Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Mikrobiologia (S2)

Sylabus przedmiotu Otrzymywanie i wykorzystywanie preparatów pochodzenia mikrobiologicznego:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Mikrobiologia
Forma studiów studia stacjonarne Poziom drugiego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta magister inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Otrzymywanie i wykorzystywanie preparatów pochodzenia mikrobiologicznego
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Mikrobiologii Stosowanej i Fizjologii Żywienia Człowieka
Nauczyciel odpowiedzialny Elżbieta Bogusławska-Wąs <Elzbieta.Boguslawska-Was@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 3,0 ECTS (formy) 3,0
Forma zaliczenia egzamin Język polski
Blok obieralny 9 Grupa obieralna 1

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
laboratoriaL2 30 2,00,50zaliczenie
wykładyW2 15 1,00,50egzamin

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1bakteriologia
W-2podstawy technologii zywności
W-3mikrobiologia zywności

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie studentów z mozliwościami i zakresem zastosowania mikroorganizmów i pochodzących z nich produktów aktywnych do tworzenia biopreparatów

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Ilościowo-jakościowa analiza biopreparatów4
T-L-2Ocena wpływu metod hodowli, separacji i przechowywania na jakośc i wydajnośc biopreparatów6
T-L-3Wpływ warunków hodowli na wydajność technologiczna biopreparatów - parametryzacja procesu5
T-L-4Skutki zanieczyszczenia bioprepratu na przebieg procesów biotechnologicznych4
T-L-5Kontrola jakości mikrobiologicznej biopreparatów4
T-L-6Wykorzystanie systemu HACCP w sterowaniu bezpieczeństwem biopreparatów2
T-L-7Ocena stabiności i trwałości biopreparatów3
T-L-8Zaliczenie zajęć2
30
wykłady
T-W-1Preparaty pochodzenia mikrobiologicznego - definicje, zakres wykorzystania4
T-W-2Kryteria selekcji mikroorganizmów wykorzystywanych do otrzymywania biopreparatów3
T-W-3Mikroorganizmy i oraz produkty pochodzenia mikrobiologicznego jako podstawa tworzenia biopreparatów2
T-W-4Metody otrzymywania, separacji i utrwalania biopreparatów3
T-W-5Systemy zarzadzania jako narzędzia sterowania bezpieczeństwem biopreparatów3
15

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1udział w zajęciach30
A-L-2bieżące przygotowanie do zajęć10
A-L-3przygotowanie do zaliczenia8
A-L-4Konsultacje z prowadzącym zajęcia2
50
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach15
A-W-2przygotowanie do egzaminu8
A-W-3udział w egzaminie pisemym2
25

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1wykład informacyjny z wykorzystaniem technik multimedialnych
M-2ćwiczenia laboratoryjne

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: bieżaca ocena przygotowania studentów do realizacji zajęć praktycznych
S-2Ocena podsumowująca: pisemne zaliczenie zajęć praktywcznych

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MS_2A_PO9-1_W01
Student zna i rozumie w pogłębionym stopniu kryteria selekcji mikroorganizmów wykorzystywanych w biopreparatach, techniki ich modyfikacji i mozliwości ich wykorzystania w przemyśle
MS_2A_W08, MS_2A_W10C-1T-W-2, T-W-3, T-W-1, T-W-4, T-W-5M-1, M-2S-1

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MS_2A_PO9-1_U01
Student potrafi przeprowadzić selekcję mikroorganizmów w celu ich wykorzystania w biopreparatach.
MS_2A_U02, MS_2A_U03C-1T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-6, T-L-7, T-L-5M-2S-1

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MS_2A_PO9-1_K01
Student jest gotów do potrzeby pozyskiwania mikroorganizmów i produktów z nich pochodzących w tworzeniu biopreparatów.
MS_2A_K04C-1T-L-1, T-L-2, T-L-3, T-L-4, T-L-6, T-L-5, T-W-2, T-W-3, T-W-4, T-W-5M-1S-2

