Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Techniki Morskiej i Transportu - Chłodnictwo i Klimatyzacja (S1)

Sylabus przedmiotu Logistyka żywności:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Chłodnictwo i Klimatyzacja
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Logistyka żywności
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Logistyki i Ekonomiki Transportu
Nauczyciel odpowiedzialny Ludmiła Filina-Dawidowicz <Ludmila.Filina@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 4,0 ECTS (formy) 4,0
Forma zaliczenia egzamin Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
ćwiczenia audytoryjneA1 15 1,00,20zaliczenie
wykładyW1 30 3,00,80egzamin

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Brak

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Przekazanie wiedzy z zakresu podstaw logistyki żywności.
C-2Przekazanie umiejętności z zakresu doboru odpowiedniej trasy transportu żywności.
C-3Kształtowanie myślenia w sposób przedsiębiorczy analizując problemy dotyczące logistyki żywności

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Analiza podstawowych ogniw łańcucha logistycznego żywności. Elementy infrastruktury logistycznej. Obliczenia czasu i kosztów przewozu ładunku na poszczególnych trasach przy użyciu wybranych środków transportu, wybór odpowiedniej trasy. Koncepcja just in time w dystrybucji żywnosci.14
T-A-2Zaliczenie1
15
wykłady
T-W-1Istota logistyki i zarządzania logistycznego.2
T-W-2Podział funkcjonalny i fazowy logistyki (logistyka zaopatrzenia, produkcji, dystrybucji).2
T-W-3Podstawowe ogniwa łańcucha logistycznego żywności.2
T-W-4System logistyczny i jego elementy.2
T-W-5Infrastruktura procesów logistycznych.4
T-W-6Rodzaje usług logistycznych, kompleksowa obsługa logistyczna żywności.4
T-W-7Znaczenie centrów logistycznych w transporcie żywnosci.4
T-W-8Zarządzanie łańcuchem dostaw żywności.4
T-W-9Koordynacja i integracja procesów logistycznych w łancuchach dostaw żywności.4
T-W-10Zaliczenie2
30

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1Uczestnictwo w zajęciach i zaliczeniu15
A-A-2Przygotowanie się do zajęć i zaliczenia10
25
wykłady
A-W-1Udział w zajęciach30
A-W-2Studiowanie literatury i czasopism fachowych18
A-W-3Przygotowanie się do zaliczenia25
A-W-4egzamin2
75

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Metody podające / wykład informacyjny z wykorzystaniem technik multimedialnych, objaśnienie, wyjaśnienie
M-2Metody problemowe / wykład problemowy
M-3Metody aktywizujące / dyskusja dydaktyczna (burza mózgów)
M-4Metody praktyczne / ćwiczenia przedmiotowe

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: Egzamin w postaci testu wielokrotnego wyboru podsumowujący efekty kształcenia zdobyte podczas wykładów.
S-2Ocena formująca: Okresowa ocena bieżąca efektów kształcenia podczas pracy studenta na ćwiczeniach audytoryjnych.

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
CK_1A_C07_W01
Student ma podstawową wiedzę dotyczącą funkcjonowania systemów logistycznych żywności.
CK_1A_W12C-1T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7, T-W-9, T-W-8M-1, M-2, M-3S-1

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
CK_1A_C07_U01
Student posiada umiejętność doboru trasy przewozu żywności
CK_1A_U01C-2T-A-1M-4S-2

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
CK_1A_C07_K01
Student potrafi myśleć w sposób przedsiębiorczy analizując problemy dotyczące logistyki żywności
CK_1A_K06C-3T-W-9, T-W-8, T-A-1M-2, M-3S-2

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
CK_1A_C07_W01
Student ma podstawową wiedzę dotyczącą funkcjonowania systemów logistycznych żywności.
2,0Student nie wykazuje zadnej wiedzy adekwatnej do efektu kształcenia
3,0Student wykazuje elementarna wiedze adekwatna do efektu kształcenia
3,5Student poprawnie identyfikuje podstawowe zagadnienia wymagane przez efekt kształcenia
4,0Student wykazuje pełną wiedzę w wymaganym przez efekt kształcenia zakresie
4,5Student wykazuje pełną wiedzę w wymaganym przez efekt kształcenia zakresie oraz uzupełniajacą wiedzę literaturową
5,0Student wykazuje pełna wiedzę w wymaganym przez efekt kształcenia zakresie, uzupełniającą wiedzę literaturową oraz wiedzę praktyczną

