Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Technologia żywności i żywienie człowieka (S2)
specjalność: technologia rybna

Sylabus przedmiotu Otrzymywanie preparatów pochodzenia mikrobiologicznego:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Technologia żywności i żywienie człowieka
Forma studiów studia stacjonarne Poziom drugiego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta magister inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Otrzymywanie preparatów pochodzenia mikrobiologicznego
Specjalność ocena, analiza i zarządzanie jakością żywności
Jednostka prowadząca Katedra Mikrobiologii Stosowanej i Fizjologii Żywienia Człowieka
Nauczyciel odpowiedzialny Elżbieta Bogusławska-Wąs <Elzbieta.Boguslawska-Was@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Barbara Szymczak <Barbara.Szymczak@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia egzamin Język polski
Blok obieralny 4 Grupa obieralna 5

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW3 10 1,00,50egzamin
laboratoriaL3 20 1,00,50zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Podstawy mikrobiologii i biotechnologii

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Celem jest zapoznanie studentów z możliwościami zastowania mikroorganizmów i pochodzących z nich prodktów aktywnych do tworzenia biopreparatów i ich zastosowania w różnych sektorach przemysłu.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Metody ilościowo-jakościowe oznaczania mikroorganizmów wykorzystywanych w otrzymywaniu biopreparatów5
T-L-2Kontrola jakości mikrobiologicznej biopreparatów3
T-L-3Kryteria wyboru i zastosowanie metod przechowywania biopreparatów2
T-L-4Podstawy technologi wybranych bioproduktów2
T-L-5System HACCP jako narzędzie sterowania bezpieczeństwem biopreparatów2
T-L-6Oczyszczanie i utrwalanie bioproduktów6
20
wykłady
T-W-1Kryteria selekcji mikroorganizmów wykorzystywanych w otrzymywaniu biopreparatów2
T-W-2Kierunki wykorzystania biopreparatów i ich rola w różnych gałęziach przemysłu3
T-W-3Grupy drobnoustrojów oraz produkty pochodzenia mikrobiologicznego jako podstawa tworzenia biopreparatów3
T-W-4Techniki otrzymywania biopreparatów2
10

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1Samodzielne studiowanie publikacji naukowych2
A-L-2Przygotowanie do zaliczenia części laboratoryjnej2
A-L-3uczestnictwo w zajęciach20
A-L-4Konsultacje z prowadzącym zajęcia2
26
wykłady
A-W-1Uczestnictwo w wykładach10
A-W-2Samodzielny przegląd literatury4
A-W-3Przygotowanie do egzaminu6
A-W-4Konsultacje z prowadzącym zajęcia3
A-W-5Egzamin2
25

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład informacyjny z wykorzystaniem technik multimedialnych
M-2Ćwiczenia laboratoryjne

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Ocena formująca
S-2Ocena podsumowująca: Ocena podsumowujaca

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TZZ_2A_Gr1-9oaizjz_W01
Zna i rozumie kryteria selekcji mikroorganizmów wykorzystywanych w biopreparatach i technik ich modyfikacji. Zna możliwości wykorzystania biopreparatów w różnych sektorach przemysłu i metody ich tworzenia.
TZZ_2A_W05C-1T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-L-2M-2, M-1S-2, S-1

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TZZ_2A_Gr1-9oaizjz_U01
Potrafi dokonac selekcji mikroorganizmów wykorzystywanych w biopreparatach oraz wybrac techniki ich modyfikacji. Potrafi dokonać podziału biopreparatów i je zastosować w zalezności od celu wykorzystania.
TZZ_2A_U06C-1T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-L-3, T-L-1, T-L-2M-2, M-1S-2, S-1

