Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Technologia żywności i żywienie człowieka (S1)

Sylabus przedmiotu Zagrożenia mikrobiologiczne a żywność tropikalna:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Technologia żywności i żywienie człowieka
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Zagrożenia mikrobiologiczne a żywność tropikalna
Specjalność technologia i żywienie
Jednostka prowadząca Katedra Mikrobiologii Stosowanej i Fizjologii Żywienia Człowieka
Nauczyciel odpowiedzialny Elżbieta Bogusławska-Wąs <Elzbieta.Boguslawska-Was@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Alicja Dłubała <Alicja.Dlubala@zut.edu.pl>, Angelika Linowska <angelika.linowska@zut.edu.pl>, Wojciech Sawicki <Wojciech.Sawicki@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 7 Grupa obieralna 3

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
laboratoriaL5 15 1,00,50zaliczenie
wykładyW5 20 1,00,50zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Podstawy technologii żywności Podstawy mikrobiologii ogólnej

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie studentów z zagrożeniami zdrowotnymi zwiazanymi z importowaną jak i przygotowywaną w tamtym regionie żywnoscią strefy tropikalnej

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Zapoznanie się metodami izolacji i wykrywania wybranych patogenów bakteryjnych i parazytologicznych13
T-L-2Zaliczenie przedmiotu - test końcowy i omówienie planu analizy ryzyka2
15
wykłady
T-W-1Rodzaje żywności tropikalnej i dalekiego wschodu2
T-W-2Patogeny mikrobiologiczne w żywności z regionów tropikalnych12
T-W-3Zagrożenie parazytologiczne w żywności tropikalnej4
T-W-4Zaliczenie wykładów2
20

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1uczestnictwo w zajęciach15
A-L-2bieżące pzrygotowanie do zajęć8
A-L-3konsultacje z prowadzącym2
25
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach20
A-W-2Studiowanie literatury3
A-W-3Konsultacje z prowadzącym2
25

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład informacyjny
M-2wykład konwersatoryjny
M-3ćwiczenia przedmiotowe

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Ocena podsumowująca

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TZZ_1A_PO5-3tiz_W01
Znai rozumie w stopniu zaawansowanym zagrożenia związane z żywnością regionu tropikalnego
TZZ_1A_W06C-1T-W-3, T-W-1, T-W-2M-1S-1

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TZZ_1A_PO5-3tiz_U01
Potrafi wskazać zagrożenia dla zdrowia człowieka związane z żywnością tropikalną
TZZ_1A_U01C-1T-L-1, T-L-2M-1, M-2, M-3S-1

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TZZ_1A_PO5-3tiz_K01
Student jest gotów do stosowania nabytej wiedzi w swojej pracy zawodowej
TZZ_1A_K01C-1T-W-3, T-W-1, T-W-2, T-L-1, T-L-2, T-W-4M-1, M-2S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
TZZ_1A_PO5-3tiz_W01
Znai rozumie w stopniu zaawansowanym zagrożenia związane z żywnością regionu tropikalnego
2,0
3,0studnet w stopniu dostatecznym zna patogeny człowieka występujących w żywności tropikalnej
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
TZZ_1A_PO5-3tiz_U01
Potrafi wskazać zagrożenia dla zdrowia człowieka związane z żywnością tropikalną
2,0
3,0Student w stopniu dostatecznym potrafi wskazać zagrożenia zdrowia człowieka zwiazane z konsumpcją żywności tropikalnej
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
TZZ_1A_PO5-3tiz_K01
Student jest gotów do stosowania nabytej wiedzi w swojej pracy zawodowej
2,0
3,0Student w stopniu dostatecznym jest gotów do stosowania nabytej wiedzy w swojej pracy zawodowej
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Olszański R, Zarys Medycyny Tropikalnej, Wojskowy Instytut Medyczny, Gdynia, 2007
  2. Szewczyk EM, Diagnostyka bakteriologiczna, PWN, W-wa, 2011

