Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Mikrobiologia (S2)

Sylabus przedmiotu Mikrobiologia farmaceutyczna:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Mikrobiologia
Forma studiów studia stacjonarne Poziom drugiego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta magister inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Mikrobiologia farmaceutyczna
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Mikrobiologii Stosowanej i Fizjologii Żywienia Człowieka
Nauczyciel odpowiedzialny Elżbieta Bogusławska-Wąs <Elzbieta.Boguslawska-Was@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Barbara Szymczak <Barbara.Szymczak@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 4,0 ECTS (formy) 4,0
Forma zaliczenia egzamin Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
laboratoriaL2 45 2,00,50zaliczenie
wykładyW2 30 2,00,50egzamin

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Mikrobiologia ogólna
W-2Mikrobiologia szczegółowa
W-3Fizjologia człowieka

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z problemami mikrobiologicznymi w farmakologii

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Badanie jałowości leków4
T-L-2Badanie zanieczyszczenia mikrobiologicznego ziół.4
T-L-3Analiza mikrobiologiczna kosmetyków dermatologicznych4
T-L-4Kontrola jakości wody przeznaczonej do produkcji leków, suplementów i kosmetyków oraz środowiska okołoprodukcyjnego.4
T-L-5Mikrobiologiczne metody badania witamin4
T-L-6Mikrobiologiczna walidacja procesu wytwarzania leków4
T-L-7Mikrobiologiczne metody oznaczania aminokwasów4
T-L-8Mikrobiologiczne metody oznaczania antybiotyków4
T-L-9Wyznaczanie oporności mikrobiologicznej, farmakologicznej i klinicznej - wybrane aspekty4
T-L-10Metody molekularne w oznaczaniu oporności drobnoustrojów na antybiotyki i chemioterapeutyki4
T-L-11Test challenge dla wybranego produktu kosmetycznego - projektowanie badań.3
T-L-12Zaliczenie zajęć laboratoryjnych2
45
wykłady
T-W-1Drobnoustroje w produkcji leków8
T-W-2Mikrobiologiczne zanieczyszczenie leków5
T-W-3Oporność drobnoustrojów na leki przeciwdrobnoustrojowe5
T-W-4Kontrola mikrobiologiczna leków5
T-W-5Zakażenia roślin leczniczych5
T-W-6Podstawowe problemy produkcji i kontroli leków2
30

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1uczestnictwo w zajęciach45
A-L-2Samodzielny przegląd lliteratury4
A-L-3Konsultacje z prowadzącym zajęcia2
51
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach30
A-W-2Samodzielne studiowanie liiteratury i przygotowanie się do egzaminu16
A-W-3konsultacje z prowadzącym zajęcia2
A-W-4Udział w egzaminie pisemnym2
50

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład problemowy
M-2Ćwiczenia laboratoryjne

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Ocena formująca
S-2Ocena formująca: Ocena podsumowująca

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MS_2A_B7_W01
Student zna i rozumie w stopniu pogłębionym kryteria oceny mikrobiologicznej leków, suplementów i ziołowych produktów leczniczych.
MS_2A_W07, MS_2A_W05C-1T-W-5, T-W-2, T-W-1, T-W-6, T-W-3, T-W-4M-1, M-2S-2

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MS_2A_PO6-1_U01
Student potrafi przeprowadzać kontolę jakości mikrobiologicznej leków, suplementów i ziołowych produktów leczniczych.
MS_2A_U01C-1T-L-9, T-L-1, T-L-5, T-L-6, T-L-7, T-L-8, T-L-3, T-L-10, T-W-5, T-W-2, T-W-1, T-W-6, T-W-3, T-W-4M-1, M-2S-1, S-2

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MS_2A_PO6-1_K01
Student jest gotowy do wykorzystania zdobytej wiedzy w analizie mikrobiologicznej produktów leczniczych.
MS_2A_K01C-1T-L-9, T-L-1, T-L-5, T-L-6, T-L-7, T-L-8, T-L-3, T-L-10, T-W-5, T-W-2, T-W-1, T-W-6, T-W-3, T-W-4M-1, M-2S-1, S-2

