Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Ogrodnictwo (S1)
Sylabus przedmiotu Podstawy ekologicznej i integrowanej uprawy warzyw i ziół:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Ogrodnictwo | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | inżynier | ||
Obszary studiów | charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Podstawy ekologicznej i integrowanej uprawy warzyw i ziół | ||
Specjalność | przedmiot wspólny | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Ogrodnictwa | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Dorota Jadczak <Dorota.Jadczak@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | |||
ECTS (planowane) | 2,0 | ECTS (formy) | 2,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | 8 | Grupa obieralna | 2 |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Warzywnictwo, uprawa gleby, i roślin ogrodniczych, ochrona środowiska |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Uświadomienie potrzeby produkcji żywności metodą ekologiczna i integrowaną |
C-2 | Zapoznanie studentów z podstawami prawnymi funkcjonowania gospodarstw ogrodniczych prowadzących uprawy ekologiczne |
C-3 | Charakterystyka niekonwencjonalnych systemów gospodarowania |
C-4 | Zapoznanie studentów z funkcjonowaniem organizacji zrzeszajacych producentów zywności ekologicznej, metodami uprawy |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
T-L-1 | Ocena jakości warzyw i ziół pochodzących z gospodarstw ekologicznych. Lokalizacja ogrodów działkowych i przydomowych w aglomeracji miejskiej a jakość warzyw i ziół. Ekologiczna uprawa warzyw i ziół w gospodarstwach ekoturystycznych. | 10 |
10 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Podstawowe zasady ogrodnictwa ekologicznego. Stan ogrodnictwa ekologicznego w Polsce i na świecie. Różnice między systemami uprawy: ekologicznym, integrowanym i konwencjonalnym. Charakterystyka metod ogrodnictwa ekologicznego: biodynamicznej, organicznej, biologicznej oraz organicznobiologicznej. | 4 |
T-W-2 | Organizacja gospodarstwa ekologicznego.Wskaźniki stanu środowiska dla upraw ekologicznych. Regulacje prawne, zasady dofinansowania do upraw ekologicznych warzyw i ziół. | 4 |
T-W-3 | Organizacje zrzeszające producentów ekologicznych warzyw i ziół. Certyfikacja upraw. Organy powołane w celu atestacji i kontroli upraw ekologicznych. Dystrybucja warzyw i ziół z upraw ekologicznych. | 2 |
T-W-4 | Zmianowanie i płodozmian w gospodarrstwie ekologicznym. Niekonwencjonalne metody uprawy gleby. Specyfika nawożenia upraw ekologicznych. Uprawa współrzędna warzyw i ziół - wykorzystanie zjawiska allelopatii. Pielęgnacja i ochrona ekologicznych upraw warzywnych i zielarskich. | 4 |
T-W-5 | Ekologiczne metody uprawy wybranych gatunków warzyw i ziół. | 6 |
20 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
A-L-1 | uczestnictwo w zajęciach | 10 |
A-L-2 | Przygotowanie do zajęć i zaliczenia | 8 |
A-L-3 | konsultacje | 2 |
20 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | uczestnictwo w zajęciach | 20 |
A-W-2 | Przygotowanie do zajęć i zaliczenia | 8 |
A-W-3 | konsultacje | 2 |
30 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Wykład informacyjny, problemowy i konwersatoryjny |
M-2 | Metody problemowe: dyskusja dydaktyczna |
M-3 | Metody eksponujące: film, prezentacja multimedialna, czasopisma branżowe |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: Sprawdzian |
S-2 | Ocena formująca: Przygotowanie i przedstawienie prezentacji multimedialnej |
S-3 | Ocena podsumowująca: Kolokwium zaliczeniowe |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
OG_1A_??_W01 Ma wiedzę odnośnie alternatywnych metod produkcji żywności, poprzez stosowanie innych technologii i technik uprawy, zna różnice między systemai uprawy: ekologicznym, integrowanym i konwencjonalnym | OG_1A_W14, OG_1A_W16 | — | — | C-3, C-2, C-1, C-4 | T-W-1, T-W-5, T-W-4 | M-2, M-1, M-3 | S-3, S-1 |
