Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Rolnictwo (N1)

Sylabus przedmiotu Szkodniki i choroby magazynów i przechowalni:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Rolnictwo
Forma studiów studia niestacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Szkodniki i choroby magazynów i przechowalni
Specjalność Produkcja roślinna i usługi agrotechniczne
Jednostka prowadząca Katedra Bioinżynierii
Nauczyciel odpowiedzialny Magdalena Karbowska-Dzięgielewska <Magdalena.Karbowska-Dziegielewska@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 3,0 ECTS (formy) 3,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW7 6 1,60,70zaliczenie
ćwiczenia audytoryjneA7 12 1,40,30zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Podstawowa wiedza z przedmiotów: botanika, fizjologia roślin, entomologia.

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Zapoznanie z najważniejszymi szkodnikami i chorobami produktów roślinnych w magazynach i przechowalniach oraz metodami ich zwalczania.

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
ćwiczenia audytoryjne
T-A-1Przegląd najważniejszych chorób oraz patogeny i szkodników roślin przechowywanych w magazynach i przechowalniach. Metody i sposoby identyfikacji patogenów i szkodników.12
12
wykłady
T-W-1Ogólne zasady integrowanej ochrony magazynów przed szkodnikami i patogenami. Metody monitoringu patogenów i szkodników w magazynach i przechowalniach. Ocena stopnia zagrożenia produktów roślinnych ze strony szkodników i patogenów przechowywanych w magazynach. Rola czynników abiotycznych modyfikujących szkodliwość patogenów i szkodników w okresie przechowywania płodów rolnych w magazynach i przechowalniach. Metody ograniczania szkód powodowanych przez szkodniki i patogeny w magazynach i przechowalniach.6
6

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
ćwiczenia audytoryjne
A-A-1uczestnictwo w zajęciach12
A-A-2Przygotowanie do zajęć i zaliczenia21
A-A-3Konsultacje2
35
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach6
A-W-2Przygotowanie do zaliczenia32
A-W-3Konsultacje2
40

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1wykład informacyjny
M-2wykład problemowy
M-3dyskusja dydaktyczna
M-4ćwiczenia przedmiotowe
M-5pokaz

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena podsumowująca: pisemne zaliczenie wiedzy z wykładów
S-2Ocena formująca: sprawdzian
S-3Ocena podsumowująca: aprobata

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ROL_1A_D17_W01
Ma wiedzę z zakresu systematyki oraz biologii chorób i szkodników występujących na produktach w magazynach i przechowalniach. Rozumie zagrożenia abiotyczne i biotyczne dla roślin, zna techniki i środki ochrony roślin.
ROL_1A_W07C-1T-W-1M-1, M-2, M-3S-1

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ROL_1A_D17_U01
Potrafi ocenić zagrożenie dla produktów rolniczych powodowane przez choroby i szkodniki występujące w magazynach i przechowalniach.
ROL_1A_U11, ROL_1A_U10C-1T-A-1M-3, M-4, M-5S-2
ROL_1A_D17_U02
Umie podejmować działania z zastosowaniem odpowiednich technik, metod i technologii w celu rozwiązania problemów związanych z przechowywaniem produktów roślinnych.
ROL_1A_U08C-1T-W-1, T-A-1M-1, M-2, M-3, M-4, M-5S-1, S-2

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
ROL_1A_D17_K01
Ma świadomość wagi i odpowiedzialności za jakość produkcji roślinnej i stan środowiska przyrodniczego.
ROL_1A_K06C-1T-W-1, T-A-1M-1, M-2, M-3, M-4, M-5S-3