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TZZ_2A_Gr1-9oaizjz_K01
Rozumie potrzebę pozyskiwania i modyfikacji mikroorganizmów i produktów z nich pochodzących w celu tworzenia biopreparatów oraz ich stosowania w różnych sektorach przemysłu.
TZZ_2A_K03C-1T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-L-3, T-L-1M-2, M-1S-2, S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
TZZ_2A_Gr1-9oaizjz_W01
Zna i rozumie kryteria selekcji mikroorganizmów wykorzystywanych w biopreparatach i technik ich modyfikacji. Zna możliwości wykorzystania biopreparatów w różnych sektorach przemysłu i metody ich tworzenia.
2,0student nie potrafi wykorzystać narzędzi badawcze omawiane na zajęciach
3,0student na poziomie dostetycznym potrafi dobrać narzędzia badawcze omawiane na zajęciach
3,5student poprawnie wykorzystuje poznane narzędzia badawcze w celu przeprowadzenia doświadczenia
4,0student poprawnie wykorzystuje narzędzia badawcze omawiane na zajęciach oraz potrafi przeanalizować uzyskane wyniki i wyciągnąć wnioski z wykonanych analiz
4,5student wykorzystuje wszystkie poznane narzędzia badawcze, potrafi przeanalizować uzyskane wyniki oraz wyciągnąć wnioski z wykonanych analiz
5,0student wykorzystuje wszystkie poznane narzędzia badawcze, potrafi przeanalizować uzyskane wyniki, wyciągnąć wnioski z wykonanych analiz oraz na ich podstawie samodzielnie dobrać technikę z ewentulną modyfikacją metodyczną dzięki czemu dokona rozwiązania określonego problemu

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
TZZ_2A_Gr1-9oaizjz_U01
Potrafi dokonac selekcji mikroorganizmów wykorzystywanych w biopreparatach oraz wybrac techniki ich modyfikacji. Potrafi dokonać podziału biopreparatów i je zastosować w zalezności od celu wykorzystania.
2,0student nie potrafi zaprezentować wyników przeprowadzonych analiz
3,0student prezentuje wyniki bez samodzielnej umiejętności ich interpretacji
3,5student prezentuje wyniki oraz samodzielnie je interpretuje
4,0student efektywnie prezentuje wyniki, dokonuje ich analizy oraz na podstawie uzyskanych wyników przeprowadza dyskusje
4,5student potrafi efektywnie prezentować wyniki, dokonuje ich analizy oraz na podstawie uzyskanych wyników przeprowadza dyskusje oraz szacuje błedy
5,0student potrafi efektywnie prezentować wyniki, dokonuje ich analizy oraz na podstawie uzyskanych wyników przeprowadza dyskusje oraz szacuje błedy. Potrafi zaproponowąc modyfikacje metodyczne w celu rozwiązania problemu

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
TZZ_2A_Gr1-9oaizjz_K01
Rozumie potrzebę pozyskiwania i modyfikacji mikroorganizmów i produktów z nich pochodzących w celu tworzenia biopreparatów oraz ich stosowania w różnych sektorach przemysłu.
2,0
3,0Student ma świadomość szerzenia wiedzy na temat stosowania różnych preparatów pochodzenia mikrobiologicznego, ale samodzielnie nie potrafi wskazać ich zastosowania w różnych sektorach przemysłu
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Bednarski W., Reps A., Biotechnologia żywności, WNT, Warszawa, 2020, 2
  2. Błaszczyk M., Goryluk-Salmonowicz A., Przemysłowe wykorzystanie mikrorganizmów, PWN, Warszawa, 2020, 1
  3. Libudzisz L., Kowal K., Żakowska Z., Mikrobiolgia techniczna. Mikroorganizmy i środowiska ich wystepowania. tom 1, 2, PWN, Warszawa, 2009

Literatura dodatkowa

  1. Synowiecki J., Technologia preparatów enzymatycznych pochodzenia mikrobiologicznego, Politechnika Gdańska, Gdańsk, 2007
  2. Ecological Engineering and Envirnment Protection

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Metody ilościowo-jakościowe oznaczania mikroorganizmów wykorzystywanych w otrzymywaniu biopreparatów5
T-L-2Kontrola jakości mikrobiologicznej biopreparatów3
T-L-3Kryteria wyboru i zastosowanie metod przechowywania biopreparatów2
T-L-4Podstawy technologi wybranych bioproduktów2
T-L-5System HACCP jako narzędzie sterowania bezpieczeństwem biopreparatów2
T-L-6Oczyszczanie i utrwalanie bioproduktów6
20

