Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Mikrobiologia (S2)
Sylabus przedmiotu Otrzymywanie i wykorzystywanie preparatów pochodzenia mikrobiologicznego:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Mikrobiologia | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | drugiego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | magister inżynier | ||
Obszary studiów | charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Otrzymywanie i wykorzystywanie preparatów pochodzenia mikrobiologicznego | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Mikrobiologii Stosowanej i Fizjologii Żywienia Człowieka | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Elżbieta Bogusławska-Wąs <Elzbieta.Boguslawska-Was@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | |||
ECTS (planowane) | 3,0 | ECTS (formy) | 3,0 |
Forma zaliczenia | egzamin | Język | polski |
Blok obieralny | 9 | Grupa obieralna | 1 |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | bakteriologia |
W-2 | podstawy technologii zywności |
W-3 | mikrobiologia zywności |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Zapoznanie studentów z mozliwościami i zakresem zastosowania mikroorganizmów i pochodzących z nich produktów aktywnych do tworzenia biopreparatów |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
T-L-1 | Ilościowo-jakościowa analiza biopreparatów | 4 |
T-L-2 | Ocena wpływu metod hodowli, separacji i przechowywania na jakośc i wydajnośc biopreparatów | 6 |
T-L-3 | Wpływ warunków hodowli na wydajność technologiczna biopreparatów - parametryzacja procesu | 5 |
T-L-4 | Skutki zanieczyszczenia bioprepratu na przebieg procesów biotechnologicznych | 4 |
T-L-5 | Kontrola jakości mikrobiologicznej biopreparatów | 4 |
T-L-6 | Wykorzystanie systemu HACCP w sterowaniu bezpieczeństwem biopreparatów | 2 |
T-L-7 | Ocena stabiności i trwałości biopreparatów | 3 |
T-L-8 | Zaliczenie zajęć | 2 |
30 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Preparaty pochodzenia mikrobiologicznego - definicje, zakres wykorzystania | 4 |
T-W-2 | Kryteria selekcji mikroorganizmów wykorzystywanych do otrzymywania biopreparatów | 3 |
T-W-3 | Mikroorganizmy i oraz produkty pochodzenia mikrobiologicznego jako podstawa tworzenia biopreparatów | 2 |
T-W-4 | Metody otrzymywania, separacji i utrwalania biopreparatów | 3 |
T-W-5 | Systemy zarzadzania jako narzędzia sterowania bezpieczeństwem biopreparatów | 3 |
15 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
A-L-1 | udział w zajęciach | 30 |
A-L-2 | bieżące przygotowanie do zajęć | 10 |
A-L-3 | przygotowanie do zaliczenia | 8 |
A-L-4 | Konsultacje z prowadzącym zajęcia | 2 |
50 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | uczestnictwo w zajęciach | 15 |
A-W-2 | przygotowanie do egzaminu | 8 |
A-W-3 | udział w egzaminie pisemym | 2 |
25 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | wykład informacyjny z wykorzystaniem technik multimedialnych |
M-2 | ćwiczenia laboratoryjne |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: bieżaca ocena przygotowania studentów do realizacji zajęć praktycznych |
S-2 | Ocena podsumowująca: pisemne zaliczenie zajęć praktywcznych |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
MS_2A_PO9-1_W01 Student zna i rozumie w pogłębionym stopniu kryteria selekcji mikroorganizmów wykorzystywanych w biopreparatach, techniki ich modyfikacji i mozliwości ich wykorzystania w przemyśle | MS_2A_W08, MS_2A_W10 | — | — | C-1 | T-W-2, T-W-3, T-W-1, T-W-4, T-W-5 | M-1, M-2 | S-1 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
MS_2A_PO9-1_U01 Student potrafi przeprowadzić selekcję mikroorganizmów w celu ich wykorzystania w biopreparatach. | MS_2A_U02, MS_2A_U03 | — | — | C-1 | T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-6, T-L-7, T-L-5 | M-2 | S-1 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
MS_2A_PO9-1_K01 Student jest gotów do potrzeby pozyskiwania mikroorganizmów i produktów z nich pochodzących w tworzeniu biopreparatów. | MS_2A_K04 | — | — | C-1 | T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-6, T-L-5, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5 | M-1 | S-2 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
MS_2A_PO9-1_W01 Student zna i rozumie w pogłębionym stopniu kryteria selekcji mikroorganizmów wykorzystywanych w biopreparatach, techniki ich modyfikacji i mozliwości ich wykorzystania w przemyśle | 2,0 | |
3,0 | Student zna i rozumie w stopniu dostatecznym kryteria selekcji mikroorganizmów wykorzystywanych w biopreparatach, techniki ich modyfikacji i mozliwości ich wykorzystania w przemyśle | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
MS_2A_PO9-1_U01 Student potrafi przeprowadzić selekcję mikroorganizmów w celu ich wykorzystania w biopreparatach. | 2,0 | |
3,0 | Student potrafi w stopniu dostatecznym przeprowadzić selekcję mikroorganizmów w celu ich wykorzystania w biopreparatach. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
MS_2A_PO9-1_K01 Student jest gotów do potrzeby pozyskiwania mikroorganizmów i produktów z nich pochodzących w tworzeniu biopreparatów. | 2,0 | |
3,0 | Student jest gotów w stopniu dostatecznym do potrzeb pozyskiwania mikroorganizmów i produktów z nich pochodzących w tworzeniu biopreparatów. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Żakowska Z., H. Stobińska, Mikrobiologia i higiena w przemyśle spożywczym., Politechnika Łódzka, Łódź, 2000
- Salyers A.A., D.D. Whitt, Mikrobiologia. Róznorodność, chorobotwórczośc i środowisko., PWN, W-wa, 2005
- Szewczyk E.M., Diagnostyka bakteriologiczna, PWN, W-wa, 2011
- Zaleski S., Mikrobiologia zywności pochodzenia zwierzęcego, WNT, Warszawa, 1986
Literatura dodatkowa
- Jay J.M., M.J. Loessner, D.A. Golden, Moder food microbiology, Springer Sc.+Business Media Inc, USA, 2011, 7 ed.
- The International Journal of Food Microbiology
- 2011