Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa - Mikrobiologia (S1)
specjalność: mikrobiologia stosowana

Sylabus przedmiotu Podstawy zarządzania:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Mikrobiologia
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Podstawy zarządzania
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Hydrobiologii, Ichtiologii i Biotechnologii Rozrodu
Nauczyciel odpowiedzialny Krzysztof Formicki <Krzysztof.Formicki@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Wojciech Brocki <Wojciech.Brocki@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 19 Grupa obieralna 2

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW2 30 1,20,50zaliczenie
ćwiczenia audytoryjneA2 15 0,80,50zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Niezbędna jest podstawowa wiedza z zakresu makroekonomii i mikroekonomii

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zrozumienie roli kierownika i źródeł jego władzy w przedsiębiorstwie
C-2Zrozumienie wpływu otoczenia na działaność przedsiębiorstwa
C-3Poznanie funkcji kierowniczych pełnionych przez menedżerów
C-4Ukształtowanie podejmowania decyzji i komunikowania w przedsiębiorstwie
C-5Zapoznanie studentów z rolą etyki w zarządzaniu i działaności przedsiębiorstwa

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Zarządzanie, role i kompetencje kierownicze2
T-A-2Zarządzanie relacjami z otoczeniem3
T-A-3Władza w organizacji a przywództwo2
T-A-4Funkcje kierownicze2
T-A-5Podejmowanie decyzji w organizacji2
T-A-6Komunikacja w zarządzaniu2
T-A-7Etyka i społeczna odpowiedzialność biznesu2
15
wykłady
T-W-1Definicje i pojęcie zarządzania5
T-W-2Zarządzanie współczesne5
T-W-3Zarządzanie przedsiębiorstwami gospodarki żywnościowej5
T-W-4Struktury organizacyjne w przedsiębiorstwe5
T-W-5Zarządzanie przyszłości5
T-W-6Zarządzanie kryzysowe5
30

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1Uczestnictwo w zajęciach15
A-A-2Przygotowanie do kolokwium3
A-A-3Konsultacje z prowadzącym zajęcia2
20
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach30
30

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład informacyjny z prezentacją multimedialną
M-2Wykład konwersatoryjny
M-3Metoda przypadków
M-4Ćwiczenia przedmiotowe

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Zaliczenie zadań wykonywanych podczas audytoriów
S-2Ocena formująca: Prezentacja wykonanego zadania domowego z zakresu zarządzania
S-3Ocena formująca: Sprawdzenie wiadomości zdobytych na wcześniejszych zajęciach
S-4Ocena formująca: Ocena z eseju na temat zagadnienia związnego z zarządzaniem organizacja
S-5Ocena podsumowująca: Kolokwium z treści programowych dotyczących ćwiczeń audytoryjnych w formie testu i zadań problemowych

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MS_1A_A6-2_W01
Student zna i rozumie rodzaje decyzji kierowniczych oraz podstawowe metody ich podejmowania w organizacji; zna i rozumie istotę funkcji kierowniczych i dokonuje ich wewnętrznej charakterystyki oraz poznaje żródła władzy w przedsiębiorstwie; rozumie środowiskowy kontekst zarządzania i identyfikuje obszary i elementy otoczenia organizacji.
MS_1A_W02C-4, C-3T-A-5M-4, M-1S-1, S-3, S-5, S-4

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MS_1A_A6-2_U02
Student potrafi stosować wybrane metody podejmowania decyzji i komunikacji; potrafi analizować otoczenie, uwzględniając etyczny, globalny i kulturowy asekt zarządzania.
MS_1A_U01, MS_1A_U10C-4, C-3T-A-4, T-A-5, T-A-6M-4, M-3S-1, S-2

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
MS_1A_A6-2_K02
Student jest gotów myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy; jest gotów do podejmowania decyzji w grupie, wyrażania ocen z uwzględnieniem zasad etyki zarządzania
MS_1A_K04C-5, C-4, C-1T-A-3, T-A-4, T-A-5, T-A-2, T-A-7M-4, M-3S-1, S-2

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
MS_1A_A6-2_W01
Student zna i rozumie rodzaje decyzji kierowniczych oraz podstawowe metody ich podejmowania w organizacji; zna i rozumie istotę funkcji kierowniczych i dokonuje ich wewnętrznej charakterystyki oraz poznaje żródła władzy w przedsiębiorstwie; rozumie środowiskowy kontekst zarządzania i identyfikuje obszary i elementy otoczenia organizacji.
2,0
3,0Student opanował ponad 50% zrealizowanych treści programowych
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
MS_1A_A6-2_U02
Student potrafi stosować wybrane metody podejmowania decyzji i komunikacji; potrafi analizować otoczenie, uwzględniając etyczny, globalny i kulturowy asekt zarządzania.
2,0
3,0Student opanował ponad 50% zrealizowanych treści programowych
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
MS_1A_A6-2_K02
Student jest gotów myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy; jest gotów do podejmowania decyzji w grupie, wyrażania ocen z uwzględnieniem zasad etyki zarządzania
2,0
3,0Nie podlega ocenie w formie stopnia
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Griffin R. W., Podstawy zarządzania organizacjami, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, 2005
  2. Zakrzewska - Bielawska A. (red), Podstawy zarządzania, Wolters Kluwer POlska Sp. z o.o., Warszawa, 2012
  3. Koźmiński A.K., Jemielniak D., Zarządzanie od podstaw, Wydawnictwa Akademickie i Profesjonalne, Warszawa, 2008
  4. Koźmiński A.K., Piotrowski W. (red.), Zarządzanie. Teoria i praktyka, PWN, Warszawa, 2008