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Kryteria selekcji mikroorganizmów wykorzystywanych w otrzymywaniu biopreparatów2
T-W-2Kierunki wykorzystania biopreparatów i ich rola w różnych gałęziach przemysłu3
T-W-3Grupy drobnoustrojów oraz produkty pochodzenia mikrobiologicznego jako podstawa tworzenia biopreparatów3
T-W-4Techniki otrzymywania biopreparatów2
10

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1Samodzielne studiowanie publikacji naukowych2
A-L-2Przygotowanie do zaliczenia części laboratoryjnej2
A-L-3uczestnictwo w zajęciach20
A-L-4Konsultacje z prowadzącym zajęcia2
26
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Uczestnictwo w wykładach10
A-W-2Samodzielny przegląd literatury4
A-W-3Przygotowanie do egzaminu6
A-W-4Konsultacje z prowadzącym zajęcia3
A-W-5Egzamin2
25
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięTZZ_2A_Gr1-9oaizjz_W01Zna i rozumie kryteria selekcji mikroorganizmów wykorzystywanych w biopreparatach i technik ich modyfikacji. Zna możliwości wykorzystania biopreparatów w różnych sektorach przemysłu i metody ich tworzenia.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTZZ_2A_W05Zna i rozumie w pogłębionym stopniu procesy mikrobiologiczne prowadzące do uzyskania określonego produktu spożywczego oraz metody badawcze stosowane do monitorowania tych procesów. Zna i rozumie w pogłębionym stopniu efekty technologiczne wykorzystania kultur starterowych w przetwórstwie spożywczym.
Cel przedmiotuC-1Celem jest zapoznanie studentów z możliwościami zastowania mikroorganizmów i pochodzących z nich prodktów aktywnych do tworzenia biopreparatów i ich zastosowania w różnych sektorach przemysłu.
Treści programoweT-W-1Kryteria selekcji mikroorganizmów wykorzystywanych w otrzymywaniu biopreparatów
T-W-2Kierunki wykorzystania biopreparatów i ich rola w różnych gałęziach przemysłu
T-W-3Grupy drobnoustrojów oraz produkty pochodzenia mikrobiologicznego jako podstawa tworzenia biopreparatów
T-W-4Techniki otrzymywania biopreparatów
T-L-2Kontrola jakości mikrobiologicznej biopreparatów
Metody nauczaniaM-2Ćwiczenia laboratoryjne
M-1Wykład informacyjny z wykorzystaniem technik multimedialnych
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: Ocena podsumowujaca
S-1Ocena formująca: Ocena formująca
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0student nie potrafi wykorzystać narzędzi badawcze omawiane na zajęciach
3,0student na poziomie dostetycznym potrafi dobrać narzędzia badawcze omawiane na zajęciach
3,5student poprawnie wykorzystuje poznane narzędzia badawcze w celu przeprowadzenia doświadczenia
4,0student poprawnie wykorzystuje narzędzia badawcze omawiane na zajęciach oraz potrafi przeanalizować uzyskane wyniki i wyciągnąć wnioski z wykonanych analiz
4,5student wykorzystuje wszystkie poznane narzędzia badawcze, potrafi przeanalizować uzyskane wyniki oraz wyciągnąć wnioski z wykonanych analiz
5,0student wykorzystuje wszystkie poznane narzędzia badawcze, potrafi przeanalizować uzyskane wyniki, wyciągnąć wnioski z wykonanych analiz oraz na ich podstawie samodzielnie dobrać technikę z ewentulną modyfikacją metodyczną dzięki czemu dokona rozwiązania określonego problemu
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięTZZ_2A_Gr1-9oaizjz_U01Potrafi dokonac selekcji mikroorganizmów wykorzystywanych w biopreparatach oraz wybrac techniki ich modyfikacji. Potrafi dokonać podziału biopreparatów i je zastosować w zalezności od celu wykorzystania.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTZZ_2A_U06Potrafi określić wpływ procesów mikrobiologicznych na poprawność przetwarzania surowca, potrafi zbadać związek pomiędzy warunkami produkcji a zagrożeniami mikrobiologicznymi.
