Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie

Wydział Kształtowania Środowiska i Rolnictwa - Ogrodnictwo (S1)
specjalność: Rośliny i surowce zielarskie

Sylabus przedmiotu Podstawy ekologicznej i integrowanej uprawy warzyw i ziół:

Informacje podstawowe

Kierunek studiów Ogrodnictwo
Forma studiów studia stacjonarne Poziom pierwszego stopnia
Tytuł zawodowy absolwenta inżynier
Obszary studiów charakterystyki PRK, kompetencje inżynierskie PRK
Profil ogólnoakademicki
Moduł
Przedmiot Podstawy ekologicznej i integrowanej uprawy warzyw i ziół
Specjalność przedmiot wspólny
Jednostka prowadząca Katedra Ogrodnictwa
Nauczyciel odpowiedzialny Dorota Jadczak <Dorota.Jadczak@zut.edu.pl>
Inni nauczyciele
ECTS (planowane) 2,0 ECTS (formy) 2,0
Forma zaliczenia zaliczenie Język polski
Blok obieralny 8 Grupa obieralna 2

Formy dydaktyczne

Forma dydaktycznaKODSemestrGodzinyECTSWagaZaliczenie
laboratoriaL6 10 0,80,30zaliczenie
wykładyW6 20 1,20,70zaliczenie

Wymagania wstępne

KODWymaganie wstępne
W-1Warzywnictwo, uprawa gleby, i roślin ogrodniczych, ochrona środowiska

Cele przedmiotu

KODCel modułu/przedmiotu
C-1Uświadomienie potrzeby produkcji żywności metodą ekologiczna i integrowaną
C-2Zapoznanie studentów z podstawami prawnymi funkcjonowania gospodarstw ogrodniczych prowadzących uprawy ekologiczne
C-3Charakterystyka niekonwencjonalnych systemów gospodarowania
C-4Zapoznanie studentów z funkcjonowaniem organizacji zrzeszajacych producentów zywności ekologicznej, metodami uprawy

Treści programowe z podziałem na formy zajęć

KODTreść programowaGodziny
laboratoria
T-L-1Ocena jakości warzyw i ziół pochodzących z gospodarstw ekologicznych. Lokalizacja ogrodów działkowych i przydomowych w aglomeracji miejskiej a jakość warzyw i ziół. Ekologiczna uprawa warzyw i ziół w gospodarstwach ekoturystycznych.10
10
wykłady
T-W-1Podstawowe zasady ogrodnictwa ekologicznego. Stan ogrodnictwa ekologicznego w Polsce i na świecie. Różnice między systemami uprawy: ekologicznym, integrowanym i konwencjonalnym. Charakterystyka metod ogrodnictwa ekologicznego: biodynamicznej, organicznej, biologicznej oraz organicznobiologicznej.4
T-W-2Organizacja gospodarstwa ekologicznego.Wskaźniki stanu środowiska dla upraw ekologicznych. Regulacje prawne, zasady dofinansowania do upraw ekologicznych warzyw i ziół.4
T-W-3Organizacje zrzeszające producentów ekologicznych warzyw i ziół. Certyfikacja upraw. Organy powołane w celu atestacji i kontroli upraw ekologicznych. Dystrybucja warzyw i ziół z upraw ekologicznych.2
T-W-4Zmianowanie i płodozmian w gospodarrstwie ekologicznym. Niekonwencjonalne metody uprawy gleby. Specyfika nawożenia upraw ekologicznych. Uprawa współrzędna warzyw i ziół - wykorzystanie zjawiska allelopatii. Pielęgnacja i ochrona ekologicznych upraw warzywnych i zielarskich.4
T-W-5Ekologiczne metody uprawy wybranych gatunków warzyw i ziół.6
20

Obciążenie pracą studenta - formy aktywności

KODForma aktywnościGodziny
laboratoria
A-L-1uczestnictwo w zajęciach10
A-L-2Przygotowanie do zajęć i zaliczenia8
A-L-3konsultacje2
20
wykłady
A-W-1uczestnictwo w zajęciach20
A-W-2Przygotowanie do zajęć i zaliczenia8
A-W-3konsultacje2
30

