Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Technologia żywności i żywienie człowieka (S1)

Sylabus przedmiotu Podstawy genetyki człowieka z elementami nutrigenomiki:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Technologia żywności i żywienie człowieka
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Podstawy genetyki człowieka z elementami nutrigenomiki
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Bioinżynierii Środowiska Wodnego i Akwakultury
Nauczyciel odpowiedzialny Jolanta Kiełpińska <Jolanta.Kielpinska@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Remigiusz Panicz <rpanicz@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 6,0 ECTS (formy) 6,0
Forma zaliczenia egzamin Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
laboratoriaL6 30 3,00,50zaliczenie
wykładyW6 30 3,00,50egzamin

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Podstawowa wiedza z zakresu biologii komórki, genetyki i biochemii.

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie studenta z terminologią stosowana w nutrigenomice, oraz wiedzą o zasadach funkcjonowania i zależnościach między sposobem żywienia i uwarunkowaniami genetycznymi.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Organizacja laboratorium, bezpieczeństwo podczas wykonywania analiz. Elementy dobrej praktyki laboratoryjnej2
T-L-2Ekstrakcja DNA3
T-L-3Ocena jakościowa i ilościowa izolatów kw. nukleinowych3
T-L-4Składniki mieszaniny PCR, projektowanie starterów, profil termiczny reakcji.3
T-L-5Analiza zmienności w promotorze genu B-D-galaktozydazy3
T-L-6Analiza zmienności w genie MTHFR2
T-L-7Ekstrakcja oraz ocena izolatów RNA3
T-L-8Wykorzystanie real-time PCR do genotypowania markerów SNP2
T-L-9Sekwencjonowanie produktów PCR2
T-L-10Analiza bioinformatyczna sekwencji nukleotydowych. Bazy danych.3
T-L-11Wpływ mutacji punktowych na strukturę przestrzenną białka2
T-L-12Zaliczenie ćwiczeń2
30
wykłady
T-W-1Podstawowe pojęcia z zakresu genetyki ogólnej. Terminologia. Podstwowe mechanizmy funkcjonowania komórki.10
T-W-2Chromosomy. Kariotyp czlowieka.2
T-W-3Mutacje genowe, strukturalne i liczbowe. czynniki mutagenne. Genotoksyny4
T-W-4Wybrane choroby o podłożu genetycznym.2
T-W-5n DNA, mtDNA. Formy kwasów nukleinowych, struktura helisy.2
T-W-6Kwasy nukleinowe jako wewnętrzny element funkjonowania organizmu.4
T-W-7Dieta spersonalizawana (genodieta).2
T-W-8Teoria genów4
30

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1Uczestnictwo w zajęciach30
A-L-2Konsultacje z prowadzącym2
A-L-3Przygotowanie do zaliczenia ćwiczeń20
A-L-4Analiza literatury23
75
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach30
A-W-2Przygotowanie do egzaminu28
A-W-3Studiowanie literatury przedmiotu15
A-W-4Egzamin pisemny2
75

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład informacyjny
M-2Wykład problemowy
M-3Ćwiczenia laboratoryjne
M-4Metoda programowa z wykorzystaniem komputera
M-5Pokaz, symulacja

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Ocena formująca
S-2Ocena formująca: Ocena podsumowująca

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TZZ_1A_C9_W01
Student zna i rozumie w sposób zaawansowany zagadnienia dotyczące zasad funkcjonowania wybranych układów w organizmie człowieka oraz zna zalezności i powiązania występujące między sposobem żywienia człowieka i uwarunkowaniami genetycznymi. Rozumie istotę diety spersonifikowanej i powiązanie czynników srodowiskowych i czynników wewnetrznycg (genów).
TZZ_1A_W20C-1T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7, T-W-8, T-L-2, T-L-1, T-L-5, T-L-6, T-L-8, T-L-9, T-L-10, T-L-11, T-L-3, T-L-7, T-L-4M-1, M-2, M-3, M-4, M-5S-1, S-2

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TZZ_1A_C9_U01
Student potrafi dobrać i zbadać zależności pomiędzy sposobem żywienia człowieka i uwarunkowaniami genetycznymi. Potrafi wykorzystać i integrować wiedzę teoretyczną z praktyką, oraz potrafi odczytać kariotyp człowieka z uwzględnieniem lokalizacji wybranych genów. Potrafi dokonać podziału na składniki naturalnie występujące i celowo dodane do żywności oraz ocenić potencjalne korzyści i zagrożenie związane z wprowadzaniem żywności modyfikowanej genetycznie.
TZZ_1A_U10C-1T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7, T-W-8, T-L-2, T-L-1, T-L-5, T-L-6, T-L-8, T-L-9, T-L-10, T-L-11, T-L-3, T-L-7, T-L-4M-1, M-2, M-3, M-4, M-5S-1, S-2