Literatura dodatkowa

  1. Przondo-Mordarsa A, Mikrobiologia, Urban&Partner
  2. Microbiology, 2011

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Zapoznanie się metodami izolacji i wykrywania wybranych patogenów bakteryjnych i parazytologicznych13
T-L-2Zaliczenie przedmiotu - test końcowy i omówienie planu analizy ryzyka2
15

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Rodzaje żywności tropikalnej i dalekiego wschodu2
T-W-2Patogeny mikrobiologiczne w żywności z regionów tropikalnych12
T-W-3Zagrożenie parazytologiczne w żywności tropikalnej4
T-W-4Zaliczenie wykładów2
20

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1uczestnictwo w zajęciach15
A-L-2bieżące pzrygotowanie do zajęć8
A-L-3konsultacje z prowadzącym2
25
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach20
A-W-2Studiowanie literatury3
A-W-3Konsultacje z prowadzącym2
25
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięTZZ_1A_PO5-3tiz_W01Znai rozumie w stopniu zaawansowanym zagrożenia związane z żywnością regionu tropikalnego
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTZZ_1A_W06Zna i rozumie w zaawansowanym stopniu zasady oddziaływania pomiędzy środowiskiem a składnikami żywności oraz żywnością i człowiekiem.
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z zagrożeniami zdrowotnymi zwiazanymi z importowaną jak i przygotowywaną w tamtym regionie żywnoscią strefy tropikalnej
Treści programoweT-W-3Zagrożenie parazytologiczne w żywności tropikalnej
T-W-1Rodzaje żywności tropikalnej i dalekiego wschodu
T-W-2Patogeny mikrobiologiczne w żywności z regionów tropikalnych
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Ocena podsumowująca
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0studnet w stopniu dostatecznym zna patogeny człowieka występujących w żywności tropikalnej
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięTZZ_1A_PO5-3tiz_U01Potrafi wskazać zagrożenia dla zdrowia człowieka związane z żywnością tropikalną
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTZZ_1A_U01Potrafi wyszukiwać, analizować, interpretować i wykorzystywać informacje pochodzące z różnych źródeł literaturowych. Potrafi opracować dokumentację dotyczącą realizacji zadania inżynierskiego oraz zaprezentować rezultaty w formie pisemnej i ustnej w języku polskim i obcym. Potrafi posługiwać się językiem obcym na poziomie B2.
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z zagrożeniami zdrowotnymi zwiazanymi z importowaną jak i przygotowywaną w tamtym regionie żywnoscią strefy tropikalnej
Treści programoweT-L-1Zapoznanie się metodami izolacji i wykrywania wybranych patogenów bakteryjnych i parazytologicznych
T-L-2Zaliczenie przedmiotu - test końcowy i omówienie planu analizy ryzyka
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny
M-2wykład konwersatoryjny
M-3ćwiczenia przedmiotowe
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Ocena podsumowująca
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student w stopniu dostatecznym potrafi wskazać zagrożenia zdrowia człowieka zwiazane z konsumpcją żywności tropikalnej
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięTZZ_1A_PO5-3tiz_K01Student jest gotów do stosowania nabytej wiedzi w swojej pracy zawodowej
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTZZ_1A_K01Jest gotów do zastosowania zdobytej wiedzy w rozwiązywaniu problemów poznawczych i praktycznych.
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z zagrożeniami zdrowotnymi zwiazanymi z importowaną jak i przygotowywaną w tamtym regionie żywnoscią strefy tropikalnej
Treści programoweT-W-3Zagrożenie parazytologiczne w żywności tropikalnej
T-W-1Rodzaje żywności tropikalnej i dalekiego wschodu
T-W-2Patogeny mikrobiologiczne w żywności z regionów tropikalnych
T-L-1Zapoznanie się metodami izolacji i wykrywania wybranych patogenów bakteryjnych i parazytologicznych
T-L-2Zaliczenie przedmiotu - test końcowy i omówienie planu analizy ryzyka
T-W-4Zaliczenie wykładów
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny
M-2wykład konwersatoryjny
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Ocena podsumowująca
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student w stopniu dostatecznym jest gotów do stosowania nabytej wiedzy w swojej pracy zawodowej
3,5
4,0
4,5
5,0