Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Ogrodnictwo (S1)
Sylabus przedmiotu Przemysłowe wykorzystanie surowców zielarskich:
Informacje podstawowe
Kierunek studiów | Ogrodnictwo | ||
---|---|---|---|
Forma studiów | studia stacjonarne | Poziom | pierwszego stopnia |
Tytuł zawodowy absolwenta | inżynier | ||
Obszary studiów | charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK | ||
Profil | ogólnoakademicki | ||
Moduł | — | ||
Przedmiot | Przemysłowe wykorzystanie surowców zielarskich | ||
Specjalność | Rośliny i surowce zielarskie | ||
Jednostka prowadząca | Katedra Ogrodnictwa | ||
Nauczyciel odpowiedzialny | Dorota Jadczak <Dorota.Jadczak@zut.edu.pl> | ||
Inni nauczyciele | |||
ECTS (planowane) | 4,0 | ECTS (formy) | 4,0 |
Forma zaliczenia | zaliczenie | Język | polski |
Blok obieralny | — | Grupa obieralna | — |
Formy dydaktyczne
Wymagania wstępne
KOD | Wymaganie wstępne |
---|---|
W-1 | Znajmość podstawowych zagadnień dotyczacych klasyfikacji roślin i związków chemicznych zawartych w surowcach roślinnych. |
Cele przedmiotu
KOD | Cel modułu/przedmiotu |
---|---|
C-1 | Wskazanie studentom możliwości wykorzystania surowców pochodzenia roślinnego w różnych gałęziach przemysłu. |
C-2 | Praktyczne wykorzystanie zdobytej wiedzy do wyrobu produktów będących obiektem różnych gałezi przemysłu. |
Treści programowe z podziałem na formy zajęć
KOD | Treść programowa | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
T-L-1 | Rośliny i surowce do produkcji kosmetyków naturalnych. Wyrób ziołokosmetyków i perfum pochodzenia naturalnego. | 8 |
T-L-2 | Surowce pochodzenia roślinnego wykorzystywane w przemyśle browarniczym, gorzelniczym i winiarskim. Produkcja nalewek, miodów pitnych i win ziołowych. | 6 |
T-L-3 | Surowce używane do otrzymywania barwników naturalnych. Metody barwienia. | 6 |
20 | ||
wykłady | ||
T-W-1 | Zioła jako suplementy diety oraz dodatki do żywności. | 8 |
T-W-2 | Znaczenie surowców zielarskich jako barwników naturalnych. | 6 |
T-W-3 | Surowce zielarskie w przemyśle chemiczno-spożywczym i chemiczno-farmaceutycznym. | 6 |
T-W-4 | Surowce roślinne w przemyśle browarniczym, gorzelniczym i winiarskim. | 10 |
T-W-5 | Związki biologicznie czynne surowców zielarskich stosowanych w kosmetyce. Zasady aromaterapii, ziołokosmetyki. | 10 |
40 |
Obciążenie pracą studenta - formy aktywności
KOD | Forma aktywności | Godziny |
---|---|---|
laboratoria | ||
A-L-1 | uczestnictwo w zajęciach | 20 |
A-L-2 | Przygotowanie do zajęć i zaliczenia | 13 |
A-L-3 | konsultacje | 2 |
35 | ||
wykłady | ||
A-W-1 | uczestnictwo w zajęciach | 40 |
A-W-2 | Przygotowanie do zaliczenia | 23 |
A-W-3 | konsultacje | 2 |
65 |
Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne
KOD | Metoda nauczania / narzędzie dydaktyczne |
---|---|
M-1 | Metoda podająca - Wykład informacyjny, problemowy i konwersatoryjny |
M-2 | Metoda problemowa - dyskusja dydaktyczna |
M-3 | Metoda praktyczna: ćwiczenia laboratoryjne z wykorzystaniem surowców zielarskich |
Sposoby oceny
KOD | Sposób oceny |
---|---|
S-1 | Ocena formująca: sprawdzian pisemny |
S-2 | Ocena formująca: raporty z ćwiczeń laboratoryjnych |
S-3 | Ocena podsumowująca: zaliczenie pisemne |
Zamierzone efekty uczenia się - wiedza
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