Metody nauczania / narzędzia dydaktyczne

KODMetoda nauczania / narzędzie dydaktyczne
M-1Wykład informacyjny, problemowy i konwersatoryjny
M-2Metody problemowe: dyskusja dydaktyczna
M-3Metody eksponujące: film, prezentacja multimedialna, czasopisma branżowe

Sposoby oceny

KODSposób oceny
S-1Ocena formująca: Sprawdzian
S-2Ocena formująca: Przygotowanie i przedstawienie prezentacji multimedialnej
S-3Ocena podsumowująca: Kolokwium zaliczeniowe

Zamierzone efekty uczenia się - wiedza

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
OG_1A_??_W01
Ma wiedzę odnośnie alternatywnych metod produkcji żywności, poprzez stosowanie innych technologii i technik uprawy, zna różnice między systemai uprawy: ekologicznym, integrowanym i konwencjonalnym
OG_1A_W14, OG_1A_W16C-3, C-2, C-1, C-4T-W-1, T-W-5, T-W-4M-2, M-1, M-3S-3, S-1
OG_1A_??_W02
Ma wiedzę na temat organizacji zrzeszających producentów żywności ekologicznej, zasad i metod ekologicznej i integrowanej uprawy warzyw i ziół oraz aktów prawnych dotyczących tych upraw.
OG_1A_W07, OG_1A_W14, OG_1A_W16C-2T-W-2, T-W-3M-3, M-1, M-2S-1, S-3

Zamierzone efekty uczenia się - umiejętności

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
OG_1A_??_U01
Student potrafi dobierać właściwe metody uprawy warzyw i ziół produkowanych w gospotarstwach ekologicznych.
OG_1A_U06, OG_1A_U08, OG_1A_U09C-2, C-3T-W-3, T-W-5, T-W-2, T-W-1, T-L-1, T-W-4M-3, M-2, M-1S-1, S-2, S-3
OG_1A_??_U02
Student potrafi korzystać z regulacji prawnych i środków finansowych z dotacji unijnych oraz poprawnie je rozliczy. Planuje uprawę w taki sposób, aby te środki efektywnie wykorzystać.ć
OG_1A_U09C-4, C-2T-W-1, T-W-3, T-W-2M-3, M-1, M-2S-2, S-1

Zamierzone efekty uczenia się - inne kompetencje społeczne i personalne

Zamierzone efekty uczenia sięOdniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOdniesienie do efektów zdefiniowanych dla obszaru kształceniaOdniesienie do efektów uczenia się prowadzących do uzyskania tytułu zawodowego inżynieraCel przedmiotuTreści programoweMetody nauczaniaSposób oceny
OG_1A_??_K01
Jako aktywny członek zrzeszenia producentów żywności ekologicznej, ma świadomosc potrzeby dokształcania i samodoskonalenia w zakresie proekologicznych metod uprawy warzyw i ziół.
OG_1A_K01, OG_1A_K03C-4, C-1, C-3, C-2T-W-3, T-W-1, T-W-2, T-W-4, T-L-1, T-W-5M-1, M-2, M-3S-2, S-1, S-3
OG_1A_??_K02
Jest świadomy zagrożeń wynikających ze skażenia środowiska przyrodniczego i wykazuje dbałość o środowisko naturalne.
OG_1A_K03C-2, C-3, C-1, C-4T-L-1, T-W-5, T-W-2, T-W-4, T-W-1, T-W-3M-1, M-3, M-2S-2, S-1, S-3

Kryterium oceny - wiedza

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
OG_1A_??_W01
Ma wiedzę odnośnie alternatywnych metod produkcji żywności, poprzez stosowanie innych technologii i technik uprawy, zna różnice między systemai uprawy: ekologicznym, integrowanym i konwencjonalnym
2,0
3,0Ma podstawową wiedzę na temat systemów uprawy jako alternatywę dla produkcji zdrowej żywności. Jest ogólnie zorientowany w różnicach pomiędzy systemami gospodarowania.
3,5
4,0
4,5
5,0
OG_1A_??_W02
Ma wiedzę na temat organizacji zrzeszających producentów żywności ekologicznej, zasad i metod ekologicznej i integrowanej uprawy warzyw i ziół oraz aktów prawnych dotyczących tych upraw.
2,0
3,0Student jest słabo zorientowany w prawie regulującym produkcję warzyw i ziół metodami ekologiczną i integrowaną.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - umiejętności