OG_1A_??_W02 Ma wiedzę na temat organizacji zrzeszających producentów żywności ekologicznej, zasad i metod ekologicznej i integrowanej uprawy warzyw i ziół oraz aktów prawnych dotyczących tych upraw. | OG_1A_W07, OG_1A_W14, OG_1A_W16 | — | — | C-2 | T-W-2, T-W-3 | M-3, M-1, M-2 | S-1, S-3 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
OG_1A_??_U01 Student potrafi dobierać właściwe metody uprawy warzyw i ziół produkowanych w gospotarstwach ekologicznych. | OG_1A_U06, OG_1A_U08, OG_1A_U09 | — | — | C-2, C-3 | T-W-3, T-W-5, T-W-2, T-W-1, T-L-1, T-W-4 | M-3, M-2, M-1 | S-1, S-2, S-3 |
OG_1A_??_U02 Student potrafi korzystać z regulacji prawnych i środków finansowych z dotacji unijnych oraz poprawnie je rozliczy. Planuje uprawę w taki sposób, aby te środki efektywnie wykorzystać.ć | OG_1A_U09 | — | — | C-4, C-2 | T-W-1, T-W-3, T-W-2 | M-3, M-1, M-2 | S-2, S-1 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
OG_1A_??_K01 Jako aktywny członek zrzeszenia producentów żywności ekologicznej, ma świadomosc potrzeby dokształcania i samodoskonalenia w zakresie proekologicznych metod uprawy warzyw i ziół. | OG_1A_K01, OG_1A_K03 | — | — | C-4, C-1, C-3, C-2 | T-W-3, T-W-1, T-W-2, T-W-4, T-L-1, T-W-5 | M-1, M-2, M-3 | S-2, S-1, S-3 |
OG_1A_??_K02 Jest świadomy zagrożeń wynikających ze skażenia środowiska przyrodniczego i wykazuje dbałość o środowisko naturalne. | OG_1A_K03 | — | — | C-2, C-3, C-1, C-4 | T-L-1, T-W-5, T-W-2, T-W-4, T-W-1, T-W-3 | M-1, M-3, M-2 | S-2, S-1, S-3 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
OG_1A_??_W01 Ma wiedzę odnośnie alternatywnych metod produkcji żywności, poprzez stosowanie innych technologii i technik uprawy, zna różnice między systemai uprawy: ekologicznym, integrowanym i konwencjonalnym | 2,0 | |
3,0 | Ma podstawową wiedzę na temat systemów uprawy jako alternatywę dla produkcji zdrowej żywności. Jest ogólnie zorientowany w różnicach pomiędzy systemami gospodarowania. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 | ||
OG_1A_??_W02 Ma wiedzę na temat organizacji zrzeszających producentów żywności ekologicznej, zasad i metod ekologicznej i integrowanej uprawy warzyw i ziół oraz aktów prawnych dotyczących tych upraw. | 2,0 | |
3,0 | Student jest słabo zorientowany w prawie regulującym produkcję warzyw i ziół metodami ekologiczną i integrowaną. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
OG_1A_??_U01 Student potrafi dobierać właściwe metody uprawy warzyw i ziół produkowanych w gospotarstwach ekologicznych. | 2,0 | |
3,0 | Student potrafi wskazać i zcharakteryzować podstawy ekologicznej i integrowanej uprawy warzyw i ziół. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 | ||
OG_1A_??_U02 Student potrafi korzystać z regulacji prawnych i środków finansowych z dotacji unijnych oraz poprawnie je rozliczy. Planuje uprawę w taki sposób, aby te środki efektywnie wykorzystać.ć | 2,0 | |
3,0 | Student zna podstawowe akty prawne i próbuje je wykorzystać do pozyskania funduszy wsparcia. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
OG_1A_??_K01 Jako aktywny członek zrzeszenia producentów żywności ekologicznej, ma świadomosc potrzeby dokształcania i samodoskonalenia w zakresie proekologicznych metod uprawy warzyw i ziół. | 2,0 | |
3,0 | Student w ograniczonym zakresie uzupełnia swoją wiedzę na temat ekologicznych i integrowanych metod uprawy. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 | ||
OG_1A_??_K02 Jest świadomy zagrożeń wynikających ze skażenia środowiska przyrodniczego i wykazuje dbałość o środowisko naturalne. | 2,0 | |
3,0 | Student dostrzega skutki skażenia środowiska przyrodniczego. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Rolnictwo ekologiczne, www.minrol.gov.pl
- Siebeneicher G. E., Podręcznik rolnictwa ekologicznego, PWN, Warszawa, 1997
- Woźniak J., Ekologiczny ogród, Wydaw. Buchmann, 2013
- Mika B., Zioła w ogrodzie, Oficyna Wydawnicza MULTICO, Warszawa, 2011
Literatura dodatkowa
- Bartosik W., Zasady prawidłowego prowadzenia gospodarstwa ekologicznego., Urząd Marszałkowski Województwa Zachodniopomorskiego, ZODR w Barzkowicach, Barzkowice, 2010
- Hallmann E., Żywność ekologiczna, Wyd. SGGW, Warszawa, 2014