Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Ogrodnictwo (S1)

Sylabus przedmiotu Właściwości dietetyczne i lecznicze owoców i warzyw:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Ogrodnictwo
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Właściwości dietetyczne i lecznicze owoców i warzyw
Specjalność Rośliny i surowce zielarskie
Jednostka prowadząca Katedra Ogrodnictwa
Nauczyciel odpowiedzialny Dorota Jadczak <Dorota.Jadczak@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 3,0 ECTS (formy) 3,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny Grupa obieralna

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
wykładyW6 15 1,00,60zaliczenie
laboratoriaL6 30 2,00,40zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Podstawy produkcji ogrodniczej i biochemii

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Poznanie gatunków owoców i warzyw o szczególnych właściwościach odżywczych i zdrowotnych.
C-2Charakterystyka związków odżywczych i biologicznie czynnych występujacych w płodach ogrodniczych
C-3Kształtowanie właściwych nawyków żywieniowych, uwzględniajacych w codzinnej diecie owoce i warzywa

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Owoce i warzywa w codziennej diecie, ich miejsce w piramidzie żywienia i zastosowanie kulinarne w różnych kulturach.30
30
wykłady
T-W-1Wartość odżywcza owoców i warzyw, ich właściowości dietetyczne wynikajace z zawartości w nich związków biologicznie czynnyc.10
T-W-2Biologia i wykorzystanie kulinarne mniej znanych owoców i warzyw.5
15

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1uczestnictwo w zajęciach30
A-L-2Przygotowanie do zajęć i zaliczenia18
A-L-3konsultacje2
50
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach15
A-W-2Przygotowanie do zaliczenia8
A-W-3konsultacje2
25

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład problemowy
M-2Metody aktywizujące - ankieta, dyskusja
M-3Metody eksponujące: prezentacja multimedialna, film, materiał roślinny

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Sprawozdanie pisemne z wyników badań ankietowych
S-2Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
OG_1A_RSZ7_W01
Student posiada wiedzę na temat wartości odżywczej i związków biologicznie czynnych występujacych w owocach i warzywach
OG_1A_W22C-1, C-2, C-3T-W-1, T-L-1, T-W-2M-2, M-1, M-3S-2, S-1

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
OG_1A_RSZ7_U01
Student potrafi wykorzystać różne garunki owoców i warzyw w swojej codzinnej diecie.
OG_1A_U18C-2, C-1, C-3T-W-2, T-L-1, T-W-1M-2, M-1, M-3S-1, S-2

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
OG_1A_RSZ7_K01
Student jest świadomy znaczenia wiedzy w rozwiązywaniu problemów poznawczych w praktycznych związanych z oceną włąsciwości ditetycznych i leczniczych
OG_1A_K01C-2, C-3, C-1T-W-2, T-W-1, T-L-1M-3, M-1, M-2S-2, S-1

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
OG_1A_RSZ7_W01
Student posiada wiedzę na temat wartości odżywczej i związków biologicznie czynnych występujacych w owocach i warzywach
2,0
3,0Student posiada podtsawową wiedze na temat wartości odżywczej i związków biologicznie czynnych występujących w owocach i warzywach
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
OG_1A_RSZ7_U01
Student potrafi wykorzystać różne garunki owoców i warzyw w swojej codzinnej diecie.
2,0
3,0Student w stopniu dostatecznym potrafi wykorzystać różne garunki owoców i warzyw w swojej codziennej diecie
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
OG_1A_RSZ7_K01
Student jest świadomy znaczenia wiedzy w rozwiązywaniu problemów poznawczych w praktycznych związanych z oceną włąsciwości ditetycznych i leczniczych
2,0
3,0Student wykazuje zainteresowanie literaturą podstawową. Poszukuje w niej możliwosci rozwiązania problemów i przygotowuje proste zadania nt właściwości dietetyczne i lecznicze owców i warzyw. bierze udział w dyskusji
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Kunachowicz H., Nadolna I., Iwanowa K., Przygoda B., Wartość spożywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw., PZWL, Warszawa, 2012
  2. Pitchford P., Odżywianie dla zdrowia, Galaktyka Sp. z o. o., 2013
  3. Aszkiewicz E., Warzywa źródło witamin, PWRiL., Poznań, 2002

Literatura dodatkowa

  1. Konachowicz H., Nadolna I., Przygoda B., Iwanow K., Tabele składu i wartości odżywczej żywności, PZWL, Warszwa, 2005
  2. Wilska-Jeszka J., Polifenole, glukoznolany i inne związki prozdrowotne i antyodżywcze. Chemia żywności. Składniki żywnosci, 2011, 1

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Owoce i warzywa w codziennej diecie, ich miejsce w piramidzie żywienia i zastosowanie kulinarne w różnych kulturach.30
30

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Wartość odżywcza owoców i warzyw, ich właściowości dietetyczne wynikajace z zawartości w nich związków biologicznie czynnyc.10
T-W-2Biologia i wykorzystanie kulinarne mniej znanych owoców i warzyw.5
15