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
OG_1A_??_U01
Student potrafi dobierać właściwe metody uprawy warzyw i ziół produkowanych w gospotarstwach ekologicznych.
2,0
3,0Student potrafi wskazać i zcharakteryzować podstawy ekologicznej i integrowanej uprawy warzyw i ziół.
3,5
4,0
4,5
5,0
OG_1A_??_U02
Student potrafi korzystać z regulacji prawnych i środków finansowych z dotacji unijnych oraz poprawnie je rozliczy. Planuje uprawę w taki sposób, aby te środki efektywnie wykorzystać.ć
2,0
3,0Student zna podstawowe akty prawne i próbuje je wykorzystać do pozyskania funduszy wsparcia.
3,5
4,0
4,5
5,0

Kryterium oceny - inne kompetencje społeczne i personalne

Efekt uczenia sięOcenaKryterium oceny
OG_1A_??_K01
Jako aktywny członek zrzeszenia producentów żywności ekologicznej, ma świadomosc potrzeby dokształcania i samodoskonalenia w zakresie proekologicznych metod uprawy warzyw i ziół.
2,0
3,0Student w ograniczonym zakresie uzupełnia swoją wiedzę na temat ekologicznych i integrowanych metod uprawy.
3,5
4,0
4,5
5,0
OG_1A_??_K02
Jest świadomy zagrożeń wynikających ze skażenia środowiska przyrodniczego i wykazuje dbałość o środowisko naturalne.
2,0
3,0Student dostrzega skutki skażenia środowiska przyrodniczego.
3,5
4,0
4,5
5,0

Literatura podstawowa

  1. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Rolnictwo ekologiczne, www.minrol.gov.pl
  2. Siebeneicher G. E., Podręcznik rolnictwa ekologicznego, PWN, Warszawa, 1997
  3. Woźniak J., Ekologiczny ogród, Wydaw. Buchmann, 2013
  4. Mika B., Zioła w ogrodzie, Oficyna Wydawnicza MULTICO, Warszawa, 2011

Literatura dodatkowa

  1. Bartosik W., Zasady prawidłowego prowadzenia gospodarstwa ekologicznego., Urząd Marszałkowski Województwa Zachodniopomorskiego, ZODR w Barzkowicach, Barzkowice, 2010
  2. Hallmann E., Żywność ekologiczna, Wyd. SGGW, Warszawa, 2014

Treści programowe - laboratoria

KODTreść programowaGodziny
T-L-1Ocena jakości warzyw i ziół pochodzących z gospodarstw ekologicznych. Lokalizacja ogrodów działkowych i przydomowych w aglomeracji miejskiej a jakość warzyw i ziół. Ekologiczna uprawa warzyw i ziół w gospodarstwach ekoturystycznych.10
10

Treści programowe - wykłady

KODTreść programowaGodziny
T-W-1Podstawowe zasady ogrodnictwa ekologicznego. Stan ogrodnictwa ekologicznego w Polsce i na świecie. Różnice między systemami uprawy: ekologicznym, integrowanym i konwencjonalnym. Charakterystyka metod ogrodnictwa ekologicznego: biodynamicznej, organicznej, biologicznej oraz organicznobiologicznej.4
T-W-2Organizacja gospodarstwa ekologicznego.Wskaźniki stanu środowiska dla upraw ekologicznych. Regulacje prawne, zasady dofinansowania do upraw ekologicznych warzyw i ziół.4
T-W-3Organizacje zrzeszające producentów ekologicznych warzyw i ziół. Certyfikacja upraw. Organy powołane w celu atestacji i kontroli upraw ekologicznych. Dystrybucja warzyw i ziół z upraw ekologicznych.2
T-W-4Zmianowanie i płodozmian w gospodarrstwie ekologicznym. Niekonwencjonalne metody uprawy gleby. Specyfika nawożenia upraw ekologicznych. Uprawa współrzędna warzyw i ziół - wykorzystanie zjawiska allelopatii. Pielęgnacja i ochrona ekologicznych upraw warzywnych i zielarskich.4
T-W-5Ekologiczne metody uprawy wybranych gatunków warzyw i ziół.6
20

Formy aktywności - laboratoria

KODForma aktywnościGodziny
A-L-1uczestnictwo w zajęciach10
A-L-2Przygotowanie do zajęć i zaliczenia8
A-L-3konsultacje2
20
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta