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
MS_2A_B7_W01
Student zna i rozumie w stopniu pogłębionym kryteria oceny mikrobiologicznej leków, suplementów i ziołowych produktów leczniczych.
2,0
3,0Student zna i rozumie kryteria oceny mikrobiologicznej leków, suplementów i ziołowych produktów leczniczych w stopniu dostatecznym.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
MS_2A_PO6-1_U01
Student potrafi przeprowadzać kontolę jakości mikrobiologicznej leków, suplementów i ziołowych produktów leczniczych.
2,0
3,0Student potrafi przeprowadzić kontrolę jakości mikrobiologicznej leków, suplementów i ziołowych produktów leczniczych w stopniu dostatecznym.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
MS_2A_PO6-1_K01
Student jest gotowy do wykorzystania zdobytej wiedzy w analizie mikrobiologicznej produktów leczniczych.
2,0
3,0Student jest gotowy do wykorzystania i popularyzacji zdobytej wiedzy w analzie mikrobiologicznej produktów leczniczych w stopniu dostatecznym.
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Kwiatkowski Zbigniew, Bakterie antybiotyki lekooporność, PWN, Warszawa, 2011
  2. Parnowska W, Mikrobiologia farmaceutyczna, PZWL, Warszawa, 2008

Literatura dodatkowa

  1. European Journal of Pharmacology
  2. Bauer K.H., Fromming K.H.,Fuhrer C., Technologia postaci leku z elementami biofarmacji, MedPharm, Polska, 2012

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Badanie jałowości leków4
T-L-2Badanie zanieczyszczenia mikrobiologicznego ziół.4
T-L-3Analiza mikrobiologiczna kosmetyków dermatologicznych4
T-L-4Kontrola jakości wody przeznaczonej do produkcji leków, suplementów i kosmetyków oraz środowiska okołoprodukcyjnego.4
T-L-5Mikrobiologiczne metody badania witamin4
T-L-6Mikrobiologiczna walidacja procesu wytwarzania leków4
T-L-7Mikrobiologiczne metody oznaczania aminokwasów4
T-L-8Mikrobiologiczne metody oznaczania antybiotyków4
T-L-9Wyznaczanie oporności mikrobiologicznej, farmakologicznej i klinicznej - wybrane aspekty4
T-L-10Metody molekularne w oznaczaniu oporności drobnoustrojów na antybiotyki i chemioterapeutyki4
T-L-11Test challenge dla wybranego produktu kosmetycznego - projektowanie badań.3
T-L-12Zaliczenie zajęć laboratoryjnych2
45

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Drobnoustroje w produkcji leków8
T-W-2Mikrobiologiczne zanieczyszczenie leków5
T-W-3Oporność drobnoustrojów na leki przeciwdrobnoustrojowe5
T-W-4Kontrola mikrobiologiczna leków5
T-W-5Zakażenia roślin leczniczych5
T-W-6Podstawowe problemy produkcji i kontroli leków2
30

