Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Uprawa winorośli i winiarstwo (S1)

Sylabus przedmiotu Mechanizacja prac w winnicy:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Uprawa winorośli i winiarstwo
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Mechanizacja prac w winnicy
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Agroinżynierii
Nauczyciel odpowiedzialny Dariusz Błażejczak <Dariusz.Blazejczak@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele Dariusz Błażejczak <Dariusz.Blazejczak@zut.edu.pl>, Jan Jurga <Jan.Jurga@zut.edu.pl>, Marek Rynkiewicz <Marek.Rynkiewicz@zut.edu.pl>, Marek Śnieg <Marek.Snieg@zut.edu.pl>
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW5 10 0,60,34zaliczenie
ćwiczenia audytoryjneA5 10 0,60,33zaliczenie
laboratoriaL5 10 0,80,33zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Znajomość podstawowych zagadnień dotyczących grafiki inżynierskiej oraz uprawy i wymagań winorośli

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Nabycie wiedzy i umiejętności pozwalających na rozumienie procesu mechanizowania prac i jego poprawne stosowanie

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Ogólna budowa i parametry eksploatacyjne środków energetycznych, maszyn i narzędzi wykorzystywanych do mechanizacji prac w winnicy: identyfikacja rodzajów i ich zastosowanie, identyfikacja charakterystycznych zespołów roboczych, elementy projektowania prac maszynowych - obliczenia wybranych wskaźników eksploatacyjnych.10
10
laboratoria
T-L-1Podstawowe regulacje parametrów eksploatacyjnych ciągników i mechanizmów łączenia ciągnika z maszynami i narzędziami roboczymi. Budowa, zasada działania oraz podstawowe regulacje parametrów eksploatacyjnych wybranych maszyn i narzędzi stosowanych do: uprawy roli, nawożenia, sadzenia, pielęgnacji mechanicznej, ochrony roślin i zbioru winorośli.10
10
wykłady
T-W-1Źródła uciągu i napędu narzędzi i maszyn stosowanych w produkcji rolniczej i ogrodniczej - klasyfikacja, budowa i podstawowe parametry eksploatacyjne. Charakterystyka podstawowych parametrów eksploatacyjnych agregatów maszynowych. Sposoby łączenia ciągników z maszynami i narzędziami wykorzystywanymi do zakładania i użytkowaniu plantacji winorośli. Mechanizacja prac w winnicy: uprawy roli, nawożenia, sadzenia, pielęgnacji, ochrony roślin i zbioru winorośli – rodzaje agregatów i ich przeznaczenie oraz ogólna budowa i podstawowe parametry eksploatacyjne.10
10

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1Uczestnictwo w zajęciach10
A-A-2Przygotowanie do zaliczenia ćwiczeń5
15
laboratoria
A-L-1Uczestnictwo w zajęciach10
A-L-2Przygotowanie do zajęć i zaliczenia8
A-L-3konsultacje2
20
wykłady
A-W-1Uczestnictwo w zajęciach10
A-W-2Przygotowanie do zaliczenia5
15

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład informacyjny
M-2Ćwiczenia przedmiotowe
M-3Ćwiczenia laboratoryjne

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Pozytywna ocena z wykonywanych zadań
S-2Ocena podsumowująca: Test sprawdzający

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
UWW_1A_C20_W01
Ma wiedzę o budowie, działaniu, użytkowaniu i parametrach eksploatacyjnych środków energetycznych oraz maszyn i narzędzi stosowanych do mechanizacja prac w winnicy.
UWW_1A_W13, UWW_1A_W16C-1T-A-1M-1S-2

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
UWW_1A_C20_U01
Student ma umiejętność wyboru sposobu i zaplanowania mechanizacji podstawowych operacjo technologicznych w winnicy oraz potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania winnicy pod względem zastosowanych procesów technologicznych i rozwiązań technicznych.
UWW_1A_U09, UWW_1A_U08, UWW_1A_U10C-1T-A-1M-2, M-3S-1

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
UWW_1A_C20_K01
Student krytycznie ocenia skutki prowadzonej działalności związanej z kierunkiem studiów bierze odpowiedzialność za podejmowane działania, przestrzega zasad etyki zawodowej
UWW_1A_K01, UWW_1A_K02, UWW_1A_K05C-1T-A-1M-2S-1, S-2