Formy aktywności - wykłady

KODForma aktywnościGodziny
A-W-1uczestnictwo w zajęciach20
A-W-2Przygotowanie do zajęć i zaliczenia8
A-W-3konsultacje2
30
(*) 1 punkt ECTS, odpowiada około 30 godzinom aktywności studenta
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięOG_1A_??_W01Ma wiedzę odnośnie alternatywnych metod produkcji żywności, poprzez stosowanie innych technologii i technik uprawy, zna różnice między systemai uprawy: ekologicznym, integrowanym i konwencjonalnym
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOG_1A_W14student posiada szczegółową wiedzę z zakresu technologii produkcji ogrodniczej: sadownictwa, warzywnictwa, roślin ozdobnych i leczniczych, szkółkarstwa
OG_1A_W16student posiada wiedzę na temat technicznych aspektów produkcji ogrodniczej i kształtowania terenów zieleni
Cel przedmiotuC-3Charakterystyka niekonwencjonalnych systemów gospodarowania
C-2Zapoznanie studentów z podstawami prawnymi funkcjonowania gospodarstw ogrodniczych prowadzących uprawy ekologiczne
C-1Uświadomienie potrzeby produkcji żywności metodą ekologiczna i integrowaną
C-4Zapoznanie studentów z funkcjonowaniem organizacji zrzeszajacych producentów zywności ekologicznej, metodami uprawy
Treści programoweT-W-1Podstawowe zasady ogrodnictwa ekologicznego. Stan ogrodnictwa ekologicznego w Polsce i na świecie. Różnice między systemami uprawy: ekologicznym, integrowanym i konwencjonalnym. Charakterystyka metod ogrodnictwa ekologicznego: biodynamicznej, organicznej, biologicznej oraz organicznobiologicznej.
T-W-5Ekologiczne metody uprawy wybranych gatunków warzyw i ziół.
T-W-4Zmianowanie i płodozmian w gospodarrstwie ekologicznym. Niekonwencjonalne metody uprawy gleby. Specyfika nawożenia upraw ekologicznych. Uprawa współrzędna warzyw i ziół - wykorzystanie zjawiska allelopatii. Pielęgnacja i ochrona ekologicznych upraw warzywnych i zielarskich.
Metody nauczaniaM-2Metody problemowe: dyskusja dydaktyczna
M-1Wykład informacyjny, problemowy i konwersatoryjny
M-3Metody eksponujące: film, prezentacja multimedialna, czasopisma branżowe
Sposób ocenyS-3Ocena podsumowująca: Kolokwium zaliczeniowe
S-1Ocena formująca: Sprawdzian
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Ma podstawową wiedzę na temat systemów uprawy jako alternatywę dla produkcji zdrowej żywności. Jest ogólnie zorientowany w różnicach pomiędzy systemami gospodarowania.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięOG_1A_??_W02Ma wiedzę na temat organizacji zrzeszających producentów żywności ekologicznej, zasad i metod ekologicznej i integrowanej uprawy warzyw i ziół oraz aktów prawnych dotyczących tych upraw.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOG_1A_W07student zna metody analizy ekonomicznej, organizacji i zarządzania jakością, prowadzenia działalności gospodarczej oraz zasady funkcjonowania rynku produktów ogrodniczych
OG_1A_W14student posiada szczegółową wiedzę z zakresu technologii produkcji ogrodniczej: sadownictwa, warzywnictwa, roślin ozdobnych i leczniczych, szkółkarstwa
OG_1A_W16student posiada wiedzę na temat technicznych aspektów produkcji ogrodniczej i kształtowania terenów zieleni
Cel przedmiotuC-2Zapoznanie studentów z podstawami prawnymi funkcjonowania gospodarstw ogrodniczych prowadzących uprawy ekologiczne
Treści programoweT-W-2Organizacja gospodarstwa ekologicznego.Wskaźniki stanu środowiska dla upraw ekologicznych. Regulacje prawne, zasady dofinansowania do upraw ekologicznych warzyw i ziół.
T-W-3Organizacje zrzeszające producentów ekologicznych warzyw i ziół. Certyfikacja upraw. Organy powołane w celu atestacji i kontroli upraw ekologicznych. Dystrybucja warzyw i ziół z upraw ekologicznych.