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
TZZ_1A_C9_K01
Student jest gotów do zastosowania zdobytej wiedzy w rozwiązywaniu problemów poznawczych i praktycznych, oraz popularyzacji wiedzy. Jest gotów działać w sposób przedsiębiorczy, zarówno jako lider jak i członek zespołu.
TZZ_1A_K01, TZZ_1A_K03, TZZ_1A_K04, TZZ_1A_K05C-1T-W-1, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5, T-W-6, T-W-7, T-W-8, T-L-2, T-L-1, T-L-5, T-L-6, T-L-8, T-L-9, T-L-10, T-L-11, T-L-3, T-L-7, T-L-4M-1, M-2, M-3, M-4, M-5S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
TZZ_1A_C9_W01
Student zna i rozumie w sposób zaawansowany zagadnienia dotyczące zasad funkcjonowania wybranych układów w organizmie człowieka oraz zna zalezności i powiązania występujące między sposobem żywienia człowieka i uwarunkowaniami genetycznymi. Rozumie istotę diety spersonifikowanej i powiązanie czynników srodowiskowych i czynników wewnetrznycg (genów).
2,0
3,0Student zna i rozumie w sposób zaawansowany zagadnienia z zakresu powiązań między sposobem żywienia a uwarunkowaniami genetycznymi.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
TZZ_1A_C9_U01
Student potrafi dobrać i zbadać zależności pomiędzy sposobem żywienia człowieka i uwarunkowaniami genetycznymi. Potrafi wykorzystać i integrować wiedzę teoretyczną z praktyką, oraz potrafi odczytać kariotyp człowieka z uwzględnieniem lokalizacji wybranych genów. Potrafi dokonać podziału na składniki naturalnie występujące i celowo dodane do żywności oraz ocenić potencjalne korzyści i zagrożenie związane z wprowadzaniem żywności modyfikowanej genetycznie.
2,0
3,0Student potrafi właściwe dobrać narzędzia biologii molekularnej aby przeprowadzić genotypowanie markerów dietozależnych oraz ocenić wpływ składników żywności na ekspresję genów.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
TZZ_1A_C9_K01
Student jest gotów do zastosowania zdobytej wiedzy w rozwiązywaniu problemów poznawczych i praktycznych, oraz popularyzacji wiedzy. Jest gotów działać w sposób przedsiębiorczy, zarówno jako lider jak i członek zespołu.
2,0
3,0Student jest gotów do zastosowania zdobytej wiedzy w rozwiązywaniu problemów poznawczych i praktycznych, oraz popularyzacji wiedzy. Jest gotów działać w sposób przedsiębiorczy, zarówno jako lider jak i członek zespołu.
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Kaput J., Rodriguez R., Nutritional Genomics, Wiley Interscience, New Jersey, 2006
  2. Jerzy Bal, Genetyka medyczna i molekularna, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, 2017, 978-83-011-9263-1

Literatura dodatkowa

  1. Mine Y., Miyashita K., Shahidi F., Nutrigenomics and proteomics in health and disease. Food factors and gene interactions., Willey-Blackwell, Ames, 2009
  2. Genes & Nutrition, https://genesandnutrition.biomedcentral.com/about

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Organizacja laboratorium, bezpieczeństwo podczas wykonywania analiz. Elementy dobrej praktyki laboratoryjnej2
T-L-2Ekstrakcja DNA3
T-L-3Ocena jakościowa i ilościowa izolatów kw. nukleinowych3
T-L-4Składniki mieszaniny PCR, projektowanie starterów, profil termiczny reakcji.3
T-L-5Analiza zmienności w promotorze genu B-D-galaktozydazy3
T-L-6Analiza zmienności w genie MTHFR2
T-L-7Ekstrakcja oraz ocena izolatów RNA3
T-L-8Wykorzystanie real-time PCR do genotypowania markerów SNP2
T-L-9Sekwencjonowanie produktów PCR2
T-L-10Analiza bioinformatyczna sekwencji nukleotydowych. Bazy danych.3
T-L-11Wpływ mutacji punktowych na strukturę przestrzenną białka2
T-L-12Zaliczenie ćwiczeń2
30

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Podstawowe pojęcia z zakresu genetyki ogólnej. Terminologia. Podstwowe mechanizmy funkcjonowania komórki.10
T-W-2Chromosomy. Kariotyp czlowieka.2
T-W-3Mutacje genowe, strukturalne i liczbowe. czynniki mutagenne. Genotoksyny4
T-W-4Wybrane choroby o podłożu genetycznym.2
T-W-5n DNA, mtDNA. Formy kwasów nukleinowych, struktura helisy.2
T-W-6Kwasy nukleinowe jako wewnętrzny element funkjonowania organizmu.4
T-W-7Dieta spersonalizawana (genodieta).2
T-W-8Teoria genów4
30