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1uczestnictwo w zajęciach30
A-L-2Przygotowanie do zajęć i zaliczenia18
A-L-3konsultacje2
50
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach15
A-W-2Przygotowanie do zaliczenia8
A-W-3konsultacje2
25
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięOG_1A_RSZ7_W01Student posiada wiedzę na temat wartości odżywczej i związków biologicznie czynnych występujacych w owocach i warzywach
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOG_1A_W22student ma podstawową wiedzę z zakresu terapii ogrodniczej
Cel przedmiotuC-1Poznanie gatunków owoców i warzyw o szczególnych właściwościach odżywczych i zdrowotnych.
C-2Charakterystyka związków odżywczych i biologicznie czynnych występujacych w płodach ogrodniczych
C-3Kształtowanie właściwych nawyków żywieniowych, uwzględniajacych w codzinnej diecie owoce i warzywa
Treści programoweT-W-1Wartość odżywcza owoców i warzyw, ich właściowości dietetyczne wynikajace z zawartości w nich związków biologicznie czynnyc.
T-L-1Owoce i warzywa w codziennej diecie, ich miejsce w piramidzie żywienia i zastosowanie kulinarne w różnych kulturach.
T-W-2Biologia i wykorzystanie kulinarne mniej znanych owoców i warzyw.
Metody nauczaniaM-2Metody aktywizujące - ankieta, dyskusja
M-1Wykład problemowy
M-3Metody eksponujące: prezentacja multimedialna, film, materiał roślinny
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne
S-1Ocena formująca: Sprawozdanie pisemne z wyników badań ankietowych
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student posiada podtsawową wiedze na temat wartości odżywczej i związków biologicznie czynnych występujących w owocach i warzywach
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięOG_1A_RSZ7_U01Student potrafi wykorzystać różne garunki owoców i warzyw w swojej codzinnej diecie.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOG_1A_U18student posiada umiejętność wyszukiwania i analizy potrzebnych informacji w celu sporządzania prostych opracowań naukowych oraz poszerzania tych umiejętności przez całe życie
Cel przedmiotuC-2Charakterystyka związków odżywczych i biologicznie czynnych występujacych w płodach ogrodniczych
C-1Poznanie gatunków owoców i warzyw o szczególnych właściwościach odżywczych i zdrowotnych.
C-3Kształtowanie właściwych nawyków żywieniowych, uwzględniajacych w codzinnej diecie owoce i warzywa
Treści programoweT-W-2Biologia i wykorzystanie kulinarne mniej znanych owoców i warzyw.
T-L-1Owoce i warzywa w codziennej diecie, ich miejsce w piramidzie żywienia i zastosowanie kulinarne w różnych kulturach.
T-W-1Wartość odżywcza owoców i warzyw, ich właściowości dietetyczne wynikajace z zawartości w nich związków biologicznie czynnyc.
Metody nauczaniaM-2Metody aktywizujące - ankieta, dyskusja
M-1Wykład problemowy
M-3Metody eksponujące: prezentacja multimedialna, film, materiał roślinny
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Sprawozdanie pisemne z wyników badań ankietowych
S-2Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student w stopniu dostatecznym potrafi wykorzystać różne garunki owoców i warzyw w swojej codziennej diecie
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięOG_1A_RSZ7_K01Student jest świadomy znaczenia wiedzy w rozwiązywaniu problemów poznawczych w praktycznych związanych z oceną włąsciwości ditetycznych i leczniczych
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOG_1A_K01student ma świadomość ważności dokształcania i samodoskonalenia w zakresie nowych technologii w ogrodnictwie
Cel przedmiotuC-2Charakterystyka związków odżywczych i biologicznie czynnych występujacych w płodach ogrodniczych
C-3Kształtowanie właściwych nawyków żywieniowych, uwzględniajacych w codzinnej diecie owoce i warzywa
C-1Poznanie gatunków owoców i warzyw o szczególnych właściwościach odżywczych i zdrowotnych.
Treści programoweT-W-2Biologia i wykorzystanie kulinarne mniej znanych owoców i warzyw.
T-W-1Wartość odżywcza owoców i warzyw, ich właściowości dietetyczne wynikajace z zawartości w nich związków biologicznie czynnyc.
T-L-1Owoce i warzywa w codziennej diecie, ich miejsce w piramidzie żywienia i zastosowanie kulinarne w różnych kulturach.
Metody nauczaniaM-3Metody eksponujące: prezentacja multimedialna, film, materiał roślinny
M-1Wykład problemowy
M-2Metody aktywizujące - ankieta, dyskusja
Sposób ocenyS-2Ocena podsumowująca: Zaliczenie pisemne
S-1Ocena formująca: Sprawozdanie pisemne z wyników badań ankietowych
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student wykazuje zainteresowanie literaturą podstawową. Poszukuje w niej możliwosci rozwiązania problemów i przygotowuje proste zadania nt właściwości dietetyczne i lecznicze owców i warzyw. bierze udział w dyskusji
3,5
4,0
4,5
5,0