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
CK_1A_C07_U01
Student posiada umiejętność doboru trasy przewozu żywności
2,0Student nie potrafi w najprostszy sposób zaprezentować umiejętności w wymaganym przez efekt kształcenia zakresie
3,0Student prezentuje elementarne umiejętności w wymaganym przez efekt kształcenia zakresie
3,5Student prezentuje podstawowe umiejętności w wymaganym przez efekt kształcenia zakresie
4,0Student prezentuje pełnie umiejętności w wymaganym zakresie efektu kształcenia
4,5Student prezentuje pełnie umiejętności i wykorzystuje je do rozwiązywania problemu w wymaganym zakresie efektu kształcenia
5,0Student prezentuje pełnie umiejętności i wykorzystuje je do rozwiązywania problemu w wymaganym zakresie efektu kształcenia, a takze proponuje modyfikację rozwiązań

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
CK_1A_C07_K01
Student potrafi myśleć w sposób przedsiębiorczy analizując problemy dotyczące logistyki żywności
2,0
3,0Student wykazuje elementarne kompetencje adekwatne do efektu kształcenia
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Jaworski J., Mytlewski A. (red.), Funkcjonowanie systemów logistycznych, Wyższa Szkoła Bankowa w Gdańsku, Warszawa, 2009
  2. Szymanowski W., Zarządzanie łańcuchami dostaw żywności w Polsce, Difin, Warszawa, 2008
  3. Ciesielski M., Instrumenty zarzadzania łancuchem dostaw, PWE, Warszawa, 2011
  4. Rydzkowski W., Uslugi logistyczne. Teoria i praktyka, Biblioteka Logistyka, Poznan, 2011
  5. Filina-Dawidowicz L., Kaup M., Wiktorowska-Jasik A., Zintegrowany transport wodny i lądowy, Wyd. Uczelniane ZUT, Szczecin, 2014

Literatura dodatkowa

  1. Filin S., Podstawy technologii chłodniczej bananów, Technika Chłodnicza i Klimatyzacyjna, n 12, s. 451-456., 2003
  2. Filina-Dawidowicz L., Wienconek K., Wybrane zagadnienia związane z przewozami ładunków szybko psujących się na terenie Unii Europejskiej, Czasopismo Logistyka nr 4, s. 57-60, Poznań, 2013
  3. Nestorowicz R., Pilarczyk B., Marketing ekologicznych produktów zywnosciowych, Wolters Kluwer Polska, Warszawa, 2010

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Analiza podstawowych ogniw łańcucha logistycznego żywności. Elementy infrastruktury logistycznej. Obliczenia czasu i kosztów przewozu ładunku na poszczególnych trasach przy użyciu wybranych środków transportu, wybór odpowiedniej trasy. Koncepcja just in time w dystrybucji żywnosci.14
T-A-2Zaliczenie1
15

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Istota logistyki i zarządzania logistycznego.2
T-W-2Podział funkcjonalny i fazowy logistyki (logistyka zaopatrzenia, produkcji, dystrybucji).2
T-W-3Podstawowe ogniwa łańcucha logistycznego żywności.2
T-W-4System logistyczny i jego elementy.2
T-W-5Infrastruktura procesów logistycznych.4
T-W-6Rodzaje usług logistycznych, kompleksowa obsługa logistyczna żywności.4
T-W-7Znaczenie centrów logistycznych w transporcie żywnosci.4
T-W-8Zarządzanie łańcuchem dostaw żywności.4
T-W-9Koordynacja i integracja procesów logistycznych w łancuchach dostaw żywności.4
T-W-10Zaliczenie2
30