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1Uczestnictwo w zajęciach30
A-L-2Konsultacje z prowadzącym2
A-L-3Przygotowanie do zaliczenia ćwiczeń20
A-L-4Analiza literatury23
75
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach30
A-W-2Przygotowanie do egzaminu28
A-W-3Studiowanie literatury przedmiotu15
A-W-4Egzamin pisemny2
75
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięTZZ_1A_C9_W01Student zna i rozumie w sposób zaawansowany zagadnienia dotyczące zasad funkcjonowania wybranych układów w organizmie człowieka oraz zna zalezności i powiązania występujące między sposobem żywienia człowieka i uwarunkowaniami genetycznymi. Rozumie istotę diety spersonifikowanej i powiązanie czynników srodowiskowych i czynników wewnetrznycg (genów).
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTZZ_1A_W20Zna i rozumie budowę i funkcjonowanie organizmu ludzkiego w stopniu dostosowanym do specjalności. W zaawansowanym stopniu zna i rozumie rolę i metabolizm pobieranych składników odżywczych oraz uwarunkowania zachowań żywieniowych. Zna i rozumie terminologię stosowaną w nutrigenomice oraz zależności pomiędzy sposobem żywienia człowieka i uwarunkowaniami genetycznymi w stopniu dostosowanym do specjalności.
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studenta z terminologią stosowana w nutrigenomice, oraz wiedzą o zasadach funkcjonowania i zależnościach między sposobem żywienia i uwarunkowaniami genetycznymi.
Treści programoweT-W-1Podstawowe pojęcia z zakresu genetyki ogólnej. Terminologia. Podstwowe mechanizmy funkcjonowania komórki.
T-W-2Chromosomy. Kariotyp czlowieka.
T-W-3Mutacje genowe, strukturalne i liczbowe. czynniki mutagenne. Genotoksyny
T-W-4Wybrane choroby o podłożu genetycznym.
T-W-5n DNA, mtDNA. Formy kwasów nukleinowych, struktura helisy.
T-W-6Kwasy nukleinowe jako wewnętrzny element funkjonowania organizmu.
T-W-7Dieta spersonalizawana (genodieta).
T-W-8Teoria genów
T-L-2Ekstrakcja DNA
T-L-1Organizacja laboratorium, bezpieczeństwo podczas wykonywania analiz. Elementy dobrej praktyki laboratoryjnej
T-L-5Analiza zmienności w promotorze genu B-D-galaktozydazy
T-L-6Analiza zmienności w genie MTHFR
T-L-8Wykorzystanie real-time PCR do genotypowania markerów SNP
T-L-9Sekwencjonowanie produktów PCR
T-L-10Analiza bioinformatyczna sekwencji nukleotydowych. Bazy danych.
T-L-11Wpływ mutacji punktowych na strukturę przestrzenną białka
T-L-3Ocena jakościowa i ilościowa izolatów kw. nukleinowych
T-L-7Ekstrakcja oraz ocena izolatów RNA
T-L-4Składniki mieszaniny PCR, projektowanie starterów, profil termiczny reakcji.
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny
M-2Wykład problemowy
M-3Ćwiczenia laboratoryjne
M-4Metoda programowa z wykorzystaniem komputera
M-5Pokaz, symulacja
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Ocena formująca
S-2Ocena formująca: Ocena podsumowująca
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student zna i rozumie w sposób zaawansowany zagadnienia z zakresu powiązań między sposobem żywienia a uwarunkowaniami genetycznymi.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięTZZ_1A_C9_U01Student potrafi dobrać i zbadać zależności pomiędzy sposobem żywienia człowieka i uwarunkowaniami genetycznymi. Potrafi wykorzystać i integrować wiedzę teoretyczną z praktyką, oraz potrafi odczytać kariotyp człowieka z uwzględnieniem lokalizacji wybranych genów. Potrafi dokonać podziału na składniki naturalnie występujące i celowo dodane do żywności oraz ocenić potencjalne korzyści i zagrożenie związane z wprowadzaniem żywności modyfikowanej genetycznie.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTZZ_1A_U10Potrafi dobrać, zbadać i wykazać zależności pomiędzy sposobem żywienia człowieka i uwarunkowaniami genetycznymi.
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studenta z terminologią stosowana w nutrigenomice, oraz wiedzą o zasadach funkcjonowania i zależnościach między sposobem żywienia i uwarunkowaniami genetycznymi.
Treści programoweT-W-1Podstawowe pojęcia z zakresu genetyki ogólnej. Terminologia. Podstwowe mechanizmy funkcjonowania komórki.