Metody nauczaniaM-3Metody eksponujące: film, prezentacja multimedialna, czasopisma branżowe
M-1Wykład informacyjny, problemowy i konwersatoryjny
M-2Metody problemowe: dyskusja dydaktyczna
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Sprawdzian
S-3Ocena podsumowująca: Kolokwium zaliczeniowe
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student jest słabo zorientowany w prawie regulującym produkcję warzyw i ziół metodami ekologiczną i integrowaną.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięOG_1A_??_U01Student potrafi dobierać właściwe metody uprawy warzyw i ziół produkowanych w gospotarstwach ekologicznych.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOG_1A_U06student ma umiejętność wyboru oraz zaplanowania technologii uprawy, przechowywania i przetwarzania, stosowanych w ogrodnictwie w celu uzyskania najlepszych efektów produkcyjnych ze szczególnym uwzględnieniem jakości produktu finalnego oraz analizy ekonomicznej przedsięwzięcia
OG_1A_U08student wykonuje pod kierunkiem opiekuna naukowego proste zadanie badawcze lub projektowe dotyczące szeroko rozumianego ogrodnictwa, prawidłowo interpretuje rezultaty i wyciąga wnioski
OG_1A_U09student posiada umiejętność przygotowania prac projektowych, sprawozdań, raportów oraz wystąpień ustnych z zakresu ogrodnictwa z wykorzystaniem podstawowych ujęć teoretycznych, a także innych źródeł w celu precyzyjnego porozumienia się z instytucjami, producentami, odbiorcami związanymi z produkcją ogrodniczą
Cel przedmiotuC-2Zapoznanie studentów z podstawami prawnymi funkcjonowania gospodarstw ogrodniczych prowadzących uprawy ekologiczne
C-3Charakterystyka niekonwencjonalnych systemów gospodarowania
Treści programoweT-W-3Organizacje zrzeszające producentów ekologicznych warzyw i ziół. Certyfikacja upraw. Organy powołane w celu atestacji i kontroli upraw ekologicznych. Dystrybucja warzyw i ziół z upraw ekologicznych.
T-W-5Ekologiczne metody uprawy wybranych gatunków warzyw i ziół.
T-W-2Organizacja gospodarstwa ekologicznego.Wskaźniki stanu środowiska dla upraw ekologicznych. Regulacje prawne, zasady dofinansowania do upraw ekologicznych warzyw i ziół.
T-W-1Podstawowe zasady ogrodnictwa ekologicznego. Stan ogrodnictwa ekologicznego w Polsce i na świecie. Różnice między systemami uprawy: ekologicznym, integrowanym i konwencjonalnym. Charakterystyka metod ogrodnictwa ekologicznego: biodynamicznej, organicznej, biologicznej oraz organicznobiologicznej.
T-L-1Ocena jakości warzyw i ziół pochodzących z gospodarstw ekologicznych. Lokalizacja ogrodów działkowych i przydomowych w aglomeracji miejskiej a jakość warzyw i ziół. Ekologiczna uprawa warzyw i ziół w gospodarstwach ekoturystycznych.
T-W-4Zmianowanie i płodozmian w gospodarrstwie ekologicznym. Niekonwencjonalne metody uprawy gleby. Specyfika nawożenia upraw ekologicznych. Uprawa współrzędna warzyw i ziół - wykorzystanie zjawiska allelopatii. Pielęgnacja i ochrona ekologicznych upraw warzywnych i zielarskich.
Metody nauczaniaM-3Metody eksponujące: film, prezentacja multimedialna, czasopisma branżowe
M-2Metody problemowe: dyskusja dydaktyczna
M-1Wykład informacyjny, problemowy i konwersatoryjny
Sposób ocenyS-1Ocena formująca: Sprawdzian
S-2Ocena formująca: Przygotowanie i przedstawienie prezentacji multimedialnej
S-3Ocena podsumowująca: Kolokwium zaliczeniowe
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student potrafi wskazać i zcharakteryzować podstawy ekologicznej i integrowanej uprawy warzyw i ziół.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięOG_1A_??_U02Student potrafi korzystać z regulacji prawnych i środków finansowych z dotacji unijnych oraz poprawnie je rozliczy. Planuje uprawę w taki sposób, aby te środki efektywnie wykorzystać.ć