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
UWW_1A_C20_W01
Ma wiedzę o budowie, działaniu, użytkowaniu i parametrach eksploatacyjnych środków energetycznych oraz maszyn i narzędzi stosowanych do mechanizacja prac w winnicy.
2,0
3,0Student ma podstawowe wiadomości z zakresu budowy, działania i zastosowania maszyn, narzędzi i urządzeń technicznych wykorzystywanych w winnicach
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
UWW_1A_C20_U01
Student ma umiejętność wyboru sposobu i zaplanowania mechanizacji podstawowych operacjo technologicznych w winnicy oraz potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania winnicy pod względem zastosowanych procesów technologicznych i rozwiązań technicznych.
2,0
3,0Posiada podstawową wiedę w zakresie eksploatacji urządzń technicznych stosowanych na plantacjach winogron
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
UWW_1A_C20_K01
Student krytycznie ocenia skutki prowadzonej działalności związanej z kierunkiem studiów bierze odpowiedzialność za podejmowane działania, przestrzega zasad etyki zawodowej
2,0
3,0Student opanował podstawowa wiedze ale ma trudności z zastosowaniem jej w praktyce.
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Bichta H., Bieganowski F., Maszynoznawstwo ogrodnicze, Wydawnictwo AR, Lublin, 1999
  2. Bieganowski J., Kowalczuk J., Mechanizacja ogrodnictwa, WSiP S.A., Warszawa, 1999
  3. Kowalczuk J., Bieganowski F., Mechanizacja ogrodnictwa cz.1 i cz. 2, WSiP S.A., Warszawa, 2000
  4. Błaszkiewicz Z., Technika rolnicza - Narzędzia i maszyny rolnicze, Wyd. Uniwersytetu Przyrodniczego, Poznań, 2012, Wyd. II
  5. Kuczewski J., Budowa i regulacja maszyn rolniczych, PWN, Warszawa, 1992
  6. Kufel K., Błażejczak D., Jurga J., Maszyny i urządzenia rolnicze, Wyd.AR, Szczecin, 2002

Literatura dodatkowa

  1. atr ekspress (aktualności techniki rolniczej), czasopismo
  2. Przegląd techniki rolniczej i leśnej, czasopismo
  3. Technika Rolnicza, Ogrodnicza i Leśna, czasopismo
  4. top agrar polska, czasopismo

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Ogólna budowa i parametry eksploatacyjne środków energetycznych, maszyn i narzędzi wykorzystywanych do mechanizacji prac w winnicy: identyfikacja rodzajów i ich zastosowanie, identyfikacja charakterystycznych zespołów roboczych, elementy projektowania prac maszynowych - obliczenia wybranych wskaźników eksploatacyjnych.10
10

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Podstawowe regulacje parametrów eksploatacyjnych ciągników i mechanizmów łączenia ciągnika z maszynami i narzędziami roboczymi. Budowa, zasada działania oraz podstawowe regulacje parametrów eksploatacyjnych wybranych maszyn i narzędzi stosowanych do: uprawy roli, nawożenia, sadzenia, pielęgnacji mechanicznej, ochrony roślin i zbioru winorośli.10
10

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Źródła uciągu i napędu narzędzi i maszyn stosowanych w produkcji rolniczej i ogrodniczej - klasyfikacja, budowa i podstawowe parametry eksploatacyjne. Charakterystyka podstawowych parametrów eksploatacyjnych agregatów maszynowych. Sposoby łączenia ciągników z maszynami i narzędziami wykorzystywanymi do zakładania i użytkowaniu plantacji winorośli. Mechanizacja prac w winnicy: uprawy roli, nawożenia, sadzenia, pielęgnacji, ochrony roślin i zbioru winorośli – rodzaje agregatów i ich przeznaczenie oraz ogólna budowa i podstawowe parametry eksploatacyjne.10
10

