. J. Łancucki, Podstawy kompleksowego zarzadzania jakoscia TQM, Wyd. Akad. Ekonom, Poznan, 2006
  3. S.Ziółkowski, Systemy zarzadzania jakoscia w małych i srednich firmach: vademecum menedzera jakosci, WN-T, Warszawa, 2007

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Wybrane stare narzędzia zarządzania jakością3
T-A-2Wybrane nowe narzędzia zarządzania jakością3
T-A-3Zaliczenie1
T-A-4Dokumentacja systemu zarządzania jakością w przedsiębiorstwie - opracowanie procedury technicznej3
10

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Rozwój koncepcji zarządzania jakością,1
T-W-2TQM1
T-W-3Podstawowe zasady jakości1
T-W-4Narzędzia i metody stosowane w systemie zarzadzania jakością w przedsiębiorstwie1
T-W-5Norma ISO 9000 Zasady wprowadzania systemu zarządzania jakością w przedsiębiorstwie1
T-W-6Dokumentacja systemu jakości w przedsiębiorstwie2
T-W-7Zaliczenie1
8

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1Uczestnictwo w zajęciach6
A-A-2przygotowanie do zaliczenia pisemnego1
A-A-3Przygotwanie do zajęć i zaliczenia w oparciu o treści wykładów i lilteraturę8
A-A-4Opracowanie procedury i przygotowanie prezentacji8
A-A-5Konsultacje2
25
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Uczestnictwo w zajęciach7
A-W-2przygotowanie do zaliczenia pisemnego1
A-W-3Przygotowanie do zaliczenia w oparciu o wykłady i literaturę15
A-W-4Konsultacje2
25
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięIM_1A_C35-1_W01potrafi scharakteryzować podstawowe pojęcia z zakresu zarządzania jakością
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówIM_1A_W18Ma elementarną wiedzę w zakresie zarządzania, w tym zarządzania jakością i prowadzenia działalności gospodarczej
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z podstawowymi pojęciami z zakresu funkjonowania systemów zarządzania jakością w przedsiębiorstwie
Treści programoweT-W-3Podstawowe zasady jakości
T-W-2TQM
T-W-1Rozwój koncepcji zarządzania jakością,
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny, opis, objaśnienie
M-2dyskusja dydaktyczna związana z wykładem, burza mózgów, metaplan
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne
S-1Ocena formująca: zadawanie pytań problemowych
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie osiągnął min. 50% pkt z tego zakresu
3,0Student osiągnął min. 50% pkt z tego zakresu
3,5Student osiągnął min. 60% pkt z tego zakresu
4,0Student osiągnął min. 70% pkt z tego zakresu
4,5Student osiągnął min. 80% pkt z tego zakresu
5,0Student osiągnął min. 90% pkt z tego zakresu
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięIM_1A_C35-1_W02potrafi scharakteryzować podstawowe narzędzia i metody stosowane w zarządzaniu jakością w przedsiębiorstwie
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówIM_1A_W18Ma elementarną wiedzę w zakresie zarządzania, w tym zarządzania jakością i prowadzenia działalności gospodarczej
Cel przedmiotuC-4ukształtowanie umiejętności posługiwania się podstawowymi narzędziami stosowanymi w zarządzaniu jakością w przedsiębiorstwie
C-2Zapoznanie studentów z podstawowymi narzędziami i metodami zarządzania jakością w przedsiębiorstwie
Treści programoweT-A-1Wybrane stare narzędzia zarządzania jakością
T-A-2Wybrane nowe narzędzia zarządzania jakością
T-W-4Narzędzia i metody stosowane w systemie zarzadzania jakością w przedsiębiorstwie
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny, opis, objaśnienie
M-2dyskusja dydaktyczna związana z wykładem, burza mózgów, metaplan
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne
S-1Ocena formująca: zadawanie pytań problemowych
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie osiągnął min. 50% pkt z tego zakresu
3,0Student osiągnął min. 50% pkt z tego zakresu
3,5Student osiągnął min. 60% pkt z tego zakresu
4,0Student osiągnął min. 70% pkt z tego zakresu
4,5Student osiągnął min. 80% pkt z tego zakresu
5,0Student osiągnął min. 90% pkt z tego zakresu
