Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Technologia żywności i żywienie człowieka (S2)
specjalność: żywienie człowieka
Sylabus przedmiotu Biologiczne przetwarzanie odpadów w przetwórstwie ryb i owoców morza:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Technologia żywności i żywienie człowieka | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | drugiego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | magister inżynier | ||
Obszary studiów | charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Biologiczne przetwarzanie odpadów w przetwórstwie ryb i owoców morza | ||
Specjalność | technologia rybna | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Bioinżynierii Środowiska Wodnego i Akwakultury | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Agnieszka Tórz <Agnieszka.Torz@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | Małgorzata Bonisławska <Malgorzata.Bonislawska@zut.edu.pl>, Arkadiusz Nędzarek <Arkadiusz.Nedzarek@zut.edu.pl>, Agnieszka Rybczyk <Agnieszka.Rybczyk@zut.edu.pl> | ||
ECTS (planowane) | 2,0 | ECTS (formy) | 2,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | 10 | Grupa obieralna | 1 |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Wiedza z zakresu podstaw chemii, mikrobiologii, biochemii i przetwórstwa |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Celem przedmiotu jest zapoznanie studenta z biologicznymi metodami przetwarzania odpadów stosowanymi w przetwórstwie ryb i owoców morza. |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
T-L-1 | Identyfikacja odpadów w przetwórstwie ryb i owoców morza | 3 |
T-L-2 | Opracowanie optymalnej metody przetworzenia odpadów z wybranego zakładu przetwórstwa. | 3 |
T-L-3 | Identyfikacja ścieków w przetwórstwie ryb i owoców morza | 4 |
T-L-4 | Opracowanie optymalnej metody oczyszczania ścieków z wybranego zakładu przetwórstwa ryb i owoców morza | 3 |
T-L-5 | przygotowanie kompleksowego opracowania - projektu dotyczącego gospodarowania odpadami i ściekami w wybranym zakłądzie przetwqórstwa ryb i owoców morza | 2 |
15 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Podstawowe zasady kompleksowej gospodarki odpadami stałymi (hierarchia postępowania, zasada 3U - unikanie, użycie ponowne i recykling, unieszkodliwianie). | 1 |
T-W-2 | Surowce do procesu biologicznego przetwarzania - identyfikacja. | 1 |
T-W-3 | Przygotowanie odpadów do biologicznego przetwarzania. | 1 |
T-W-4 | Systematyka technologii fermentacji odpadów stałych. Produkty procesu fermentacji. | 2 |
T-W-5 | Kompostowanie. Technologie kompostowania odpadów. | 2 |
T-W-6 | Rozwiązania technologii fermentacji i kompostowania. | 2 |
T-W-7 | Mechaniczno-biologiczne przetwarzanie odpadó (MBP). | 2 |
T-W-8 | Problematyka ściewkowa - biologiczne oczyszczanie ścieków. | 2 |
T-W-9 | Problemy środowiskowe związane z gospodarką odpadami. | 2 |
15 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
A-L-1 | Uczestnictwo w zajęciach | 15 |
A-L-2 | Studiowanie literatury | 5 |
A-L-3 | Przygotowanie do zaliczenia | 2 |
A-L-4 | przygotowanie projektów | 4 |
26 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | Udział w zajęciach | 15 |
A-W-2 | Studiowanie literatury | 3 |
A-W-3 | Przygotowanie do zaliczenia | 6 |
A-W-4 | konsultacje | 1 |
25 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Wykład z wykorzystamiem środków multimedialnych |
M-2 | Cwiczenia z elementami projektowymi |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: Obserwacja ciągła pracy w zespole |
S-2 | Ocena formująca: Kolokwia sprawdzające |
S-3 | Ocena formująca: Przygotowanie projektu |
S-4 | Ocena podsumowująca: Egzamin pisemny |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
TZZ_2A_PO1-28tr_W01 Student zna i rozumie w pogłębionym stopniu zagadnienia związane z podziałem odpadów generowanych w przetwórstwie ryb i owoców morza oraz metod ich biologicznego przetwarzania. | TZZ_2A_W03 | — | — | C-1 | T-W-7, T-W-6, T-W-9, T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-8 | M-1 | S-1, S-2 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
TZZ_2A_PO1-28tr_U01 Student potrafi wykorzystać pogłębioną wiedzę teoretyczną w ocenie wielkości i jakośći odpadów z przetwórstwa ryb i owoców morza ze wskazaniem metod postępowania z tymi odpadami ze szczególnym uwzględnieniem ich biologicznego przetwarzania zgodnie z obowiązującymi przepisami. | TZZ_2A_U01 | — | — | C-1 | T-L-1, T-L-3, T-L-5, T-L-2, T-L-4 | M-2 | S-3, S-2, S-1 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
TZZ_2A_PO1-28tr_K01 Student jest gotów do ponoszenia odpowidzialności za swoją działalność w aspekcie ochrony środowiska włączając w to wspólpracę z innymi. | TZZ_2A_K03 | — | — | C-1 | T-L-1, T-L-3, T-L-5, T-L-2, T-L-4 | M-1, M-2 | S-1 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
TZZ_2A_PO1-28tr_W01 Student zna i rozumie w pogłębionym stopniu zagadnienia związane z podziałem odpadów generowanych w przetwórstwie ryb i owoców morza oraz metod ich biologicznego przetwarzania. | 2,0 | |
3,0 | Student posiada wiedzę w zakresie rodzajów odpadów w przetwórstwie ryb i owoców morza. Zna podstawowe metody związane z biologicznym przetwarzaniem takich odpadów. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
TZZ_2A_PO1-28tr_U01 Student potrafi wykorzystać pogłębioną wiedzę teoretyczną w ocenie wielkości i jakośći odpadów z przetwórstwa ryb i owoców morza ze wskazaniem metod postępowania z tymi odpadami ze szczególnym uwzględnieniem ich biologicznego przetwarzania zgodnie z obowiązującymi przepisami. | 2,0 | |
3,0 | Student potrafi ocenić wielkość odpadó i określić postępowanie z tymi odpadami ze szczególnym uwzględnieniem ich biologicznego przetwarzania zgodnie z obowiązujacymi przepisami. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
TZZ_2A_PO1-28tr_K01 Student jest gotów do ponoszenia odpowidzialności za swoją działalność w aspekcie ochrony środowiska włączając w to wspólpracę z innymi. | 2,0 | |
3,0 | Nie podlega ocenie w formie stopnia. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Jędrczak A., Biologiczne przetwarzanie odpadów, PWN, Warszawa, 2008
- Klimiuk E., Łebkowska M., Biotechnologia w ochronie środowiska, PWN, Warszawa, 2005
- Hartmann L., Bilogiczne oczyszczanie scieków, Instalator Polski, Warszawa, 1966