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
MS_2A_PO9-1_W01
Student zna i rozumie w pogłębionym stopniu kryteria selekcji mikroorganizmów wykorzystywanych w biopreparatach, techniki ich modyfikacji i mozliwości ich wykorzystania w przemyśle
2,0
3,0Student zna i rozumie w stopniu dostatecznym kryteria selekcji mikroorganizmów wykorzystywanych w biopreparatach, techniki ich modyfikacji i mozliwości ich wykorzystania w przemyśle
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
MS_2A_PO9-1_U01
Student potrafi przeprowadzić selekcję mikroorganizmów w celu ich wykorzystania w biopreparatach.
2,0
3,0Student potrafi w stopniu dostatecznym przeprowadzić selekcję mikroorganizmów w celu ich wykorzystania w biopreparatach.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
MS_2A_PO9-1_K01
Student jest gotów do potrzeby pozyskiwania mikroorganizmów i produktów z nich pochodzących w tworzeniu biopreparatów.
2,0
3,0Student jest gotów w stopniu dostatecznym do potrzeb pozyskiwania mikroorganizmów i produktów z nich pochodzących w tworzeniu biopreparatów.
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Żakowska Z., H. Stobińska, Mikrobiologia i higiena w przemyśle spożywczym., Politechnika Łódzka, Łódź, 2000
  2. Salyers A.A., D.D. Whitt, Mikrobiologia. Róznorodność, chorobotwórczośc i środowisko., PWN, W-wa, 2005
  3. Szewczyk E.M., Diagnostyka bakteriologiczna, PWN, W-wa, 2011
  4. Zaleski S., Mikrobiologia zywności pochodzenia zwierzęcego, WNT, Warszawa, 1986

Literatura dodatkowa

  1. Jay J.M., M.J. Loessner, D.A. Golden, Moder food microbiology, Springer Sc.+Business Media Inc, USA, 2011, 7 ed.
  2. The International Journal of Food Microbiology
  3. 2011

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Ilościowo-jakościowa analiza biopreparatów4
T-L-2Ocena wpływu metod hodowli, separacji i przechowywania na jakośc i wydajnośc biopreparatów6
T-L-3Wpływ warunków hodowli na wydajność technologiczna biopreparatów - parametryzacja procesu5
T-L-4Skutki zanieczyszczenia bioprepratu na przebieg procesów biotechnologicznych4
T-L-5Kontrola jakości mikrobiologicznej biopreparatów4
T-L-6Wykorzystanie systemu HACCP w sterowaniu bezpieczeństwem biopreparatów2
T-L-7Ocena stabiności i trwałości biopreparatów3
T-L-8Zaliczenie zajęć2
30

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Preparaty pochodzenia mikrobiologicznego - definicje, zakres wykorzystania4
T-W-2Kryteria selekcji mikroorganizmów wykorzystywanych do otrzymywania biopreparatów3
T-W-3Mikroorganizmy i oraz produkty pochodzenia mikrobiologicznego jako podstawa tworzenia biopreparatów2
T-W-4Metody otrzymywania, separacji i utrwalania biopreparatów3
T-W-5Systemy zarzadzania jako narzędzia sterowania bezpieczeństwem biopreparatów3
15