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1Uczestnictwo w zajęciach10
A-A-2Przygotowanie do zaliczenia ćwiczeń5
15
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1Uczestnictwo w zajęciach10
A-L-2Przygotowanie do zajęć i zaliczenia8
A-L-3konsultacje2
20
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1Uczestnictwo w zajęciach10
A-W-2Przygotowanie do zaliczenia5
15
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięUWW_1A_C20_W01Ma wiedzę o budowie, działaniu, użytkowaniu i parametrach eksploatacyjnych środków energetycznych oraz maszyn i narzędzi stosowanych do mechanizacja prac w winnicy.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówUWW_1A_W13student posiada wiedzę z zakresu metod i technologii produkcji ogrodniczej i rolniczej zapewniających uzyskanie plonów wysokiej jakości
UWW_1A_W16student posiada wiedzę na temat technicznych aspektów produkcji winogron i win
Cel przedmiotuC-1Nabycie wiedzy i umiejętności pozwalających na rozumienie procesu mechanizowania prac i jego poprawne stosowanie
Treści programoweT-A-1Ogólna budowa i parametry eksploatacyjne środków energetycznych, maszyn i narzędzi wykorzystywanych do mechanizacji prac w winnicy: identyfikacja rodzajów i ich zastosowanie, identyfikacja charakterystycznych zespołów roboczych, elementy projektowania prac maszynowych - obliczenia wybranych wskaźników eksploatacyjnych.
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: Test sprawdzający
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student ma podstawowe wiadomości z zakresu budowy, działania i zastosowania maszyn, narzędzi i urządzeń technicznych wykorzystywanych w winnicach
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięUWW_1A_C20_U01Student ma umiejętność wyboru sposobu i zaplanowania mechanizacji podstawowych operacjo technologicznych w winnicy oraz potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania winnicy pod względem zastosowanych procesów technologicznych i rozwiązań technicznych.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówUWW_1A_U09student ma umiejętność wyboru oraz zaplanowania metod i technologii uprawy w celu uzyskania najlepszych efektów produkcyjnych ze szczególnym uwzględnieniem jakości produktu finalnego oraz analizy ekonomicznej przedsięwzięcia
UWW_1A_U08student posiada umiejętność zaplanowania i wykonywania podstawowych zabiegów pielęgnacyjnych w uprawach ogrodniczych, ze szczególnym uwzględnieniem winnic
UWW_1A_U10student potrafi dokonać krytycznej analizy sposobu funkcjonowania gospodarstwa ogrodniczego i winnicy pod względem zastosowanych procesów technologicznych i rozwiązań technicznych, stosuje te rozwiązania w praktyce
Cel przedmiotuC-1Nabycie wiedzy i umiejętności pozwalających na rozumienie procesu mechanizowania prac i jego poprawne stosowanie
Treści programoweT-A-1Ogólna budowa i parametry eksploatacyjne środków energetycznych, maszyn i narzędzi wykorzystywanych do mechanizacji prac w winnicy: identyfikacja rodzajów i ich zastosowanie, identyfikacja charakterystycznych zespołów roboczych, elementy projektowania prac maszynowych - obliczenia wybranych wskaźników eksploatacyjnych.
Metody nauczaniaM-2Ćwiczenia przedmiotowe
M-3Ćwiczenia laboratoryjne
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Pozytywna ocena z wykonywanych zadań
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Posiada podstawową wiedę w zakresie eksploatacji urządzń technicznych stosowanych na plantacjach winogron
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięUWW_1A_C20_K01Student krytycznie ocenia skutki prowadzonej działalności związanej z kierunkiem studiów bierze odpowiedzialność za podejmowane działania, przestrzega zasad etyki zawodowej
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówUWW_1A_K01Student krytycznie ocenia skutki prowadzonej działalności związanej z kierunkiem studiów
UWW_1A_K02Student jest świadomy znaczenia wiedzy w rozwiązywaniu problemów poznawczych i praktycznych
UWW_1A_K05Student bierze odpowiedzialność za podejmowane działania, przestrzega zasad etyki zawodowej
Cel przedmiotuC-1Nabycie wiedzy i umiejętności pozwalających na rozumienie procesu mechanizowania prac i jego poprawne stosowanie
Treści programoweT-A-1Ogólna budowa i parametry eksploatacyjne środków energetycznych, maszyn i narzędzi wykorzystywanych do mechanizacji prac w winnicy: identyfikacja rodzajów i ich zastosowanie, identyfikacja charakterystycznych zespołów roboczych, elementy projektowania prac maszynowych - obliczenia wybranych wskaźników eksploatacyjnych.
Metody nauczaniaM-2Ćwiczenia przedmiotowe
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Pozytywna ocena z wykonywanych zadań
S-2Ocena podsumowująca: Test sprawdzający
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student opanował podstawowa wiedze ale ma trudności z zastosowaniem jej w praktyce.
3,5
4,0
4,5
5,0