Literatura dodatkowa

  1. Drucker P., Zarządzanie XXI wieku - wyzwania, Wydawnictwo MT Biznes Sp. z o.o., Warszawa, 2009
  2. Robbins Stephen P., DeCenzo David A., Podstawy zarządzania, PWE, Warszawa, 2002

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Zarządzanie, role i kompetencje kierownicze2
T-A-2Zarządzanie relacjami z otoczeniem3
T-A-3Władza w organizacji a przywództwo2
T-A-4Funkcje kierownicze2
T-A-5Podejmowanie decyzji w organizacji2
T-A-6Komunikacja w zarządzaniu2
T-A-7Etyka i społeczna odpowiedzialność biznesu2
15

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Definicje i pojęcie zarządzania5
T-W-2Zarządzanie współczesne5
T-W-3Zarządzanie przedsiębiorstwami gospodarki żywnościowej5
T-W-4Struktury organizacyjne w przedsiębiorstwe5
T-W-5Zarządzanie przyszłości5
T-W-6Zarządzanie kryzysowe5
30

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1Uczestnictwo w zajęciach15
A-A-2Przygotowanie do kolokwium3
A-A-3Konsultacje z prowadzącym zajęcia2
20
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach30
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięMS_1A_A6-2_W01Student zna i rozumie rodzaje decyzji kierowniczych oraz podstawowe metody ich podejmowania w organizacji; zna i rozumie istotę funkcji kierowniczych i dokonuje ich wewnętrznej charakterystyki oraz poznaje żródła władzy w przedsiębiorstwie; rozumie środowiskowy kontekst zarządzania i identyfikuje obszary i elementy otoczenia organizacji.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_1A_W02Zna i rozumie w zaawansowanym stopniu, w zależności od zrealizowanych przedmiotów, zagadnienia z zakresu wiedzy humanistycznej, społecznej i prawnej, umożliwiającą zrozumienie zjawisk i procesów społecznych oraz zagadnienia z zakresu ekonomii i zarządzania przedsiębiorstwem a także ochrony własności intelektualnej i prawa patentowego.
Cel przedmiotuC-4Ukształtowanie podejmowania decyzji i komunikowania w przedsiębiorstwie
C-3Poznanie funkcji kierowniczych pełnionych przez menedżerów
Treści programoweT-A-5Podejmowanie decyzji w organizacji
Metody nauczaniaM-4Ćwiczenia przedmiotowe
M-1Wykład informacyjny z prezentacją multimedialną
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Zaliczenie zadań wykonywanych podczas audytoriów
S-3Ocena formująca: Sprawdzenie wiadomości zdobytych na wcześniejszych zajęciach
S-5Ocena podsumowująca: Kolokwium z treści programowych dotyczących ćwiczeń audytoryjnych w formie testu i zadań problemowych
S-4Ocena formująca: Ocena z eseju na temat zagadnienia związnego z zarządzaniem organizacja
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student opanował ponad 50% zrealizowanych treści programowych
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięMS_1A_A6-2_U02Student potrafi stosować wybrane metody podejmowania decyzji i komunikacji; potrafi analizować otoczenie, uwzględniając etyczny, globalny i kulturowy asekt zarządzania.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_1A_U01Potrafi wyszukiwać i wykorzystywać potrzebne informacje pochodzące z różnych źródeł w języku polskim i języku obcym. Potrafi dokonać ich interpretacji, a także wyciągać wnioski oraz formułować i uzasadniać opinie.
MS_1A_U10Potrafi przeprowadzić podstawowe analizy ekonomiczne procesu technologicznego oraz wprowadzić właściwe systemy zarządzania bezpieczeństwem produkcji.
Cel przedmiotuC-4Ukształtowanie podejmowania decyzji i komunikowania w przedsiębiorstwie
C-3Poznanie funkcji kierowniczych pełnionych przez menedżerów
Treści programoweT-A-4Funkcje kierownicze
T-A-5Podejmowanie decyzji w organizacji
T-A-6Komunikacja w zarządzaniu
Metody nauczaniaM-4Ćwiczenia przedmiotowe
M-3Metoda przypadków
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Zaliczenie zadań wykonywanych podczas audytoriów
S-2Ocena formująca: Prezentacja wykonanego zadania domowego z zakresu zarządzania
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student opanował ponad 50% zrealizowanych treści programowych
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięMS_1A_A6-2_K02Student jest gotów myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy; jest gotów do podejmowania decyzji w grupie, wyrażania ocen z uwzględnieniem zasad etyki zarządzania
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówMS_1A_K04Jest gotów myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy indywidualnie i w zespole.
Cel przedmiotuC-5Zapoznanie studentów z rolą etyki w zarządzaniu i działaności przedsiębiorstwa
C-4Ukształtowanie podejmowania decyzji i komunikowania w przedsiębiorstwie
C-1Zrozumienie roli kierownika i źródeł jego władzy w przedsiębiorstwie
Treści programoweT-A-3Władza w organizacji a przywództwo
T-A-4Funkcje kierownicze
T-A-5Podejmowanie decyzji w organizacji
T-A-2Zarządzanie relacjami z otoczeniem
T-A-7Etyka i społeczna odpowiedzialność biznesu
Metody nauczaniaM-4Ćwiczenia przedmiotowe
M-3Metoda przypadków
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Zaliczenie zadań wykonywanych podczas audytoriów
S-2Ocena formująca: Prezentacja wykonanego zadania domowego z zakresu zarządzania
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Nie podlega ocenie w formie stopnia
3,5
4,0
4,5
5,0