T-W-2Chromosomy. Kariotyp czlowieka.
T-W-3Mutacje genowe, strukturalne i liczbowe. czynniki mutagenne. Genotoksyny
T-W-4Wybrane choroby o podłożu genetycznym.
T-W-5n DNA, mtDNA. Formy kwasów nukleinowych, struktura helisy.
T-W-6Kwasy nukleinowe jako wewnętrzny element funkjonowania organizmu.
T-W-7Dieta spersonalizawana (genodieta).
T-W-8Teoria genów
T-L-2Ekstrakcja DNA
T-L-1Organizacja laboratorium, bezpieczeństwo podczas wykonywania analiz. Elementy dobrej praktyki laboratoryjnej
T-L-5Analiza zmienności w promotorze genu B-D-galaktozydazy
T-L-6Analiza zmienności w genie MTHFR
T-L-8Wykorzystanie real-time PCR do genotypowania markerów SNP
T-L-9Sekwencjonowanie produktów PCR
T-L-10Analiza bioinformatyczna sekwencji nukleotydowych. Bazy danych.
T-L-11Wpływ mutacji punktowych na strukturę przestrzenną białka
T-L-3Ocena jakościowa i ilościowa izolatów kw. nukleinowych
T-L-7Ekstrakcja oraz ocena izolatów RNA
T-L-4Składniki mieszaniny PCR, projektowanie starterów, profil termiczny reakcji.
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny
M-2Wykład problemowy
M-3Ćwiczenia laboratoryjne
M-4Metoda programowa z wykorzystaniem komputera
M-5Pokaz, symulacja
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Ocena formująca
S-2Ocena formująca: Ocena podsumowująca
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student potrafi właściwe dobrać narzędzia biologii molekularnej aby przeprowadzić genotypowanie markerów dietozależnych oraz ocenić wpływ składników żywności na ekspresję genów.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięTZZ_1A_C9_K01Student jest gotów do zastosowania zdobytej wiedzy w rozwiązywaniu problemów poznawczych i praktycznych, oraz popularyzacji wiedzy. Jest gotów działać w sposób przedsiębiorczy, zarówno jako lider jak i członek zespołu.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówTZZ_1A_K01Jest gotów do zastosowania zdobytej wiedzy w rozwiązywaniu problemów poznawczych i praktycznych.
TZZ_1A_K03Jest gotów do współdziałania i pracy w grupie.
TZZ_1A_K04Jest gotów do działania w sposób przedsiębiorczy.
TZZ_1A_K05Jest gotów do działań na rzecz popularyzacji wiedzy.
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studenta z terminologią stosowana w nutrigenomice, oraz wiedzą o zasadach funkcjonowania i zależnościach między sposobem żywienia i uwarunkowaniami genetycznymi.
Treści programoweT-W-1Podstawowe pojęcia z zakresu genetyki ogólnej. Terminologia. Podstwowe mechanizmy funkcjonowania komórki.
T-W-2Chromosomy. Kariotyp czlowieka.
T-W-3Mutacje genowe, strukturalne i liczbowe. czynniki mutagenne. Genotoksyny
T-W-4Wybrane choroby o podłożu genetycznym.
T-W-5n DNA, mtDNA. Formy kwasów nukleinowych, struktura helisy.
T-W-6Kwasy nukleinowe jako wewnętrzny element funkjonowania organizmu.
T-W-7Dieta spersonalizawana (genodieta).
T-W-8Teoria genów
T-L-2Ekstrakcja DNA
T-L-1Organizacja laboratorium, bezpieczeństwo podczas wykonywania analiz. Elementy dobrej praktyki laboratoryjnej
T-L-5Analiza zmienności w promotorze genu B-D-galaktozydazy
T-L-6Analiza zmienności w genie MTHFR
T-L-8Wykorzystanie real-time PCR do genotypowania markerów SNP
T-L-9Sekwencjonowanie produktów PCR
T-L-10Analiza bioinformatyczna sekwencji nukleotydowych. Bazy danych.
T-L-11Wpływ mutacji punktowych na strukturę przestrzenną białka
T-L-3Ocena jakościowa i ilościowa izolatów kw. nukleinowych
T-L-7Ekstrakcja oraz ocena izolatów RNA
T-L-4Składniki mieszaniny PCR, projektowanie starterów, profil termiczny reakcji.
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny
M-2Wykład problemowy
M-3Ćwiczenia laboratoryjne
M-4Metoda programowa z wykorzystaniem komputera
M-5Pokaz, symulacja
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Ocena formująca
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student jest gotów do zastosowania zdobytej wiedzy w rozwiązywaniu problemów poznawczych i praktycznych, oraz popularyzacji wiedzy. Jest gotów działać w sposób przedsiębiorczy, zarówno jako lider jak i członek zespołu.
3,5
4,0
4,5
5,0