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ROL_1A_D17_W01
Ma wiedzę z zakresu systematyki oraz biologii chorób i szkodników występujących na produktach w magazynach i przechowalniach. Rozumie zagrożenia abiotyczne i biotyczne dla roślin, zna techniki i środki ochrony roślin.
2,0
3,0Ma podstawową wiedzę z zakresu systematyki oraz biologii chorób i szkodników występujących na produktach w magazynach i przechowalniach.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ROL_1A_D17_U01
Potrafi ocenić zagrożenie dla produktów rolniczych powodowane przez choroby i szkodniki występujące w magazynach i przechowalniach.
2,0
3,0Potrafi ocenić zagrożenie dla produktów rolniczych powodowane przez wybrane choroby i szkodniki magazynowe oraz podjąć stosowne działania ograniczające ich szkodliwość.
3,5
4,0
4,5
5,0
ROL_1A_D17_U02
Umie podejmować działania z zastosowaniem odpowiednich technik, metod i technologii w celu rozwiązania problemów związanych z przechowywaniem produktów roślinnych.
2,0
3,0Potrafi ocenić zagrożenie dla produktów rolniczych powodowane przez wybrane choroby i szkodniki magazynowe oraz podjąć stosowne działania ograniczające ich szkodliwość.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
ROL_1A_D17_K01
Ma świadomość wagi i odpowiedzialności za jakość produkcji roślinnej i stan środowiska przyrodniczego.
2,0
3,0Ma świadomość ryzyka produkcji rolniczej i jej wpływu na środowisko naturalne.
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Klejdysza T., Mrówczyński M., Metodyka integrowanej ochrony magazynów zbożowych, IOR-PIB, Poznań, 2017
  2. Nawrot J., Owady – szkodniki magazynowe, Wyd. Themar, Warszawa, 2001

Literatura dodatkowa

  1. Chełkowski J., Wstępna ocena zagrożenia ziarna zbóż grzybami z rodzaju Fusarium i wytwarzanymi przez nie mikotoksynami., Nowe Rolnictwo, 1981, 15

Treści programowe - ćwiczenia audytoryjne

KODTreść programowaGodziny
T-A-1Przegląd najważniejszych chorób oraz patogeny i szkodników roślin przechowywanych w magazynach i przechowalniach. Metody i sposoby identyfikacji patogenów i szkodników.12
12

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Ogólne zasady integrowanej ochrony magazynów przed szkodnikami i patogenami. Metody monitoringu patogenów i szkodników w magazynach i przechowalniach. Ocena stopnia zagrożenia produktów roślinnych ze strony szkodników i patogenów przechowywanych w magazynach. Rola czynników abiotycznych modyfikujących szkodliwość patogenów i szkodników w okresie przechowywania płodów rolnych w magazynach i przechowalniach. Metody ograniczania szkód powodowanych przez szkodniki i patogeny w magazynach i przechowalniach.6
6