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięIM_1A_C35-1_W03opotrafi opisać istotne aspekty wdrażania systemu zarządzania jakością w przedsiębiorstwie
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówIM_1A_W18Ma elementarną wiedzę w zakresie zarządzania, w tym zarządzania jakością i prowadzenia działalności gospodarczej
Cel przedmiotuC-3Zapoznanie studentów z podstawowymi zasadami wdrażania i funkcjonowania systemu zarządzania jakością w przedsiębiorstwie
Treści programoweT-W-3Podstawowe zasady jakości
T-W-2TQM
T-W-1Rozwój koncepcji zarządzania jakością,
T-W-6Dokumentacja systemu jakości w przedsiębiorstwie
T-W-4Narzędzia i metody stosowane w systemie zarzadzania jakością w przedsiębiorstwie
T-W-7Zaliczenie
T-W-5Norma ISO 9000 Zasady wprowadzania systemu zarządzania jakością w przedsiębiorstwie
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny, opis, objaśnienie
M-2dyskusja dydaktyczna związana z wykładem, burza mózgów, metaplan
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie osiągnął min. 50% pkt z tego zakresu
3,0Student osiągnął min. 50% pkt z tego zakresu
3,5Student osiągnął min. 60% pkt z tego zakresu
4,0Student osiągnął min. 70% pkt z tego zakresu
4,5Student osiągnął min. 80% pkt z tego zakresu
5,0Student osiągnął min. 90% pkt z tego zakresu
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięIM_1A_C35-1_W04Zna i potrafi opisać podstawową dokumentację systemu zarządzania jakością w przedsiębiorstwie
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówIM_1A_W18Ma elementarną wiedzę w zakresie zarządzania, w tym zarządzania jakością i prowadzenia działalności gospodarczej
Cel przedmiotuC-5ukształtowanie umiejętności przygotowania procedury technicznej
C-3Zapoznanie studentów z podstawowymi zasadami wdrażania i funkcjonowania systemu zarządzania jakością w przedsiębiorstwie
Treści programoweT-A-4Dokumentacja systemu zarządzania jakością w przedsiębiorstwie - opracowanie procedury technicznej
T-W-6Dokumentacja systemu jakości w przedsiębiorstwie
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny, opis, objaśnienie
M-3ćwiczenia przedmiotowe, metoda projektów, seminarium
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne
S-3Ocena podsumowująca: prezentacja procedury
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie osiągnął min. 50% pkt z tego zakresu
3,0Student osiągnął min. 50% pkt z tego zakresu
3,5Student osiągnął min.60% pkt z tego zakresu
4,0Student osiągnął min. 70% pkt z tego zakresu
4,5Student osiągnął min. 80% pkt z tego zakresu
5,0Student osiągnął min. 90% pkt z tego zakresu
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięIM_1A_C35-1_U01potrafii zastosować podstawowe narzędzia zarządzania jakością
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówIM_1A_U19Potrafi przedstawić otrzymane wyniki w formie liczbowej i graficznej, dokonać ich interpretacji i wyciągnąć właściwe wnioski
Cel przedmiotuC-5ukształtowanie umiejętności przygotowania procedury technicznej
C-3Zapoznanie studentów z podstawowymi zasadami wdrażania i funkcjonowania systemu zarządzania jakością w przedsiębiorstwie
Treści programoweT-A-4Dokumentacja systemu zarządzania jakością w przedsiębiorstwie - opracowanie procedury technicznej
T-W-6Dokumentacja systemu jakości w przedsiębiorstwie
T-W-5Norma ISO 9000 Zasady wprowadzania systemu zarządzania jakością w przedsiębiorstwie
Metody nauczaniaM-3ćwiczenia przedmiotowe, metoda projektów, seminarium
M-2dyskusja dydaktyczna związana z wykładem, burza mózgów, metaplan
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne
S-1Ocena formująca: zadawanie pytań problemowych
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie osiągnął min. 50% pkt z tego zakresu
3,0Student osiągnął min. 50% pkt z tego zakresu
3,5Student osiągnął min. 60% pkt z tego zakresu
4,0Student osiągnął min. 70% pkt z tego zakresu
4,5Student osiągnął min. 80% pkt z tego zakresu
5,0Student osiągnął min. 90% pkt z tego zakresu
