Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Technologia żywności i żywienie człowieka (S1)
Sylabus przedmiotu Behawioralne uwarunkowania zachowań żywieniowych:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Technologia żywności i żywienie człowieka | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | inżynier | ||
Obszary studiów | charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Behawioralne uwarunkowania zachowań żywieniowych | ||
Specjalność | żywienie człowieka i dietetyka | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Mikrobiologii Stosowanej i Fizjologii Żywienia Człowieka | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Joanna Sadowska <Joanna.Sadowska@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | Magda Bruszkowska <Magda.Bruszkowska@zut.edu.pl>, Magda Bruszkowska <Magda.Bruszkowska@zut.edu.pl>, Izabela Dziaduch <Izabela.Daniel@zut.edu.pl> | ||
ECTS (planowane) | 2,0 | ECTS (formy) | 2,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | 11 | Grupa obieralna | 1 |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Znajomość podstaw biologii |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Zapoznanie z mechanizmami powstawania zachowań żywieniowych, ze zwróceniem uwagi na szereg czynników (kulturowych, społecznych, ekonomicznych, psychologicznych) determinujących postępowanie człowieka w sferze żywności i żywienia. |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
T-L-1 | Analiza wpływu czynników społecznych na zachowania żywieniowe | 3 |
T-L-2 | Analiza wpływu kultury i religii na kreowanie zachowań żywieniowych | 3 |
T-L-3 | Analiza psychologicznych uwarunkowań zachowań żywieniowych | 2 |
T-L-4 | Analiza wpływu cech osobowości na zachowania żywieniowe | 3 |
T-L-5 | Psychologiczne i społeczne aspekty otyłości | 2 |
T-L-6 | Zaliczenie zajęć | 2 |
15 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Ogólna charakterystyka koncepcji klasyfikujących determinanty zachowań człowieka w sferze żywności i żywienia | 2 |
T-W-2 | Cechy środowiska fizycznego i geograficznego, ich oddziaływanie na postępowanie człowieka oraz cechy charakteryzujace człowieka jako jednostkę biologiczną | 2 |
T-W-3 | Znaczenie kultury w kreowaniu zachowań żywieniowych | 3 |
T-W-4 | Wpływ czynników ekonomicznych na sferę żywności i żywienia | 2 |
T-W-5 | Charakterystyka czynników społecznych oraz cech społeczno-zawodowych jednostki wpływających na jej zachowania żywieniowe | 3 |
T-W-6 | Psychologiczne uwarunkowania zachowań żywieniowych - stres a zachowania żywieniowe | 3 |
T-W-7 | Biologiczne, psychospołeczne i kulturowe funkcje jedzenia | 3 |
T-W-8 | Zaliczenie wykładów | 2 |
20 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
A-L-1 | uczestnictwo w zajęciach | 15 |
A-L-2 | Konsultacje | 1 |
A-L-3 | przygotowanie do zajęć | 9 |
25 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | uczestnictwo w zajęciach | 20 |
A-W-2 | Konsultacje | 1 |
A-W-3 | Przygotowanie do zaliczenia | 4 |
25 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Wykład informacyjny |
M-2 | ćwiczenia laboratoryjne, case study |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne |
S-2 | Ocena formująca: Nie podlega ocenie zdefiniowanej w formie stopnia |
S-3 | Ocena formująca: Prezentacja / Projekt / sprawozdanie |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
TZZ_1A_PO3-2zcid_W01 Zna i rozumie w zaawansowanym stopniu uwarunkowania zachowań żywieniowych oraz mechanizmów ich powstawania | TZZ_1A_W21 | — | — | C-1 | T-W-7, T-W-3, T-W-1, T-W-2, T-W-5, T-W-4, T-W-6, T-W-8 | M-1 | S-1 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
TZZ_1A_PO3-2zcid_U01 Potrafi podnosić swoje kompetencje zawodowe, tak aby zgodnie z najnowszą wiedzą wnioskować o uwarunkowaniach żywieniowych | TZZ_1A_U01 | — | — | C-1 | T-W-7, T-W-3, T-W-1, T-W-2, T-W-5, T-W-4, T-W-6, T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-W-8, T-L-6 | M-1, M-2 | S-3 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
TZZ_1A_PO3-2zcid_K01 Jest gotów do współdziałania w grupie i popularyzacji zdobytej wiedzy | TZZ_1A_K03, TZZ_1A_K05 | — | — | C-1 | T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-5, T-L-6 | M-2 | S-2 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