Formy aktywności - ćwiczenia audytoryjne

KODForma aktywnościGodziny
A-A-1uczestnictwo w zajęciach12
A-A-2Przygotowanie do zajęć i zaliczenia21
A-A-3Konsultacje2
35
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach6
A-W-2Przygotowanie do zaliczenia32
A-W-3Konsultacje2
40
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięROL_1A_D17_W01Ma wiedzę z zakresu systematyki oraz biologii chorób i szkodników występujących na produktach w magazynach i przechowalniach. Rozumie zagrożenia abiotyczne i biotyczne dla roślin, zna techniki i środki ochrony roślin.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówROL_1A_W07Ma wiedzę z zakresu biologii podstawowych chorób i szkodników roślin
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie z najważniejszymi szkodnikami i chorobami produktów roślinnych w magazynach i przechowalniach oraz metodami ich zwalczania.
Treści programoweT-W-1Ogólne zasady integrowanej ochrony magazynów przed szkodnikami i patogenami. Metody monitoringu patogenów i szkodników w magazynach i przechowalniach. Ocena stopnia zagrożenia produktów roślinnych ze strony szkodników i patogenów przechowywanych w magazynach. Rola czynników abiotycznych modyfikujących szkodliwość patogenów i szkodników w okresie przechowywania płodów rolnych w magazynach i przechowalniach. Metody ograniczania szkód powodowanych przez szkodniki i patogeny w magazynach i przechowalniach.
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny
M-2wykład problemowy
M-3dyskusja dydaktyczna
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: pisemne zaliczenie wiedzy z wykładów
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Ma podstawową wiedzę z zakresu systematyki oraz biologii chorób i szkodników występujących na produktach w magazynach i przechowalniach.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięROL_1A_D17_U01Potrafi ocenić zagrożenie dla produktów rolniczych powodowane przez choroby i szkodniki występujące w magazynach i przechowalniach.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówROL_1A_U11Potrafi rozpoznawać podstawowe objawy działania czynników abiotycznych limitujących plonowanie roślin i im przeciwdziałać
ROL_1A_U10Potrafi rozpoznawać podstawowe objawy działania czynników biotycznych limitujących plonowanie roślin i im przeciwdziałać
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie z najważniejszymi szkodnikami i chorobami produktów roślinnych w magazynach i przechowalniach oraz metodami ich zwalczania.
Treści programoweT-A-1Przegląd najważniejszych chorób oraz patogeny i szkodników roślin przechowywanych w magazynach i przechowalniach. Metody i sposoby identyfikacji patogenów i szkodników.
Metody nauczaniaM-3dyskusja dydaktyczna
M-4ćwiczenia przedmiotowe
M-5pokaz
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: sprawdzian
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Potrafi ocenić zagrożenie dla produktów rolniczych powodowane przez wybrane choroby i szkodniki magazynowe oraz podjąć stosowne działania ograniczające ich szkodliwość.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięROL_1A_D17_U02Umie podejmować działania z zastosowaniem odpowiednich technik, metod i technologii w celu rozwiązania problemów związanych z przechowywaniem produktów roślinnych.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówROL_1A_U08Ma podstawowe umiejętności w zakresie eksploatacji pojazdów, maszyn i narzędzi wykorzystywanych w produkcji rolniczej
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie z najważniejszymi szkodnikami i chorobami produktów roślinnych w magazynach i przechowalniach oraz metodami ich zwalczania.
Treści programoweT-W-1Ogólne zasady integrowanej ochrony magazynów przed szkodnikami i patogenami. Metody monitoringu patogenów i szkodników w magazynach i przechowalniach. Ocena stopnia zagrożenia produktów roślinnych ze strony szkodników i patogenów przechowywanych w magazynach. Rola czynników abiotycznych modyfikujących szkodliwość patogenów i szkodników w okresie przechowywania płodów rolnych w magazynach i przechowalniach. Metody ograniczania szkód powodowanych przez szkodniki i patogeny w magazynach i przechowalniach.
T-A-1Przegląd najważniejszych chorób oraz patogeny i szkodników roślin przechowywanych w magazynach i przechowalniach. Metody i sposoby identyfikacji patogenów i szkodników.
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny
M-2wykład problemowy
M-3dyskusja dydaktyczna
M-4ćwiczenia przedmiotowe
M-5pokaz
Sposób ocenyS-1Ocena podsumowująca: pisemne zaliczenie wiedzy z wykładów
S-2Ocena formująca: sprawdzian
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Potrafi ocenić zagrożenie dla produktów rolniczych powodowane przez wybrane choroby i szkodniki magazynowe oraz podjąć stosowne działania ograniczające ich szkodliwość.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięROL_1A_D17_K01Ma świadomość wagi i odpowiedzialności za jakość produkcji roślinnej i stan środowiska przyrodniczego.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówROL_1A_K06Ma świadomość ryzyka, potrafi ocenić skutki podejmowanej rolniczej działalności produkcyjnej i jej wpływ na środowisko przyrodnicze
Cel przedmiotuC-1Zapoznanie z najważniejszymi szkodnikami i chorobami produktów roślinnych w magazynach i przechowalniach oraz metodami ich zwalczania.
Treści programoweT-W-1Ogólne zasady integrowanej ochrony magazynów przed szkodnikami i patogenami. Metody monitoringu patogenów i szkodników w magazynach i przechowalniach. Ocena stopnia zagrożenia produktów roślinnych ze strony szkodników i patogenów przechowywanych w magazynach. Rola czynników abiotycznych modyfikujących szkodliwość patogenów i szkodników w okresie przechowywania płodów rolnych w magazynach i przechowalniach. Metody ograniczania szkód powodowanych przez szkodniki i patogeny w magazynach i przechowalniach.
T-A-1Przegląd najważniejszych chorób oraz patogeny i szkodników roślin przechowywanych w magazynach i przechowalniach. Metody i sposoby identyfikacji patogenów i szkodników.
Metody nauczaniaM-1wykład informacyjny
M-2wykład problemowy
M-3dyskusja dydaktyczna
M-4ćwiczenia przedmiotowe
M-5pokaz
Sposób ocenyS-3Ocena podsumowująca: aprobata
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Ma świadomość ryzyka produkcji rolniczej i jej wpływu na środowisko naturalne.
3,5
4,0
4,5
5,0