Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Rolnictwo i ocena stanu upraw rolniczych
Sylabus przedmiotu Chów zwierząt gospodarskich:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Rolnictwo i ocena stanu upraw rolniczych | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia niestacjonarne | Poziom | podyplomowe |
Tytuł zawodowy absolwenta | |||
Obszary studiów | charakterystyki PRK | ||
Profil | |||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Chów zwierząt gospodarskich | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Nauk o Zwierzętach Monogastrycznych | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Danuta Szczerbińska <Danuta.Szczerbinska@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | |||
ECTS (planowane) | 1,0 | ECTS (formy) | 1,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | podstawowa wiedza z zakresu biologii zwierząt |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Zapoznanie z warunkami chowu zwierząt gospodarskich (bydła, trzody, drobiu i owiec) i najważniejszymi czynnikami wpływającymi na ilość i jakość produktów zwierzęcych. |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
wykłady | ||
T-W-1 | Charakterystyka dominujących w produkcji krajowej gatunków i ras zwierząt gospodarskich. Kierunki użytkowania i systemy utrzymania wybranych gatunków zwierząt z uwzględnieniem ich dobrostanu . Znaczenie produkcji zwierzęcej. | 6 |
6 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
wykłady | ||
A-W-1 | udział w zajęciach | 6 |
A-W-2 | konsultacje | 4 |
A-W-3 | samokształcenie | 15 |
25 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | wykład |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena podsumowująca: pisemny |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
ROSUR_10-_PDROSUR-11_W01 Ma wiedzą dotyczącą zasad zapewnienia prawidłowego chowu i sposobu żywienia zwierząt gospodarskich | ROSUR_10-_W06 | — | C-1 | T-W-1 | M-1 | S-1 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
ROSUR_10-_PDROSUR-11_U01 Student potrafi wskazać warunki chowu wybranych zwierząt gospodarskich i opisać niezbędne wymagania | ROSUR_10-_U04 | — | C-1 | T-W-1 | M-1 | S-1 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|
ROSUR_10-_PDROSUR-11_K01 Ma świadomość zarządzania gospodarstwem z chowem zwierząt gospodarskich oraz określania ich potrzeb | ROSUR_10-_K03 | — | C-1 | T-W-1 | M-1 | S-1 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ROSUR_10-_PDROSUR-11_W01 Ma wiedzą dotyczącą zasad zapewnienia prawidłowego chowu i sposobu żywienia zwierząt gospodarskich | 2,0 | |
3,0 | Ma podstawową wiedzą z zakresu chowu i żywienia zwierząt gospodarskich | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ROSUR_10-_PDROSUR-11_U01 Student potrafi wskazać warunki chowu wybranych zwierząt gospodarskich i opisać niezbędne wymagania | 2,0 | |
3,0 | Potrafi okreslić wymagania stawiane przy chowie zwierząt gospodarskich z uwzględnieniem ich dobrostanu. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
ROSUR_10-_PDROSUR-11_K01 Ma świadomość zarządzania gospodarstwem z chowem zwierząt gospodarskich oraz określania ich potrzeb | 2,0 | |
3,0 | ma świdomość w organizacji chowu zwierząt gospodarczych i ich dobrostanu | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- M. Kuczaj, Hodowla zwierząt - organizacja produkcji zwierzęcej. M, UP we Wrocławiu, Wrocław, 2016
- Praca zbiorowa pod red. H. Grodzkiego, Metody chowu i hodowli bydła., Wyd. SGGW, Warszawa, Warszawa, 2011
- Praca zbiorowa pod red. A. Rekiel, Chów i hodowla trzody chlewnej, Wyd. SGGW, Warszawa, Warszawa, 2005
- Praca zbiorowa pod red. J. Jankowskiego, Hodowla i użytkowanie drobiu, PWRiL, Warszawa, 2012