TZZ_1A_PO3-2zcid_W01 Zna i rozumie w zaawansowanym stopniu uwarunkowania zachowań żywieniowych oraz mechanizmów ich powstawania | 2,0 | Student nie opanował podstawowego materiału programowego |
3,0 | Student: - w zakresie dostatecznym opanował podstawowy materiał programowy, - w zakresie rozumienia wiedzy opanował podstawowy zakres materiału, - w zakresie opanowania wiedzy przyswoił zasadnicze treści programowe | |
3,5 | Student - w zakresie opanowania wiedzy przyswoił zasadnicze treści programowe. - w zakresie stosunku do wiedzy średnio zainteresowany - w zakresie wyrażania wiedzy popełnia wiele drobnych błędów merytorycznych i językowych | |
4,0 | Student -w zakresie wiedzy opanował prawie cały materiał programowy, - w zakresie rozumienia wiedzy opanował nieomal poprawnie całość zakres materiału, - w zakresie opanowania wiedzy przyswoił zasadnicze treści programowe. - w zakresie stosunku do wiedzy wykazuje zainteresowanie - w zakresie wyrażania wiedzy popełnia nieznaczne błędy merytoryczne i językowe | |
4,5 | Student - w zakresie wiedzy opanował cały materiał programowy, - w zakresie rozumienia wiedzy opanował poprawnie całość zakres materiału, - w zakresie opanowania wiedzy przyswoił zasadnicze treści programowe. - w zakresie stosunku do wiedzy wykazuje duże zainteresowanie - w zakresie wyrażania wiedzy – bez trudności | |
5,0 | Student w zakresie wiedzy wykracza poza materiał programowy, - w zakresie rozumienia wiedzy opanował poprawnie całość zakresu materiału, - w zakresie opanowania wiedzy przyswoił zasadnicze treści programowe. - w zakresie stosunku do wiedzy wykazuje ciekawość poznawczą - w zakresie wyrażania wiedzy – bez trudności, tezy prawidłowe i pewne |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
TZZ_1A_PO3-2zcid_U01 Potrafi podnosić swoje kompetencje zawodowe, tak aby zgodnie z najnowszą wiedzą wnioskować o uwarunkowaniach żywieniowych | 2,0 | Student nie potrafi wyszukiwać, analizować i wykorzystywać informacji z różnych źródeł specjalistycznej literatury |
3,0 | Student poprawnie wyszukuje, analizuje i wykorzystuje informacje dotyczące uwarunowań zachowań żywieniowych z zaledwie kilku źródeł specjalistycznej literatury . Potrafi w ograniczonym stopniu wytłumaczyć zachowania żywieniowe. | |
3,5 | Student poprawnie wyszukuje, analizuje i wykorzystuje informacje z wielu źródeł specjalistycznej literatury dotyczące zachowań żywieniowych. Potrafi wytłumaczyć zachowania żywieniowe. | |
4,0 | Student nie tylko poprawnie wykorzystuje specjalistyczne piśmiennictwo w procesie uczenia się, ale również potrafi je w analityczny sposób porównać i zweryfikować. Potrafi wytłumaczyć zachowania żywieniowe. | |
4,5 | Student potrafi wykorzystywać wszystkie zaproponowane w trakcie zajęć źródła literatury, potrafi je wykorzystać do samodzielnego przewidywania zachowania żywieniowe. Potrafi uzasadnić dokonane wybory w ograniczonym stopniu. | |
5,0 | Student potrafi wykorzystywać wszystkie zaproponowane w trakcie zajęć źródła literatury, potrafi je wykorzystać do wytłumaczenia i samodzielnego przewidywania zachowań żywieniowych. Potrafi w pełni uzasadnić dokonane wybory. |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
TZZ_1A_PO3-2zcid_K01 Jest gotów do współdziałania w grupie i popularyzacji zdobytej wiedzy | 2,0 | Nie zdefiniowano w formie stopnia |
3,0 | Nie zdefiniowano w formie stopnia | |
3,5 | Nie zdefiniowano w formie stopnia | |
4,0 | Nie zdefiniowano w formie stopnia | |
4,5 | Nie zdefiniowano w formie stopnia | |
5,0 | Nie zdefiniowano w formie stopnia |
Literatura podstawowa
- Gawęcki J., Hryniewiecki L., Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu, PWN, Warszawa, 2012
- Pilska M., Jeżewska - Zychowicz M., Psychologia żywienia - wybrane zagadnienia, SGGW, Warszawa, 2009
- Jeżewska - Zychowicz M., Zachowania żywieniowe i uch uwarunkowania, SGGW, Warszawa, 2007
Literatura dodatkowa
- Falkowski A., Tyszka T., Psychologia zachowań konsumenckich, Gdańskie Wydawnictwo Psychologiczne, Gdańsk, 2009
- AA, Nutrients, MDPI, Swiss