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOG_1A_U09student posiada umiejętność przygotowania prac projektowych, sprawozdań, raportów oraz wystąpień ustnych z zakresu ogrodnictwa z wykorzystaniem podstawowych ujęć teoretycznych, a także innych źródeł w celu precyzyjnego porozumienia się z instytucjami, producentami, odbiorcami związanymi z produkcją ogrodniczą
Cel przedmiotuC-4Zapoznanie studentów z funkcjonowaniem organizacji zrzeszajacych producentów zywności ekologicznej, metodami uprawy
C-2Zapoznanie studentów z podstawami prawnymi funkcjonowania gospodarstw ogrodniczych prowadzących uprawy ekologiczne
Treści programoweT-W-1Podstawowe zasady ogrodnictwa ekologicznego. Stan ogrodnictwa ekologicznego w Polsce i na świecie. Różnice między systemami uprawy: ekologicznym, integrowanym i konwencjonalnym. Charakterystyka metod ogrodnictwa ekologicznego: biodynamicznej, organicznej, biologicznej oraz organicznobiologicznej.
T-W-3Organizacje zrzeszające producentów ekologicznych warzyw i ziół. Certyfikacja upraw. Organy powołane w celu atestacji i kontroli upraw ekologicznych. Dystrybucja warzyw i ziół z upraw ekologicznych.
T-W-2Organizacja gospodarstwa ekologicznego.Wskaźniki stanu środowiska dla upraw ekologicznych. Regulacje prawne, zasady dofinansowania do upraw ekologicznych warzyw i ziół.
Metody nauczaniaM-3Metody eksponujące: film, prezentacja multimedialna, czasopisma branżowe
M-1Wykład informacyjny, problemowy i konwersatoryjny
M-2Metody problemowe: dyskusja dydaktyczna
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: Przygotowanie i przedstawienie prezentacji multimedialnej
S-1Ocena formująca: Sprawdzian
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student zna podstawowe akty prawne i próbuje je wykorzystać do pozyskania funduszy wsparcia.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięOG_1A_??_K01Jako aktywny członek zrzeszenia producentów żywności ekologicznej, ma świadomosc potrzeby dokształcania i samodoskonalenia w zakresie proekologicznych metod uprawy warzyw i ziół.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOG_1A_K01student ma świadomość ważności dokształcania i samodoskonalenia w zakresie nowych technologii w ogrodnictwie
OG_1A_K03student ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za produkcję plonów ogrodniczych wysokiej jakości oraz jej wpływu na kształtowanie i stan środowiska naturalnego
Cel przedmiotuC-4Zapoznanie studentów z funkcjonowaniem organizacji zrzeszajacych producentów zywności ekologicznej, metodami uprawy
C-1Uświadomienie potrzeby produkcji żywności metodą ekologiczna i integrowaną
C-3Charakterystyka niekonwencjonalnych systemów gospodarowania
C-2Zapoznanie studentów z podstawami prawnymi funkcjonowania gospodarstw ogrodniczych prowadzących uprawy ekologiczne
Treści programoweT-W-3Organizacje zrzeszające producentów ekologicznych warzyw i ziół. Certyfikacja upraw. Organy powołane w celu atestacji i kontroli upraw ekologicznych. Dystrybucja warzyw i ziół z upraw ekologicznych.
T-W-1Podstawowe zasady ogrodnictwa ekologicznego. Stan ogrodnictwa ekologicznego w Polsce i na świecie. Różnice między systemami uprawy: ekologicznym, integrowanym i konwencjonalnym. Charakterystyka metod ogrodnictwa ekologicznego: biodynamicznej, organicznej, biologicznej oraz organicznobiologicznej.
T-W-2Organizacja gospodarstwa ekologicznego.Wskaźniki stanu środowiska dla upraw ekologicznych. Regulacje prawne, zasady dofinansowania do upraw ekologicznych warzyw i ziół.