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1udział w zajęciach30
A-L-2bieżące przygotowanie do zajęć10
A-L-3przygotowanie do zaliczenia8
A-L-4Konsultacje z prowadzącym zajęcia2
50
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach15
A-W-2przygotowanie do egzaminu8
A-W-3udział w egzaminie pisemym2
25
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięMS_2A_PO9-1_W01Student zna i rozumie w pogłębionym stopniu kryteria selekcji mikroorganizmów wykorzystywanych w biopreparatach, techniki ich modyfikacji i mozliwości ich wykorzystania w przemyśle
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_2A_W08Zna i rozumie w pogłębionym stopniu wiedzę na temat wpływu mikroorganizmów na jakość i bezpieczeństwo zdrowotne żywności oraz z biotechnologii przemysłu spożywczego, w tym przetwórstwa z udziałem mikroorganizmów.
MS_2A_W10Ma pogłębioną wiedzę w zakresie metod otrzymywania i zastosowania głównych rodzajów biopolimerów, mechanizmów biodegradacji oraz biorafinacji.
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z mozliwościami i zakresem zastosowania mikroorganizmów i pochodzących z nich produktów aktywnych do tworzenia biopreparatów
Treści programoweT-W-2Kryteria selekcji mikroorganizmów wykorzystywanych do otrzymywania biopreparatów
T-W-3Mikroorganizmy i oraz produkty pochodzenia mikrobiologicznego jako podstawa tworzenia biopreparatów
T-W-1Preparaty pochodzenia mikrobiologicznego - definicje, zakres wykorzystania
T-W-4Metody otrzymywania, separacji i utrwalania biopreparatów
T-W-5Systemy zarzadzania jako narzędzia sterowania bezpieczeństwem biopreparatów
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny z wykorzystaniem technik multimedialnych
M-2ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: bieżaca ocena przygotowania studentów do realizacji zajęć praktycznych
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student zna i rozumie w stopniu dostatecznym kryteria selekcji mikroorganizmów wykorzystywanych w biopreparatach, techniki ich modyfikacji i mozliwości ich wykorzystania w przemyśle
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięMS_2A_PO9-1_U01Student potrafi przeprowadzić selekcję mikroorganizmów w celu ich wykorzystania w biopreparatach.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_2A_U02Potrafi opracować dokumentację dotyczącą realizacji zadania analitycznego i przygotować tekst zawierający omówienie wyników realizacji tego zadania oraz przedstawić je w formie werbalnej (prezentacji) oraz opisowej w języku polskim i obcym.
MS_2A_U03Potrafi dobrać właściwe procedury i metody analityczne. Potrafi wykorzystać w praktyce podstawowe i specjalistyczne techniki i narzędzia badawcze właściwe dla mikrobiologii stosowanej i nauk pokrewnych.
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z mozliwościami i zakresem zastosowania mikroorganizmów i pochodzących z nich produktów aktywnych do tworzenia biopreparatów
Treści programoweT-L-1Ilościowo-jakościowa analiza biopreparatów
T-L-2Ocena wpływu metod hodowli, separacji i przechowywania na jakośc i wydajnośc biopreparatów
T-L-3Wpływ warunków hodowli na wydajność technologiczna biopreparatów - parametryzacja procesu
T-L-4Skutki zanieczyszczenia bioprepratu na przebieg procesów biotechnologicznych
T-L-6Wykorzystanie systemu HACCP w sterowaniu bezpieczeństwem biopreparatów
T-L-7Ocena stabiności i trwałości biopreparatów
T-L-5Kontrola jakości mikrobiologicznej biopreparatów
Metody nauczaniaM-2ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: bieżaca ocena przygotowania studentów do realizacji zajęć praktycznych
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student potrafi w stopniu dostatecznym przeprowadzić selekcję mikroorganizmów w celu ich wykorzystania w biopreparatach.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięMS_2A_PO9-1_K01Student jest gotów do potrzeby pozyskiwania mikroorganizmów i produktów z nich pochodzących w tworzeniu biopreparatów.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_2A_K04Jest gotowy myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy indywidualnie i w zespole.
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie studentów z mozliwościami i zakresem zastosowania mikroorganizmów i pochodzących z nich produktów aktywnych do tworzenia biopreparatów
Treści programoweT-L-1Ilościowo-jakościowa analiza biopreparatów
T-L-2Ocena wpływu metod hodowli, separacji i przechowywania na jakośc i wydajnośc biopreparatów
T-L-3Wpływ warunków hodowli na wydajność technologiczna biopreparatów - parametryzacja procesu
T-L-4Skutki zanieczyszczenia bioprepratu na przebieg procesów biotechnologicznych
T-L-6Wykorzystanie systemu HACCP w sterowaniu bezpieczeństwem biopreparatów
T-L-5Kontrola jakości mikrobiologicznej biopreparatów
T-W-2Kryteria selekcji mikroorganizmów wykorzystywanych do otrzymywania biopreparatów
T-W-3Mikroorganizmy i oraz produkty pochodzenia mikrobiologicznego jako podstawa tworzenia biopreparatów
T-W-4Metody otrzymywania, separacji i utrwalania biopreparatów
T-W-5Systemy zarzadzania jako narzędzia sterowania bezpieczeństwem biopreparatów
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny z wykorzystaniem technik multimedialnych
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: pisemne zaliczenie zajęć praktywcznych
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student jest gotów w stopniu dostatecznym do potrzeb pozyskiwania mikroorganizmów i produktów z nich pochodzących w tworzeniu biopreparatów.
3,5
4,0
4,5
5,0