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1Uczestnictwo w zajęciach i zaliczeniu15
A-A-2Przygotowanie się do zajęć i zaliczenia10
25
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Udział w zajęciach30
A-W-2Studiowanie literatury i czasopism fachowych18
A-W-3Przygotowanie się do zaliczenia25
A-W-4egzamin2
75
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięCK_1A_C07_W01Student ma podstawową wiedzę dotyczącą funkcjonowania systemów logistycznych żywności.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówCK_1A_W12ma uporządkowaną wiedzę dotyczącą funkcjonowania chłodniczych systemów logistycznych i transportowych
Cel przedmiotuC-1Przekazanie wiedzy z zakresu podstaw logistyki żywności.
Treści programoweT-W-1Istota logistyki i zarządzania logistycznego.
T-W-2Podział funkcjonalny i fazowy logistyki (logistyka zaopatrzenia, produkcji, dystrybucji).
T-W-3Podstawowe ogniwa łańcucha logistycznego żywności.
T-W-4System logistyczny i jego elementy.
T-W-5Infrastruktura procesów logistycznych.
T-W-6Rodzaje usług logistycznych, kompleksowa obsługa logistyczna żywności.
T-W-7Znaczenie centrów logistycznych w transporcie żywnosci.
T-W-9Koordynacja i integracja procesów logistycznych w łancuchach dostaw żywności.
T-W-8Zarządzanie łańcuchem dostaw żywności.
Metody nauczaniaM-1Metody podające / wykład informacyjny z wykorzystaniem technik multimedialnych, objaśnienie, wyjaśnienie
M-2Metody problemowe / wykład problemowy
M-3Metody aktywizujące / dyskusja dydaktyczna (burza mózgów)
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: Egzamin w postaci testu wielokrotnego wyboru podsumowujący efekty kształcenia zdobyte podczas wykładów.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie wykazuje zadnej wiedzy adekwatnej do efektu kształcenia
3,0Student wykazuje elementarna wiedze adekwatna do efektu kształcenia
3,5Student poprawnie identyfikuje podstawowe zagadnienia wymagane przez efekt kształcenia
4,0Student wykazuje pełną wiedzę w wymaganym przez efekt kształcenia zakresie
4,5Student wykazuje pełną wiedzę w wymaganym przez efekt kształcenia zakresie oraz uzupełniajacą wiedzę literaturową
5,0Student wykazuje pełna wiedzę w wymaganym przez efekt kształcenia zakresie, uzupełniającą wiedzę literaturową oraz wiedzę praktyczną
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięCK_1A_C07_U01Student posiada umiejętność doboru trasy przewozu żywności
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówCK_1A_U01posiada umiejętność wyszukiwania, zrozumienia, analizy i wykorzystywania potrzebnych informacji; potrafi uzyskane informacje analizować, interpretować, wyciągać wnioski oraz formułować i uzasadniać opinie związane z działalnością inżynierską
Cel przedmiotuC-2Przekazanie umiejętności z zakresu doboru odpowiedniej trasy transportu żywności.
Treści programoweT-A-1Analiza podstawowych ogniw łańcucha logistycznego żywności. Elementy infrastruktury logistycznej. Obliczenia czasu i kosztów przewozu ładunku na poszczególnych trasach przy użyciu wybranych środków transportu, wybór odpowiedniej trasy. Koncepcja just in time w dystrybucji żywnosci.
Metody nauczaniaM-4Metody praktyczne / ćwiczenia przedmiotowe
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: Okresowa ocena bieżąca efektów kształcenia podczas pracy studenta na ćwiczeniach audytoryjnych.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0Student nie potrafi w najprostszy sposób zaprezentować umiejętności w wymaganym przez efekt kształcenia zakresie
3,0Student prezentuje elementarne umiejętności w wymaganym przez efekt kształcenia zakresie
3,5Student prezentuje podstawowe umiejętności w wymaganym przez efekt kształcenia zakresie
4,0Student prezentuje pełnie umiejętności w wymaganym zakresie efektu kształcenia
4,5Student prezentuje pełnie umiejętności i wykorzystuje je do rozwiązywania problemu w wymaganym zakresie efektu kształcenia
5,0Student prezentuje pełnie umiejętności i wykorzystuje je do rozwiązywania problemu w wymaganym zakresie efektu kształcenia, a takze proponuje modyfikację rozwiązań
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięCK_1A_C07_K01Student potrafi myśleć w sposób przedsiębiorczy analizując problemy dotyczące logistyki żywności
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówCK_1A_K06potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy
Cel przedmiotuC-3Kształtowanie myślenia w sposób przedsiębiorczy analizując problemy dotyczące logistyki żywności
Treści programoweT-W-9Koordynacja i integracja procesów logistycznych w łancuchach dostaw żywności.
T-W-8Zarządzanie łańcuchem dostaw żywności.
T-A-1Analiza podstawowych ogniw łańcucha logistycznego żywności. Elementy infrastruktury logistycznej. Obliczenia czasu i kosztów przewozu ładunku na poszczególnych trasach przy użyciu wybranych środków transportu, wybór odpowiedniej trasy. Koncepcja just in time w dystrybucji żywnosci.
Metody nauczaniaM-2Metody problemowe / wykład problemowy
M-3Metody aktywizujące / dyskusja dydaktyczna (burza mózgów)
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: Okresowa ocena bieżąca efektów kształcenia podczas pracy studenta na ćwiczeniach audytoryjnych.
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student wykazuje elementarne kompetencje adekwatne do efektu kształcenia
3,5
4,0
4,5
5,0