T-W-4Zmianowanie i płodozmian w gospodarrstwie ekologicznym. Niekonwencjonalne metody uprawy gleby. Specyfika nawożenia upraw ekologicznych. Uprawa współrzędna warzyw i ziół - wykorzystanie zjawiska allelopatii. Pielęgnacja i ochrona ekologicznych upraw warzywnych i zielarskich.
T-L-1Ocena jakości warzyw i ziół pochodzących z gospodarstw ekologicznych. Lokalizacja ogrodów działkowych i przydomowych w aglomeracji miejskiej a jakość warzyw i ziół. Ekologiczna uprawa warzyw i ziół w gospodarstwach ekoturystycznych.
T-W-5Ekologiczne metody uprawy wybranych gatunków warzyw i ziół.
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny, problemowy i konwersatoryjny
M-2Metody problemowe: dyskusja dydaktyczna
M-3Metody eksponujące: film, prezentacja multimedialna, czasopisma branżowe
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: Przygotowanie i przedstawienie prezentacji multimedialnej
S-1Ocena formująca: Sprawdzian
S-3Ocena podsumowująca: Kolokwium zaliczeniowe
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student w ograniczonym zakresie uzupełnia swoją wiedzę na temat ekologicznych i integrowanych metod uprawy.
3,5
4,0
4,5
5,0
PoleKODZnaczenie kodu
Zamierzone efekty uczenia sięOG_1A_??_K02Jest świadomy zagrożeń wynikających ze skażenia środowiska przyrodniczego i wykazuje dbałość o środowisko naturalne.
Odniesienie do efektów kształcenia dla kierunku studiówOG_1A_K03student ma świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za produkcję plonów ogrodniczych wysokiej jakości oraz jej wpływu na kształtowanie i stan środowiska naturalnego
Cel przedmiotuC-2Zapoznanie studentów z podstawami prawnymi funkcjonowania gospodarstw ogrodniczych prowadzących uprawy ekologiczne
C-3Charakterystyka niekonwencjonalnych systemów gospodarowania
C-1Uświadomienie potrzeby produkcji żywności metodą ekologiczna i integrowaną
C-4Zapoznanie studentów z funkcjonowaniem organizacji zrzeszajacych producentów zywności ekologicznej, metodami uprawy
Treści programoweT-L-1Ocena jakości warzyw i ziół pochodzących z gospodarstw ekologicznych. Lokalizacja ogrodów działkowych i przydomowych w aglomeracji miejskiej a jakość warzyw i ziół. Ekologiczna uprawa warzyw i ziół w gospodarstwach ekoturystycznych.
T-W-5Ekologiczne metody uprawy wybranych gatunków warzyw i ziół.
T-W-2Organizacja gospodarstwa ekologicznego.Wskaźniki stanu środowiska dla upraw ekologicznych. Regulacje prawne, zasady dofinansowania do upraw ekologicznych warzyw i ziół.
T-W-4Zmianowanie i płodozmian w gospodarrstwie ekologicznym. Niekonwencjonalne metody uprawy gleby. Specyfika nawożenia upraw ekologicznych. Uprawa współrzędna warzyw i ziół - wykorzystanie zjawiska allelopatii. Pielęgnacja i ochrona ekologicznych upraw warzywnych i zielarskich.
T-W-1Podstawowe zasady ogrodnictwa ekologicznego. Stan ogrodnictwa ekologicznego w Polsce i na świecie. Różnice między systemami uprawy: ekologicznym, integrowanym i konwencjonalnym. Charakterystyka metod ogrodnictwa ekologicznego: biodynamicznej, organicznej, biologicznej oraz organicznobiologicznej.
T-W-3Organizacje zrzeszające producentów ekologicznych warzyw i ziół. Certyfikacja upraw. Organy powołane w celu atestacji i kontroli upraw ekologicznych. Dystrybucja warzyw i ziół z upraw ekologicznych.
Metody nauczaniaM-1Wykład informacyjny, problemowy i konwersatoryjny
M-3Metody eksponujące: film, prezentacja multimedialna, czasopisma branżowe
M-2Metody problemowe: dyskusja dydaktyczna
Sposób ocenyS-2Ocena formująca: Przygotowanie i przedstawienie prezentacji multimedialnej
S-1Ocena formująca: Sprawdzian
S-3Ocena podsumowująca: Kolokwium zaliczeniowe
Kryteria ocenyOcenaKryterium oceny
2,0
3,0Student dostrzega skutki skażenia środowiska przyrodniczego.
3,5
4,0
4,5
5,0