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięIM_1A_C35-1_U02potrafi opracować procedurę techniczną
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówIM_1A_U04Potrafi przygotować i przedstawić krótką prezentacje poświęconą wynikom realizacji zadania inżynierskiego
IM_1A_U19Potrafi przedstawić otrzymane wyniki w formie liczbowej i graficznej, dokonać ich interpretacji i wyciągnąć właściwe wnioski
Cel przedmiotuC-5ukształtowanie umiejętności przygotowania procedury technicznej
C-4ukształtowanie umiejętności posługiwania się podstawowymi narzędziami stosowanymi w zarządzaniu jakością w przedsiębiorstwie
C-1Zapoznanie studentów z podstawowymi pojęciami z zakresu funkjonowania systemów zarządzania jakością w przedsiębiorstwie
C-2Zapoznanie studentów z podstawowymi narzędziami i metodami zarządzania jakością w przedsiębiorstwie
C-3Zapoznanie studentów z podstawowymi zasadami wdrażania i funkcjonowania systemu zarządzania jakością w przedsiębiorstwie
Treści programoweT-A-4Dokumentacja systemu zarządzania jakością w przedsiębiorstwie - opracowanie procedury technicznej
T-A-1Wybrane stare narzędzia zarządzania jakością
T-A-2Wybrane nowe narzędzia zarządzania jakością
T-A-3Zaliczenie
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny, opis, objaśnienie
M-3ćwiczenia przedmiotowe, metoda projektów, seminarium
M-2dyskusja dydaktyczna związana z wykładem, burza mózgów, metaplan
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne
S-1Ocena formująca: zadawanie pytań problemowych
S-3Ocena podsumowująca: prezentacja procedury
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie osiągnął min. 50% pkt z tego zakresu
3,0Student osiągnął min. 50% pkt z tego zakresu
3,5Student osiągnął min. 60% pkt z tego zakresu
4,0Student osiągnął min. 70% pkt z tego zakresu
4,5Student osiągnął min. 80% pkt z tego zakresu
5,0Student osiągnął min. 90% pkt z tego zakresu
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięIM_1A_C35-1_K01Ma świadomość ważności i rozumie pozatechniczne aspekty i skutki działalności inżyniera oraz odzpowiedzialności za pracę własną oraz gotowość podporządkowania się zadadom pracy w zespole i ponoszenie odpowiedzialności za wspólnie realizowane zadania
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówIM_1A_K02Ma świadomość ważności i rozumie pozatechniczne aspekty i skutki działalności inżyniera – technologa materiałów, w tym jej wpływ na środowisko i związaną z tym odpowiedzialność za podejmowane decyzje
Cel przedmiotuC-5ukształtowanie umiejętności przygotowania procedury technicznej
C-4ukształtowanie umiejętności posługiwania się podstawowymi narzędziami stosowanymi w zarządzaniu jakością w przedsiębiorstwie
C-1Zapoznanie studentów z podstawowymi pojęciami z zakresu funkjonowania systemów zarządzania jakością w przedsiębiorstwie
C-2Zapoznanie studentów z podstawowymi narzędziami i metodami zarządzania jakością w przedsiębiorstwie
C-3Zapoznanie studentów z podstawowymi zasadami wdrażania i funkcjonowania systemu zarządzania jakością w przedsiębiorstwie
Treści programoweT-A-4Dokumentacja systemu zarządzania jakością w przedsiębiorstwie - opracowanie procedury technicznej
T-A-1Wybrane stare narzędzia zarządzania jakością
T-A-2Wybrane nowe narzędzia zarządzania jakością
T-A-3Zaliczenie
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny, opis, objaśnienie
M-3ćwiczenia przedmiotowe, metoda projektów, seminarium
M-2dyskusja dydaktyczna związana z wykładem, burza mózgów, metaplan
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne
S-1Ocena formująca: zadawanie pytań problemowych
S-3Ocena podsumowująca: prezentacja procedury
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie osiągnął kompetencji w stopniu dostatecznym
3,0Student osiągnął kompetencje w stopniu dostatecznym
3,5Student osiągnął kompetencje w stopniu dość dobrym
4,0Student osiągnął kompetencje w stopniu dobrym
4,5Student osiągnął kompetencje w stopniu ponad dobrym
5,0Student osiągnął kompetencje w stopniu bardzo dobrym