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1uczestnictwo w zajęciach45
A-L-2Samodzielny przegląd lliteratury4
A-L-3Konsultacje z prowadzącym zajęcia2
51
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach30
A-W-2Samodzielne studiowanie liiteratury i przygotowanie się do egzaminu16
A-W-3konsultacje z prowadzącym zajęcia2
A-W-4Udział w egzaminie pisemnym2
50
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięMS_2A_B7_W01Student zna i rozumie w stopniu pogłębionym kryteria oceny mikrobiologicznej leków, suplementów i ziołowych produktów leczniczych.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_2A_W07Zna i rozumie w pogłębionym stopniu zagadnienia dotyczące biotechnologii antybiotyków i lekooporności.
MS_2A_W05Zna i rozumie w pogłębionym stopniu zagadnienia dotyczące mikroorganizmów (wirusów, bakterii, grzybów) i pasożytów oraz metod diagnostycznych służących do ich wykrywania.
Cel przedmiotuC-1Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z problemami mikrobiologicznymi w farmakologii
Treści programoweT-W-5Zakażenia roślin leczniczych
T-W-2Mikrobiologiczne zanieczyszczenie leków
T-W-1Drobnoustroje w produkcji leków
T-W-6Podstawowe problemy produkcji i kontroli leków
T-W-3Oporność drobnoustrojów na leki przeciwdrobnoustrojowe
T-W-4Kontrola mikrobiologiczna leków
Metody nauczaniaM-1Wykład problemowy
M-2Ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: Ocena podsumowująca
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student zna i rozumie kryteria oceny mikrobiologicznej leków, suplementów i ziołowych produktów leczniczych w stopniu dostatecznym.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięMS_2A_PO6-1_U01Student potrafi przeprowadzać kontolę jakości mikrobiologicznej leków, suplementów i ziołowych produktów leczniczych.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_2A_U01Potrafi wykorzystywać potrzebne informacje pochodzące z różnych źródeł w języku polskim i języku obcym. Potrafi dokonać ich interpretacji, a także wyciągać wnioski oraz formułować i uzasadniać opinie.
Cel przedmiotuC-1Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z problemami mikrobiologicznymi w farmakologii
Treści programoweT-L-9Wyznaczanie oporności mikrobiologicznej, farmakologicznej i klinicznej - wybrane aspekty
T-L-1Badanie jałowości leków
T-L-5Mikrobiologiczne metody badania witamin
T-L-6Mikrobiologiczna walidacja procesu wytwarzania leków
T-L-7Mikrobiologiczne metody oznaczania aminokwasów
T-L-8Mikrobiologiczne metody oznaczania antybiotyków
T-L-3Analiza mikrobiologiczna kosmetyków dermatologicznych
T-L-10Metody molekularne w oznaczaniu oporności drobnoustrojów na antybiotyki i chemioterapeutyki
T-W-5Zakażenia roślin leczniczych
T-W-2Mikrobiologiczne zanieczyszczenie leków
T-W-1Drobnoustroje w produkcji leków
T-W-6Podstawowe problemy produkcji i kontroli leków
T-W-3Oporność drobnoustrojów na leki przeciwdrobnoustrojowe
T-W-4Kontrola mikrobiologiczna leków
Metody nauczaniaM-1Wykład problemowy
M-2Ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Ocena formująca
S-2Ocena formująca: Ocena podsumowująca
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student potrafi przeprowadzić kontrolę jakości mikrobiologicznej leków, suplementów i ziołowych produktów leczniczych w stopniu dostatecznym.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięMS_2A_PO6-1_K01Student jest gotowy do wykorzystania zdobytej wiedzy w analizie mikrobiologicznej produktów leczniczych.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_2A_K01Jest gotowy do ciągłego dokształcania się i konieczności podnoszenia kompetencji zawodowych. Wyznacza kierunki własnego rozwoju i kształcenia (trzeciego stopnia, studia podyplomowe, kursy).
Cel przedmiotuC-1Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z problemami mikrobiologicznymi w farmakologii
Treści programoweT-L-9Wyznaczanie oporności mikrobiologicznej, farmakologicznej i klinicznej - wybrane aspekty
T-L-1Badanie jałowości leków
T-L-5Mikrobiologiczne metody badania witamin
T-L-6Mikrobiologiczna walidacja procesu wytwarzania leków
T-L-7Mikrobiologiczne metody oznaczania aminokwasów
T-L-8Mikrobiologiczne metody oznaczania antybiotyków
T-L-3Analiza mikrobiologiczna kosmetyków dermatologicznych
T-L-10Metody molekularne w oznaczaniu oporności drobnoustrojów na antybiotyki i chemioterapeutyki
T-W-5Zakażenia roślin leczniczych
T-W-2Mikrobiologiczne zanieczyszczenie leków
T-W-1Drobnoustroje w produkcji leków
T-W-6Podstawowe problemy produkcji i kontroli leków
T-W-3Oporność drobnoustrojów na leki przeciwdrobnoustrojowe
T-W-4Kontrola mikrobiologiczna leków
Metody nauczaniaM-1Wykład problemowy
M-2Ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Ocena formująca
S-2Ocena formująca: Ocena podsumowująca
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student jest gotowy do wykorzystania i popularyzacji zdobytej wiedzy w analzie mikrobiologicznej produktów leczniczych w stopniu dostatecznym.
3,5
4,0
4,5
5,0