OG_1A_RSZ5_W01 Student ma wiedzę na temat możliwości wykorzystania surowców roślinnych w suplementach diety, w przemyśle chemiczno-spożywczym, chemiczno-farmaceutycznym, browarniczym, gorzelniczym, winiarskim, kosmetycznym oraz farbiarskim. | OG_1A_W01, OG_1A_W23, OG_1A_W19 | — | — | C-1 | T-W-5, T-W-2, T-W-4, T-W-3, T-W-1 | M-2, M-1 | S-3, S-1 |
Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
OG_1A_RSZ5_U01 Student posiadł umiejętnośc praktycznego wykorzystania zdobytej wiedzy na temat zastosowania surowców roślinnych w róznych gałęziach przemysłu - spożywczym, chemiczno-spożywczym i chemiczno-farmaceutycznym, kosmetycznym, browarniczym, gorzelniczym, winiarskim oraz farbiarskim. | OG_1A_U06, OG_1A_U08, OG_1A_U09 | — | — | C-2 | T-L-1, T-L-3, T-L-2 | M-2, M-3 | S-2, S-3 |
Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne
Zamierzone efekty uczenia się | Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiów | Odniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształcenia | Odniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżyniera | Cel przedmiotu | Treści programowe | Metody nauczania | Sposób oceny |
---|---|---|---|---|---|---|---|
OG_1A_RSZ5_K01 Student potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy w zakresie wykorzystania produkcji zielarskiej w róznych gałęziach przemysłu. Potrafi ocenić ryzyko swojej działalności. | OG_1A_K04, OG_1A_K06 | — | — | C-2, C-1 | T-W-2, T-W-4, T-L-3, T-W-5, T-L-1, T-W-3, T-W-1 | M-2, M-1, M-3 | S-1, S-3, S-2 |
Kryterium oceny - wiedza
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
OG_1A_RSZ5_W01 Student ma wiedzę na temat możliwości wykorzystania surowców roślinnych w suplementach diety, w przemyśle chemiczno-spożywczym, chemiczno-farmaceutycznym, browarniczym, gorzelniczym, winiarskim, kosmetycznym oraz farbiarskim. | 2,0 | |
3,0 | Student wyjaśnia podstawowe sposoby wykorzystania surowców roślinnych w różnych gałęziach przemysłu. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - umiejętności
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
OG_1A_RSZ5_U01 Student posiadł umiejętnośc praktycznego wykorzystania zdobytej wiedzy na temat zastosowania surowców roślinnych w róznych gałęziach przemysłu - spożywczym, chemiczno-spożywczym i chemiczno-farmaceutycznym, kosmetycznym, browarniczym, gorzelniczym, winiarskim oraz farbiarskim. | 2,0 | |
3,0 | Student posiadł wymaganą umiejętność w stopniu dostatecznym. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne
Efekt uczenia się | Ocena | Kryterium oceny |
---|---|---|
OG_1A_RSZ5_K01 Student potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy w zakresie wykorzystania produkcji zielarskiej w róznych gałęziach przemysłu. Potrafi ocenić ryzyko swojej działalności. | 2,0 | |
3,0 | Student biernie uczestniczy w zajęciach, wykonuje powierzone mu zadania bez większego zaangażowania. | |
3,5 | ||
4,0 | ||
4,5 | ||
5,0 |
Literatura podstawowa
- "Farmakognozja" podręcznik dla studentów farmacji, 2003, V
- Jabłońska-Trypuć A., Czerpak R., Surowce kosmetyczne i ich składniki, MedPharm, Wrocław, 2008
- Górnicka J., Nalewki i receptury ziołowe, Agencja Wydawnicza Jerzy Mostowski, Warszawa, 2013
- Górnicka J., Apteka natury - poradnik zdrowia, AMW, 2009
- Kędzia B., Hołdera-Kędzia E., Apiterapia - leczenie miodem i innymi produktami pszczelimi., SBM, Warszawa, 2020
- Romer M., Aromaterapia, MedPharm Polska, Wrocław, 2009
Literatura dodatkowa
- Ziołowa księga urody, Publicat, Poznań, 2011