Cel przedmiotuC-1Celem jest zapoznanie studentów z możliwościami zastowania mikroorganizmów i pochodzących z nich prodktów aktywnych do tworzenia biopreparatów i ich zastosowania w różnych sektorach przemysłu.
Treści programoweT-W-1Kryteria selekcji mikroorganizmów wykorzystywanych w otrzymywaniu biopreparatów
T-W-2Kierunki wykorzystania biopreparatów i ich rola w różnych gałęziach przemysłu
T-W-3Grupy drobnoustrojów oraz produkty pochodzenia mikrobiologicznego jako podstawa tworzenia biopreparatów
T-L-3Kryteria wyboru i zastosowanie metod przechowywania biopreparatów
T-L-1Metody ilościowo-jakościowe oznaczania mikroorganizmów wykorzystywanych w otrzymywaniu biopreparatów
T-L-2Kontrola jakości mikrobiologicznej biopreparatów
Metody nauczaniaM-2Ćwiczenia laboratoryjne
M-1Wykład informacyjny z wykorzystaniem technik multimedialnych
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: Ocena podsumowujaca
S-1Ocena formująca: Ocena formująca
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0student nie potrafi zaprezentować wyników przeprowadzonych analiz
3,0student prezentuje wyniki bez samodzielnej umiejętności ich interpretacji
3,5student prezentuje wyniki oraz samodzielnie je interpretuje
4,0student efektywnie prezentuje wyniki, dokonuje ich analizy oraz na podstawie uzyskanych wyników przeprowadza dyskusje
4,5student potrafi efektywnie prezentować wyniki, dokonuje ich analizy oraz na podstawie uzyskanych wyników przeprowadza dyskusje oraz szacuje błedy
5,0student potrafi efektywnie prezentować wyniki, dokonuje ich analizy oraz na podstawie uzyskanych wyników przeprowadza dyskusje oraz szacuje błedy. Potrafi zaproponowąc modyfikacje metodyczne w celu rozwiązania problemu
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięTZZ_2A_Gr1-9oaizjz_K01Rozumie potrzebę pozyskiwania i modyfikacji mikroorganizmów i produktów z nich pochodzących w celu tworzenia biopreparatów oraz ich stosowania w różnych sektorach przemysłu.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTZZ_2A_K03Jest gotów do uznawania znaczenia wiedzy w rozwiązywaniu problemów poznawczych i praktycznych oraz zasięgania opinii ekspertów w przypadku trudności z samodzielnym rozwiązywaniem problemów.
Cel przedmiotuC-1Celem jest zapoznanie studentów z możliwościami zastowania mikroorganizmów i pochodzących z nich prodktów aktywnych do tworzenia biopreparatów i ich zastosowania w różnych sektorach przemysłu.
Treści programoweT-W-1Kryteria selekcji mikroorganizmów wykorzystywanych w otrzymywaniu biopreparatów
T-W-2Kierunki wykorzystania biopreparatów i ich rola w różnych gałęziach przemysłu
T-W-3Grupy drobnoustrojów oraz produkty pochodzenia mikrobiologicznego jako podstawa tworzenia biopreparatów
T-L-3Kryteria wyboru i zastosowanie metod przechowywania biopreparatów
T-L-1Metody ilościowo-jakościowe oznaczania mikroorganizmów wykorzystywanych w otrzymywaniu biopreparatów
Metody nauczaniaM-2Ćwiczenia laboratoryjne
M-1Wykład informacyjny z wykorzystaniem technik multimedialnych
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: Ocena podsumowujaca
S-1Ocena formująca: Ocena formująca
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student ma świadomość szerzenia wiedzy na temat stosowania różnych preparatów pochodzenia mikrobiologicznego, ale samodzielnie nie potrafi wskazać ich zastosowania w różnych sektorach przemysłu
3,5
4,0
4,5
5,0