Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Mikrobiologia (S2)
Sylabus przedmiotu Standardy mikrobiologiczne w ocenie jakości żywności:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Mikrobiologia | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | drugiego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | magister inżynier | ||
Obszary studiów | charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Standardy mikrobiologiczne w ocenie jakości żywności | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Mikrobiologii Stosowanej i Fizjologii Żywienia Człowieka | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Elżbieta Bogusławska-Wąs <Elzbieta.Boguslawska-Was@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | Alicja Dłubała <Alicja.Dlubala@zut.edu.pl>, Wojciech Sawicki <Wojciech.Sawicki@zut.edu.pl>, Barbara Szymczak <Barbara.Szymczak@zut.edu.pl> | ||
ECTS (planowane) | 3,0 | ECTS (formy) | 3,0 |
Forma zaliczenia | egzamin | Język | polski |
Blok obieralny | 13 | Grupa obieralna | 2 |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Wiedza dotyczaca bakteriologi, mykologii, mikrobiologii żywności. |
W-2 | Znajomość technik mikrobiologicznych |
W-3 | Organizacja pracy w laboratoriach diagnostycznych i |
W-4 | Systemy zarządzania i normalizacji w badaniach |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Student powinien zapoznać się z podstawowymi zasadami i procedurami dotyczącymi zarówno aspektu teoretycznego ja i praktycznego standardów mikrobiologicznych w ocenie jakosci żywności. |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
T-L-1 | Ćwiczenie wprowadzające, omówienie tematyki zajęć i kryteriów zaliczenia ćwiczeń, szkolenie stanowiskowe BHP. | 1 |
T-L-2 | Opracowanie planu próbkobrania na podstawie obowiązujacych standardów | 2 |
T-L-3 | Standardy w oznaczaniu mikroflory środoiwiska okołoprodukcyjnego żywności. | 7 |
T-L-4 | Standardy w oznaczaniu jakosci mikorbiologicznej żywności metodami referencyjnymi oraz szybkimi testami | 4 |
T-L-5 | Immunoenzymatyczne techniki oznaczania metabolitów drobnoustrojów | 4 |
T-L-6 | Testy genetyczne w oznaczaniu jakości żywności | 5 |
T-L-7 | Walidacja metody badawczej | 5 |
T-L-8 | Zaliczenie ćwiczeń | 2 |
30 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | System Zarządzania według normy PN-EN ISO/IEC 17025:2005 | 2 |
T-W-2 | Przygotowanie materiału do badań laboratoryjnych. | 2 |
T-W-3 | Metody badawcze 1) opublikowane w piśmiennictwie międzynarodowym lub krajowym lub 2) rekomendowane przez ośrodki referencyjne, lub 3) zgodne z zaleceniami wytwórców wyrobów do diagnostyki in vitro, lub 4) opracowane i opisane na potrzeby danego laboratorium | 3 |
T-W-4 | Metody analityczne inne niż metody referencyjne zgodnie z rozp. 2073/2005, (szybkie testy) | 2 |
T-W-5 | Zapewnienie jakości badań laboratoryjnych | 2 |
T-W-6 | Limity mikrobiologiczne do oceny jakości mikrobiologicznej żywności | 2 |
T-W-7 | Standardy w zakresie wykonywania badań molekularnych | 2 |
15 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
A-L-1 | Uczestnictwo w zajęciach laboratoryjnych | 30 |
A-L-2 | Przygotowanie do zaliczenia ćwiczeń laboratoryjnych | 18 |
A-L-3 | Konsultacje z prowadzącym zajęcia | 2 |
50 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | Aktywne uczestnictwo w zajęciach | 15 |
A-W-2 | Przygotowanie do egzaminu. | 8 |
A-W-3 | udział w egzaminie pisemnym | 2 |
25 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Wykład z wykorzystaniem środków audiowizualnych |
M-2 | Zajęcia laboratoryjne |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena podsumowująca: Egzamin pisemny w formie testu sprawdzającego wiedzę. |
S-2 | Ocena podsumowująca: Zaliczenie praktyczne ćwiczeń laboratoryjnych |
S-3 | Ocena formująca: Bieżaca ocena przygotowania teoretycznego studentów do realizacji zajęć praktycznych |
S-4 | Ocena formująca: Ocena umiejętności organizowania warsztatu pracy i współpracy w przeprowadzaniu ukierunkowanych analiz mikrobiologicznych. |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
MS_2A_PO9-2_W01 Student w stopniu pogłębionym zna i rozumie obowiazujace standardy mikrobiologiczne stowane w analizie żywnosci | MS_2A_W11, MS_2A_W03 | — | — | C-1 | T-W-1, T-W-2, T-W-5, T-W-3, T-W-6, T-W-7 | M-1 | S-1, S-3 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
MS_2A_PO9-2_U01 Student potrafi wybrać i zastosować odpowiedni standard w badaniach mikrobioogicznych żywności | MS_2A_U02, MS_2A_U05 | — | — | C-1 | T-W-1, T-W-2, T-W-5, T-W-3, T-W-6, T-W-7 | M-1, M-2 | S-2, S-3, S-4 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
MS_2A_PO9-2_K01 Student jest gotów do stosowania standardów mikrobiologicvznych w analizie żywnosci | MS_2A_K03 | — | — | C-1 | T-W-1 | M-1 | S-4 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
MS_2A_PO9-2_W01 Student w stopniu pogłębionym zna i rozumie obowiazujace standardy mikrobiologiczne stowane w analizie żywnosci | 2,0 | |
3,0 | Student zna i rozumie w stopniu dostatecznym obowiązujace standardy mikrobiologiczne stowane w analizie żywności | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
MS_2A_PO9-2_U01 Student potrafi wybrać i zastosować odpowiedni standard w badaniach mikrobioogicznych żywności | 2,0 | |
3,0 | Student w stopniu dostatecznym potrafi wybrać i zastosować odpowiedni standard w badaniach mikrobioogicznych żywności | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
MS_2A_PO9-2_K01 Student jest gotów do stosowania standardów mikrobiologicvznych w analizie żywnosci | 2,0 | |
3,0 | Student w stopniu dostatecznym jest gotów do stosowania standardów mikrobiologicvznych w analizie żywnosci | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Pasqualina Laganà, Gabriella Caruso, Caterina Barone, Giorgia Caruso, Salvatore Parisi, Lucia Melcarne, Francesco Mazzù, Antonino Santi Delia ; [przekład: Agnieszka Błaszczak]., Mikrobiologiczne zanieczyszczenia żywności, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, 2017, Nr systemowy BG: 000222614
- Eligia M. Szewczyk, Diagnostyka bakteriologiczna, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, 2019, wyd. 3
Literatura dodatkowa
- Normy przedmiotowe, PKN
- Czasopismo, New Food magazine, Russell Publishing Limited, ISSN 1464-4642